Teraz jest czwartek, 8 maja 2025, 19:27

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 431 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 19 września 2019, 18:49 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 17 kwietnia 2013, 18:06
Posty: 355
Lokalizacja: Południowa Wielkopolska
Piłem Cantora z Domu Bliskowice. Niezłe, ale przez to że producent nie siarkuje wina było lekko nagazowane... :mrgreen: Mogło nie oddawać smaku odmiany.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 29 września 2019, 18:09 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:04
Posty: 2263
Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Krzewy poturbowane patogenami, liście w opłakanym stanie, a na trzech krzewach Cabernet Sauvignon zostało po jednym gronie. Wynik 20 Brix. Szkoda, że przegrałem z patogenami.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 29 września 2019, 21:45 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 28 listopada 2009, 01:00
Posty: 107
Lokalizacja: Lubliniec
Od początku wegetacji pierwsze liście za gronem pozostały małe. Zdjęcie.Obrazek
Sądziłem , że urosną. Niestety, takie pozostały. Szukam przyczyny.
Tak było na większości krzewów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 1 października 2019, 19:43 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5468
Lokalizacja: Łódź i okolice
Regent jeszcze wisi.


Załączniki:
DSC_0409.JPG
DSC_0409.JPG [ 152.08 KiB | Przeglądane 1288 razy ]

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 1 października 2019, 22:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
U mnie też jeszcze Regent wisi.Liczyłem na 2,5kg/krzew a porosło znacznie więcej :shock:
W efekcie przeciążony owocowaniem i cukry bardzo słabe, bo ok. 19-20Bx. Coś czuję ,że będę musiał go wspomóc Frontenac'iem który ma już prawie 25Bx :D :!:
Niech więc wiszą do oporu, ile się tylko da ....

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 2 października 2019, 17:06 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 30 kwietnia 2009, 01:00
Posty: 270
Lokalizacja: Wołomin
U mnie na Regencie było to samo. Grona wielkie i jagody jak u Ronda. I cukier 19brix.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 2 października 2019, 18:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
marttinezz napisał(a):
U mnie na Regencie było to samo. Grona wielkie i jagody jak u Ronda. I cukier 19brix.

Na Mazowszu nie ma letko :lol: "jak nie urok ,to przemarsz wojsk" :wink:
Pomiary dzisiejsze gdy przestało padać(jagody nabrzmiałe od wody! :
Seyval - 21Bx (do zbioru gdy przestanie padać)
Bianca i Pinot Gris - 20Bx (jeszcze powiszą, ale pewnie trzeba będzie dosłodzić ?)

Czerwone :
MF - 22Bx - jutro zbiór (jak dobrze pójdzie :?: )
Regent 19Bx - ?????jeszcze niech wisi
Cabernet Cortis - 21Bx (wyczuwalne jeszcze pirazyny)
pozostałe czerwone w niewielkich ilościach , do różnych cuvee, a nawet do cuvee z burakiem :wink: :!:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 2 października 2019, 18:28 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 8 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 349
Lokalizacja: AOC-Mazowsze
zbyszekB napisał(a):
[...]Na Mazowszu nie ma letko :lol: "jak nie urok ,to przemarsz wojsk" :wink:
[...]MF - 22Bx - jutro zbiór (jak dobrze pójdzie :?: )
Regent 19Bx - ?????jeszcze niech wisi [...]

Oj nie ma lekko - fatalna ta końcówka sezonu. U mnie to, co nie dojrzało do połowy września, będzie wisiało do oporu.
Zdążyłem tydzień temu z Solarisem, Rondem, Rebergerem, Acolonem, zebrałem nawet Marquette ...

A MF'y, Jutrzenki, Muscarisy, Seyvale czekają na suche 10 dni w październiku.
Tego co teraz wisi nawet nie warto zbierać.

_________________
pozdrawiam Tadeusz
... Mazowiecki klimat jest "cool" ...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 3 października 2019, 15:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
terroirPL napisał(a):
A MF'y, Jutrzenki, Muscarisy, Seyvale czekają na suche 10 dni w październiku.


Uwaga, uwaga - mam info od Główngo Meteorologa z NASA.

Suche dni są przewidywane w następujące dni października: 1, 4, 6, 9, 12, 15, 17, 19, 21, 25, 29.

W sumie to będzie nawet 11 suchych dni :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 3 października 2019, 15:19 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
ZbyszekTW napisał(a):
terroirPL napisał(a):
A MF'y, Jutrzenki, Muscarisy, Seyvale czekają na suche 10 dni w październiku.


Uwaga, uwaga - mam info od Główngo Meteorologa z NASA.

Suche dni są przewidywane w następujące dni października: 1, 4, 6, 9, 12, 15, 17, 19, 21, 25, 29.

W sumie to będzie nawet 11 suchych dni :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

No dobra , ale kiedy te suche dni w okolicach Nasielska, ide zbierać póki jeszcze nie pada...

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 3 października 2019, 18:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
ZbyszekTW napisał(a):
terroirPL napisał(a):
A MF'y, Jutrzenki, Muscarisy, Seyvale czekają na suche 10 dni w październiku.


Uwaga, uwaga - mam info od Główngo Meteorologa z NASA.

Suche dni są przewidywane w następujące dni października: 1, 4, 6, 9, 12, 15, 17, 19, 21, 25, 29.

W sumie to będzie nawet 11 suchych dni :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Rozrzedzone wodą będzie wymagać dodatku cukru. Znaczy się wodnik będzie?
Chyba czas zmienić forum... :lol:

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 3 października 2019, 19:04 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 19 października 2014, 13:24
Posty: 178
Lokalizacja: Jarosław
To ile kwasu te wasze regenty mają?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 5 października 2019, 16:35 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3290
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Dziś (3.10) zrobiłem pomiar cukru na przeciążonej Anastasji ("na oko" z 6-7 kg na krzewie, bo nie interesowałem się nim) i jak na tą późną odmianę i to w szpalerze jest całkiem nieźle: cukry wzrosły do 20 brix, smak też się polepszył. To się nawet zdziwiłem, bo od dłuższego czasu przelotnie pada i dość zimno. Krzew był przeznaczony na przeszczepienie na odmianę, która da u mnie najlepsze wino w tym roku, ale muszę przemyśleć danie szansy, bo przy redukcji owocowania może coś będzie z tej odmiany. Taki dylemat w ciasnocie miejskiej: co wywalać? co dosadzać? co przeszczepiać? A jak zostawić to z czym to w nastawie połączyć? A może zjeść? Kurcze, ile można jeść? -jak deserówki jeszcze wiszą... :crazy:

-- sobota, 5 października 2019, 17:35 --

A dzisiaj zmierzyłem Dublańskiego - 26,5 brix. Miód bez udziału pszczół :wink:

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 5 października 2019, 19:14 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 10 kwietnia 2013, 09:51
Posty: 620
Lokalizacja: Okolice Skały 440m npm
Hmm, ziołomiód na soku winogronowym? Ciekawe.....


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 5 października 2019, 19:33 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1169
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
sajko71 napisał(a):

-- sobota, 5 października 2019, 17:35 --

A dzisiaj zmierzyłem Dublańskiego - 26,5 brix. Miód bez udziału pszczół :wink:

Sławku, czy Dublański jest tak późny, czy tak długo trzymałeś, no i czy miał coś soku.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 431 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Trendiction [Bot], Yandex [Bot] i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO