Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 08:47

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 31 marca 2017, 10:47 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): środa, 29 marca 2017, 18:57
Posty: 1
Lokalizacja: serce Podkarpacia
Witam !

Jestem nowy na forum i nie mam praktycznie żadnej wiedzy na temat winorośli. Przeglądnąłem kilka stron, przeczytałem kilka artykułów na temat uprawy, ale ciężko mi samemu podjąć decyzje, dlatego proszę o pomoc i odpowiedź na parę pytań.

Na początku zaznaczę, że chciałbym aby winorośl służyła przede wszystkim do wyrobu wina i soków, ale również do celów deserowych. Zdaje sobie sprawę, że nie można jednoznacznie stwierdzić jaka odmiana jest lepsza od drugiej (kwestia gustu osoby), ale chciałbym powołać się na państwa doświadczenie i wybrać coś uniwersalnego. Winorośl, której owoce posmakują każdemu.
Na jednej ze stron znalazłem informacje, że do wyrobu wina najlepsze są odmiany takie jak : Bianca, Medina, M. Foch, Regent, Rondo, Sevar, Sibera (rozumiem, że są to najlepsze rośliny typowo dla naszego klimatu). Wiem, że każde wino wyrabiane z różnych winorośli smakuje inaczej. Szczerze to nie jestem smakoszem wina, ale chciałbym robić przyjemność innym a samemu czerpać radość z wytwarzania amatorskiego wina.

1) Czy powyższe odmiany są uważane jako bardzo dobre - najwyższej jakości na ziemiach Polski ? :D
2) Jaka ilość winorośli jest wystarczająca na warunki domowe (oczywiście "na oko"), bo co za dużo to nie zdrowo, a mało też nie fajnie. Tak żeby corocznie zrobić trochę soku i kilka (kilkanaście to już za dużo ?) butelek wina. Może ktoś na swoim przykładzie opisze jak to wygląda.
3) Czy jest sens sadzić kilka odmian ? Na przykład jakąś odmianę winorośli o białych owocach i jakąś o granatowych. Czy może więcej później kłopotu niż pożytku.
4) Zastanawiałem się nad dwiema odmianami, z których jedna była by wcześniejsza, a druga owocowała by później. Czy mogliby państwo polecić jakieś odmiany do tych preferencji ? Najlepiej jedną winorośl o białych owocach a drugą o ciemnych, lub obie o ciemnych.

Winorośl w zależności od ilości chciałbym posadzić przy palikach z drutem za domem. Miejsce jest praktycznie cały czas na słońcu, na małej górce delikatnie pochylonej ku północy. Glebę uważam za dobrą, chociaż nie wiem co i jak, ale inne roślinki ładnie rodzą. Mieszkam na środku Podkarpacia. Nie zależy mi na wyglądzie rośliny ale bardziej na jakości owoców.

Nie jestem pewien czy czegoś nie pominąłem. Proszę mnie pytać i poprawiać. Pozdrawiam !


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 31 marca 2017, 11:16 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): sobota, 1 października 2016, 21:19
Posty: 427
Lokalizacja: Łęczyca
Nie wiem dokładnie ile chcesz zasadzić sztuk, ale może zamiast odmian uniwersalnych wybrałbyś np. 2 typowo przerobowe i 2 deserowe. Będzie lepsze wino z przerobowych , a z deserówek smaczniejsze owoce do podjadania.
O odmianach się nie wypowiem, bo nie mój region.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 31 marca 2017, 16:18 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
@Idziok Robienie dobrego wina gronowego w Polsce to prawdziwe wyzwanie, trochę tak jakby robić na Sycyli wino z wiśni - niby się da, ale...
Chodzi mi o to, że jak nie masz wprawy w robieniu win owocowych (jabłkowych, wiśniowych, malinowych...) to z jednej strony dobrze bo nie masz złych nawyków, ale z drugiej to droga przez mękę i kilkanaście lat prób - zwłąszcza na planioe z małego areau.

Najprościej to kup winorośl typu Swenson, postaw wspaniałą, solidną pergolę - pozwól winorośli rosnąć, ciesz się owocami, a jak zostanie coś jesienią nie zjedzone to wino czy sok zawsze z niej zrobić możesz.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 31 marca 2017, 17:32 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 września 2013, 02:11
Posty: 372
Lokalizacja: Wrocław/ogród-powiat nyski
ad 1.Rekomendujący te odmiany raczej miał na względzie to, jakie odmiany można w warunkach amatorskich względnie łatwo uprawiać w polskim klimacie a dają wystarczająco przyzwoite wina amatorskie. Bo są oczywiście możliwości uprawy odmian szlachetniejszych i potencjalnie dających lepsze wina, ale to już wyższa szkoła winiarstwa i potrzeba naprawdę dobrego siedliska.
ad 2. Na oko to z 1 dorosłego (+4 lata) krzewu powinno być max 2kg owoców czyli 1-1,5 l soku do przerobienia na wino (może bardziej wprawieni w winifikacji Kol. mnie tu skorygują). Więc do wyrobu minimalnej ilości wina potrzeba co najmniej 10 krzewów jednej odmiany.
ad. 3.Odmian deserowych warto posadzić po 1 krzewie różnych odmian - najlepiej o różnych terminach dojrzewania: od sierpnia do października. A oprócz tego na wino 1 albo max 2 odmiany. Ja mam zasadniczo 4 odmiany przerobowe (Regent, Rondo z czerwonych i Solaris i Seyval Blanc z białych) ale chyba skupię się tylko na Rondzie i Seyvalu najlepiej mi się udały w ostatnich zbiorach. Odmian deserowych mam kilkanaście odmian po 1-3 krzewy.
ad. 4 Tu jest dyskusja i rekomendacje: odmiany/deserowe-od-sierpnia-do-pa-dziernika-t8886.html

Miejsce o nachyleniu terenu ku północy nie jest najlepsze, więc nie masz optymalnych warunków na wina najwyższej jakości.

_________________
Pozdr Jarek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 31 marca 2017, 19:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 9 stycznia 2009, 01:00
Posty: 1114
Lokalizacja: Podkarpacie,okolice Jarosławia
Sytuacja jest komfortowa gdy można posadzić sobie odmiany typowe do przerobu i typowe do jedzenia.Zdaje sobie sprawę że nie każdy ma takie możliwości wtedy trzeba rozejrzeć się za tzw.odmianami uniwersalnymi.Ze swojej strony mogę polecić np.Galantha,Garanta,Muscata Bleu czy Swensona Reda.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 1 kwietnia 2017, 07:10 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Idziok napisał(a):
Na początku zaznaczę, że chciałbym aby winorośl służyła przede wszystkim do wyrobu wina i soków, ale również do celów deserowych. Zdaje sobie sprawę, że nie można jednoznacznie stwierdzić jaka odmiana jest lepsza od drugiej (kwestia gustu osoby), ale chciałbym powołać się na państwa doświadczenie i wybrać coś uniwersalnego. Winorośl, której owoce posmakują każdemu.
Na jednej ze stron znalazłem informacje, że do wyrobu wina najlepsze są odmiany takie jak : Bianca, Medina, M. Foch, Regent, Rondo, Sevar, Sibera (rozumiem, że są to najlepsze rośliny typowo dla naszego klimatu). Wiem, że każde wino wyrabiane z różnych winorośli smakuje inaczej. Szczerze to nie jestem smakoszem wina, ale chciałbym robić przyjemność innym a samemu czerpać radość z wytwarzania amatorskiego wina.

Cześć
Jeśli nie jesteś smakoszem wina, to daj spokój z robieniem jego. To są koszty które nigdy się nie zwrócą. Na podstawowe przyrządy wydasz tysiące złotych, a nim wyprodukujesz coś pijalnego - miną lata.
Co innego sok z parownika. Taki baniak ze stali nierdzewnej kosztuje stówę w markecie i się sprawdza najlepiej do winogron ciemnych prócz tego jeżyny, maliny. Z białych na pewno dobry sok daje Seyval Blanc i tą odmianą proponuję zastąpić odmiany Sibera i Bianca. Najlepiej jeść owoce prosto z krzaka i tu polecam wymienione już Rondo, prócz tego Nero, Prim, Muscat Bleu... ale myślę że na Podkarpaciu będą wymagały lekkiego okrycia na zimę.

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 1 kwietnia 2017, 22:24 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 1 listopada 2016, 19:02
Posty: 270
Lokalizacja: Rzeszów
Idziok, jeżeli chcesz konkretnych porad, co do odmian na naszym terenie odezwij się do użytkownika "edus",ma pokażną winnicę na obrzeżach rzeszowa,zapewne podpowie Ci co i jak. Polecam,sam korzystałem i korzystam z jego wiedzy i sadzonek :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 2 kwietnia 2017, 18:20 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 20 marca 2011, 13:12
Posty: 694
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Cytuj:
Szczerze to nie jestem smakoszem wina, ale chciałbym robić przyjemność innym a samemu czerpać radość z wytwarzania amatorskiego wina.


Moim zdaniem nic z tego nie wypali. Pijam takie wina w gościach u rodziny...i oczywiście z grzeczności mówię, że dobre. Ale czy tak naprawdę uważam ? :mrgreen: Naprawdę, to smaczniejsze za 20 zł z marketu. Nie rób tej "przyjemności" innym. Zupełnie inna sprawa jak ktoś robi dla siebie, niech pije co chce, ale skoro nie jesteś smakoszem to bez sensu.

Lepiej posadź fajne deserówki i poczęstuj znajomych, to nie będą musieli nic udawać, bo desery naprawdę dobre można uprawiać, nawet smaczniejsze niż marketowe.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 3 kwietnia 2017, 08:43 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Co do jakości tych pyszniutkich winogron marketowych, to kiedyś zmierzyliśmy cukromierzem zawartość własnych ogrodowych i tych z Italii, i zawartość winogron w winogronach marketowych okazała się 50%owa w stosunku do tych własnych. A jak się weźmie takie Rondo, Nero prosto z krzaka do ust to niebo w gębie. Nawet niby przerobowy Solaris pachnie jak żaden z marketu, a Sigerebe nie do pobicia.

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 3 kwietnia 2017, 09:03 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 21 lutego 2011, 20:55
Posty: 319
Lokalizacja: Łapanów 40 km na pd.wsch od Krakowa
Liczy się wielkość i cena, kto nie próbował przerobówek, ten nie ma pojęcia, że można odszukać w nich tyle różnych smaków i aromatów. Stąd trochę z pogardą spoglądam na owoce w marketach.
tnowak


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 4 kwietnia 2017, 11:41 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 2 stycznia 2017, 15:03
Posty: 57
Lokalizacja: 15 km na zachód od Zielonej Góry
Amatorska produkcja wina nie musi być droga. Nie przesadzał bym z tymi tysiącami wydanych złotych. Warto popatrzeć jak robią wino na wioskach w Gruzji i jest pijalne ;-) A o sprzęcie za tysiące zł nikt nie słyszał.
Dobry szczep drożdży ładny balon, trochę siarkowania i na zimowe wieczory można coś zrobić byle by przestrzegać podstawowych zasad produkcji.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 17 kwietnia 2017, 08:57 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): wtorek, 8 lutego 2011, 08:56
Posty: 15
Lokalizacja: 60 km od Torunia
Aga2 napisał(a):
Podajcie nazwe winorośli przerobowej na wina którą śmiało można posadzić i traktować jako deserowe.

(w gruncie)

_________________
Pozdrawiam Agnieszka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 17 kwietnia 2017, 09:02 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 22 czerwca 2012, 15:22
Posty: 332
Lokalizacja: okolice Sobkowa (Ponidzie)
Aga2 napisał(a):
Aga2 napisał(a):
Podajcie nazwe winorośli przerobowej na wina którą śmiało można posadzić i traktować jako deserowe.

(w gruncie)


Wszystko jest kwestią gustu.
Dla mnie takimi odmianami są Bianca i Jutrzenka.
Więcej odmian o zastosowaniu ogólnym pod ponizszym adresem (należy tylko zwrócić uwagę aby mrozoodp. oscylowała w granicach -25 st.):
[url]http://www.winogrona.org/index.php?title=Zastosowanie_ogólne[/url]

_________________
Fitopatologia http://www.zor.zut.edu.pl/Skrypt-web/Wprowadzenie.html
Od dzisiaj dezynfekuję sekator po cięciu każdej rośliny (izopropanolem 70% lub denaturatem) oraz stosuję co najmniej 2 ŚOR aby zapobiec uodpornianiu się patogena.
Pozdrawiam / Łukasz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 17 kwietnia 2017, 10:07 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3286
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Zapoluj na Galantha.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 17 kwietnia 2017, 14:19 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Aga2 napisał(a):
Aga2 napisał(a):
Podajcie nazwe winorośli przerobowej na wina którą śmiało można posadzić i traktować jako deserowe.

(w gruncie)
Wedle moich upodobań, to prędzej zjesz owoce odmiany przerobowej niż zrobisz wino z deserowej.
Bardzo wczesnych nie polecam, lepszy dobry agrest, borówka i porzeczki, z wczesnych Solaris, Rondo, Nero, Muskat Bleu Sigerebe i Prim, a z późniejszych Jutrzenka, Seyval Blanc, Reberger...............

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 18 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO