Erikos napisał(a):
trestan48 napisał(a):
...przy wysokości zalecanej około 2,2 m...
Przez kogo?
Miałem na myśli słupki o wysokości 2,20 m, to znaczy 180 cm nad ziemią i 40 cm w ziemi przy uprawie zmechanizowanej i niskim pniu. Ja formuję winorośl na średnim pniu, dla mnie osobiście to jest za mało przy założeniu, że większą uwagę przywiązuję do odmian deserowych. Używam palików o wysokości 200 -220 cm nad ziemią wówczas łozy nie wiszą z nad górnego drutu a jagody rosną zdrowe, duże i smaczne. Nie muszę też liczyć ile liści jest nad gronem, tnę 20 cm nad drutem i koniec.
poszukiwacz napisał(a):
Ja zacząłem od rozstawu 3,3m bo chciałem zakończyć na słupkach ogrodzenia z takim rozstawem, ale to bez sensu. Trawa nie zacieniona szpalerem winorośli rośnie bujnie. Posadziłem rządki w środkach, więc jest około 165cm i tyle powinna mieć wysokości ściana ulistnienia.Jeśli ktoś uprawia sobie marchewki w międzyrzędziach to duży rozstaw jest wskazany. Trzeba też myśleć ekonomicznie, czy jest sens palić tyle benzyny na koszenie trawy w szerokich międzyrzędziach.
Fakt, że przy odmianach przerobowych można pokombinować i zmniejszyć rozstaw rzędów stosując odpowiednią formę cięcia i uprawy. Kiedy masz czas, zastosujesz wysoki pień, kurtynę i inną pielęgnację jak mechaniczną to może ci się udać ale ogólnie mówimy tu o uprawie standardowej. Wybacz, ale moim skromnym zdaniem rozstaw 165 cm między rzędami przy standardowej uprawie winorośli to trochę za mało.