Teraz jest niedziela, 27 kwietnia 2025, 14:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 25 stycznia 2007, 16:17 
Ekspert
Ekspert

[quote="SBYSZEG"]

Sposób powyższy wypraktykowałem ze skutkiem, na moim ogródku, gdzie buszowały 4 krety.

Nie ma takiej możliwości by jednocześnie buszowały 4 krety. Krety to samotniki. Schodzą się tylko na gody. Dwa krety w jednym rewirze do walka na śmierć i życie. skuteczne załatwienie danego osobnika to od kilku dni do kilku tygodni spokoju, aż do momentu kiedy następny nie zajmie jego rewiru.Nie chcę się powtarzać, ale ja swoją pułapką elektryczną pozbyłem się ich raz na zawsze.Teraz świadczę usługi sąsiadom wokoło i tym sposobem żaden kret nie dociera do moich 10 arów. Szczegóły w temacie nornice!!!!

PostNapisane: piątek, 26 stycznia 2007, 00:46 
Kiper
Kiper

[quote="kapitan"][quote="SBYSZEG"]

Sposób powyższy wypraktykowałem ze skutkiem, na moim ogródku, gdzie buszowały 4 krety.

Nie ma takiej możliwości by jednocześnie buszowały 4 krety. Krety to samotniki. Schodzą się tylko na gody. Dwa krety w jednym rewirze do walka na śmierć i życie. skuteczne załatwienie danego osobnika to od kilku dni do kilku tygodni spokoju, aż do momentu kiedy następny nie zajmie jego rewiru.Nie chcę się powtarzać, ale ja swoją pułapką elektryczną pozbyłem się ich raz na zawsze.Teraz świadczę usługi sąsiadom wokoło i tym sposobem żaden kret nie dociera do moich 10 arów. Szczegóły w temacie nornice!!!!
Moje krety widocznie były rodzinką albo były bardzo towarzyskie. A dlaczego tak uważam, bo rano byłem świadkiem gdy prawie równoczesnie powstawały dwa kopce w odległości ok 7m od siebie. To jeden fakt, a drugi to w momencie spalania gazu w korytarzu, podczas jednej z moich akcji, jeden z jego mieszkańców dał drapaka na powierzchnię i nadział się akurat na mnie, a następnego dnia na tym terenie powstał nowy kolejny kopiec. Dodam, że krety na moją posesję zlazły się od sąsiadów, po tym gdy w swój warzywnik wkopałem na wiosnę sporo obornika (znacznie zwiększyła się po tym populacja dżdżownic). A u sąsiadów zaginęły wtedy kopce. Przypuszczalna ilość kretów była oceniona na podstawie obserwacji przed gazowaniem, w trakcie i po gazowaniu. Dodam jeszcze, że badałem metalowym prętem głębokość krecich korytarzy, to w niektórych miejscach pręt zagłębiał się na głębokość 1,6m. , a u mnie na tej głębokości jest już drobny żwirek, piasek.
Spróbuj też mojej metody. Kolega opowiadał mi, że coś podobnego stosują włosi na polach golfowych, gdzie agregatem spalimowym wtłaczają w kopce spaliny z rozpyloną benzyną.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 stycznia 2007, 12:28 
nowicjusz
nowicjusz

Witam :)
Ja ukorzeniam w mieszance torfu z piaskiem pół na pół w doświetlanej szklarni podłoże jest lekko ogrzewane.To co posadziłem w grudniu ma już pędy na jakieś 40 cm tyle że nie wszystko, Skarb Panonii ma korzeni od cholery ale paki nie ruszają to norma czy cos jest nie tak ?
Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 stycznia 2007, 16:38 
Ekspert
Ekspert

[quote="gajowy"] Skarb Panonii ma korzeni od cholery ale paki nie ruszają to norma czy cos jest nie tak ?
Pozdrawiam.

Coś nie tak. Przy ukorzenianiu w ciepłym pomieszczeniu najpierw ruszają pąki a dopiero później korzenie.
Prawdopodobnie masz martwe pąki.

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 stycznia 2007, 16:54 
Kiper
Kiper

[quote="gajowy"]Witam :)
Ja ukorzeniam w mieszance torfu z piaskiem pół na pół w doświetlanej szklarni podłoże jest lekko ogrzewane.To co posadziłem w grudniu ma już pędy na jakieś 40 cm tyle że nie wszystko, Skarb Panonii ma korzeni od cholery ale paki nie ruszają to norma czy cos jest nie tak ?
Pozdrawiam.

Jest jeszcze taka możliwość że do grudnia Skarb Panonii nie przeszedł okresu spoczynku. Korzenie będą rosły a pędy nie.

Jakie są te inne odmiany?

J

Ostatnio edytowano niedziela, 28 stycznia 2007, 17:32 przez leff, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: środa, 31 stycznia 2007, 17:04 
Ekspert
Ekspert

Jak wszyscy to wszyscy. Ja eksperymentuję w ciemnej piwnicy na piecu co.Przedmiotem eksperymentu jest Muskat O. trzy oczkowy. Dwa usunięte, pozostał tylko najwyższy pąk. Rana po środkowym i góra sztobra zawoskowane. Dół do ukorzeniacza. Ukorzeniam w samych trocinach, które wygotowałem.Doniczka stoii na piecu CO w spodku z wodą. Raz dziennie zwilżam trociny w doniczce przelewając wodę ze spodka przez trociny. Po 10 dniach (sprawdzałem wczoraj) wyrażne zawiązki korzeni, pąk spi. Kolejne sprawdzenie korzeni planuję po 3 tygodniach. Jeżeli będą korzenie przesadzę do ziemi i wystawię do światła.Jak będzie co fotografować :) to przy przesadzeniu zrobię zdjęcie. Taki jest mój plan , a co WY na to?

Tytuł:
PostNapisane: środa, 31 stycznia 2007, 20:02 
czeladnik
czeladnik

ok Ja mam całkiem inaczej zero korzeni i pęknięte paki ukorzeniam w ziemi

Tytuł:
PostNapisane: środa, 31 stycznia 2007, 20:28 
Ekspert
Ekspert

[quote="kapitan"]... a co WY na to?

Pamiętaj zdjęcia wsadzaj o szerokości max 500 pixeli bo cię Janusz opierdzieli :cry: Ma za mały monitor i mu nie wchodzą całe na ekran :wink:
A tak mimochodem to się trochę pośpieszyłeś, ale co tam nauka jest tego warta :lol:

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: środa, 31 stycznia 2007, 20:43 
nowicjusz
nowicjusz

Inne odmiany to same NN mam je od chyba juz 17 lat i są nie do zdarcia a w dodatku dosyć duże i smaczne.
Sprawdziłem pąki, pod łuskami są zielone więc chyba jednak nie przeszły okresu spoczynku :(
Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 lutego 2007, 21:31 
Ekspert
Ekspert

[quote="Heniek"]
A tak mimochodem to się trochę pośpieszyłeś, ale co tam nauka jest tego warta :lol:

Heniek

Co tam!!! jeden sztoberek dla dobra nauki.Jeśli chodzi o zdjęcia to ja zawsze miniaturki. POLSKA GÓRĄ!!!!!!Teraz trzeba jeszcze raz zlać Niemców i złoto!!!!

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lutego 2007, 10:17 
czeladnik
czeladnik

Tak jest Kapitan zlejemy ich. Ja tez mój nowy eksperyment postawie na piecu co zobaczymy co z tego będzie. Użyłem nowego podłoża to znaczy pociętej na drobno słomy, namoczona łatwo się da ubić i utrzymuje wilgoć. Wsadziłem tak dwa patyki Primu zobaczymy co z tego będzie.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lutego 2007, 13:09 
Ekspert
Ekspert

[quote="badyl"]Tak jest Kapitan zlejemy ich. Ja tez mój nowy eksperyment postawie na piecu co zobaczymy co z tego będzie. Użyłem nowego podłoża to znaczy pociętej na drobno słomy, namoczona łatwo się da ubić i utrzymuje wilgoć. Wsadziłem tak dwa patyki Primu zobaczymy co z tego będzie.

Będzie hodowla pięknej pleśni. :P
Janusz

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lutego 2007, 13:27 
Ekspert
Ekspert

[quote="gajowy"]Witam :)
Skarb Panonii ma korzeni od cholery ale paki nie ruszają to norma czy cos jest nie tak ?
Pozdrawiam.

Mialem kiedys taki przypadek, że przy ukorzenianiu zbyt wczesnym pięknie puściły korzenie, a paki nie ruszyły. Po jakims miesiacu wszystko wyrzuciłem ( bylo z 50 sztuk) i naciąłem nowych sztobrow (już w marcu) z tych samych krzewów. Tu już normalnie puścily pąki i korzenie.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 marca 2007, 01:56 
Kiper
Kiper

[quote="tomekb1"][quote="gajowy"]Witam :)
Skarb Panonii ma korzeni od cholery ale paki nie ruszają to norma czy cos jest nie tak ?
Pozdrawiam.

Mialem kiedys taki przypadek, że przy ukorzenianiu zbyt wczesnym pięknie puściły korzenie, a paki nie ruszyły. Po jakims miesiacu wszystko wyrzuciłem ( bylo z 50 sztuk) i naciąłem nowych sztobrow (już w marcu) z tych samych krzewów. Tu już normalnie puścily pąki i korzenie.Możesz napisać o tym cos więcej? Jak wcześnie zacząłeś ukorzeniać, jaka odmiana i kiedy w marcu ponownie ukorzeniałeś?

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 marca 2007, 01:58 
Kiper
Kiper

Cytuj:
Po 10 dniach (sprawdzałem wczoraj) wyrażne zawiązki korzeni, pąk spi. Kolejne sprawdzenie korzeni planuję po 3 tygodniach.
Piotrek już czas dać znać co z tą sadzonką z kotłowni. :!: Jak rośnie. :?:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1