Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 21:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 573 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 39  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 18 listopada 2020, 09:22 
Ekspert
Ekspert

Yupi!

Kupię sadzonki ananasa :)!

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: czwartek, 19 listopada 2020, 04:49 
mistrz
mistrz

ZbyszekTW napisał(a):
Trafiłem na taką stronę, na której są zapisane średnie temperatury powietrza po miesiącach.
https://meteomodel.pl/dane/srednie-mies ... ax_empty=3

Widać bardzo duży wzrost temperatur... Począwszy od roku 1990...

Aż mnie to zastraszyło...
Wychodzi, że dla zezonu wegetacyjnego od IV do X - średnie wzrosły o 2*C średnio....

Tak to wygląda na wykresie:

Dokładnie za początek ocieplania przyjmuje się rok 1988 lub 1989. Wykres zawiera jednak zasadniczy błąd (w poziomych liniach, oznaczających, jak rozumiem, średnią wieloletnią temperaturę) - nie można bowiem porównywać czterdziestolecia z pojedynczymi dekadami! W meteorologii czterdziestolecie, podobnie jak i dekada, nie są używane (dziesięć lat to okres zbyt krótki, naznaczony zbyt dużym "szumem", aby używać go do porównań). Przyjęte są natomiast trzydziestoletnie okresy referencyjne, zmieniane co dekadę (tabela na dole zalinkowanej strony). Porównując temperaturę sezonu wegetacyjnego trzydziestolecia najchłodniejszego (1951-1980) z najcieplejszym (1991-2020) otrzymamy:14,96*C-13,49*C=1,47*C. To jednak trochę mniej, niż 2*C...
Zauważ również, że temperatura sezonu wegetacyjnego roku 2018 poszybowała "w kosmos" w stosunku do roku poprzedniego. Nigdzie indziej na tym wykresie nie ma aż tak dużej różnicy rok do roku! Zawyża ona w widocznym już stopniu średnią wieloletnią. Ale dwa kolejne lata - czyli 2019 i 2020 to korekta sprowadzająca temperaturę sezonu wegetacyjnego do poziomu mniej więcej roku 2017. Czy kolejny sezon utrwali tę tendencję (czyli będzie znów chłodniejszy), czy też temperatura ponownie wzrośnie, przekonamy się niebawem.

Pozdrawiam
Mariusz

PostNapisane: czwartek, 19 listopada 2020, 08:01 
Ekspert
Ekspert

No, może meteorolog ze mnie kiepski :crazy:

Ale te dane są zatrważające :!:

Jeśli kolejne 10-lecie 2021-2030 będzie znowu cieplejsze od poprzedniego - to wszyscy będziemy Rieslinga sadzić i zbierać we wrześniu...

A jak wrócą czasy 1950-1990 - to nic nie dojrzeje. No, dojrzeją odmiany typu Solaris. Oraz "obecnie uznane za dziwolągi odmiany promowane przez Romana Myśliwca"...
Ale to co p. Myśliwiec wypracował 30-40 lat temu, to dzisiaj można aplikować na Suwalszczyźnie?

A my sadzimy sobie coraz późniejsze Vinifery...
Już Pinot Noir nikogo nie dziwi, prawie że "standard" w zachodniej Polsce....

Masakra jakaś :(

edit: a uznane obecnie za kiepskie lata 2017 i 2020 - w latach 1950-2005 nie zdarzył się ani jeden rok z wyższą temperaturą niż w te kiepskie roczniki 2017 i 2020....

PostNapisane: czwartek, 19 listopada 2020, 11:35 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Zbyszku, patrz okresami referencyjnymi. Podajesz lata '50-'90. Ale dla jakich terenów? Opole-Wrocław miało wtedy temperatury styczniowe rzędu ca. -2 st.C, czyli tyle ile Tarnów, Warszawa i Łódź w okresie 1971-2010. Średnie temperatury roczne były u nas na poziomie 8,4 st.C, przy ok. 7,7 st.C dla przykładowej Łodzi i Warszawy (dopiero w okresie 1981-2010 miasta te osiągnęły poziom średniej temperatury znad Odry z lat 1951-1990). Dlatego nie jest miarodajne takie uproszczenie. Porównaj dane z 68 lat i linię nadodrzańską: Zielona Góra-Wrocław-Opole z centrum (Łódź, Częstochowa) i wschodem (Warszawa-która należy do najcieplejszych terenów Niziny Mazowieckiej jako Kotlina Warszawska, Sandomierz, Tarnów). Temperatury zimowe: grudniowe to wzdłuż Odry ca. +0,5 st.C, natomiast dla miast od Łodzi i Częstochowy na wschód to ok. -0,5 st. C; styczniowe ca. -1 st.C nad Odrą i już ponad -2 st.C. od centrum na wschód; luty z kolei u nas jest w okolicach 0, w centrum i na wschodzie powyżej -1,5 st.C. Najlepiej wypada tam Tarnów, jednak narażony jest na większy wpływ kontynentalizmu. Osławiony Sandomierz jest już jednak daleko w tyle. Średnio mamy o stopień lub nieco więcej wyższe temperatury niż wspomniane wyżej tereny. Opole i Wrocław 8,9 st.C za ostatnie 68 lat, Łódź i Warszawa to 8,1 i 8,3.
Jeżeli spojrzysz na temperatury dla października to wzdłuż Odry od 68 lat jest to średnio 9,0 st.C lub lekko ponad. Centrum i wschód kraju to nieco ponad 8,0 st.C. Opole 9,3, a Wrocław i Zielona Góra 9,2. Natomiast Łódź 8,5, Warszawa i Sandomierz 8,4. Znowu jedynie Tarnów jest na poziomie miast zachodnich, jednak tu kontynentalizm widać w miesiącach zimowych (grudzień, styczeń, luty). Widać, że w okresie 1971-2010 Nizina Śląska jako najcieplejsze miejsce w kraju ma średnią temperaturę 8,8 st.C. Od okresu referencyjnego 1981-2010 jest to już 9,0 i więcej. W ciągu 68 lat temperatura średnia nie spadła u nas niżej 8,0 st.C. Dlatego w tych danych jest odpowiedź, dlaczego wszystkie większe, ale i mniejsze winnice wzdłuż Odry, od Opola po Szczecin, sadzą Rieslinga, czy z czerwonych odmian wspomniany przez Ciebie Pinot Noir. Dlatego winiarstwo między Odrą a Sudetami różni się od terenów winiarskich centrum i wschodu kraju. I tu jest cały urok winiarstwa - regionalizacja.
Praga, Berlin, Drezno, gdzie warunki (opady i roczne temperatury średnie) są jak u nas (temperatury stycznia również na poziomie -1 st.C) to wzór dla zachodnich terenów winiarskich w Polsce.

PostNapisane: czwartek, 19 listopada 2020, 12:46 
Ekspert
Ekspert

Michał, mnie nie chodzi o porównania terenów w Polsce i wyliczanie wyższości miasta A nad miastem B.

Te dane pokazują, że w ciągu ostatnich 30 lat średnia temperatura okresu wegetacji wzrosła przerażająco :!:
13,6*C (1950-1990)
14,2*C (1991-2000)
14,9*C (2001-2010)
15,6*C (2011-2020)

Dane z w/w strony dla miejscowości Wrocław.

PostNapisane: czwartek, 19 listopada 2020, 12:58 
Ekspert
Ekspert

No to teraz pozostaje gdybanie, czy w latach 2021-2030:
a) nastąpi wypłaszczenie krzywej ;)
b) tendencja się utrzyma
c) zacznie się ochładzać

Ja obstawiam a lub c bo chciałbym jeszcze na nartach pozjeżdżać ;)

PostNapisane: czwartek, 19 listopada 2020, 17:27 
czeladnik
czeladnik

Lokalizacja: gm. Sulmierzyce, pow. pajęczański,łódzkie 212 m.n.p.m
Jest rytm na wykresie. Aż się prosi ,aby obstawić następny okres IV-X z śr. temp. w granicy tegorocznej lub trochę wyższej.
Misza napisał(a):
a) nastąpi wypłaszczenie krzywej
b) tendencja się utrzyma
c) zacznie się ochładzać

zakładając brak uderzenia astreoidy, wybuchu Yellowstone,czy czym tam jeszcze straszą, zdecydowanie obstawiam b)
Arktyka zachowuje się jak zamrażarka z otwartymi drzwiami prosto na umiejscowiony przed nimi grzejnik.
A w zanadzrzu hydraty metanu.

PostNapisane: czwartek, 19 listopada 2020, 18:28 
czeladnik
czeladnik

Ja także bym obstawił b - że tendencja się utrzyma, tylko że do 2024. Wtedy zapewne "koronapierdolec" się zakończy. Dalej pożyjemy to zobaczymy co będzie :).

PostNapisane: piątek, 20 listopada 2020, 06:02 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
ZbyszekTW napisał(a):
Michał, mnie nie chodzi o porównania terenów w Polsce i wyliczanie wyższości miasta A nad miastem B.

Te dane pokazują, że w ciągu ostatnich 30 lat średnia temperatura okresu wegetacji wzrosła przerażająco :!:
13,6*C (1950-1990)
14,2*C (1991-2000)
14,9*C (2001-2010)
15,6*C (2011-2020)

Zbyszku, temperatury w mojej lokalizacji mam jak te we Wro, ale, jako że moja lokalizacja, Ziemia Brzeska, jest pomiędzy Wro a Opolem, zatem podaję wyniki również dla Opola (które są identyczne w sumie jak te dla Wro), wg danych z podanej strony meteomodel.pl:
1950-1990 - 13,6 st.C
1991-2000 - 14,4 st.C
2001-2010 - 14,79 st.C
2011-2020 - 15,58 st.C

Dodając za październik przynajmniej 11 st.C (co widać na mapie na str. 16 opracowania przez IMGW danych klimatycznych za październik- https://klimat.imgw.pl/pl/biuletyn-monitoring/#2020/10 ) wychodzi nam za ten rok 15,17 st. C, co podwyższa średnią i wpisuje nam październik w trend ostatnich lat z średnią temperaturą tego miesiąca powyżej +11 st.C. Potwierdza się tym samym wzrost w ostatnich 30 latach temperatur średnich na płd.-zach. o 2 st.C.

PostNapisane: piątek, 20 listopada 2020, 14:58 
Kiper
Kiper

U mnie aż tyle nie wzrosło.
Porównując z zestawienia średnie za pierwszy okres (1951-1980) z okresem ostatnim (1991-2020) różnica w poszczególnych miesiącach wygląda tak:
Obrazek
Wygląda że w okresie jesień/zima ociepliło się mniej i nawet brak danych z tego roku niewiele tu zmienia.
Jak porównałem pierwszy okres z przedostatnim (1981-2010) to nawet niektóre miesiące zimowe wygląda że były zimniejsze niż w okresie 1951-1980.

PostNapisane: piątek, 20 listopada 2020, 19:19 
Ekspert
Ekspert

U mnie w 2-ch ostatnich dekadach były bardzo duże różnice akumulacji ciepła w poszczególnych rocznikach.
Nie widzę jakichś szczególnych tendencji zwyżkujących czy malejących. W obydwu dekadach podobne rozbieżności :!: :?:
Maksimum to 255(2013rok) i 252(2018 rok) a minimum -228 (2008rok) i -208 (2017 rok)

Załączniki:
Komentarz: GDDC północne Mazowsze
gddc.JPG
gddc.JPG [ 46.09 KiB | Przeglądane 745 razy ]

PostNapisane: niedziela, 22 listopada 2020, 01:03 
mistrz
mistrz

ZbyszekTW napisał(a):

13,6*C (1950-1990)
14,2*C (1991-2000)
14,9*C (2001-2010)
15,6*C (2011-2020)

Napiszę jeszcze raz, ale innymi literami:
NIE MOŻNA PORÓWNYWAĆ CZTERDZIESTOLECIA Z DZIESIĘCIOLECIEM!!!

Dolnoslonzok napisał(a):
Zbyszku, patrz okresami referencyjnymi...

Dolnoslonzok napisał(a):
... Zbyszku, temperatury w mojej lokalizacji mam jak te we Wro, ale, jako że moja lokalizacja, Ziemia Brzeska, jest pomiędzy Wro a Opolem, zatem podaję wyniki również dla Opola (które są identyczne w sumie jak te dla Wro), wg danych z podanej strony meteomodel.pl:
1950-1990 - 13,6 st.C
1991-2000 - 14,4 st.C
2001-2010 - 14,79 st.C
2011-2020 - 15,58 st.C

...

Michał, najpierw zalecasz posługiwanie się okresami referencyjnymi, a za chwilę sam powielasz te bzdury... Litości! To mniej więcej tak, jakby porównać dzień z miesiącem. Spróbujemy?
Biorę więc jakiś dzień, niech to będzie trzeci listopada bieżącego roku. Żeby nie było, że z kosmosu, to prosto z Wrocławia. Zapisana średnia temperatura dobowa: 15,0 *C. Teraz biorę jakiś miesiąc. I znowu, żeby nie było że z kosmosu, to z Wrocławia. Niech to będzie wrzesień. Rok - niech będzie 2017. Średnia temperatura września 2017 we Wrocławiu to 13,8*C. Liczymy: 15,0*C minus 13,8*C = 1,2*C. Wniosek - listopad jest we Wrocławiu cieplejszy od września o 1,2 stopnia. Prawda? W TEN SPOSÓB MOŻNA UDOWODNIĆ WSZYSTKO!!!
Jeśli jednak ktoś z jakiegoś powodu neguje metodykę stosowaną normalnie w meteorologii i koniecznie chce się posługiwać dekadami, to oczywiście jest to możliwe, ale wtedy porównujemy dekadę do dekady, a nie dekadę do czterdziestolecia! Przy użyciu dziesięcioleci do porównań należy jednak najpierw, zgodnie z zasadami porównywania ciągów nieregularnych, odrzucić ekstrema. Są one nieistotne statystycznie, a jednocześnie fałszują wyniki w tak krótkich ciągach. Tak więc np. z dekady 2011-2020 należy odrzucić sezon wegetacyjny roku 2018, jako najcieplejszy i sezon roku 2013, jako najchłodniejszy. Pozostałe wyniki sumujemy i dzielimy przez liczbę pozostałych lat (w tym wypadku osiem). Podobnie należy postąpić z pozostałymi dziesięcioleciami i dopiero tak obrobione wyniki porównywać. Jest to jednak metoda mniej dokładna i znacznie bardziej podatna na "szum".

Oto wykres temperatur sezonów wegetacyjnych, który sporządziłem na podstawie rysunku, zamieszczonego przez Zbyszka. Widać na nim wyraźnie tendencję wzrostu temperatury, zmienność rok do roku oraz niesamowity rok 2018. Widać również, że przypadki, w których dwa sezony pod rząd (jak 1994 i 1995) mają taką samą lub prawie taką samą temperaturę, są równie rzadkie, jak przypadek roku 2018.
Mam nadzieję, że nie widać już na nim poziomych linii, które są czystą manipulacją:

Obrazek

P.S. Nie weryfikowałem danych z poszczególnych lat z tego wykresu, przyjmując a priori, że są one prawdziwe.

Pozdrawiam
Mariusz

PostNapisane: niedziela, 22 listopada 2020, 06:23 
Ekspert
Ekspert

Mariuszu, no tak. Należałoby to przeliczyć jeszcze raz. Przyjmując jednak, jak podałeś w odpowiedzi Zbyszkowi, że ocieplenie wynosi niespełna 1,5 st.C w skali 30 lat, ba niech wyniesie nawet 1 st.C, to jest to i tak niesamowite. Taka różnica w średnich temperaturach w regionach zmienia już przecież wiele.

PostNapisane: niedziela, 22 listopada 2020, 08:55 
Ekspert
Ekspert

sailor napisał(a):

W TEN SPOSÓB MOŻNA UDOWODNIĆ WSZYSTKO!!!

Oto wykres temperatur sezonów wegetacyjnych, który sporządziłem na podstawie rysunku, zamieszczonego przez Zbyszka. Widać na nim wyraźnie tendencję wzrostu temperatury, zmienność rok do roku oraz niesamowity rok 2018.

Mam nadzieję, że nie widać już na nim poziomych linii, które są czystą manipulacją:

Pozdrawiam
Mariusz

No i widzisz Mariusz, pomijając co można i co nie można i co jest manipulacją - to doszedłeś do tych samych wniosków co ja porównując dziesięciolecia.
Od roku 1990 jest wyraźny trend - średnie temperatury rosną.
8)

PS. Akurat statystyka to moja codzienna praca, z trendami, Cpk-ami i Minitabem jestem za pan brat - nie próbuje nikogo manipulować.

PostNapisane: niedziela, 22 listopada 2020, 11:23 
mistrz
mistrz

ZbyszekTW napisał(a):
sailor napisał(a):

W TEN SPOSÓB MOŻNA UDOWODNIĆ WSZYSTKO!!!

Oto wykres temperatur sezonów wegetacyjnych, który sporządziłem na podstawie rysunku, zamieszczonego przez Zbyszka. Widać na nim wyraźnie tendencję wzrostu temperatury, zmienność rok do roku oraz niesamowity rok 2018.

Pozdrawiam
Mariusz

No i widzisz Mariusz, pomijając co można i co nie można i co jest manipulacją - to doszedłeś do tych samych wniosków co ja porównując dziesięciolecia.
Od roku 1990 jest wyraźny trend - średnie temperatury rosną.
8)

PS. Akurat statystyka to moja codzienna praca, z trendami, Cpk-ami i Minitabem jestem za pan brat - nie próbuje nikogo manipulować.

Zbyszku,
daleki jestem od twierdzenia, że próbujesz kogokolwiek manipulować! Chcę tylko pokazać, jak nachalna propaganda mediów wpływa na nasze widzenie świata. Oczywiste jest, że doszedłem do tych samych, co Ty, wniosków - średnie temperatury rosną! Może tylko rozpatruję ten wzrost w nieco innym kontekście. Postaram się napisać coś więcej na ten temat, jednak nie teraz, "bo to trochę pisania jest" :) Ale temat ocieplenia jest sam w sobie bardzo ciekawy i wart dyskusji, tym bardziej, że dotyka w bezpośredni sposób dziedziny, którą się tu wszyscy wspólnie zajmujemy.

Pozdrawiam
Mariusz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 573 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 39  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1