Rycho48 napisał(a):
Nie wiem czy dobrze wnioskuję: czy w ciągu doby pobierane są tylko dwa pomiary min i max ze stacji meteo ? jeśli tak to należało by pobrać z pastylki pomiary z tych samych godzin i wtedy porównać.
Dokładnie to nie są te same godziny, ale plus 1-2 godzin. Tzn są dni szczególnie w lecie kiedy świeci słońce wtedy w winnicy notuję wyższą temperaturę nawet o 3 stopnie godzinę lub dwie później. Wydaje się, że jest to logiczne bo ziemia się nagrzewa, a mam czarny ugór. Myślę, że to jest jedna z przyczyn róznicy tzn poprostu na polu jest cieplej.
Rycho48 napisał(a):
Czy pastylki to seria 1921 ? ta seria chyba nie ma możliwości kalibracji programowej o ile pamiętam.
Nie ma możliwości wprowadzenia poprawki programowej
Raczej myślę o wykonaniu pomiarów kalibracyjnych w róznych temperaturach i wykreślenie krzywej kalibracyjnej, która pokaże jaką trzeba wprowadzić poprawkę i taką poprawkę wprowadzał bym do wskazań pastylki. Mam dostęp do certyfikowanego termometra, więc takie ćwiczenie mogę zrobić, ale tylko w zakresie temperatur dodatnich. Być może krzywa kalibracyjna będzie liniowa i da się ekstrapolując mieć także poprawkę dla temperatur ujemnych.
olmek napisał(a):
Pierwszy powód - jak widzisz, największa różnica (%) wypada w miesiącach najcieplejszych z największym nasłonecznieniem. To wpływ nagrzanej ziemi.
Także dochodzę to takich samych wniosków. Po prostu w winnicy z powodu nagrzanej ziemi (czarny ugór) jest cieplej w lecie.
olmek napisał(a):
w zacisznym ogrodzie będzie wyższy niż na wygwizdowie, gdzie zwykle są usytuowane stacje meteo.
To nie to. Moja winnica jest na wygwizdowie

. Niestety nie w zacisznym ogródku

. W zimie notowałem ujemne temperatury o 2 stopnie niższe niż stacja meteo.
donald1209 napisał(a):
Moim zdaniem największe przekłamanie wnosi bezpośrednie nagrzewanie okolic ( lub samej pastylki ) przez słońce.
Też tak sądzę.
Poniżej zeszłoroczna fotka wygwizdowa