Amawin napisał(a):
....
No tak, ale odniosłem wrażenie, że mój Efento, niezależnie od ilości pomiarów w ciągu doby, po prostu dodaje do siebie Tmin i Tmax w danej dobie, dzieli przez 2 i wpisuje do zestawienia.
Poza tym, to nadal chodzi o przypadek, z wyższą temperaturą w nocy, kiedy roślina była nieaktywna fotosyntetycznie z powodu ciemności, zaś kiedy było jasno, też nie była aktywna fotosyntetycznie, tym razem z powodu zimna. Czy taki dzień należy kwalifikować do obliczeń SAT?
Wszystkie programy zliczające SAT i GDDC które do tej pory spotkałem i znam mają algorytmy zliczające takie ,że nie rozróżniają dnia i nocy.
Problem gdy temperatura nocą w czasie sezonu wegetacyjnego winorośli jest wyższa niż w ciągu dnia wydaje mi się czysto teoretyczny
A poza sezonem nie ma to żadnego znaczenia w zliczaniu SAT i GDDC.
Czy mógłbyś podać konkretny termin i czas kiedy nocą temperatura była wyższa niż w ciągu dnia ?
-- Pn, 31.10.2016 17:36 --
redfox napisał(a):
...
Czy należy tez zaliczać do SAT dni z marca i kwietnia kiedy winorośl jest jeszcze uśpiona?
Amerykanie zliczają swoje GDDC od 1/04 do 31/10
Na potrzeby forumowiczów został opracowany i udostępniony (pierwszy post tego wątku) program bez ograniczeń czasowych (mogą go stosować nawet Hiszpanie i Gruzini

). Ten program ma też dodatkowy algorytm uwzględniający "cool climate"; czego nie mają inne programy np EFENTO

(W chłodnym klimacie od wyników EFENTO nalażało by odjąć 150-200 - moim zdaniem; a uwzględniając zastrzeżenia które zgłosił @amawin to czasami nawet 211)