georg napisał(a):
Deserowych odmian się nie skraca,to jest największy błąd jaki można zrobić,
Jak ktoś skróci naraża się na dużo pracy bo pasierby zaczną wybijać jak
głupie.Popatrzeć proszę na ruskie Filmy o deserówkach,wszystkie odmiany powyżej jednego kilograma
powinny mieć ponad 30 liści,im więcej tym lepiej.
Georg
Jeśli mówimy o ilości masy zielonej przy odmianach wielkoowocowych to się zgadzam. Im więcej liści tym lepsza fotosynteza, transpiracja, większa ilość pochłaniania promieni słonecznych itd. Ale uważam, że nie oznacza to, że nad każdym gronem ma być 30 liści. Na grona pracują też liście, które wyrosły na nieowocujących łozach, na pasierbach i tzw. wilkach. Chodzi o ogólną masę liściową w stosunku do ilości gron.
Czy odmian deserowych się nie ogławia? Może i nie. Ale widziałam na kilku rosyjskich filmikach, że niektórzy też skracają. Tylko robią to dopiero w sierpniu i zostawiają po 2-3 pasierby na końcu latorośli, właśnie po to, żeby pąki zimowe nie wybijały. Nie skracają natomiast pędów u młodych krzewów.
Ja co roku skracałam latorośle i raczej nadal będę to robić. Będę tylko trzymała się odpowiednich terminów. W poprzednich latach cięłam odpowiednio późno i negatywnych skutków nie widziałam. W zeszłym roku za bardzo się pośpieszyłam i poszłam na łatwiznę. Przycięłam wszystko jak leci.