Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 19:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 581 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 39  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 2 lutego 2019, 08:32 
Kiper
Kiper

Biorąc pod uwagę że to jeden czujnik, a strefa przemarzania u mnie to AFAIR ~1,5m i do tego co RolnikSam tworzy można podpiąć od groma czujnik, to może kiedyś pokaże coś innego niż stałą temperaturę. Żaden koszt za ekstra czujnik, chociaż te 2m napisałem na wyrost. Ale już 1m pod ziemią może być ciekawe.

PostNapisane: sobota, 2 lutego 2019, 15:21 
Kiper
Kiper

Witam
Temp gruntu na 0, 5, 10, 20, 50, 100 cm pod pow. terenu oraz na 2m i 5cm nad pow. terenu w Toruniu można sprawdzić tu:

http://www.home.umk.pl/~vaisala/ - Obserwatorium Meteorologiczne Katedry Meteorologii i Klimatologii UMK w Toruniu.

Dziś jest najniższa na 10 cm -0,1 st.C bo od góry i od dołu cieplej , to pozostało po mrozach.
Dla winorośli ważna jest temp. gruntu czyli ok.10cm, 20 cm do 50cm , bo poniżej temp.ok. -7st.C korzenie i krzewy giną...
No a na 5 cm nad pow. terenu temp.powietrza jest niższa niż na na 0cm i 2m nad pow. co widać przy mrozach i przymrozkach.
Warto to wiedzieć - dlatego np. okopujemy krzewy.

PostNapisane: sobota, 2 lutego 2019, 15:31 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Ciekaw jestem, czy jest zagrożenie dla krzewów, gdy temperatura gruntu do 20 cm jest ujemna (załóżmy, ze do -7 st. C), a poniżej tej głębokości jest coraz wyższa. Czy wtedy wymarzają korzenie położone do 20 cm, a te głębiej zlokalizowane gwarantują roślinie przeżycie ?
Mcin, kiedyś Zakład Klimatologii we Wro prowadził również pomiary temperatury gruntu, co było bardzo przydatne, jednak od dwóch, trzech lat nie wykonuje tego typu badań. Szkoda.

PostNapisane: sobota, 2 lutego 2019, 15:56 
Kiper
Kiper

Problem z danymi IMGW czy jakiejś uczelni jest dokładnie taki jak z liczeniem SAT czy sprawdzaniem przymrozków.
Po co loggery, termometry etc skoro to samo można odczytać z pogodynki ? Ano bo nas interesują warunki w naszych winnicach.
U mnie ukształtowanie terenu jest takie że różnica temperatur 5°C na 100m nie jest niczym niezwykłym. Ot małe wzgórza, a pomiędzy mała dolinka odprowadzająca zimne powietrze z dość dużego obszaru. Na górce mam już ziemię prawie na wierzchu, w dołku śnieg ma się dobrze i jeśli nie będzie solidnego deszczu to przetrwa obecne ocieplenie.
Dzięki za link, zerknąłem na wykres dla 1m i wygląda na to że na tej głębokości występują całkiem spore wahania temperatur.

PostNapisane: sobota, 2 lutego 2019, 18:54 
Ekspert
Ekspert

Zamontowałem dzisiaj termometr świra u mnie - narazie podłączyłem jeden punkt - pomiar temp. gleby 30cm pod powierzchnią, oraz 1m nad w tym samym miejscu. Jutro może podłącze drugi punkt. Bardzo jestem ciekawe jakie będą różnice na małej działce...

R.S.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: sobota, 2 lutego 2019, 19:26 
Ekspert
Ekspert

Dolnoslonzok napisał(a):
Ciekaw jestem, czy jest zagrożenie dla krzewów, gdy temperatura gruntu do 20 cm jest ujemna (załóżmy, ze do -7 st. C), a poniżej tej głębokości jest coraz wyższa. Czy wtedy wymarzają korzenie położone do 20 cm, a te głębiej zlokalizowane gwarantują roślinie przeżycie ?

I tu jest niebezpieczeństwo związane z korzeniami podpowierzniowymi. Jeśli są jedynym źródłem odżywiania krzewu, doprowadzi to do obumarcia krzewu. Dlatego powinno się trzymać w ryzach rozrost korzeni podpowierzchniowych przynajmniej do tej pory, zanim krzew dobrze nie rozwinie głębiej położonego sytemu korzeniowego.

PostNapisane: niedziela, 3 lutego 2019, 09:20 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Motykuję parę razy w roku, zatem korzeni podpowierzchniowych nie mają moje winorośle.

PostNapisane: poniedziałek, 4 lutego 2019, 08:46 
Ekspert
Ekspert

Dlatego nie musisz się martwić podpowierzchniowym zamrożeniem ziemi. Ja praktykuję misę, na zimę zasypanie,na wiosnę odkopanie. U mnie młode krzewy i jeszcze mi się chce. Jednak nie wiem, jak w przyszłości. W tym roku próby właśnie z motykowaniem lub glebogryzarkowanie... czy jak to nazwać. Na pewno nie dam korzeniom wyżej nić główna bryła korzeniowa spokojnie rosnąć.

PostNapisane: sobota, 27 kwietnia 2019, 18:29 
Kiper
Kiper

Witam
Znalazłem do porównywania SATu swoich winnic taką stronę dla Rolników- którymi jesteśmy trochę...
http://agrometeo.pogodynka.pl/agrofagi
W wyszukiwarkę wpisujemy swoja gminę/ miejscowość np.Wrocław( lub np: Suwałki ) i mamy:
SAT na wys. 2 m oraz na głęb. 5 cm SAT glebyw podziale dla kilku temp. -w tym pow. 10 st.C dla winorośli.
Na piątek 26.04.2019 SAT wynosi dla Wrocławia: 110.66 a dla Suwałk: 55.44 dla temp.>10st.C.
(jest też prognoza - na kilka dni do przodu - to do walki z agrofagami )

Pozdrawiam

PostNapisane: sobota, 27 kwietnia 2019, 22:04 
Ekspert
Ekspert

Bardzo cenne informacje gratis. Jeszcze 10 lat temu za takie informacje trzeba było płacić :!: :wink:
To są informacje szczególnie dla sadowników (wysokość 2m) jabłonie ,grusze,śliwy itd :wink: oraz dla winogrodników uprawiających hybrydy typu "marszałek" itp w wysokich formach (np.kurtyna )
Większość winogrodników polskich uprawia winorośl w formie "guyot'a"; conajmniej o połowę niżej niż 2m :!: :!: :!:
Mogą być duuuuuże przekłamania w ocenie sat i gddc na 2m i np. 0,5m.
Dodatkowo
5 km dalej , nachylenie stoku ,a może być spora różnica :!: :!: :!: :idea:
Nic nie jest w stanie zastąpić pomiarów w konkretnym siedlisku :wink:
Czasami jest to wartość 200sat lub 100gddc, a to decyduje o doborze odmian do siedliska :!: :!: :!:

PostNapisane: niedziela, 28 kwietnia 2019, 04:52 
Ekspert
Ekspert

Zbyszku. Chodzi o dane orientacyjne. Bardzo pomocne,ale nie dla mnie,bo jestem poza systemem :D

Ahoj. Piotrek

PostNapisane: piątek, 9 sierpnia 2019, 07:06 
Kiper
Kiper

Hej, macie jakiś kontakt z Rycho48?
Jego program , jak co roku na początku sierpnia woła o hasło a on nie odpowiada ( tzn. Rycho :-) )

-- Pt sie 09, 2019 7:06 am --

Nie aktualne, Rycho się znalazł:-)

Krzysztof

PostNapisane: środa, 4 września 2019, 14:43 
Ekspert
Ekspert

Nasielsk/Mazowsze
do 31 sierpnia
rok - SAT/GDDC
2014 - 2214/983
2015 - 2132/919
2016 - 2086/967
2017 - 1752/812
2018 - 2548/1180
2019 - 2088/999

Ciepła nieco mniej niż w ub sezonie (za sprawą poćzątku lipca) a mimo tego owoce ładnie dojrzewają :!: :D

PostNapisane: środa, 4 września 2019, 22:33 
mistrz
mistrz

Pomiary temperatury w mojej dopiero powstającej winnicy prowadzę od marca. Z pewnych względów postanowiłem jednak (przynajmniej na razie) prowadzić je w sposób nieco inny, niż zdecydowana większość kolegów z forum. Otóż mierzę temperaturę na skraju winnicy, w osłonie powieszonej na wys. 2 m we wnętrzu ogromnego, wysokiego na 6 m i zajmującego ze 20 m kw. krzewu. Krzew ten jest dodatkowo otoczony przez zagajnik, składający się z kilkunastu drzew i zajmujący powierzchnię ok. 70 m kw. W słoneczny dzień wewnątrz owego zagajnika wydaje się być sporo chłodniej niż obok, na stoku winnicy. Ziemia po deszczu wysycha tam o wiele dłużej, a obudowa czujnika przez cały dzień jest w głębokim cieniu. O ile takie umieszczenie przyrządu zaniża wyniki - nie wiem, ale w przyszłym roku mam zamiar to sprawdzić, umieszczając drugi czujnik bezpośrednio na winnicy, gdzie obudowa będzie przez cały dzień w pełnym słońcu i w słupie wznoszącego się, ogrzanego od ziemi powietrza.
Pomiary prowadzę w sposób opisany powyżej, aby upodobnić warunki do najbliższych mi stacji IMGW, czyli do Szczecina i Świnoujścia. Obie te stacje, poprzez swoje specyficzne położenie, generują wyniki pomiarów właściwe dla Zespołu Portów Szczecin - Świnoujście, toru wodnego, Zalewu Szczecińskiego i S części Zatoki Pomorskiej, ale nie oddają w pełni warunków termicznych, panujących na lądzie. Stąd pomysł maksymalnego, możliwego do uzyskania, "schłodzenia" czujnika. Na początku prowadzenia pomiarów chcę bowiem określić procentowy stosunek pomiarów z mojego siedliska do pomiarów w.w. stacji.

Oto wyniki z mojego siedliska do końca sierpnia:
Obrazek

Powyższe wyniki dają w sumie, nie licząc marca, 2348 st. SAT. Ponieważ średni SAT za wrzesień wynosi dla mojego rejonu ok. 400 st., do końca tego miesiąca może być u mnie w sumie ok. 2750 st. Jeśli doliczyć październik (u mnie średnio ok. 182 st.), ogólna suma może wynieść ok. 2930 st. SAT. Powyższe średnie są jednak wynikami mezoskalowymi, więc wyniki dla mojej winnicy mogą się sporo różnić (w którą stronę - jeszcze nie wiem). Średnie wg. danych IMGW z ostatnich trzydziestu lat.

I jeszcze krótki opis winnicy: stok wschodni z lekkim odchyleniem północnym (ok. 70 st. E), nachylenie ok. 5 %, wysokość ok. 11 - 16 m n.p.m., gleba - piach.
Pomiary wykonane rejestratorem elitech RC 5, zapis co godzinę, czyli 24 pomiary na dobę.

Pozdrawiam.
Mariusz

PostNapisane: piątek, 6 września 2019, 04:49 
Ekspert
Ekspert

Co ciekawe. Sierpień cieplejszy od lipca? Widzisz nowy trend,czy już wczesniej to zauważyłeś?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 581 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 39  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1