Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 16:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 września 2009, 22:57 
przedszkolak
przedszkolak

[quote="kapitan"] Uważam że największym błędem jest zadeptywanie i niszczenie krecich kanałów.

Całkowicie potwierdzam. Moja wieloletnia próba przepędzenia kretów z mojej działki nauczyła mnie pokory i jest tak: jak se krecik kopczyk na wierz wystawił to należy go oznaczyć i omijać długim łukiem - nie prędko będzie nowy wętylator. Jak będziesz koło tego robił dużo hałasu to się krecik odwzajemni zdwojoną siłą swych wykopów :lol:

mietek

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 września 2009, 09:05 
Ekspert
Ekspert

[quote="kapitan"]Ja zwalczam, a raczej reguluję populację kretów...

Jestem pod wrażeniem taktyki i wiedzy :)
Narazie się ucze mieszkać razem z kretami. 2 lata temu jeszcze mieszkałem na terenach gdzie kret był egzotykiem.
Kapitanie wydaje mi się że ma to sens. U mnie też jest zwięzła glinasta gleba i jak kopie jakąś dziure to widać korytarze kretów w doskonałym stanie. A jak zdeptam korytarz lub kopiec to albo powstaje ten sam znowu albo inny dalej. Obecnie na 12arah mam ze 4 krety więc o 3 za dużo :>
Co do pułapki to przeglądałem temat i ... to jest podłączone bezpośrednio pod 230V ? Jeżeli tak to niedobrze bo wystarczy że wilgotna gleba spadnie na elektrode fazową i już mamy upływność do gruntu = strata energii i niebezpieczeństwo porażenia. Ale ten pomysł układu czasowego 10s byłby już mniej hardcorowy.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 września 2009, 10:02 
Kiper
Kiper

[quote="Erikos"][quote="lantan"]..." Mianowicie granulki karbidu do jego kanałów i zalać wodą." Efekt gwarantowany i sprawdzony na nornicach grasujących w poletku z marchewką.

Niestety u mnie na kreta nie podziałało, może zbyt mało wsypywałem.
Faktem jest że na drugi dzień tunele i kopce były w tych samych miejscach :?
Niedawno u fryzjera dowiedziałem się, że przychodzą tam starsze osoby po pozostałe po strzyżeniu włosy. A te włosy podobno są skutecznym środkiem na odstraszanie myszy, kretówi, nornic, gdy włoży się je w dziury i korytarze wykopane przez te stwory. Nie wiem jak to działa. Może chodzi o zapach człowieka, może o kłujące końce włosów, a może fryzjer rozpowszechniając taką formę walki z gryzoniami i w ten sposób pozbywa się odpadu ze swojej działalności. Ja na krety skutecznie stosuję gazową butlę turystyczną i 4 metrowy węzyk, o czym opisywałem w jednym z moich postów.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 września 2009, 22:02 
Ekspert
Ekspert

[quote="Space99"][quote="kapitan"] ... to jest podłączone bezpośrednio pod 230V ? Jeżeli tak to niedobrze bo wystarczy że wilgotna gleba spadnie na elektrode fazową i już mamy upływność do gruntu = strata energii i niebezpieczeństwo porażenia. Ale ten pomysł układu czasowego 10s byłby już mniej hardcorowy.

Tak pod 230v. Ostatni model pułapki jest zbudowany na bazie włącznika stosowanego przy lampkach biurowych (takich montowanych na przewodzie zasilającym lampkę) Włącznik i jego styki są tak wbudowane w urządzenie, że nie ma możliwości aby dostała się tam wilgotna ziemia. W obwód jest wpięta żarówka sygnalizująca włączenie urządzenia przez kreta. Nie robiłem pomiarów, ale po włączeniu pułapki nie obserwuję by licznik zwiększał w jakiś istotny sposób obroty. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo to trzeba oczywiście zachować pewne środki bezpieczeństwa ale po zamontowaniu i odpowiednim przykryciu od góry miejsca ustawienia wszystko jest bezpieczne. Oczywiście urządzenie wymaga dozoru poprzez częstą obserwację żarówki. Powiem tak:jak ktoś jest bardzo ostrożny to poprzez zastosowanie odpowiedniej liczby przedłużaczy może sobie żarówkę kontrolną powiesić nad łóżkiem, lub zastąpić dzwonkiem :), też będzie działać.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 września 2009, 21:48 
Kiper
Kiper

Kiedyś słyszałem o doskonałej pułapce na myszy zrobionej na bazie żyletki, niektórzy pewnie wiedzą o co chodzi. I myślę, że pomysł ten można zaadoptować na wersję krecią. A więc do rzeczy. Potrzebne nam będzie : kawałek deseczki, żyletka, dwie szpilki, dwa przysmaki kreta jak np.dżdżownica i pędrak. W deseczkę dłuższą krawędzią czyli jednym z ostrz pionowo wbijamy żyletkę, tak że drugie ostrze w poziomie sterczy ostrzem do góry. Po obu stronach żyletki na przedłużeniu ostrza, do deseczki szpilkami przybijamy z jednej strony ostrza dżdżownicę, a z drugiej strony przyszpilamy pędraka, albo odwrotnie (pełna dowolność). Taki zestaw umieszczamy w poprzek w krecim korytarzu. Nadchodzący kret nie spostrzega żyletki (bo jest ślepy) ale wyczuwa pyszne żarcie. Podchodzi bliżej i czuje z lewej dżdżownicę, a z prawej pędraka, albo odwrotnie. Zaczyna mieć dylemat i zastanawiając się co najpierw zeżreć zaczyna kręcić łebkiem, a to na dżdżownicę, a to na pędraka, i znowu a to na dżdżownicę, a to na pędraka, itd. Oczywiście wbitej żyletki nie widzi bo jest ślepy, a ta robi swoje podrzynając gardło kręcącemu łepkiem kretu. Aby później odszukać tę pułapkę i wykopać ją z ziemi (np. w celu wymiany lub uzupełnienia żeru kreciego) najlepiej posłużyć się wykrywaczem metali zakupionym na Allegro.
Kapitanowi radzę poszerzyć możliwości swojej elektrycznej pułapki o zastosowanie równolegle mojej propozycji na wypadek np. braku prądu spowodowanego awarią sieci, czy wyłączeniem zasilania z powodu zaległości w rachunkach za prąd albo nie włączeniu przez lenistwo czy zapomnienie zasilania pułapki.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 września 2009, 14:17 
mistrz
mistrz

Panowie, a nie demonizujecie tych biednych kretów. Moim zdaniem to jest problem głównie natury estetycznej. Ja mam o niebo gorszy, nie jestem pewien do końca z czym - nornicami czy co gorsza karczownikami. Faktem jest, że dookoła większości krzaczków mam co najmniej jeden tunel, na razie odpukać bez strat w winorośli, ale w przyszłości kto wie. Avok pisał o sianiu gorczycy, próbowałem w innym miejscu skutecznie, ale nie jestem do końca pewien, czy nie był to po prostu zbieg okoliczności. Czy ma ktos pomysł, co mogę jeszcze zrobic przed zimą aby nie dopuścić do prawdziwej inwazji w przyszłym roku?

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 września 2009, 16:13 
Kiper
Kiper

Z gorczycą to prawda.Czytałam artykuł w którym pisze się,że korzenie gorczycy powodują degenerację wątroby u nornicowatych.

Zuzanna

Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 września 2009, 09:32 
Ekspert
Ekspert

[quote="Zuzanna"]Z gorczycą to prawda.Czytałam artykuł w którym pisze się,że korzenie gorczycy powodują degenerację wątroby u nornicowatych.

Zuzanna

Jak tak to nie wiem czy to dobry środek odstraszający. Alkohol etylowy tez niby powoduje degenerację wątroby u człowieka - a spróbuj odstraszyć żuli z parkowej ławki stawiając im przy ławce ćwiartkę wódki - efekt odwrotny :wink: :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 września 2009, 09:54 
Kiper
Kiper

:D :D

Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 września 2009, 10:30 
przedszkolak
przedszkolak

Wojsko do "odstraszania" kretów z wałów powodziowych i innych ziemnych umocnień uzywa środka o ile pamiętam o nazwie phostoxin albo jakoś tak. Są to takie tabletki, pastylki które wrzuca sie do norek po rozkopaniu kopca. 3 miechy spokoju przy sukcesywnym działaniu.

Niestety do stosowania wyłącznie przez przeszkolone ekipy w odzeży ochronnej :?

Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 września 2009, 10:39 
Ekspert
Ekspert

mocno toksyczny, gazowy ...
bałbym się koło domu tego urzywać .
Ale na wałach jak najbardziej słuszne.
Co do walki z kretami to majstruje układ elektroniczny publikowany kiedyś w jakimś czasopiśmie elektronicznym, Strach na krety. Zobaczymy co to da.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 29 listopada 2009, 21:09 
Ekspert
Ekspert

Krety wykazują wzmocnioną aktywność ...
Na początku wątku pisałem o siatce jaką zabezpieczam sadzonki i nie wiem co by spotkało sadzonki ale dzięki siatce kret dość się zdziwił i zostawił kretowisko obok niej.
To 3 przypadek w tym miesiącu.
Obrazek

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 29 listopada 2009, 22:05 
Kiper
Kiper

ja na razie nic nie robię bo z łapek wyszły nici, a korytarze są płyciej niż korzenie i mimo, że kret kopie przy samych sadzonkach to mam nadzieję, że przeżyją.... za to dziś przez przypadek spłoszyłem czatującego nad kopcem kota, aż wyrzutów sumienia dostałem ;-). Mam nadzieję, że wróci i dokończy polowanie.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 listopada 2009, 00:42 
Kiper
Kiper

[quote="SBYSZEG"]Kiedyś słyszałem o doskonałej pułapce na myszy zrobionej na bazie żyletki, niektórzy pewnie wiedzą o co chodzi. I myślę, że pomysł ten można zaadoptować na wersję krecią. A więc do rzeczy. Potrzebne nam będzie : kawałek deseczki, żyletka, dwie szpilki, dwa przysmaki kreta jak np.dżdżownica i pędrak. W deseczkę dłuższą krawędzią czyli jednym z ostrz pionowo wbijamy żyletkę, tak że drugie ostrze w poziomie sterczy ostrzem do góry. Po obu stronach żyletki na przedłużeniu ostrza, do deseczki szpilkami przybijamy z jednej strony ostrza dżdżownicę, a z drugiej strony przyszpilamy pędraka, albo odwrotnie (pełna dowolność). Taki zestaw umieszczamy w poprzek w krecim korytarzu. Nadchodzący kret nie spostrzega żyletki (bo jest ślepy) ale wyczuwa pyszne żarcie. Podchodzi bliżej i czuje z lewej dżdżownicę, a z prawej pędraka, albo odwrotnie. Zaczyna mieć dylemat i zastanawiając się co najpierw zeżreć zaczyna kręcić łebkiem, a to na dżdżownicę, a to na pędraka, i znowu a to na dżdżownicę, a to na pędraka, itd. Oczywiście wbitej żyletki nie widzi bo jest ślepy, a ta robi swoje podrzynając gardło kręcącemu łepkiem kretu. Aby później odszukać tę pułapkę i wykopać ją z ziemi (np. w celu wymiany lub uzupełnienia żeru kreciego) najlepiej posłużyć się wykrywaczem metali zakupionym na Allegro.
Kapitanowi radzę poszerzyć możliwości swojej elektrycznej pułapki o zastosowanie równolegle mojej propozycji na wypadek np. braku prądu spowodowanego awarią sieci, czy wyłączeniem zasilania z powodu zaległości w rachunkach za prąd albo nie włączeniu przez lenistwo czy zapomnienie zasilania pułapki.

Numer z żyletką nie przejdzie bo kret ma niezwylke czułą skórę i wykrywa wibracje pędraków kilka m w ziemi od niego a takzę czuje wszystko co dzieje się na ziemi. człowieka wykryje z odległosci kilkadziesiąt m. Zmysł węchu ma kilka razy czulszy od psa. Wiec nie ma szans aby pociął się zyletką.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 listopada 2009, 08:19 
Ekspert
Ekspert

[quote="Radekk"]
Numer z żyletką nie przejdzie bo kret ma niezwylke czułą skórę i wykrywa wibracje pędraków kilka m w ziemi od niego a takzę czuje wszystko co dzieje się na ziemi. człowieka wykryje z odległosci kilkadziesiąt m. Zmysł węchu ma kilka razy czulszy od psa. Wiec nie ma szans aby pociął się zyletką.

Proponuje wrzucić krecikowi do norki wydrukowany ten wątek (wraz z latarką i okularami -10 dp) oraz żyletkę. Z pewnoscia załatwi to krecika na amen, bo albo potnie się tą żyletką z rozpaczy, albo pęknie ze śmiechu. :wink: :lol:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1