ASan napisał(a):
sailor napisał(a):
Oczywiście, że masz przekłamania i to spore! Zacznijmy od tego, że każda osłona radiacyjna przegrzewa,
Zacznijmy od słowa klucza tutaj "każda". Więc to potwierdza że mamy wyniki miarodajne. Miarodajne do naszych celów oczywiście, bo większość osób tutaj używa właśnie tego typu osłon, więc mamy podobny błąd pomiarowy, a nam zależy by uchwycić tendencję zmian temperatur na terenie całego kraju.
Przede wszystkim muszę przeprosić, że napisałem posta na tyle niezrozumiałego, iż doszedłeś do takiego wniosku... Postaram się więc "ogarnąć" temat raz jeszcze, precyzyjniej formułując myśli.
Po pierwsze, pisząc, że każda osłona radiacyjna przegrzewa nie napisałem, że każda przegrzewa tak samo, a tylko, że każda zawyża wyniki przy temperaturach bliskich maksymalnym w stosunku do standardowej klatki meteorologicznej.
Po drugie podałem przykłady dwóch osłon fabrycznych, których odczyty różnią się od siebie w sposób zauważalny. Przy naszych siedmiomiesięcznych pomiarach SAT'u, będzie to różnica ok. 50, może i więcej stopni. A przecież na forum używamy przeróżnych, bardzo często samemu wykonanych osłon. Z tego powodu owa różnica może się zwiększyć, do maksymalnie około 100, czy może nawet 200 stopni (piszę tu oczywiście o przypadkach ekstremalnych). A to przecież tylko osłona... Jeśli dodać do jej przekłamań różnice wynikające z zastosowania różnych czujników, różnych częstotliwości dokonywania pomiarów oraz różnych wysokości i warunków pomiaru, otrzymamy "rozrzut" nawet kilkusetstopniowy. Całkiem inne wartości zanotuje czujnik w osłonie umieszczony w stałym cieniu i ten sam czujnik, zamontowany w tej samej osłonie, ale przez cały dzień będący w pełnym słońcu! To samo dotyczy wysokości umieszczenia osłony z czujnikiem oraz rodzaju podłoża, nad którym jest on umieszczony. Przykładowo, umieszczając osłonę z czujnikiem na wysokości np. 1 m nad ciepłym podłożem typu piach czy kamień, (nie mówiąc o czarnej geowłókninie), zanotujemy sporo wyższe temperatury niż na standardowych 2 m. Z kolei nad zimną gliną czy choćby trawą różnica pomiędzy 1 m a 2 m będzie zazwyczaj niższa.
ASan napisał(a):
Myślę o klatce u siebie, takiej nie pełnej, bez ściany od północy.
Klatka meteorologiczna bez ściany od północy będzie doskonałym generatorem zawyżonych wyników. Promieniowanie rozproszone dociera bowiem ze wszystkich stron, nie tylko z dołu (być może takie wrażenie można było odnieść, czytając fragment mojego posta dotyczący osłon radiacyjnych otwartych od dołu). Nie na darmo profesjonalne klatki meteorologiczne na całym świecie mają również żaluzjową ściankę od północy.
Napisałem ten tekst, aby sprowokować dyskusję na temat jakiejś sensownej unifikacji naszych osłon (bo unifikacji wysokości pomiarów, ze względu na różnice poglądów, przeprowadzić się chyba nie da). Nie piszę tu oczywiście o kupowaniu takich samych osłon, ale o drobnych przeróbkach czy poprawkach, które uczynią nasze pomiary choć trochę bardziej wiarygodnymi. Wydaje mi się bowiem, że większość forumowiczów mierzących temperaturę używa już osłon radiacyjnych w formie "stosu" odwróconych talerzyków, fabrycznych lub robionych na ich wzór. Do lamusa odeszły już chyba osłony z pudełek styropianowych, przegrzewające o wiele stopni, w których pomiary dawały rok w rok wyniki w granicach 3500* SAT...
Pozdrawiam
Mariusz