Teraz jest wtorek, 17 lutego 2026, 18:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 107 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 2 listopada 2017, 12:32 
mistrz
mistrz

U mnie już po zbiorach. Wino też przestało już pracować.
Pora zabrać się za prace niezbędne przy winorośli. Do tej pory mocno opryskałem jak co roku wszystkie winorośle i drzewa roztworem mocznika i wody w chwili, kiedy liście będą opadały z roślin. Na 20 litrów wody daję 1 kg mocznika. Bardzo obficie pryskam i liście i pozostałe części roślin. Powoduje to niszczenie insektów i grzybów a ponadto przyswojenie przez liście mocznika. Następnie przed opadaniem liście przekazują wartościowe składniki z powrotem do korzeni, które wiosną są wykorzystane przy starcie rośliny.

Jesienią warto uzupełnić braki wapnia na działce. Przez przypadek zakupiłem przyrząd do mierzenia pH gleby oraz przy okazji do pomiaru urodzajności gleby. Dla zainteresowanych podaję link: http://allegro.pl/tester-gleby-kwasomie ... ZGU5NWQ%3D.
Po pomiarach byłem nie mile zaskoczony tym faktem, że u mnie występuje niedobór składników NPK. Dwa lata temu dawałem obornik a także dodatkowo zasilałem latem nawozami sztucznymi firmy Yara oraz Agroleaf Power i myślałem, że zarówno wapnia jak i innych minerałów jest u mnie pod dostatkiem.
Okazało się, że po bardzo ogólnych pomiarach przyrządem występują u mnie braki:
-wapno już rozsiałem,
-potas uzupełnię zimą lub wczesną wiosną rozsiewając nawóz na śnieg.

Od jutra rozpocznę prace przy wstępnym cięciu zasadniczym winorośli aby zdążyć przed zimą i na czas okopać niektóre krzaki ziemią. Jedno, dwu i trzylatki okopuję ziemią obowiązkowo.

Może coś pominąłem? Bardzo proszę o uwagi oraz nowe propozycje w zakresie tematu.

PostNapisane: czwartek, 2 listopada 2017, 12:45 
Ekspert
Ekspert

W winnicach nie stosuje się mocznika bo to ogromna dawka zbędnego winorośli azotu. W ogóle w winnicach ogranicza się nawożenie azotem .
Ten miernik to zabawka. Jego wskazania nie będą wiarygodne. Chcesz mieć wiarygodny pomiar oddaj próbkę do laboratorium.

PostNapisane: czwartek, 2 listopada 2017, 13:07 
Ekspert
Ekspert

Też taki kupiłem kiedyś. Różnica między nim a badaniami w OSHR była ok 1,2

PostNapisane: czwartek, 2 listopada 2017, 13:21 
Ekspert
Ekspert

Trestan,
"Zabiegi pielęgnacyjne przy winorośli " to temat do działu "UPRAWA" :!:
W dziale ODMIANY to tylko i wyłącznie na temat poszczególnych odmian.
Inaczej to powstaje bajzel :mrgreen:
Może ktoś z modów zlituje się ... i przeniesie?

trestan48 napisał(a):
.....
-potas uzupełnię zimą lub wczesną wiosną rozsiewając nawóz na śnieg.
.....
Może coś pominąłem? Bardzo proszę o uwagi oraz nowe propozycje w zakresie tematu.

To błąd, bo ziemia pod śniegiem zamarznięta i kiedy śnieg się rozpuszcza to nawóz wraz z wodą spływa bruzdami do rowów,rzeczek i innych zbiorników , zanieczyszczając wody śródlądowe - a niewiele zostaje go w miejscu wysiania :!: :idea:

PostNapisane: czwartek, 2 listopada 2017, 13:29 
Ekspert
Ekspert

Tak jest. Potas uzupełnia się jesienią.

PostNapisane: czwartek, 2 listopada 2017, 14:31 
Kiper
Kiper

Witam
Roztworem mocznika się pryska liście jabłoni, grusz w sadach na parch, ale nie winorośl...
http://www.modr.mazowsze.pl/porady-dla- ... mocznikiem
,
a żadnych nawozów zwłaszcza NPK nie sypie się zimą czy na śnieg, to strata czasu, środowiska i pieniędzy, spływających do Bałtyku!! A fe... :shock:

PostNapisane: czwartek, 2 listopada 2017, 18:49 
mistrz
mistrz

Jedyne zastosowanie mocznika w tym okresie - na martwe w zasadzie już liście - to przyspieszenie ich rozkładu. Bakterie które powodują rozkład pozostałości roślinnych potrzebują w początkowej fazie tego procesu sporo azotu, który następnie w trakcie i po zakończeniu procesu powraca do gleby. Dlatego pryskanie mocznikiem ma sens ale nie należy przekraczać dawki tak aby cały azot został pobrany przez bakterie i wykorzystany.W okresie zimy proces rozkładu spowalnia i trwa do wiosny, wtedy azot wróci do obiegu i zostanie wykorzystany. Nie wypowiem się natomiast na temat dawki mocznika bo nie stosuję tej metody i zwyczajnie nie pamiętam (ale to temat do odszukania praktycznie przez każdego), ja na razie liście usuwam z terenu za pomocą grabek. Co do potasu należy go raczej wymieszać z wierzchnią warstwą gleby, tak jak koledzy pisali najlepiej jesienią najpóźniej wiosną tak by był dostępny dla roślin w sezonie wegetacyjnym. Później to już tylko dolistnie.
Pozdrawiam.

PostNapisane: czwartek, 2 listopada 2017, 19:42 
mistrz
mistrz

Dzięki za wpisy i opinie.

Jeżeli to komuś przeszkadza to też proszę moderatora o przeniesienie tematu.
Mimo wszystko cieszę się że kupiłem ten przyrząd, bo jak pisałem wcześniej chociaż nie jest on dokładny to jednak obudził mnie z nieświadomości i pomyślałem o nawożeniu.
Za Waszą radą przyśpieszę nawożenie potasem chociaż nie uważam, żeby u mnie w zimie spłynął do morza, bo moja działka jest ogrodzona krawężnikami drogowymi a gleba jest lekka. Ale ogólnie uwaga jest słuszna dla innych warunków lokalizacyjnych.

Wielu moich znajomych i kolegów uważa, że w tym roku winorośle a szczególnie sadzonki bardzo słabo drewnieją. Jak jest u Was.
Również słychać informacje, że wiele krzaków w tym roku padło i wiele odmian przeznaczono pod szpadel i potrzebne są nowe nasadzenia.
U mnie dwa krzewy padły i jeden już wykopałem. A jak się ma sytuacja u Was?

PostNapisane: czwartek, 2 listopada 2017, 20:59 
Ekspert
Ekspert

Drewnienie normalne ale to nic dziwnego bo jesień długa i ciepła. Z 500 posadzonych sadzonek wypadły 3szt.

PostNapisane: sobota, 4 listopada 2017, 10:53 
czeladnik
czeladnik

vanKlomp napisał(a):
Też taki kupiłem kiedyś. Różnica między nim a badaniami w OSHR była ok 1,2

1.Możesz uściślić różnicę tzn. plus czy odwrotnie, w stosunku do OSHR ?
2.Czy badania obu próbek były jednocześnie, w tym samym czasie ?
3.Jakie Ph miała użyta woda ?
Pozdrawiam .

PostNapisane: sobota, 4 listopada 2017, 16:12 
Ekspert
Ekspert

1. Na plus
2.Różnica kilku dni
3.Woda była przegotowana

PostNapisane: sobota, 4 listopada 2017, 19:16 
mistrz
mistrz

Zodiak napisał:
Drewnienie normalne ale to nic dziwnego bo jesień długa i ciepła. Z 500 posadzonych sadzonek wypadły 3szt.

Ponieważ była ciężka zima, przykre przymrozki wiosenne oraz u mnie susza na końcu czerwca i z początkiem lipca niektóre odmiany nie wytrzymały ciężkich warunków i nie zdały egzaminu w tym roku a niektóre po prostu wypadły. Tobie się udało i przyjęło się prawie wszystko. Jakie to odmiany?

Przy okazji chciałbym się podzielić co u mnie się udało i pięknie zaowocowało, bo jakie odmiany słabo wypadły było już na forum.

Z odmian deserowych o jagodach zielonych:
Arkadia -100% owocowania, żadnych strat,
Bażena - j.w przepięknie zaowocowała,
Piesnia - w gruncie rewelacja, musiałem przyjmować zamówienie sadzonek, chociaż nie mam swoich,

Z odmian deserowych ciemnych:
Nero - 100% owocowania, nie popękał ale w tym roku mocno atakowany przez osy oraz szerszenie,
Nadieżda AZOS - j.w. przepięknie zaowocowała, nic nie popękało,
Orion (Bielika) - 30% owocowania; zaliczył dobre notowania u gości odwiedzających moją małą winniczkę,
Schuyler - rewelacja, musiałem przyjmować zamówienie sadzonek, chociaż nie mam swoich,
Venus - 100% owocowania, bardzo jestem zadowolony, że ją zostawiłem za namową kolegi forumowicza bo była przeznaczona pod
szpadel,

Z odmian deserowych różowych:
Żadna odmiana nie była zadawalająca,
jedynie:
Ametyst Nowoczerkasski - niewiele gron na krzewie ale nie popękała i nie była atakowana przez osy,

Z odmian przerobowych i uniwersalnych jasnych:
Bianka - 100% owocowania,
Kristaly - j.w.

Z odmian przerobowych ciemnych:
jedynie:
Darnfelder - 100% owocowania -nie jestem jednak do końca pewien czy jest to Darnfelder czy Rondo.
Pozdrawiam: Staszek

PostNapisane: sobota, 4 listopada 2017, 22:16 
czeladnik
czeladnik

vanKlomp.
dzięki za odpowiedź, gdyby ta różnica była stała,to jeszcze można to przełknąć.
Wiarygodność jego, podobnie jak z aparatem do mierzenia ciśnienia z wiadomej półki, czy testerem akumulatora. Jednakże dający jakiś obraz, raczej dla zorientowanych w uprawie.
Jego zaletę widzę w mobilności, czyli dojściu do miejsc"niezwykłych"/a takie mam/.
Z tego co widzę jest to produkt nasz.
Stanowiska mam przepuszczalne i generalnie wokół niskie Ph, daję popiół, był dolomit, bywa kroplówka dolistna. Zastanawiam się czy nie przesadziłem. Drewnienie, jak u wszystkich opóźnione , bo długa, jesienna wilgoć .Zero mączniaków.
Nowo posadzona Kodrianka, i Wostorog słabo wystartowały,stanowiska podobne do innych ,drewnienie ich dużo gorsze . Dostały na jesień, po potasie, cukier z gliceryną. Ciekawi mnie ich stanowisko.

PostNapisane: niedziela, 5 listopada 2017, 04:49 
Ekspert
Ekspert

trestan48 napisał(a):
Ponieważ była ciężka zima, przykre przymrozki wiosenne oraz u mnie susza na końcu czerwca i z początkiem lipca niektóre odmiany nie wytrzymały ciężkich warunków i nie zdały egzaminu w tym roku a niektóre po prostu wypadły. Tobie się udało i przyjęło się prawie wszystko. Jakie to odmiany?
k

U mnie zima była lekka.Jak zaczęło padać w kwietniu to skończyło we wrześniu, a następnie poprawiło w październiku. Opady największe od przynajmniej 35 lat. Brak wiosennych przymrozków. SAT słaby. Inwazja mączniaka rzekomego ( vinifery)i szarej pleśni (Solaris). Nowe nasadzenia to Solaris, Muskaris i Nektar.
Z deserowek dały radę lambruski, Nero i Sfinks.

PostNapisane: niedziela, 5 listopada 2017, 10:12 
Ekspert
Ekspert

Mirek w niedzielę o tej porze piszesz? Bój się Boga. :lol:
U mnie było zimą -26, w maju przymrozki, całe lato lało. Krzewy w większości odbijały ze starego drewna. Mączniaki pokazały się dopiero we wrześniu. Na Rondo weszła szara pleśń. Mimo tego armagedonu dały jakoś radę Regent, Jutrzenka, Johanniter,
Marquette (najlepiej), Seyval, Osceola i Petite amie. Deserówek zero.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 107 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1