Teraz jest środa, 7 maja 2025, 18:41

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 431 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 5 października 2019, 21:00 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3290
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Opisany Dublański wisiał naszczepiony wysoko na mocno dociążonym owocowaniem Swensonie Red, zachodnia ściana, czyli nasłonecznienie tylko po południu. Odmiana raczej wczesna, co wynika z moich obserwacji na innym stanowisku (w szpalerze). Gronka (po 2 na latorośl) dobrze utrzymane, bez zmian chorobowych i innych skutków długiego przetrzymania, skórka utrzymała jędrność a w barwie przeszła w róż, konsystencja pod skórką to nie płyn ale średnio gęsty glut, czyli soku chyba średnio, ale raczej wystarczająco (nie umiem tego ocenić, ale wyciskany pryska :lol: ). W smaku -tak jak opisują- intensywny, bardzo smaczny muszkat na tym etapie dojrzałości przechodzi w wyraźne tony miodowe. Do jedzenia już za słodki. Kwasy nie mierzyłem, bo za mało materiału. Życzyłbym sobie przede wszystkim większych gron. Może jakiś malutki nastawik uda się mi zrobić dopiero za rok.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 5 października 2019, 21:57 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 24 kwietnia 2008, 01:00
Posty: 1209
Lokalizacja: Brzozów Podkarpacie
Okazuje się, że tylko A-1704 u mnie jest jeszcze do jedzenia i nic nie straciła ze swych walorów smakowych, oczywiście trochę słodsza jak we wrześniu, ale nie mdła w smaku. Natomiast moja najpóźniejsza odmiana, czyli Podarok Zaporoża nie daje rady już drugi rok z rzędu, czyli nadal jest kwaśny w smaku, a większośc jagód zniszczona przez pleśń, chyba będę musiał zainwestowac w inną późną odmianę, bo Talizman już zjedzony.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 6 października 2019, 11:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1169
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
[quote="sajko71ale wyciskany pryska :lol: ). W smaku -tak jak opisują- intensywny, bardzo smaczny muszkat na tym etapie dojrzałości przechodzi w wyraźne tony miodowe. Do jedzenia już za słodki. Kwasy nie mierzyłem, bo za mało materiału. Życzyłbym sobie przede wszystkim większych gron. Może jakiś malutki nastawik uda się mi zrobić dopiero za rok.[/quote]

Sławku dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Pytanie jeszcze czy tej odmianie, pod względem winifikacji, bliżej do Seyvala B, czy raczej do Solarisa.
Za mało aby w przyszłości zrobić odmianowe.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 6 października 2019, 11:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
sajko71 napisał(a):

A dzisiaj zmierzyłem Dublańskiego - 26,5 brix. Miód bez udziału pszczół :wink:


Skubnąłem dzisiaj ostatnie jagódki (ptaszyska przegapiły) - faktycznie miodowy muskat.

Obrazek

Cytuj:
Pytanie jeszcze czy tej odmianie, pod względem winifikacji, bliżej do Seyvala B, czy raczej do Solarisa.


Pytasz o zgodność terminów dojrzewania czy walory smakowe - wygląda na to, że nadaje się do dosyć długiego przetrzymania na krzewach, ale na konkretne wnioski, to u mnie jeszcze dużo, dużo za wcześnie.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 6 października 2019, 12:48 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3290
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
jawormcz11 napisał(a):
...
Sławku dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Pytanie jeszcze czy tej odmianie, pod względem winifikacji, bliżej do Seyvala B, czy raczej do Solarisa.
Za mało aby w przyszłości zrobić odmianowe.
Nie winifikowałem jeszcze tej odmiany, bo wszystko bardzo młode. W szpalerze były tylko gronka kontrolne a szczepienia dały jedynie szybciej poczuć smak, poobserwować wzrost, odporność, plenność (ale nie należy wykluczyć też wpływu krzewu-podkładki). Myślę, że jak owoce daje się przetrzymać na krzewie to da się zrobić wino i bliżej terminów Solarisa, ale i przetrzymać do terminów Seyvala. Jednak czy będzie łatwo nazbierać na odmianowe? To może być trudno, bo wielkość gronek raczej bliska Muskatowi Niny niż Muscatowi Bleu :wink: Przypomnę, że wspominał o tym już kiedyś Zdzisław (@Gronkowiec). Trzeba chyba sadzić więcej krzewów albo iść w większe formy. Za wcześnie, żeby to rozstrzygnąć. Ale wydaje się, ze aromatów ma dość, żeby wnieść sporo w cuvee. (Fotka z sierpnia)


Załączniki:
IMG_20190827_132130.jpg
IMG_20190827_132130.jpg [ 99.93 KiB | Przeglądane 1950 razy ]

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 9 października 2019, 14:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Ciepło się zrobiło, słoneczko świeci, liście na niektórych odmianach jeszcze zielone na innych już się przebarwiają i opadają, więc poszedłem zmierzyć cukry odmian ciemnych (jasne odmiany już zebrane)
No i całkowita porażka w tym roku, a szczególnie dotyczy to vinifer, bo cukry od 2 ch tygodni bez zmian i na poziomie 16-18Brix :!: :shock:
Na szczęście grona bez szarej pleśni. Nadają się na kompoty i soki, albo na wino lodowe (ewentualnie :wink: )

Odmiany o barwiącym soku : Rubinet, Alibernet 16Bx
To już lepiej postarała się stara hybryda Gołubok , bo ma 19Bx

Czerwone hybrydy takie jak :Regent,Roesler,Rondo,Pannon Frankos - znacznie lepiej z cukrem bo 19-20Bx, a Cabernet Cortis to nawet 22Bx

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 10 października 2019, 13:10 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): czwartek, 29 października 2015, 10:03
Posty: 663
Lokalizacja: południowe mazowsze
U mnie powoli kończy się definitywnie sezon.
Ostatnie grona jeszcze wiszą tak na przetrzymanie.
Obrazek

Obrazek

_________________
pozdrawiam Sebastian
----------------------
Moje TOP odmiany : Prieobrażenie, Golicyn, Prima, Katrusia, Super Ekstra, Bajkonur, Orion Bielika, Garold


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 12 października 2019, 11:57 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 24 kwietnia 2008, 01:00
Posty: 1209
Lokalizacja: Brzozów Podkarpacie
Na koniec sezonu ostatnie gronka A1704, choc liście opadły to jagody są pyszne, słodkie, ale nie mdłe.
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 14 października 2019, 08:26 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 10 kwietnia 2013, 09:51
Posty: 620
Lokalizacja: Okolice Skały 440m npm
Tylko u mnie odrobinę liści zostało na krzewie przy budynku, reszta brązowa. Zielone łozy, brązowe.
Teraz to słońce się jarmużowi przyda ;-)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 27 października 2019, 07:24 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 8 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 349
Lokalizacja: AOC-Mazowsze
ZbyszekTW napisał(a):
terroirPL napisał(a):
A MF'y, Jutrzenki, Muscarisy, Seyvale czekają na suche 10 dni w październiku.


Uwaga, uwaga - mam info od Główngo Meteorologa z NASA.

Suche dni są przewidywane w następujące dni października: 1, 4, 6, 9, 12, 15, 17, 19, 21, 25, 29.

W sumie to będzie nawet 11 suchych dni :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

No i zebrałem po 10 suchych dniach :P
Białe są OK, ale LM skupażuję z Marquette bo kwasów to on już nie ma wcale.

_________________
pozdrawiam Tadeusz
... Mazowiecki klimat jest "cool" ...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 5 kwietnia 2020, 15:53 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 14 listopada 2018, 06:31
Posty: 1279
Lokalizacja: Kraków, Kopanka
ZbyszekTW napisał(a):
Kwestia gleby. Ja mam żyzną i dobrze uprawioną.
Nawożenie - wiosną z ręki pod krzew po 20-30 g nawozu wieloskładnikowego (w tym roku to był Botnar - z małą zawartością Azotu).
Do tego z 1-2 razy oprysk Asahi + florowit NPK....


Napisz jeśli możesz na jakim etapie rozwoju krzewów stosujesz nawóz, Asahi i florovit?
Mam dwuletnie krzewu i chcę je wzmocnić w tym sezonie, żeby szybciej wyrosły...

_________________
To pisałem ja, Jakub.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 431 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot], Google [Bot], MateuszI, Yandex [Bot] i 20 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO