Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 15:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 10 sierpnia 2019, 07:55 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Łódź, a winorośla mam na działce niedaleko Jeziorska
Cześć, to co wybiło z podkładki uciapać jesienią? To jest Bianca, a łoza która wybiła z podkładki jest ciemna, liscie ciemne wielkosci talerza, takie przerażająco wielkie.

Musiała ta bianca być szczepiona, choć płaciłem za nieszczepione no ale brałem resztki zamiecione z chłodni ;-)Obrazek

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: sobota, 10 sierpnia 2019, 10:45 
mistrz
mistrz

fels napisał(a):
Cześć, to co wybiło z podkładki uciapać jesienią? To jest Bianca, a łoza która wybiła z podkładki jest ciemna, liscie ciemne wielkosci talerza, takie przerażająco wielkie.

Musiała ta bianca być szczepiona, choć płaciłem za nieszczepione no ale brałem resztki zamiecione z chłodni ;-)Obrazek

Uciąć i rozmnożyć na podkładki. Jeśli to możliwe dowiedzieć się na jakiej podkładce sprzedawali Biankę. Zostawić i "pobawić" się w szczepienie. Jeśli nie szczepisz - przekaż sztoberki chętnym na forum. Ostatnie rozwiązanie jakie mi się nasunęło - spalić ale tylko jak nie wypali przekazanie chętnym. :thumbup:

PostNapisane: sobota, 10 sierpnia 2019, 12:44 
mistrz
mistrz

Mnie tak wybiła SO4, początkowo nie zwróciłem uwagi, potem myślałem, że to może inna odmiana się przypałętała, ale okazało się jednak właściwa odmiana też ma jedną łozę (jedną jedyną...) więc chyba zrobię jak kol. Madziar radzi - zrobię sobie podkładeczki :)

PostNapisane: sobota, 10 sierpnia 2019, 14:01 
czeladnik
czeladnik

U mnie dwa lata temu wybił silny pęd od korzeni. Zostawiłam, bo moim niefachowym zdaniem krzak ma prawo wypuścić pędy, a że u mnie forma winorosli nader swobodna, to rosną sobie spokojnie i ładnie owocuje w tym roku. Prawdziwa Blanka. Krzew jest sam na kracie i nie stwarza problemów. W sumie ma trzy "pnie", ładnie zdrewniałe i pogrubiałe łozy. Mam podejrzenie, że wszystkie pochodzą od jednego grubego, poziomo położonego korzenia (pogrzebałam delikatnie i tak to wygląda). Może to jednak urok Blanki i u kolegi odrost nie jest z podkładki?
Pozdrawiam. M

PostNapisane: sobota, 10 sierpnia 2019, 14:16 
Kiper
Kiper

minka napisał(a):
U mnie dwa lata temu wybił silny pęd od korzeni. .....Może to jednak urok Blanki i u kolegi odrost nie jest z podkładki?
Pozdrawiam. M

Może. Liście na jednym krzaku czasami się tak różnią, ze ciężko to stwierdzić bez owoców.

Liść z "podkładki":
Obrazek

PostNapisane: sobota, 10 sierpnia 2019, 15:30 
czeladnik
czeladnik

Podreptałam obejrzec krzaczek. W pierwszej chwili chciałam napisać, że Twój jest za mało powcinany jak na Blankę, ale cóż moje piękne oczy zobaczyły? Otóż na dwóch latoroślach z jednej łozy były całkiem inne listki. Wysyłam fotkę, ale jest marna, nie będę poprawiać. ten mały jest moim zdaniem bardzo podobny do Twojego. W naturze to ładnie widać, za to na zdjęciu słabo widać mocne wcięcia tego z plamami. Właśnie mi się robią teraz te plamy i nie wiem, co robić. Leczyć czy obrywać i czekać, aż dojrzeja owoce.
Pozdrawiam. M

Załączniki:
10.08 20190810_154418.jpg
10.08 20190810_154418.jpg [ 56.06 KiB | Przeglądane 1321 razy ]

PostNapisane: sobota, 10 sierpnia 2019, 17:08 
Kiper
Kiper

minka napisał(a):
Podreptałam obejrzec krzaczek. W pierwszej chwili chciałam napisać, że Twój jest za mało powcinany jak na Blankę, ale cóż moje piękne oczy zobaczyły? Otóż na dwóch latoroślach z jednej łozy były całkiem inne listki. Wysyłam fotkę, ale jest marna, nie będę poprawiać. ten mały jest moim zdaniem bardzo podobny do Twojego. W naturze to ładnie widać, za to na zdjęciu słabo widać mocne wcięcia tego z plamami. Właśnie mi się robią teraz te plamy i nie wiem, co robić. Leczyć czy obrywać i czekać, aż dojrzeja owoce.
Pozdrawiam. M

Właśnie są całkiem inne listki, kształt, kolorystka, nawet zapachem sie różnią po zgnieceniu. Serio!
Tylko ten mało powycinany u Ciebie jest mniejszy, a u mnie większy
Na plamach się nie znam, mam takie też na jednym krzaku, więc może będę musiał się zapoznać.Obrazek

PostNapisane: sobota, 10 sierpnia 2019, 20:11 
czeladnik
czeladnik

Faktycznie, trudna sprawa. Może jest tak jak z różą, jeśli pojawia się odrost z podkładki, od razu widać, że to inny pęd: kolor, rodzaj kolców, grubość pędu.
Pozdrawiam. M

PostNapisane: sobota, 10 sierpnia 2019, 20:59 
Ekspert
Ekspert

Na pierwszym zdjęciu wyraźnie widac miejsce zrostu podkładki z naszczepioną odmianą, czyli to co wyrosło poniżej to na pewno pęd z podkładki, czyli do usunięcia i po kłopocie, co da większy wigor naszczepionej odmianie. Miałem tak na sczepionej sadzonce odmiany Rusłan i taki był efekt, że po odcięciu tego odrostu z podkładki, naszczepiona odmiana zaczęła szybciej rosnąc.

PostNapisane: niedziela, 11 sierpnia 2019, 06:42 
Kiper
Kiper

Dzięki za odpowiedzi. Zostawię ten odrost, na wiosnę pobawię się w sztoberki szczepione na podkładce.

PostNapisane: środa, 25 września 2019, 14:46 
Kiper
Kiper

Madziar napisał(a):
fels napisał(a):
...Uciąć i rozmnożyć na podkładki. Jeśli to możliwe dowiedzieć się na jakiej podkładce sprzedawali Biankę. Zostawić i "pobawić" się w szczepienie. Jeśli nie szczepisz - przekaż sztoberki chętnym na forum. Ostatnie rozwiązanie jakie mi się nasunęło - spalić ale tylko jak nie wypali przekazanie chętnym.

Mam odpowiedź ze szkółki, to podkladka CR2. Gdyby ktoś chciał sztobry z tego 2 metrowego odrostu to mogę się zamienić jesienią/wiosną za sztoberki Muscarisa czy Soreli. Wysyłka 6zl poleconym i zamienione :-)

PostNapisane: poniedziałek, 5 kwietnia 2021, 12:57 
nowicjusz
nowicjusz

Czy jeszcze istnieje możliwość kupienia sztobrów CR2?

PostNapisane: poniedziałek, 5 kwietnia 2021, 13:26 
Kiper
Kiper

Ja wtedy wszystkie sztobry wysłałem na wymianę do kolegi @ppppprzemo a ten odrost uciąłem, by bianka rosła.
Ukorzeniam teraz podkładkę K1, na moje piaski lepsza. Z tego odrostu już nic nie wypuściło.

Wysłane z mojego SM-A415F przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: poniedziałek, 5 kwietnia 2021, 16:15 
czeladnik
czeladnik

Lokalizacja: gm. Sulmierzyce, pow. pajęczański,łódzkie 212 m.n.p.m
fels napisał(a):
Ukorzeniam teraz podkładkę K1, na moje piaski lepsza

Wkład v. rupestris daje radę,u mnie Bianka na niej w glebie kl. V piasek .Na razie (4lata) jestem zadowolony z corocznych przyrostów.
Szanowny R.P. ostrzegał mnie jednak , przed sadzeniem jej na lepszych glebach, potrafi dać "gigantomanię" latorośli kosztem oczywiście owoców.

Strefa czasowa: UTC + 1