Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 23:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 576 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 39  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 30 października 2016, 22:38 
nowicjusz
nowicjusz

Sorki, przygotowane wyniki obcięło ustawienie pionowe strony. Tym razem O.K.

Załączniki:
SAT_GDDC_dni aktywne_2016.pdf [151.37 KiB]
Pobrane 188 razy

PostNapisane: poniedziałek, 31 października 2016, 08:47 
mistrz
mistrz

poszukiwacz napisał(a):
Amawin napisał(a):
A propos odczytów temperatury, to jak kwalifikowany jest odczyt 13°C o 1 w nocy (najwyższa temperatura w ciągu doby) i 8°C nad ranem (najniższa temperatura w ciągu doby) - średnia doby wynosi wtedy 11°C? Czy naprawdę jest to równoważne 5°C nad ranem (najniższa temperatura w ciągu doby) i 17°C koło południa (najwyższa temperatura w ciągu doby) - średnia doby wynosi wtedy też 11°C?
Tak by było, gdyby mierzyć dwa razy na dobę.Tymczasem robione jest około stu pomiarów na dobę. Zasada wyciągania średniej ta sama, suma zmierzona, podzielona przez ilość pomiarów.

No tak, ale odniosłem wrażenie, że mój Efento, niezależnie od ilości pomiarów w ciągu doby, po prostu dodaje do siebie Tmin i Tmax w danej dobie, dzieli przez 2 i wpisuje do zestawienia.

Poza tym, to nadal chodzi o przypadek, z wyższą temperaturą w nocy, kiedy roślina była nieaktywna fotosyntetycznie z powodu ciemności, zaś kiedy było jasno, też nie była aktywna fotosyntetycznie, tym razem z powodu zimna. Czy taki dzień należy kwalifikować do obliczeń SAT?

PostNapisane: poniedziałek, 31 października 2016, 10:54 
Ekspert
Ekspert

Amawin napisał(a):
Poza tym, to nadal chodzi o przypadek, z wyższą temperaturą w nocy, kiedy roślina była nieaktywna fotosyntetycznie z powodu ciemności, zaś kiedy było jasno, też nie była aktywna fotosyntetycznie, tym razem z powodu zimna. Czy taki dzień należy kwalifikować do obliczeń SAT?

Czy należy tez zaliczać do SAT dni z marca i kwietnia kiedy winorośl jest jeszcze uśpiona?

PostNapisane: poniedziałek, 31 października 2016, 12:58 
Kiper
Kiper

zbyszekB napisał(a):
100-200 sat w sezonie to jednak duża różnica na wysokości gron!
A na wysokości 2m ? , kogo to intetresuje jeszcze(oprócz mnie?)?
Większość na tym forum to to "guyot" na wysokości 0,5-0,7m
Brak SAT w dużym stopniu rekompensują niskie formy prowadzenia na nie zadarnionej glebie i uzyskanie 200 SAT jest realne. Kiedy uprawiałem w formie głowy dojrzewanie było przyspieszone o 2 tygodnie. Jagody miały lepsze parametry smakowe i techniczne, które trudniej uzyskać z gron dojrzewających na wysokości 1,3-1,7 metra. Samo SAT to jedno, ale bardzo ważna jest intensywność nasłonecznienia.

PostNapisane: poniedziałek, 31 października 2016, 14:59 
mistrz
mistrz

gronkowiec napisał(a):
Samo SAT to jedno, ale bardzo ważna jest intensywność nasłonecznienia.

Czyli SAT 3000 w miejscu w 100% nasłonecznionym da inny efekt niż SAT 3000 w miejscu nasłonecznionym w 50%?

PostNapisane: poniedziałek, 31 października 2016, 17:58 
Ekspert
Ekspert

Amawin napisał(a):
....
No tak, ale odniosłem wrażenie, że mój Efento, niezależnie od ilości pomiarów w ciągu doby, po prostu dodaje do siebie Tmin i Tmax w danej dobie, dzieli przez 2 i wpisuje do zestawienia.

Wszystkie programy zliczające SAT i GDDC które do tej pory spotkałem i znam mają algorytmy zliczające takie ,że nie rozróżniają dnia i nocy.
Problem gdy temperatura nocą w czasie sezonu wegetacyjnego winorośli jest wyższa niż w ciągu dnia wydaje mi się czysto teoretyczny :shock:
A poza sezonem nie ma to żadnego znaczenia w zliczaniu SAT i GDDC.
Czy mógłbyś podać konkretny termin i czas kiedy nocą temperatura była wyższa niż w ciągu dnia ?

-- Pn, 31.10.2016 17:36 --

redfox napisał(a):
...
Czy należy tez zaliczać do SAT dni z marca i kwietnia kiedy winorośl jest jeszcze uśpiona?

Amerykanie zliczają swoje GDDC od 1/04 do 31/10
Na potrzeby forumowiczów został opracowany i udostępniony (pierwszy post tego wątku) program bez ograniczeń czasowych (mogą go stosować nawet Hiszpanie i Gruzini :mrgreen: ). Ten program ma też dodatkowy algorytm uwzględniający "cool climate"; czego nie mają inne programy np EFENTO :wink:
(W chłodnym klimacie od wyników EFENTO nalażało by odjąć 150-200 - moim zdaniem; a uwzględniając zastrzeżenia które zgłosił @amawin to czasami nawet 211)

PostNapisane: poniedziałek, 31 października 2016, 18:43 
mistrz
mistrz

zbyszekB napisał(a):
... Wszystkie programy zliczające SAT i GDDC które do tej pory spotkałem i znam mają algorytmy zliczające takie ,że nie rozróżniają dnia i nocy.
... Czy mógłbyś podać konkretny termin i czas kiedy nocą temperatura była wyższa niż w ciągu dnia ?

Też mam takie wrażenie, że programy tego nie biorą pod uwagę.

Nie mam teraz przy sobie rejestratora, aby go odczytać, ale jeśli dobrze pamiętam to były dwa kolejne dni zaczynając od nocy z 4 na 5 października 2016 r. (nad ranem w piątek 7 X był chyba pierwszy jesienny przymrozek w Warszawie).

PostNapisane: wtorek, 1 listopada 2016, 00:00 
Ekspert
Ekspert

Amawin napisał(a):
Też się z tym zgadzam, bo w październiku to zazwyczaj brakuje i temperatury i słońca. Październik z zasady jest mało aktywny i myślę że można by go pominąć.
gronkowiec napisał(a):
Brak SAT w dużym stopniu rekompensują niskie formy prowadzenia na nie zadarnionej glebie i uzyskanie 200 SAT jest realne. Kiedy uprawiałem w formie głowy dojrzewanie było przyspieszone o 2 tygodnie. Jagody miały lepsze parametry smakowe i techniczne, które trudniej uzyskać z gron dojrzewających na wysokości 1,3-1,7 metra. Samo SAT to jedno, ale bardzo ważna jest intensywność nasłonecznienia.
Myślę że ten rok pokazał to co piszesz w ostatnim zdaniu. Rekordowo ciepły maj, w którym słońca dostatek, spowodował szybki rozwój winorośli, co w połączeniu z dość równym rozkładem temperatury na poszczególne miesiące, dało szybkie dojrzewanie. A przecież roczny SAT nie jest taki dobry by przypisać mu tą wczesność.
Może należałoby popracować nad nowym systemem w którym maj byłby liczony z mnożnikiem a koniec września i pocz. października z dzielnikiem.

PostNapisane: czwartek, 3 listopada 2016, 14:21 
Ekspert
Ekspert

Okres wegetacyjny winorośli 2016 - Nasielsk (półn.Mazowsze).
Chłodny kwiecień poniżej normy. Gradobicie i huragan w czasie kwitnienia (17/06)
Przeciętnie ciepłe lato.
Bardzo ciepły wrzesień i tylko 4 dni października a potem deszcz i chłody.

Załączniki:
Komentarz: Okres wegetacyjny 2016 - Nasielsk
Sat2016.JPG
Sat2016.JPG [ 42.2 KiB | Przeglądane 1051 razy ]

PostNapisane: piątek, 4 listopada 2016, 13:31 
Kiper
Kiper

gronkowiec napisał(a):
....Samo SAT to jedno, ale bardzo ważna jest intensywność nasłonecznienia.
Dzisiaj przypomniałem sobie o tym artykule http://www.winologia.pl/poradnik_podkarpacie.pdf z którego wynika jakim ważnym czynnikiem dla winorośli jest LTI (potencjał dojrzewania str. 17) Na stronie 25 tabela porównawcza siedlisk z SAT i LTI i dlatego te odmiany uprawiane w Nova Scotia dojrzewają niezawodnie http://www.winesofcanada.com/grapes-ns.html a w naszych najlepszych stanowiskach z wysokim SAT dojrzewają niezadowalająco.

PostNapisane: piątek, 4 listopada 2016, 17:32 
Ekspert
Ekspert

Zdzisławie,
przypomniałeś mi o tym artykule. Kilka lat temu albo i więcej powoływałem się w dyskusjach właśnie na ten artykuł i na LTI.
Było wtedy bez odzewu albo nawet i kpiny :shock: :?
Podobne spostrzeżenia miał już St. Madej. Napisał, że sat to jeszcze nie wszystko, bo bardzo ważna jest średnia najcieplejszego miesiąca.
Takim miesiącem na półkuli północnej jest zazwyczaj lipiec. S.Madej podawał przykład jakiegoś rejonu Kalifornii gdzie nad wybrzeżem Pacyfiku (lub nad zatoką ?) sat osiąga bardzo duże rozmiary gdzieś powyżej 4000st. ale średnia najcieplejszego miesiąca jest gdzieś w granicach 16 stopni - jest mniejsza niż nad Pilicą i dlatego większość odmian dojrzewa lepiej nad Pilicą :!: :idea:

PostNapisane: piątek, 4 listopada 2016, 18:05 
Kiper
Kiper

Zbyszku.
Zastanawia fakt, że u niektórzy uczestnicy forum przytaczają SAT 3000(sadzić Merlot, Pinot Noir, Riesling) i więcej, a nijak to się ma do uprawy odmian wymagających i ciężko dojrzewających przy SAT 2600-2750.

PostNapisane: piątek, 4 listopada 2016, 21:27 
Ekspert
Ekspert

gronkowiec napisał(a):
Zbyszku.
Zastanawia fakt, że u niektórzy uczestnicy forum przytaczają SAT 3000(sadzić Merlot, Pinot Noir, Riesling) i więcej, a nijak to się ma do uprawy odmian wymagających i ciężko dojrzewających przy SAT 2600-2750.

To pytanie jak widzę trochę do mnie. Więc informuję iż przy tym SAT ten rok uważam za b. zły, ale z powodu nadmiernej wręcz rekordowej wieloletniej ilości opadów i chorób jak sz.p., co popsuło znacznie parametry, a nie panujących w większości okresu wegetacyjnego dość korzystnych temperatur.
Uprawiam także wymagające vinifery tak z ciekawości, i 4 razy z rzędu przy tak zróżnicowanych sezonach bez problemu zbieram na wino Cabernet Franc czy np. Aliberneta, którego mam sporo i nawet przy znacznym przeciążeniu (mimo redukcji), którego nie mogę uniknąć z powodu wielkości gron, parametry na nich są nie tragiczne i nie gorsze niż np. na Morawach. A w sezonie 2015 mieliśmy np. lepsze parametry zbiorcze Roeslera niż w Klosterneuburgu bo przy co najmniej 3 kg z krzewu wyciągnąłem średnią 102 Oe.
Natomiast podstawowym problemem w dojrzewaniu odmian w naszym klimacie i tu przewagę mają np. nasi południowi sąsiedzi, jest nie sam SAT ale długość okresu wegetacyjnego, czyli nasze chłodne maje i krótki okres, lub praktycznie brak jak w tym roku i niektórych poprzednich wegetacji w październiku, co nie pozwala na pełne dojrzenie wielu odmian - nie tylko vinifer, które potrzebują dla dobrej jakości w tym klimacie jednak trochę powisieć w październiku w przyzwoitych temperaturach.

PostNapisane: piątek, 4 listopada 2016, 21:46 
Kiper
Kiper

Robert, to nie było skierowane do Ciebie, tylko ja czepiam się wysokich SAT w siedliskach i sadzenia pod tym kątem odmian i dlatego przytoczyłem http://www.winologia.pl/poradnik_podkarpacie.pdf str. 17 i tabelę z 25 strony.

PostNapisane: sobota, 5 listopada 2016, 17:13 
Ekspert
Ekspert

RobertR napisał(a):
gronkowiec napisał(a):
Zbyszku.
...Natomiast podstawowym problemem w dojrzewaniu odmian w naszym klimacie i tu przewagę mają np. nasi południowi sąsiedzi, jest nie sam SAT ale długość okresu wegetacyjnego, czyli nasze chłodne maje i krótki okres, lub praktycznie brak jak w tym roku i niektórych poprzednich wegetacji w październiku, co nie pozwala na pełne dojrzenie wielu odmian - nie tylko vinifer, które potrzebują dla dobrej jakości w tym klimacie jednak trochę powisieć w październiku w przyzwoitych temperaturach.
Przyglądając się pośpiechowi z jakim rośliny rozpoczynają wegetację, ryzykując wymarznięciem w czasie spóźnionych wiosennych przymrozków, możemy wnioskować że najbardziej krytycznym miesiącem wegetacji jest maj.
Gdyby dało się szybko ogrzać glebę w maju, to rozwój winorośli byłby znacząco przyspieszony.
W październiku jest niestety za mało słońca i za dużo wody, czego nie mają południowi sąsiedzi a my mamy z racji bliskości strefy polarnej.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 576 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 39  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1