Teraz jest czwartek, 10 lipca 2025, 05:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 588 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 40  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 6 września 2019, 05:38 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Piotrku, pozwolę sobie na wtrącenie. Wspomnę jeszcze raz seminarium na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu w maju 2018 r. nt. warunków solarnych na Nizinie Śląskiej. Ważnym stwierdzeniem było, że od lat 90. wzrasta usłonecznienie w sierpniu., a od roku 2011 obserwuje się wzrost usłonecznienia w tym miesiącu o 70 % i to nawet w godzinach popołudniowych. Do tego dochodzi wzrost usłonecznienia w kwietniu i maju, jednak w wieloleciu potwierdza się przewaga sierpnia jako najbardziej słonecznego miesiąca.

PostNapisane: sobota, 7 września 2019, 00:25 
mistrz
mistrz

Piotrek, na temat lat wcześniejszych niewiele mogę powiedzieć, jako że tak dokładne pomiary zacząłem prowadzić dopiero w tym roku. Na moim wykresie widać jednak szereg anomalii. Po wyjątkowo ciepłym marcu nastąpił również bardzo ciepły kwiecień, i to pomimo aż jedenastu u mnie dni przymrozkowych i znacznego ochłodzenia na przełomie pierwszej i drugiej dekady (11 kwietnia średnia temperatura dobowa wyniosła zaledwie +1,2 st. C.). Następnie niespodziewanie zimny maj z kilkoma falami przymrozków (ja miałem szczęście i ostatni przymrozek wystąpił u mnie 8 maja, ale na przeważającej części województwa ostatnia "rzeźnia" nastąpiła w nocy z 29 na 30 maja!). Później nagłe ocieplenie i rekordowy czerwiec z trzynastoma dniami gorącymi (t. max. ponad 25 st. C.) i dziesięcioma upalnymi (t. max. ponad 30 st. C.). W efekcie dni z temp. maksymalną poniżej 25 st C. było tylko siedem! Lipiec okazał się być miesiącem dość ciepłym, choć raczej przeciętnym. I po nim przyszedł wyjątkowo ciepły, cieplejszy od lipca sierpień, ze średnią temperaturą niewiele (o 0,6 st. C.) niższą niż czerwiec i niemal identycznym SAT-em (czerwiec 619,3, sierpień 620,0). Taki rozkład temperatur miesięcznych spowodował załamanie typowej dla ciepłej połowy roku paraboli temperaturowej w dwóch miejscach - w maju i w lipcu. Jestem bardzo ciekawy, jak pogodowo rozegra się dalsza część tej jesieni.
Sprawdziłem w danych IMGW ile razy, na przestrzeni ostatnich trzydziestu lat, sierpień był cieplejszy od lipca. Pod uwagę wziąłem osiem miast: Świnoujście, Szczecin, Wrocław, Cieszyn, Tarnów, Rzeszów, Warszawę i Suwałki. I tak:

w Świnoujściu - 14 razy na trzydzieści lat sierpień był cieplejszy od lipca, w tym w ciągu ostatniego dziesięciolecia 6 razy.
w Szczecinie - 10 razy i raz średnie miesięczne były identyczne, w tym w ciągu ostatniego dziesięciolecia 3 razy i raz średnie identyczne.
we Wrocławiu - 13 razy i 3 razy średnie były identyczne, w tym w ciągu ostatniego dziesięciolecia 4 razy i raz średnie identyczne.
w Cieszynie - 10 razy do 2014 roku, dalej brak danych
w Tarnowie - 11 razy i raz średnie były identyczne, w tym w ciągu ostatniego dziesięciolecia 4 razy.
w Rzeszowie - 11 razy i raz średnie były identyczne, w tym w ciągu ostatniego dziesięciolecia 4 razy i raz średnie identyczne.
w Warszawie - 11 razy, w tym w ciągu ostatniego dziesięciolecia 3 razy.
w Suwałkach - 10 razy, w tym w ciągu ostatniego dziesięciolecia 2 razy.

Dane od 1989 do 2018 roku, ponieważ dane za tegoroczny sierpień są jeszcze niedostępne.

Z powyższego widać, że sierpnie cieplejsze od lipców występują na terenie całego kraju dość regularnie, średnio nieco częściej niż co trzeci rok, a za wyjątkiem Świnoujścia wzrost częstotliwości ich występowania w ostatniej dekadzie jest w zasadzie niezauważalny.

Pozdrawiam.
Mariusz

PostNapisane: poniedziałek, 9 września 2019, 20:17 
Ekspert
Ekspert

Pomiary aktywnych temperatur dla winorośli prowadzę od 18 tu lat.
Z moich pomiarów wynika ,że w moim rejonie między lipcem a sierpniem to wynik 8:6 i 4 remisy.Za remis przyjąłem, gdy różnica nie przrkracza 15stopni. Ostatni remis był w ub. roku 634:623
W tym roku sierpień zwyciężył 492:604
Wg mnie najważniejszy jest jednak wrzesień, ciepły, słoneczny z minimalną ilością opadów; czego życzę sobie i wszystkim polskim winogrodnikom :idea: :!:

PostNapisane: wtorek, 10 września 2019, 00:07 
mistrz
mistrz

Zbyszku, czy mógłbyś podać tegoroczne wartości SAT ze swojego siedliska w rozbiciu na miesiące? Ponieważ SAT, liczony ze średnich miesięcznych z ostatniego trzydziestolecia, jest dla mojej miejscowości (czyli w mezoskali) bardzo podobny do tak samo liczonego SAT-u wielu miejscowości na Mazowszu (m. in. Nasielska), jestem bardzo ciekawy Twoich wyników.
I jeszcze gwoli wyjaśnienia: Zbyszek pisząc o tym, jak często sierpień jest cieplejszy od lipca podał swoje wyniki w stopniach SAT. Ja, sprawdzając lipce i sierpnie w różnych miejscowościach w Polsce - pisałem o średnich temperaturach miesięcznych. Można oczywiście i tak i tak, należy tylko pamiętać, że te dwa parametry nie są sobie równoważne. Czyli jeśli np. średnia temperatura lipca była wyższa od sierpniowej o powiedzmy 5 %, to lipcowy SAT wcale nie musiał być wyższy od sierpniowego o taką samą wartość procentową. Mało tego, mógł być nawet niższy!

Pozdrawiam.
Mariusz

PostNapisane: niedziela, 22 września 2019, 12:51 
Ekspert
Ekspert

Czy ktoś (najlepiej z pobliża ale niekoniecznie) mógłby mi podać SAT z września (od 1.09 do dziś).
Padła mi bateria w Effento i mam dane tylko do końca sierpnia. Wczoraj robiłem zbiory.

PostNapisane: niedziela, 22 września 2019, 20:30 
Kiper
Kiper

Witam
Niby SAT na 2 m wys. dla danego miejsca można sobie znaleźć na stronie IMGW :
http://agrometeo.pogodynka.pl/agrofagi
Mam pytanie czy to się zgadza z waszymi pomiarami bo do 21-09-2019r. Warszawa ma 1470 a Wrocław 1360?

PostNapisane: niedziela, 22 września 2019, 20:37 
mistrz
mistrz

Mcin napisał(a):
Witam
Niby SAT na 2 m wys. dla danego miejsca można sobie znaleźć na stronie IMGW :
http://agrometeo.pogodynka.pl/agrofagi
Mam pytanie czy to się zgadza z waszymi pomiarami bo do 21-09-2019r. Warszawa ma 1470 a Wrocław 1360?

Właśnie chciałem o to samo spytać... Warszawa prawie jak Zielona Gora, Kazimierz Dolny zimny a Wrocław niewielw cieplejszy... no i SAT na koniec września w okolicach 1500... niestety linku do.metodologii brak

PostNapisane: poniedziałek, 23 września 2019, 23:29 
Ekspert
Ekspert

gbed napisał(a):
Czy ktoś (najlepiej z pobliża ale niekoniecznie) mógłby mi podać SAT z września (od 1.09 do dziś).
Padła mi bateria w Effento i mam dane tylko do końca sierpnia. Wczoraj robiłem zbiory.

od 1/04 do 23/09
2019 - sat 2162; gddc 1104
2018 - sat 2951; gddc 1359
2017 - sat 2097; gddc 952
Nie jest tak dobrze jak rok temu , ale nie tak tragicznie jak 2 lata temu :wink: :!:
za wrzesień 1 do 23
2019 - 149/104
2018 - 238/173
2017 - 177/88
I oby do zbiorów :mrgreen:
Przy takim sat i gddc hybrydy jeszcze jako tako wyrabiają się u mnie , ale winifery mają za zimno i od 2 ch tygodni parametry stoją praktycznie w miejscu :eh: nie ma to jak na zdolnym ślonsku :wink:

PostNapisane: czwartek, 26 września 2019, 20:49 
Ekspert
Ekspert

Dzięki Zbyszku. Jakoś to wyliczę, tylko teraz jeszcze muszę sobie dane z rejestratora do września przeliczyć samodzielnie na SAT.

PostNapisane: niedziela, 29 września 2019, 21:35 
Kiper
Kiper

Witam
U mnie SAT od 01-04-2019 do 21-09-2019 , mierzony 50cm nad gruntem,
wynosi 3028 jako suma Tmin i Tmax z danego dnia.
Rozwiązanie zagadki
Jeśli odejmę 10st.C każdego dnia to da wynik: SAT T>10C 1343 ( SAT T>0C 3028), na 0,5m nad gruntem
czyli ~taki jak podaje IMGW dla Wrocławia: SAT T>10C 1360 ( SAT T>0C 3392), na 2 m. nad gruntem.
Pozdrawiam :)

PostNapisane: środa, 2 października 2019, 15:56 
Ekspert
Ekspert

Dzisiaj podsumowałem sat i gddc do 30/09. W październiku już u mnie niewiele przybędzie , jeżeli jeszcze w ogóle przybędzie :?: :!:
Wychodzi mi ,że rocznik 2019 jest jednym z najzimniejszych (najgorszych) roczników.
Porównywalny do rocznika 2017.
Rocznik 2018 to ewenement w mojej karierze winiarskiej pod względem ilości ciepła :!:
1/04 - 30/09
2017 - 2177sat,926gddc
2018 - 2999sat,1361gddc
2019 - 2393sat, 1101gddc
Najzimniejszy lipiec od kilku lat
2017 - 550sat
2018 - 613sat
2019 - 493 sat
Z takim sat jak w w rocznikach 2017 i 2019 winifery bardzo słabo sobie radzą.
Niestety, Polska (a zwłaszcza ta północna), to nie Burgundia :wink:
I dlatego przy nasadzeniach większych areałów na wino trzeba to uwzględniać :!:
Przy małych areałach można podgrzewać siedlisko i liczyć na łut szczęścia :idea:
Hybrydy znacznie lepiej sobie radzą w chłodniejszych warunkach.
Wybór należy do wyborcy :!: :!: :wink:

PostNapisane: środa, 2 października 2019, 21:08 
czeladnik
czeladnik

zbyszekB napisał(a):
Wychodzi mi ,że rocznik 2019 jest jednym z najzimniejszych (najgorszych) roczników. Porównywalny do rocznika 2017.

Nie mierzę temperatur i nie liczę SAT ale niestety muszę potwierdzić Twoją tezę. Rok 2017 był u mnie o tyle gorszy, że zaniedbałem profilaktykę i przegrałem walkę z chorobami. A dzieła zniszczenia dopełniły watahy wygłodniałego ptactwa.
Natomiast rok 2019 wydawał się całkiem niezły. A tymczasem wszystko dojrzewa znacznie później niż zwykle. Nie pamiętam takiego roku, żeby Bianca, którą mam od wielu lat, na początku października była tak niedojrzała - pestki są kruche, wyglądają i smakują nieźle ale w smaku jagód sam kwas i marny cukier. Zwykle z przyjemnością podjadałem ją już w połowie września a w tym roku nadal do niczego się nie nadaje.

PostNapisane: środa, 2 października 2019, 21:54 
Ekspert
Ekspert

krogo napisał(a):
....... Nie pamiętam takiego roku, żeby Bianca, którą mam od wielu lat, na początku października była tak niedojrzała - pestki są kruche, wyglądają i smakują nieźle ale w smaku jagód sam kwas i marny cukier. Zwykle z przyjemnością podjadałem ją już w połowie września a w tym roku nadal do niczego się nie nadaje.

Bo Bianca to niemalże vinifera :!: :lol:
A vinifery potrzebują średniej najcieplejszego miesiąca minimum 17 stopni.
Najcieplejszym miesiącem na półkuli północnej to zazwyczaj lipiec (rzadziej sierpień).
Wg "Winorośl",Stanisław Madej :!:
W tym roku średnia lipca u mnie była 15,9stopnia :shock:
I w tym cały szkopuł :wink: :!:
PS
W brew opiniom o globalnym ociepleniu zbliża się do nas mała epoka lodowcowa.
Ten kto postawił na hybrydy wygra z konkurencją vinifer :wink: :!: :?:

PostNapisane: poniedziałek, 7 października 2019, 23:45 
mistrz
mistrz

newrom napisał(a):
Problem jest taki że północ ciepleje szybciej od południa, zmniejsza się różnica temperatury czyli energii. Owszem mamy w Polsce wpływy z kontynentu. Ale to małe miki w porównaniu z ilością ciepła niesionego prądem zatokowym.
A tu ciekawa mapka, można by sobie popatrzeć na pogodę na granicy USA/Canada i składać ofiary z wina bogom Golfstromu ;-)

Obrazek

PS. przypomniał mi się jeszcze wpływ prądów okresowo zmieniających się. Sławetne el nińo które wpływa na urodzaj bądź klęskę w Ameryce płd. Fajnie na jego przykładzie widać, jak z pozoru niewielka zmiana prądu, powoduje bardzo duże zmiany w przyrodzie.

Oto pogoda na granicy USA - Kanada 30 września tego roku. Zdjęcie zrobione na Trans-Canada Highway, w drodze z Toronto do Calgary, mniej więcej na takiej szerokości geograficznej, na jakiej leży nasz Tarnów.
Obrazek

Pozdrawiam.
Mariusz

PostNapisane: wtorek, 8 października 2019, 09:55 
Ekspert
Ekspert

Fakt Małgosiu. Za dużo niewiadomych w tym równaniu ,by jednoznacznie określić wynik.

Ahoj. Piotrek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 588 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 40  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1