Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 09:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 9 września 2006, 05:48 
nowicjusz
nowicjusz

Mam 10 winorosli (Eszter, 2xMuskat O., Groczanka, Ilczewskij, GF-89-3, V25-20, Golubiok, Agat Donski i Iza Zaliwska). Jak tylko doczekam sie wiekszej ilosci owocow planuje wyrob wina. I tu powstaje pytanie na ile mozna obciazyc krzew aby owoce nadawaly sie jakosciowo na wino? Martwie sie troche ze bede mogl zrobic po litrze z kazdego rodzaju jezeli nie dosadze wiecej. Ile praktycznie mozna osiognac litrow wina z jednego krzaka? Teoretycznie mam jeszcze miejsce na jakies 7-8 winorosli co proponujecie?

PostNapisane: sobota, 9 września 2006, 06:43 
Kiper
Kiper

Proponuję, żebys zdecydował się na jednę konkretną odmianę przerobową i nią obsadził pozostałe miejsce. Wtedy, jak zacznie się owocowanie, bedziesz mógł z czegoś to wino zrobić, Narazie te 10 krzaczków to możesz potraktować jedynie doświadczalnie i deserowo.
Z takiego misz-masz wina i tak nie zrobisz.

A z krzaka to licz ok 5 kg jak już wejdzie w owocowanie, czyli tak z 4 l wina max.

A według mego zdania najlepsza żywa i to bez opakowania.

PostNapisane: sobota, 9 września 2006, 08:04 
Kiper
Kiper

[quote="homo_rudis"]Mam 10 winorosli (Eszter, 2xMuskat O., Groczanka, Ilczewskij, GF-89-3, V25-20, Golubiok, Agat Donski i Iza Zaliwska)

Taki spis odmian 'pachnie mi'.. panem Piątkiem :D sam u niego kupiłem trochę, więc rozpoznaję.
Po 1l wina zupełnie nie opłaca sie robić. W najlepszym wypadku możesz próbować robić wino z dwóch odmian dojrzewających w podobnym czasie (i o tym samym kolorze). Z drugiej strony widzę, że połowa z Twoich odmian raczej jest do bezpośredniego spożycia. Trochę cierpliwości. Proponuję, tak jak mój poprzednik, rozwinąć oprawę jednej lub dwóch odmian lub potraktować to jako eksperyment Twojego terroir. Te najbardziej udane rozmnożysz sobie, choć niestety potrwa to parę dobrych lat...

PostNapisane: sobota, 9 września 2006, 09:52 
Ekspert
Ekspert

Moja propozycja jest podobna jak poprzedników: zrób jedno wino białe z M. Odesskij i GF 89-3, a czerwone z odmian Gołubok i Il. Rannij. Pozostałe zjedz.
Wolne miejsce obsadź tymi odmianami, z których wino będzie Ci najbardziej smakować.
pozdrawiam wojtekb

PostNapisane: sobota, 9 września 2006, 10:54 
nowicjusz
nowicjusz

Oczywiscie Pan Piatek :-). Myslicie ze do polaczenia Golubiok, Iliczewskij mozna jeszcze podczepic Agat Donski? Ile latorosli trzeba zostawic na te 4-5kg?

PostNapisane: sobota, 9 września 2006, 16:33 
Ekspert
Ekspert

[quote="homo_rudis"] Myslicie ze do polaczenia Golubiok, Iliczewskij mozna jeszcze podczepic Agat Donski?

Nie podczepiaj agata dońskiego , po prostu go zjedz :D

[quote="homo_rudis"] Ile latorosli trzeba zostawic na te 4-5kg?

Średnio jedno grono większości przerobowych to 120-180 g. Przeważnie 2 grona na latorośli to daje mniej więcej 12-16 latorośli. Z tym ,że muskat o. bliżej 120g a gołubok bliżej 180 g :wink: Przynajmiej tak jest u mnie.

pozdrawiam

Kuba

PostNapisane: sobota, 9 września 2006, 18:03 
Kiper
Kiper

Trochę już było o obciążeniu krzewu. Poszukaj jak nie tutaj to na forum wino.org albo kurdesz.com. Krótko mówiąc 4 kg z krzewu to bardzo dużo.

PostNapisane: sobota, 9 września 2006, 19:07 
Ekspert
Ekspert

[quote="oryks"]Trochę już było o obciążeniu krzewu. Poszukaj jak nie tutaj to na forum wino.org albo kurdesz.com. Krótko mówiąc 4 kg z krzewu to bardzo dużo.

I dużo i nie dużo. Zależy od formy prowadzenia krzewu. Na plantacjach przemysłowych , prowadzonych w formie Guyota rzeczywiście 4 kg to dużo. Na formach z ramionami wieloletnimi, z dużą ilością starego drewna , to napewno nie jest przesada. Homo_rudis ma kilka krzewów i gdyby kierował się wytycznymi , nie do końca zrozumiałymi (przynajmiej dla naszych warunków), nie zrobi nigdy wina :cry: Winiarze z południowej Europy mogą bawić się ekstraktami itp. zostawiając nawet jedno grono na krzewie. My raczej martwimy się ,żeby wogóle porządnie dojrzało. W tym roku kontrolnie obciążyłem jeden krzew ronda ok. 4kg , pozostałe mają ok 1,5-2 kg , może niuanse wyjdą w winie , bo teraz nie czuję i nie widzę żadnej różnicy. A tak na marginesie , czy ktoś może potwierdzić z własnego doświadczenia różnicę w jakości wina ,wyprodukowanego przez siebie, w zależności od obciążenia krzewu , czy to tylko powoływanie się na wiedzę "książkową" :?:

pozdrawiam

Kuba

PostNapisane: środa, 13 września 2006, 07:33 
Kiper
Kiper

Potwierdzala to wielokrotnie Aga na kurdesz.com i wno.org.pl, ale rzeczywiscie jest to okreslone przez forme prowadzenia

PostNapisane: piątek, 15 września 2006, 16:10 
Ekspert
Ekspert

A ja uważam, że można mieć kilka odmian i robić z nich dobre wino, tylko aby nie robić sobie kłopotu najlepiej wybrać odmiany dojżewające w tym samym terminie.

Pozdrawiam - Grzesiek

Strefa czasowa: UTC + 1