Teraz jest wtorek, 30 grudnia 2025, 10:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 23 czerwca 2015, 22:41 
czeladnik
czeladnik

georg napisał(a):
Deserowych odmian się nie skraca,to jest największy błąd jaki można zrobić,Dornfelder należy też
do nich.U mnie Dornfelder ma już ponad 3m i końca nie widać,przypuszczam że stanie na 4,4,5m
Wtedy tak jak Kapitan napisał nie wybijają pąki zimowe,pasierby rosną powoli.Winogrona niektóre
1,5kg aż uciecha zaglądać.Jak ktoś skróci naraża się na dużo pracy bo pasierby zaczną wybijać jak
głupie.Popatrzeć proszę na ruskie Filmy o deserówkach,wszystkie odmiany powyżej jednego kilograma
powinny mieć ponad 30 liści,im więcej tym lepiej.
Skraca się tylko odmiany winnicze jeżeli jest używany kombajn.
Pozdrawiam serdecznie
Georg

A widziałeś gdzieś na tych ruskich filmach żeby z drabiną po plantacji latali :lol:
2 metry to maksimum jakie można w miarę komfortowo obrobić z ziemi.
A te 30 liści to będziesz miał jak latorośl przytniesz nad dziesiątym liściem a pasierby nad drugim.

PostNapisane: piątek, 26 czerwca 2015, 18:34 
nowicjusz
nowicjusz

Cytuj:
No proszę i jest zdjęcie co rozjaśniło temat. Myślę, że nie jest tu problem "za długich" latorośli, ale zagęszczenia. Ja bym w to wlazł i poprzycinał lub powyłamywał nawet sporą ilość wiotkich i nieowocujących latorośli, przez co dał szansę wzrostu tym mocniejszym a jesienią ostre ciecie w tym duża redukcja niepotrzebnego starego drewna. Krzak jest zaniedbany i trzeba go odmłodzić.

Czyli podsumowując powycinać wszystkie tegoroczne które nie mają owoców. Te z owocami to po 10 liściu.

A jak daleko od głównej gałęzi odcinać młode tegoroczne nieowocujące? Zaraz przy niej czy np w połowie pomiędzy nią a pierwszym liściem? Wiem że płaszczyzna cięcia prostopadła do osi pędu i to tyle.

A po kiści maksymalnie na gałęzi? Bo widziałem takie co mają nawet cztery. A takie gałęzie z gronami ale słabo rozwiniętymi w gąszczu pod liściami też do wycięcia?

Jutro mam zamiar wykonać pierwsze cięcie w tym roku także proszę o odpowiedź i szybkie wskazówki co robić a czego nie robić.

Jeszcze kilka zdjęć.
Potwierdzenie gąszczu: http://ifotos.pl/z/wahrxnw

A co zrobić z tymi pędami. Są dosyć długie. Mają ze trzy metry. Chciałem je pościć po płocie w przeciwnym kierunku ale płot jest pod drzewem i trochę jest tam cień. Nie ma tam zbyt dużo gron. Nie wiem czy ciągną w tym kierunku aż do wyjścia na słońce czy po prostu skrócić? http://ifotos.pl/z/wahrxwa

Bardzo proszę o jakieś krótkie wskazówki jak jutro przyciąć winorośl tak żeby coś wyszło z tego na jesień :)

PostNapisane: piątek, 26 czerwca 2015, 19:28 
Ekspert
Ekspert

marekmarecki napisał(a):
A jak daleko od głównej gałęzi odcinać młode tegoroczne nieowocujące? Zaraz przy niej czy np w połowie pomiędzy nią a pierwszym liściem? Wiem że płaszczyzna cięcia prostopadła do osi pędu i to tyle.
A po kiści maksymalnie na gałęzi? Bo widziałem takie co mają nawet cztery. A takie gałęzie z gronami ale słabo rozwiniętymi w gąszczu pod liściami też do wycięcia?
Jutro mam zamiar wykonać pierwsze cięcie w tym roku także proszę o odpowiedź i szybkie wskazówki co robić a czego nie robić.
A co zrobić z tymi pędami. Są dosyć długie. Mają ze trzy metry. Chciałem je pościć po płocie w przeciwnym kierunku ale płot jest pod drzewem i trochę jest tam cień. Nie ma tam zbyt dużo gron. Nie wiem czy ciągną w tym kierunku aż do wyjścia na słońce czy po prostu skrócić?

Tegoroczne nieowocujące tniesz przy samej łozie. Zanim wszystkie usuniesz zastanów się czy którejś nie chcesz przeznaczyć na owocowanie w następnym roku. Generalnie ten gąszcz powinieneś uporządkować tylko musisz już wiedzieć jak to ma wyglądać w następnym roku. Tegoroczne latorosla możesz skrócić latem albo czekać do jesieni.
Jeśli zależy Ci na wysokiej jakośći owocach i koncentracji cukru to grona też zredukuj. Jeśli wino typu owoce + woda + cukier to ilość tych gron nie ma znaczenia. Powodzenia.

PostNapisane: piątek, 26 czerwca 2015, 21:27 
przedszkolak
przedszkolak

Do tego wątku dorzucę link do ciekawego filmiku zza wschodniej granicy. Istotny jest na nim moment, kiedy latorośl przestaje rosnąć (końcówka latorośli się wyprostowuje), jak również sposób ustalania miejsca, do którego należy skrócić latorośl.
https://www.youtube.com/watch?v=vkd1qGyRNVE

Pozdrawiam,
Bogusław

Bogusław

PostNapisane: wtorek, 30 czerwca 2015, 11:00 
Kiper
Kiper

E tam to jest odpowiedź.https://www.youtube.com/watch?v=LX_LG88fXYM

-- wtorek, 30 czerwca 2015, 12:00 --

[quote="
Georg[/quote]

A widziałeś gdzieś na tych ruskich filmach żeby z drabiną po plantacji latali :lol:
2 metry to maksimum jakie można w miarę komfortowo obrobić z ziemi.
A te 30 liści to będziesz miał jak latorośl przytniesz nad dziesiątym liściem a pasierby nad drugim.[/quote]
A widziałem i to nie raz,na niemieckim forun nas tego jakob nauczył też ruski.
Tu popatrz co nowicjusz-Pokerfun- z Venus zrobił Zdjęcia jego pod Pergolą.
Winorośle stołowe to ja rura z wodą: Przez którą się więcej wody do góry dostanie 1 czy 2 calową?
pozdrawiam
Georg
http://forum.garten-pur.de/index.php?to ... icseen#new

PostNapisane: niedziela, 5 lipca 2015, 22:04 
nowicjusz
nowicjusz

Wykonałem wspomniane przeze mnie cięcie. Nie wiem czy do końca tak sumiennie jak pisał np redfox. Te co nie miały kiści poszły w większości pod nóż. Zostało kilka i są one widoczne na zdjęciu 1.
http://ifotos.pl/z/wanpsax
Są to te co wiszą niejako spodem liści do góry na białej lince. Nie wiem jak dużo ich zostawić na przyszły rok.
I jeszcze jedno. Te gałęzie niekoniecznie pochodzą bezpośrednio od głównego pnia winogrona, który również jest widoczny na zdjęciu. Czy należy je pozostawić czy może jesienią zrobić to porządkujące cięcie i dopiero za rok wyhodować gałęzie na łozy a dopiero za dwa lata mieć owoce z pędów od łozy?
Zdjęcie głównych pędów przy ziemi.
http://ifotos.pl/z/wanpqpr
Proszę o jakieś dalsze rady/informacje.

PostNapisane: poniedziałek, 6 lipca 2015, 08:44 
Ekspert
Ekspert

georg napisał(a):
Dokładnie. Winorośl to nie bambus i nie musi pionowo rosnąć. Nie wyobrażam sobie nawet że można dorosłe krzewy wschodnich mieszańców prowadzone w szpalerach w połowie czerwca ogławiać na 2m. Ale jak ktoś nie ma takich krzewów to może nie czaić o co chodzi :roll: Nie mówię o 2-4 latkach które pierwsze gronka mają, czy o rachitycznych viniferach.
Po tygodniowej nieobecności w winnicy będę teraz kilka dni łamał pasierby i "zaplatał warkocze" prawie jak na filmie. Niby już lipiec, ale chyba wciąż zbyt wcześnie na radykalne ogławianie.

PostNapisane: poniedziałek, 6 lipca 2015, 08:59 
Kiper
Kiper

U mnie Wostorg Idealnyj, Jubiliej Nowoczerkasska dzisiaj wystają ponad metr nad najwyższym drutem, całe, nie tylko jakieś pojedyncze latorośle. Łora góruje nad ostatnim drutem ponad 70 cm, Wiktoria 5, Kristaly, Elegant około 50 cm.
Podobnie odmiany piramidowe. Wszystkie już od dwóch tygodni leżą na ostatnich drutach, więc trudno nawet oszacować jak mocno poszły w górę ponad druty.
Ostatnie druty mam na wysokości 2 m i więcej.

PostNapisane: poniedziałek, 6 lipca 2015, 10:43 
Kiper
Kiper

Na niemieckim forum Jakob napisał,że przymocował1,5m belki do słupów i po dwa druty 50cm.
U mnie też większość jest ponad 3m i końca nie widać ale efekt na odmianach które nie pozrzucały jest imponujący.Na niektórych odmianach zaczynają dolne liście poniżej winogron robić się żółte i zasychać.Winogrona jeszcze większe niż w tamtym roku.Przy odmianach których grona są małe
też skracam,nie ma potrzeb żeby się wysilać.
Pozdrawiam
Georg
http://forum.garten-pur.de/index.php/to ... msg2429046

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1