Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 06:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 maja 2008, 18:25 
Ekspert
Ekspert

Mało mam jeszcze kamienii, ale pod dwoma krzaczkami i dla ogólnego wizerunku ogródka zrobiłem coś takiego:
Obrazek
Dodam, że pod kamieniami jest agrowłóknina ( ale trawa i tak czasem przerasta). Odległość od pnia ok 40cm aby można było nawozić.

Pozdrawiam - Grzesiek

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 maja 2008, 18:47 
mistrz
mistrz

A tak u mnie wyglądały :lol:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 maja 2008, 19:02 
Kiper
Kiper

Przy kilku sadzonkach obłożonych kamieniami można sobie pozwolić na wszelkie niedogodności związane z nawożenie, spulchnianiem, przykrywaniem na zimę, ale przy większej ilości to już nie takie proste i zachęcające. Dla podwyższenia SAT'u skłaniałbym się raczej ku jakimś sezonowym osłonom od północnej strony z czarnej folii, ewentualnie jakiś kamienny murek czy nasyp na zboczu winniczki. Z drugiej strono to posadzone winorośle mają rosnąć i dojrzewać w takich warunkach jakie panują w winnicy i wszelkie "udziwnienia" bardziej zakrawają mi na walkę z wiatrakami niż uprawę.
W swoim ogrodzie mam to szczęście mieć delikatny spadek terenu ku południu. Ogród kończy się stawem (po granicy za płotem u sąsiada), od strony północno zachodniej mam mur (tylna strona garaży innego sąsiada). Do tzw. mikroklimatu ogrodu ma się to mniej więcej tyle, że w tym roku nie miałem przymrozków pomimo że takowe wystąpiły już około stu metrów dalej w nieco niżej położonej części miejscowości (szron). Czy ogród wyłożony kamieniami zadziałał by podobnie? Być może , ale czy skusił bym się na taką próbę? Myślę że nie.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 maja 2008, 19:19 
Ekspert
Ekspert

[quote="RobertM"]Przy kilku sadzonkach obłożonych kamieniami można sobie pozwolić na wszelkie niedogodności związane z nawożenie, spulchnianiem, przykrywaniem na zimę, ale przy większej ilości to już nie takie proste i zachęcające. Dla podwyższenia SAT'u skłaniałbym się raczej ku jakimś sezonowym osłonom od północnej strony z czarnej folii, ewentualnie jakiś kamienny murek czy nasyp na zboczu winniczki. Z drugiej strono to posadzone winorośle mają rosnąć i dojrzewać w takich warunkach jakie panują w winnicy i wszelkie "udziwnienia" bardziej zakrawają mi na walkę z wiatrakami niż uprawę....
... Czy ogród wyłożony kamieniami zadziałał by podobnie? Być może , ale czy skusił bym się na taką próbę? Myślę że nie.

Wyłożyłam tak tylko i wyłącznie po to, by mieć mniej pielenia i przypadkiem nie uszkodzić kosiarką sadzonki przy koszeniu trawnika

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 maja 2008, 19:53 
mistrz
mistrz

To może być nawet ciekawy widok. Z efektem cieplarnianym (ciepło w nocy od kamieni) też może coś być na rzeczy.
A co do usuwania korzeni podpowierzchniowych: kamienie można układać w pewnej odległości od pnia dookoła (np ok. 15-20cm) i wtedy będzie można oprócz tego swobodnie sypać (wlewać, zakopywać) nawóz.
Kamienie bardziej przydadzą się w międzyrzędziach:
- nie lepi się ziemia do butów w mokrą pogodę,
- łatwiej przejechać np. taczką,
- utrudni to wegetację chwastom, to co wyrośnie między kamieniami potraktować roundapem,
- przy niskim prowadzeniu nie będą się grona brudzić błotem

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 maja 2008, 20:39 
Kiper
Kiper

Myślę, że dla nas wszystkich uprawiających winorośla jest właśnie winorośl i właśnie to powinno być wyeksponowane. To co widać na zdjęciach, a takie mam odczucie, że przy tej ilości kamieni winorośl się dusi, główne tło to kupa kamieni.

Jako wzór do naśladowania proponuję winnicę Pawła z Cieszyna (PawelL z tego "Forum").

Pozdrawiam.

Tadeusz.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 maja 2008, 21:12 
nowicjusz
nowicjusz

[quote="misiek52"]Myślę, że dla nas wszystkich uprawiających winorośla jest właśnie winorośl i właśnie to powinno być wyeksponowane. To co widać na zdjęciach, a takie mam odczucie, że przy tej ilości kamieni winorośl się dusi, główne tło to kupa kamieni.

wlasnie tak sobie czytam i czytam...u siebie chce zachowac to, co wyroslo na nieprzyjaznej ziemi, tym bardziej ze nie koszone nie wyrasta nigdy powyzej umownych 10-15 cm. Oprocz tego boje sie wyciac owe 'chwasty', bo zostanie mi luzny piach, ktory bedzie wywiewany przez wiatr.
takoż wycialem male kwadratowe dolki i posadzilem starajac sie nie zepsuc tego, co tam wyroslo dookola - czyli byliny, mietlice, mchy...

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 31 maja 2008, 20:51 
czeladnik
czeladnik

W każdej szkółce winorośli podstawową zasadą jest odpowiednie nawożenie i nawadnianie w związku z cyzm zalecane jest utrzymanie pod krzewem winorośli gleby bez trawy, żeby dawka sypanego nawozu była wykalkulowana wg norm.
A jeśli ty będziesz miał kamienie to nie dość że będą tam nocować ślimaki, które w odpowiednich warunkach stają się plagą to będzie utrudniony dostęp opadów do gleby a w dodatku nawożenie będzie nierównomierne....no chyba że będziesz te kamienie ściągał żeby podlać winorośl wodą no i wtedy kiedy będziesz nawoził. Dzwiganie z miejsca na miejsce....

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 31 maja 2008, 21:02 
Ekspert
Ekspert

[quote="elwusia"]
to będzie utrudniony dostęp opadów do gleby a w dodatku nawożenie będzie nierównomierne....no chyba że będziesz te kamienie ściągał żeby podlać winorośl wodą ....

A ja myślę, że woda po kamieniach spłynie na glebę :) i dzięki kamieniom tak szybko nie wyschnie. U mnie pod kamieniami jest zawsze więcej wilgoci niż na odkrytej ziemi.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 31 maja 2008, 21:08 
czeladnik
czeladnik

Zasada powstawania wilgoci pod kamieniami jest inna, to nie dlatego że woda opadowa spływa pod kamień , ale dlatego że "gleba ma tzw. kapilary i "zasysa" wodę od gleby obok która jest wilgotna. Ale zanim zassa to mija trochę czasu, a po co winorośl ma na to czekać?

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 31 maja 2008, 21:26 
Ekspert
Ekspert

A może wydaj jakiś poradnik internetowy, albo napisz artykuł na stronę główną ?
Chciałbym tyle wiedzieć co Ty.
To jakieś cudne zrządzenie losu, że trafiłaś do nas na forum - co dzień to nowa wiedza.
Dziękuję. Wiele się od Ciebie dowiedziałem i sądzę, że jeszcze się dowiem.

Pozdrawiam - Grzesiek

Ostatnio edytowano sobota, 31 maja 2008, 21:38 przez posy, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 31 maja 2008, 21:28 
czeladnik
czeladnik

Słowo "artykuł" pisze się przez "u" zwykłe :lol:

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 23 maja 2009, 11:32 
Kiper
Kiper

Temat bardzo ciekawy. W programach telewizyjnych pokazujących winnice na świecie bardzo często widać ziemię tak 'zakamienioną ' ża prawie bruk, gleby suche /winorośl podobno znajdzie wodę b.głęboko/ i jakoś tam nikt nie wybiera tych kamieni. Bardzo ciekawi mnie ten temat i wasze doświadczenia w tym względzie, jako że na moich kochanych mazurach po każdym zabiegu, ziemia wywala masę kamieni. Ot takie dobrodziejstwo lodowców :)

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 23 maja 2009, 11:56 
przedszkolak
przedszkolak

A czy ktoś zna metodę sadzenia winorośli na kamieniu?
Dowiedziałem się o tej metodzie od hodowców z Łotwy(Salaspils na północ od Rygi,gdzie klimat dużo ostrzejszy niż w Suwalskim),niby kamień (głaz) czym większy tym lepszy w okresie wiosennym opóźnia wybudzenie się rośliny a dzięki temu można bez strat przybrnąć przez wiosenne przymrozki,a latem jak się nagrzewa przyśpiesza dojrzewanie.
Czy ktoś praktykował tą metodę lub coś słyszał o niej?

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 23 maja 2009, 14:53 
Ekspert
Ekspert

Moje sadzonki są wyściółkowane włókniną i myślałem czy by nie wysypać na całej długości na nią żwiru rzecznego.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1