Opisy w naszej Wiki dotyczą szerokiej gamy odmian: ze wschodu, z zachodu i z za "wielkiej wody"
Odmiany z tych dwóch ostatnich rejonów opisane są na Wiki lepiej niż nawet u RP.
W linku do niemieckich badań z lat 90 tych ub. wieku (który podałem wcześniej) jest 475 kultywarów ocenionych na odporność zarówno liści jak i owoców na
oidiumTo jest publikacja bezcenna, bo są tam odmiany których oceny odporności nie spotkałem nigdzie więcej.
I nie jest istotne ,że ocena jest wg 9 cio punktowej skali niemieckiej (1 najodporniejsza; 9 najbardziej podatna) a nie wg skali OIV.
Każda skala jest dobra ,jeżeli jest dobrze opisana.
Wg tej w/w skali niemieckiej uzupełniałem też opisy na wiki.pl i nikt nie kwestionował tej skali, np
Leon Millot A sprawdzają te wpisy naukowcy
PS
Skala 7 mio stopniowa stosowana bywa w USA i w Polsce. Jest ona dobrze zdefiniowana w linku który wcześniej podałem (opracowanie Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach). Są w tej skali inne kryteria dla liści i inne dla owoców. I dlatego jest dokładniejsza od 5 cio punktowej skali Gusfelda która nie rozróżnia odporności liści i owoców.
Skala (9 pkt)którą tu posługuje się @trestan48 nie definiuje czego dotyczy , liści, owoców czy liści i owoców razem ?
Nie definiuje też jakiej choroby dotyczy? (procenty tam przedstawione)
Wg deskryptorów OIV (skala 9 pkt rosnąca odporność)
Inaczej liczy się (w procentach) m.rz. inaczej m.pr. a jeszcze inaczej sz.pleśń