Teraz jest wtorek, 29 kwietnia 2025, 19:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 573 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 39  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 9 listopada 2020, 09:02 
Ekspert
Ekspert

Zastanawia mnie jeszcze fakt samego poziomu SAT.

Wg ogolnie znanych map i danych - mamy w Polsce w najlepszych miejscach SAT na poziomie 2800.

A w takim roku jak 2020 - ogólnie uznanym za zimny - w wielu miejscach padają cyfry 3000-3200...

A średnie temperatury są na poziomie średnich wieloletnich z IMGW....

To źle mierzymy, czy może nasze lokalizacje jednak dodają te 10-20% ?

Np tutaj są podane wartości SAT:
http://www.winokultura.pl/kategoria%2Cu ... nicze%2C30
https://www.vinisfera.pl/wina,1065,240,0,0,F,news.html
http://www.winologia.pl/poradnik_klimat.htm

PostNapisane: poniedziałek, 9 listopada 2020, 09:20 
Kiper
Kiper

ZbyszekTW napisał(a):
To źle mierzymy, czy może nasze lokalizacje jednak dodają te 10-20% ?

Mój realny SAT oceniam na jakieś 3000, pomiary mam nieco wyższe ale kładę to na karb jakich błędów wynikających z jego niedoskonałości. Mierzę go w mieście (co jak wspominałem trochę podbija temperatury) w dodatku bardzo ciepłym mieście Tarnowie. Nie mam super miejscówki poprostu teren w zasadzie płaski.
Uważam że mój SAT jest realny a okoliczni koledzy mający winnice na zboczach mają go napewno spory wyższy.
Miejscówka ma bardzo duże znaczenie ale nie demonizował bym znaczenia SAT-u. On w zasadzie może tylko wskazać czy dana odmiana ma szansę czy nie.
Co z tego że mam wysoki SAT jak co roku nawiedzają mnie wiosenne przymrozki które szybko sprowadzają na ziemię moje sny o winnej potędze ;) W zasadzie to one są właśnie wyznacznikiem czy coś mi dojrzeje czy nie (o ile wogóle).

PostNapisane: poniedziałek, 9 listopada 2020, 09:37 
Ekspert
Ekspert

Z tym miastem/terenem zabudowanym - miasto chyba daje "bonus" dużo lepszy niż nawet najlepsze wzgórza. Wzgórza pomagają na pewno na przymrozki i nasłonecznienie.

Ja codziennie dojeżdżam ze wsi na Wzgórzach Trzebnickich - 180 mnpm do pracy we Wrocławiu 120 mnpm. Odległościowo to jest 20 km.

Czasem jest taka inwersja temperatur, że rano u mnie jest cieplej niż w dolinach po drodze. Ale niezależnie od wszystkiego w mieście jest zawsze o 2-3*C cieplej niż u mnie (czy lato czy zima, rano, wieczorem - zawsze). I to nie w centrum miasta, w kamiennicach, ale na obrzeżach, z jeszcze luźną zabudową.

Taką zrobiłem symulację:

SAT mój bazowy z kryt. dekady - 2870
SAT z temperaturami +1*C - 3153
SAT z temperaturami +2*C - 3382
SAT z temperaturami +3*C - 3586

PostNapisane: poniedziałek, 9 listopada 2020, 10:37 
Kiper
Kiper

U nas jak rozbudowali pas startowy lotniska - to zawyżyło pomiary temp. Wszędzie,pola i łąki zamieniane są w beton, asfalt - osiedla deweloperskie, wielkie centra handlowe i logistyczne czy autostrady- to są wielkie wyspy ciepła, bez wsiąkania wody opadowej.
Woda jest akumulatorem i transporterem ciepła - gdy szybko spływa a nie wsiąka, b. potęguje to nagrzewanie miasta.
Jeszcze usuwanie dużych, starych drzew które transpirują wodę -b. ochładzając otoczenie ( a nie sadzenie małych 2m kikutków).
Dodatkowo mamy ocieplenie od 30lat :tj. zmianę trendu temperatury pow. i usłonecznienia od 1988r. w okresie 1951-2018r. z opadającego na rosnący. Przyczyna? Cykliczne zmiany termiki wód północnego Atlantyku, czyli nic nowego.Powoduje to kolejną już "epokę winogronową w Polsce", ciekawe na jak długo?

Na podst. ciekawego choć trudnego w odbiorze artykułu: https://www.imgw.pl/sites/default/files ... polski.pdf . Streszczając :
"Stwierdza się fakt bardzo silnego oddziaływania zmian stanu termicznego Atlantyku na występowanie nad obszarem Europy letnich anomalii temperatury powietrza i fal upałów. Jest to potwierdzenie silnego wpływu zmian stanu termicznego Atlantyku Północnego na zmienność warunków termicznych nad Polską, wskazując, że próby objaśnienia przyczyn i mechanizmów zmian klimatu wymagają wyjścia poza rozpatrywane od lat :
- zmienną aktywność Słońca,
- eksplozje wulkanów,
- zmiany prędkości rotacji Ziemi,
- bliżej niejasne działanie czynników grawitacyjnych pochodzenia planetarnego,
- czy też efekt wzrostu koncentracji CO2 w troposferze"

PostNapisane: poniedziałek, 9 listopada 2020, 12:33 
Ekspert
Ekspert

Czutałem wczoraj reportaż czeskiego Radio Žurnálu odnośnie ocieplenia klimatu, gdzie podano,że do 2030roku wg prognoz Płd Morawy ocieplą się na tyle,że powinni się przeżucić na wina czerwone. I wg tego reportażu podano,że coraz częściej słyszeć o winach z Polski. Na razie raczkująca produkcja,ale wraz ociepleniem klimatu możemy spodziewać się coraz to więcej win właśnie z Polski.
Dlaczego przytaczam ten reportaż? W linkach podanych przez Zbyszka podawane/kopiowane są dane podane przez Bosaka, dzisiaj wydają się już mało dokładne. Podaję link do symulacji o której mówiłem. https://www.klimatickazmena.cz/cs/?l=63&m=250&f=2&e=b

PostNapisane: poniedziałek, 9 listopada 2020, 13:43 
Kiper
Kiper

Byłem tam. Link http://jedwab.zax.pl/~rycho/RTemp? nie otwiera się. Podejrzewam, że po edycji posta ukryta część linku nie jest już widoczna.

PostNapisane: poniedziałek, 9 listopada 2020, 17:40 
Ekspert
Ekspert

Już pisałem, że nie ma skąd ściągnąć programu i nic, brak odpowiedzi...
Może w kupie siła ;)

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: poniedziałek, 9 listopada 2020, 21:29 
Ekspert
Ekspert

Do chętnych z korzystania programu zliczającego sat i gddc

PostNapisane: środa, 11 listopada 2020, 07:04 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Zastanawiam się, dlaczego Koledzy tak uparcie liczą ten SAT? Jeżeli podajecie, jakie błędy mogą wystąpić w pomiarach, jakie błędy popełniacie, to jaką wartość mają te badania i czemu mają służyć? Są dostępne mapy zakreślające mniej więcej przebieg SAT na terenie kraju iw regionach, zatem wiadomo, że lepsza lub gorsza lokalizacja będzie się nieco różnić od głównych danych. Przepraszam, ale nie rozumiem wydawania pieniędzy na system monitoringu SAT, który ma udowodnić, że ... . No właśnie, co? Żadna aparatura nie udowodni więcej niż znajomość własnej lokalizacji. Czy takie amatorskie badania obarczone błędami i nieprawidłowościami mają sens? Co mają udowodnić? Nie znam komercyjnych winnic, które badałyby SAT.

PostNapisane: środa, 11 listopada 2020, 07:28 
Ekspert
Ekspert

A dlaczego Tobie to przeszkadza?

Dla mnie pomiary to możliwość porównania kolejnych lat, obserwując zachowanie roślin
może jakieś wnioski wyciągnę. Np. kiedy sadzić ananasy :)

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: środa, 11 listopada 2020, 09:20 
Ekspert
Ekspert

Jak kto lubi. Rozumiem Michała, bo dla mnie to też jakaś gadżetomania, która może być nawet interesująca, ale dla jakości upraw nie widzę konieczności, bo co by to miało zmienić. Bogiem nie jestem, pogody nie zmieniam, mam termometr i prognozę pogody :lol: W tym zakresie jestem minimalistą. A jak ktoś ma nadmiar kasy to proponuję zainwestować w mur lub w tunel i tam sadzić :wink: To zmienia SAT :wink: :thumbup:

PostNapisane: środa, 11 listopada 2020, 13:17 
mistrz
mistrz

Dolnoslonzok napisał(a):
Zastanawiam się, dlaczego Koledzy tak uparcie liczą ten SAT? Jeżeli podajecie, jakie błędy mogą wystąpić w pomiarach, jakie błędy popełniacie, to jaką wartość mają te badania i czemu mają służyć? Są dostępne mapy zakreślające mniej więcej przebieg SAT na terenie kraju iw regionach, zatem wiadomo, że lepsza lub gorsza lokalizacja będzie się nieco różnić od głównych danych. Przepraszam, ale nie rozumiem wydawania pieniędzy na system monitoringu SAT, który ma udowodnić, że ... . No właśnie, co? Żadna aparatura nie udowodni więcej niż znajomość własnej lokalizacji. Czy takie amatorskie badania obarczone błędami i nieprawidłowościami mają sens? Co mają udowodnić? Nie znam komercyjnych winnic, które badałyby SAT.

A ja znam komercyjne, które badają, choć nie dzielą się badaniami ;) Ale tak na poważnie, siatka stacji meteo w Polsce jest niezbyt gęsta, więc modele są niezbyt dokładne i ciężko się na nich opierać. Inicjatywa własnych pomiarów jest więc moim zdaniem bardzo potrzebna, choć faktycznie, szkoda, że metodologia pomiarów nie jest ujednolicona ze standardem krajowym (imgw), wtedy faktycznie byłaby większa możliwość dokonywania analiz i porównań.

PostNapisane: środa, 11 listopada 2020, 16:59 
Kiper
Kiper

Mierzenie warunków meteo to nie tylko SAT, ale także spostrzeżenia zimowe- przymrozki , mrozy, czy upały, do tego deszczomierz /np: kubek/. Pogoda jest b. lokalna -u mnie nie padało, gdy 15 km dalej nalało, stąd wiem dlaczego coś dojrzało lub zgniło, lub nie kwitnie/nie owocuje bo znowu zmroziło, albo oprysk nie zadziałał bo go zmyła ulewa. Łatwiej te rebusy rozwiązać :)

PostNapisane: środa, 11 listopada 2020, 17:05 
Ekspert
Ekspert

Dolnoslonzok napisał(a):

Wszystkie instytuty zajmujące się winoroślą mierzą sat lub gdd.
Niektóre z nich podają (publikują) informację o fazach fenologicznych poszczególnych odmian i potrzebną ilość ciepła (SAT)dla osiągnięcia POSZCZEGÓLNEJ FAZY (od pękania pąków do kwitnienia, od kwitnienia do veraison, od veraison do zbiorów)

Znam komercyjne winnice które mierzą sat i czasami podają nawet wyniki
Np., Winnica Srebrna Góra
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... a_2012.JPG
Warunki cieplne 2012
Od 01/04 d0 31/10/2012 SAT 3162 st.C; GDDC 1322 st.C
Z monitoringu wynika, że temperatura w pobliżu wzrastania i dojrzewania gron (na wysokości 1m) biorąc pod uwagę okres od końca kwietnia (początek wykształcania się liści), do końca października w 72% przypadków była wyższa ,niż na wysokości 2 m (średnia różnica to 1,8 st.C). Taka dodatkowa wyższa temperatura w tej strefie zapewne wpłynęła przyspieszająco na dojrzewanie owoców.....

PostNapisane: środa, 18 listopada 2020, 09:16 
Ekspert
Ekspert

Trafiłem na taką stronę, na której są zapisane średnie temperatury powietrza po miesiącach.
https://meteomodel.pl/dane/srednie-mies ... ax_empty=3

Widać bardzo duży wzrost temperatur... Począwszy od roku 1990...

Aż mnie to zastraszyło...
Wychodzi, że dla zezonu wegetacyjnego od IV do X - średnie wzrosły o 2*C średnio....

Tak to wygląda na wykresie:

Załączniki:
średnia temperatura.png
średnia temperatura.png [ 20.13 KiB | Przeglądane 921 razy ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 573 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 39  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1