Teraz jest niedziela, 28 grudnia 2025, 11:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 588 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 40  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 20 grudnia 2015, 08:34 
Kiper
Kiper

zbyszekB napisał(a):
@Krys, na dole programu zliczającego jest przycisk "pokaż kryteria"

Z kryterium dekady wyniki SAT w 2015r.:
- grunt 2914
- tunel 4486

Szkółka winorośli nr 08/02/3387

PostNapisane: niedziela, 20 grudnia 2015, 11:54 
czeladnik
czeladnik

Andrzej_z_Wolki napisał(a):
Czy i gdzie aktualnie można pobrać program ?
Ten LINK powinien zadziałać - zmieniono mi serwer, bardzo rzadko tu bywałem i nie zauważyłem, przepraszam..

PostNapisane: niedziela, 20 grudnia 2015, 17:24 
Ekspert
Ekspert

krys napisał(a):
zbyszekB napisał(a):
@Krys, na dole programu zliczającego jest przycisk "pokaż kryteria"

Z kryterium dekady wyniki SAT w 2015r.:
- grunt 2914
- tunel 4486

Albo nie wietrzysz tunelu, albo masz nieodpowiednią osłonę radiacyjną czujnika temperatury, albo mierzysz pod samym sufitem gdzie jest najcieplej :wink: sprawdź na wykresie temperatur, czy w czasie kwitnienia temperatury nie przekraczają 35st.

@Ryszardzie, mój program antywirusowy AVAST zbuntował się i nie pozwolił mi skopiować ostatniej wersji pliku - stwierdził ,że ten plik Instal_RTemp.exe 04-Mar-2013 19:43 1.9M
jest zawirusowany ? :shock:

PostNapisane: niedziela, 20 grudnia 2015, 17:35 
Kiper
Kiper

Wyłącz na chwilę Avasta i ściągaj. Pobrałem i Norton zgłasza tylko zastrzeżenia, że pliku używa bardzo mało użytkowników. Zainstalować nie mogę bo mam stare hasło. Poza tym nie widać problemów od strony bezpieczeństwa. Avast, jak zwykle, zbyt nerwowy.

PostNapisane: niedziela, 20 grudnia 2015, 18:01 
czeladnik
czeladnik

zbyszek B napisał(a):
@Ryszardzie, mój program antywirusowy AVAST zbuntował się i nie pozwolił mi skopiować ostatniej wersji pliku - stwierdził ,że ten plik Instal_RTemp.exe 04-Mar-2013 19:43 1.9M
jest zawirusowany ?
Zbyszku, jest dokładnie jak pisze GrapesEater (mało ściągany). Plik jest zdrowy, ciągnij ! :)

PostNapisane: niedziela, 20 grudnia 2015, 18:15 
Kiper
Kiper

zbyszekB napisał(a):
Albo nie wietrzysz tunelu, albo masz nieodpowiednią osłonę radiacyjną czujnika temperatury, albo mierzysz pod samym sufitem gdzie jest najcieplej sprawdź na wykresie temperatur, czy w czasie kwitnienia temperatury nie przekraczają 35st.

Mierzę od samego początku tak samo czyli ma wysokości około 1,7m a tunel ma max. wysokość w kalenicy około 3,2m. Też mi się wydaje, że mam nieodpowiednią osłonę i nad tym popracuję. Nie wiem jeszcze jak to zrobię. Może podsuniecie jaki fajny pomysł? Teraz mam podwieszoną pastylke do małej skrzynki styropianowej. Na wykresie w drugiej połowie maja jak trwało kwitnienie miałem kilka razy powyżej 35C. Jednak kwiaty są dużo niżej tak do 1m od gruntu a często niżej.
Ten rok był wyjątkowy jeśli chodzi o wysokie temperatury w tunelu. Mimo drzwi i okien musiałem latem ciąc folię na szczytach bo było strasznie gorąco. Teraz już poszerzyłem drzwi i mam pomysł na okna dachowe w tunelu ale to dopiero jak obecne przeróbki nie wystarczą.

PostNapisane: niedziela, 20 grudnia 2015, 23:20 
czeladnik
czeladnik

Andrzej_z_Wolki napisał(a):
Mój avast niczego nie melduje za to potrzebuje hasełka
:) ...Poszło na PW

PostNapisane: poniedziałek, 28 grudnia 2015, 19:33 
Kiper
Kiper

Wstawiam swoje pomiary mimo, że we wrześniu uciekło gdzieś mi 20 dni pomiarowych. Najprawdopodobniej spóźniłem się z odczytem i dane zostały nadpisane w pastylce. :evil:

Obrazek

PostNapisane: poniedziałek, 28 grudnia 2015, 19:47 
Kiper
Kiper

cianek napisał(a):
Wstawiam swoje pomiary mimo, że we wrześniu uciekło gdzieś mi 20 dni pomiarowych. Najprawdopodobniej spóźniłem się z odczytem i dane zostały nadpisane w pastylce.

Mamy blisko swoje winniczki i bardzo zbliżone pomiary w gruncie za wyjątkiem września i października. Jakby uzupełnić pomiary o te brakujące u Ciebie dni to ogólny SAT jest bardzo podobny.

PostNapisane: poniedziałek, 1 lutego 2016, 15:50 
mistrz
mistrz

Na jakiej wysokości trzymacie swoje loggery? Długo się nad tym zastanawiałem, czy wieszać na wysokości gron, czy trzymać się meteorologicznego standardu 2m. Ostatecznie powiesiłem na 2m, w półaktywnej osłonie własnej konstrukcji (talerze melaminowe, wentylator załącza się gdy na panel fotowoltaniczny świeci słońce). W obudowie umieściłem Efento Logger, ustawiony na 15 minutowy interwał.

Załączniki:
20160201_145419.jpg
20160201_145419.jpg [ 138.01 KiB | Przeglądane 960 razy ]
20160201_145357.jpg
20160201_145357.jpg [ 116.53 KiB | Przeglądane 960 razy ]

PostNapisane: poniedziałek, 1 lutego 2016, 16:10 
Ekspert
Ekspert

Super z wentylatorem. Gratulacje. W tym roku w sezonie chcę zrobić eksperyment i będę mierzył temp. na różnych wysokościach W tej chwili pomiar mam na wysokości gron (80cm), dodatkowo zrobię pomiary na wysokości 2m i porównamy po sezonie wskazania. U mnie ustawiłem interwał na 5min.

PostNapisane: poniedziałek, 1 lutego 2016, 17:31 
mistrz
mistrz

A czy jest jakieś uzasadnienie dla interwału 5 min? Pytam, bo nie mam doświadczenia, ale może faktycznie te kilka minut, może stanowić o niezarejestrowaniu Tmax w ciągu dnia? W zasadzie mógłbym jeszcze zmienić i ustawić na 5 min, bo Efento ma na tyle pojemną pamięć, że przy 15 minutach wystarcza mi na ok. 300 dni pomiarów, tylko właśnie pytanie czy to ma aż tak duże znaczenie?

PostNapisane: poniedziałek, 1 lutego 2016, 18:01 
Ekspert
Ekspert

Generalnie interwał 15 min nie jest zły. Kiedy używałem pastylek miałem 30min i uciekał mi czasami min i max. Na całoroczny SAT nie miało to specjalnego wpływu. Uważam, że zdecydowanie większy błąd będzie jeżeli pomiar nie jest robiony w obudowie radiacyjnej. Przy okazji pytanie. Czy masz od dołu zamknieta obudowę? Powinna być zamknięta.
Ustawiłem 5 minut bo i tak raz w miesiącu pobieram dane wiec mógł by być nawet krótszy np 2 min. Tym bardziej, że efento napisuje pomiary, a statystyki pozostają w danych.

PostNapisane: poniedziałek, 1 lutego 2016, 18:29 
mistrz
mistrz

Tak, jest zamknięta od spodu. Generalnie trochę wzorowałem się na tym schemacie, czyli 2 pełne talerze od góry i 1 pełny od dołu, reszta przewiercona:
Obrazek.
Dodatkowo w komorze jest kawałek plastikowej rury zakończonej 10cm wentylatorem komputerowym, który poprawia ciąg powietrza. Przez tą rurę, bezwładność takiej osłony jest może nieco mniejsza ale w lepszym stopniu powinna eliminować przekłamania w słoneczne dni. Podobne rozwiązanie jest w oryginalnej półaktywnej osłonie Davisa.

Co do interwału to masz rację, zmienię na 5 min. W zasadzie chodziło mi o to, że Efento sam zlicza SAT i GDDC, a nie pomyślałem, że aplikacja zachowuje w pamięci wyniki, pomimo nadpisania danych w urządzeniu. Do logera mam, 50 metrów więc częstsze odczytywanie to najmniejszy problem :)

PostNapisane: poniedziałek, 1 lutego 2016, 23:08 
Kiper
Kiper

A czy można by "domalować" do tego rysunku sposób umieszczenia rury z wentylatorem i umiejscowienie czujnika?

Panel z wentylatorem to pewnie połączony bezpośrednio , rusza dopiero jak świeci słońce ?

Czy ktoś może wykorzystywał dane z układu DS18B20 format zapisu jak tu
Albo czy mógłby ktoś zamieścić lub podesłać mi na maila plik z danymi przyjmowany przez program Rysia i Zbyszka to sobie dopasuję.

Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 588 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 40  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1