Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 02:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 listopada 2009, 22:22 
Ekspert
Ekspert

[quote="MAF"]"Pamiętaj że suche i piaskowe podłoże gorzej przewodzi fale dzwiękowe."

W ogóle krety chyba nie bardzo lubia piaski, nie? Na swoim polu, na którym do niedawna była dzicz nie spotkałem ani jednego kretowiska

Bo tam ma mało jedzenia. U moich rodziców jest taka piaskowa gleba ale że w kompoście jest dużo dżdżownic to w tym roku wprowadził się kret . Pierwszy od ponad 25lat! I tylko w pobliżu kompostu.
Natomiast u mnie nie brakuje dżdżownic (mógłbym zostać wędkarzem) i kretów niestety również. Obecnie na 12arach mam około 3 krety.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 listopada 2009, 23:27 
przedszkolak
przedszkolak

Gdzieś czytałem, że ktoś wstawił krecikowi radyjko.
Podobno pomogło :wink:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 grudnia 2009, 00:54 
przedszkolak
przedszkolak

Najlepszy sposób na krety sprzedał mi kolega z pracy, trzeba przygotować wygodne krzesełko i skrzynkę piwa.
Rozsiąść się wygodnie o okolicy kopczyków i powoli wchłaniać browarki. Przeważnie po trzecim browarku kreciki już przestają przeszkadzać. :lol:

A tak na poważnie :roll: , to moim sposobem na te żyjątka jest wapno. Odsłaniam kopczyki i sypię do nich po kilka garści tego białego proszku, następnie zasypuję ziemią i mam już od 3 lat spokój. :P

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 grudnia 2009, 01:37 
Kiper
Kiper

[quote="Space99"]
Natomiast u mnie nie brakuje dżdżownic (mógłbym zostać wędkarzem) i kretów niestety również. Obecnie na 12arach mam około 3 krety.
Około 3 to może być 2,5 lub też 3,5 osobnika :lol:
A teraz poważnie 8O Jeżeli te krety to tylko samce to masz na pewno 3 osobniki. Co przy 12 arach daje 1 kreta na 400m kw.
Ja miałem większe zagęszczenie bo 4 krety miałem na 200mkw. co daje zagęszczenie 1kret na 50mkw. Jedyny plus większego zagęszczenia to to, że mniejszym wysiłkiem i kosztem można z nimi walczyć lub je eksmitować. No ale ich działalność w takim zagęszczeniu jest znacznie dokuczliwsza i bardziej widoczna niż przy mniejszej populacji.
Ale jeżeli na twojej działce jest parka, no to już już masz poważniejszą sprawę jeśli chodzi o widoczną dewastację działki, bo po pewnym czasie może ich być znacznie więcej niż około 3 osobniki. Jednak w efekcie jest to dla ciebie korzystniejsze bo poprawia ci i bilans kosztów , i efektywność nakładów na walkę w przeliczeniu na 1mkw. działki. :mrgreen:
Nic nie przeszkadza uprawiać winorośl i być wędkarzem. Gorąco ciebie do tego namawiam. Dowiesz się wtedy jak smakuje złowiona na własną dżdżownicę przez siebie rybka, popita własnej roboty winkiem lub grappą. :wink:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 grudnia 2009, 04:39 
przedszkolak
przedszkolak

ciekawe czy ryby biorą na owoce winorośli :lol: a jeśli tak, to czy lepiej idą na jasne czy na ciemne, a może jednak na różowe. :P

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 grudnia 2009, 11:05 
nowicjusz
nowicjusz

amura złapiesz, inne nie sądzę, jak są dżdżownice to będą krety przecież to ich przysmak

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1