Witam !
Jestem nowy na forum i nie mam praktycznie żadnej wiedzy na temat winorośli. Przeglądnąłem kilka stron, przeczytałem kilka artykułów na temat uprawy, ale ciężko mi samemu podjąć decyzje, dlatego proszę o pomoc i odpowiedź na parę pytań.
Na początku zaznaczę, że chciałbym aby winorośl służyła przede wszystkim do wyrobu wina i soków, ale również do celów deserowych. Zdaje sobie sprawę, że nie można jednoznacznie stwierdzić jaka odmiana jest lepsza od drugiej (kwestia gustu osoby), ale chciałbym powołać się na państwa doświadczenie i wybrać coś uniwersalnego. Winorośl, której owoce posmakują każdemu.
Na jednej ze stron znalazłem informacje, że do wyrobu wina najlepsze są odmiany takie jak : Bianca, Medina, M. Foch, Regent, Rondo, Sevar, Sibera (rozumiem, że są to najlepsze rośliny typowo dla naszego klimatu). Wiem, że każde wino wyrabiane z różnych winorośli smakuje inaczej. Szczerze to nie jestem smakoszem wina, ale chciałbym robić przyjemność innym a samemu czerpać radość z wytwarzania amatorskiego wina.
1) Czy powyższe odmiany są uważane jako bardzo dobre - najwyższej jakości na ziemiach Polski ?
2) Jaka ilość winorośli jest wystarczająca na warunki domowe (oczywiście "na oko"), bo co za dużo to nie zdrowo, a mało też nie fajnie. Tak żeby corocznie zrobić trochę soku i kilka (kilkanaście to już za dużo ?) butelek wina. Może ktoś na swoim przykładzie opisze jak to wygląda.
3) Czy jest sens sadzić kilka odmian ? Na przykład jakąś odmianę winorośli o białych owocach i jakąś o granatowych. Czy może więcej później kłopotu niż pożytku.
4) Zastanawiałem się nad dwiema odmianami, z których jedna była by wcześniejsza, a druga owocowała by później. Czy mogliby państwo polecić jakieś odmiany do tych preferencji ? Najlepiej jedną winorośl o białych owocach a drugą o ciemnych, lub obie o ciemnych.
Winorośl w zależności od ilości chciałbym posadzić przy palikach z drutem za domem. Miejsce jest praktycznie cały czas na słońcu, na małej górce delikatnie pochylonej ku północy. Glebę uważam za dobrą, chociaż nie wiem co i jak, ale inne roślinki ładnie rodzą. Mieszkam na środku Podkarpacia. Nie zależy mi na wyglądzie rośliny ale bardziej na jakości owoców.
Nie jestem pewien czy czegoś nie pominąłem. Proszę mnie pytać i poprawiać. Pozdrawiam !