Teraz jest piątek, 19 grudnia 2025, 15:02

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 431 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 13 września 2019, 16:04 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7091
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Ged napisał(a):
U mnie Regent :
TA- 7,1
Brix- 20
Cukier trochę słaby

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Przy jakim obciążeniu owocowaniem (kg/krzew) - orientacyjnie?

U mnie przy obciążeniu ok.3kg/krzew Regent ma ok.17Brix, kwasów nie mierzyłem, ale organoleptycznie niskie !?
Od tygodnia cukru nie przybywa. Krzewy zdrowe, w pełni ulistnione, grona i jagody w tym roku wyjątkowo duże i zdrowe dotychczas.
Do zbiorów jeszcze 2 lub 3 tygodnie , ale prognozy pogody raczej nie sprzyjające dojrzewaniu winogron :wink:
Przy obciążeniu owocowaniem 5-6 gron /krzew cukier:
Regent 20Bx; Seyval 21Bx :!: :!:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 13 września 2019, 19:59 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 20 stycznia 2012, 20:38
Posty: 502
Lokalizacja: Biłgoraj
Dziwią mnie trochę słabe wyniki pomiarów Regenta z centralnej części naszego kraju. U mnie na wschodzie, na ciężkiej, żyznej glebie Regent ma w tej chwili 21,5 blg i kwas 9,9 g/l. Obciążenie w granicach 2-2,5 kg/krzew. Do zbioru jeszcze ze 2 tygodnie. Pogoda idealna.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 13 września 2019, 22:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7091
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
W centralnej części naszego kraju, bywa różnie :wink: :!:
Regent,
to podstawowa odmiana w moim siedlisku na wina czerwone.
Stopień dojrzewania różny, zależny od rocznika ,ale niezawodny :D
Dojrzewanie za lata 2007-2014
Obciążenie krzewów standardowe ok.2,5kg/krzew
W tym roku liczyłem podobnie, ale niespodzianka i grona oraz jagody urosły większe niż dotychczas mimo ,że niczym nie nawoziłem. Nie zredukowałem plonu :oops:
Wyszło więc w tym roku więcej ,ok.3kg/krzew albo i na niektórych krzewach jeszcze więcej :?:
W ub.roku wyjątkowo ciepłym Regenta zebrałem 21/09 przy parametrach : SAT 2927; cukier 20,5Bx, TA 6,9g/L; pH 3,4
W tym roku obawiam się ,że takiego cukru nie osiągnie ?!
Jeżeli kwasy będą małe to pójdzie na cuvee z Marquette - dojrzewają praktycznie w tym samym czasie (jeszcze dotychczas nie próbowałem takiego mariażu )
Na ten czas Marquette ma już 23Bx (a do zbiorów jeszcze 2-3 tygodnie (zależnie od pogody)
Mam nadzieję,że nie będę musiał w tym roku dosładzać regenta burakiem :lol:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 14 września 2019, 08:19 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2902
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
U mnie jest bardzo podobnie z cukrami.

Z czerwonych w tym momencie najwyższe ma Marquette/ 05.09 miała 21,2 brx/, ale czuć kwasy,
nawet nie chce mi się ich mierzyć.

Acolon
od tygodnia zatrzymał się na 19 Brx, przy bardzo już chrupkich pestkach.

Wczoraj zebrałam już PNP z cukrami dokładnie jak w roku ub. i mógłby powisieć,
gdyby nie szara i gdyby nie rzekomy, który bardzo mu zniszczył liście.
To jedyna vinifera w tym roku tak przez rzekomego dopadnięta.
PNP - 19,2 Brx.

Z krzyżówek Regent owoce ma okazale, jagódki duże,
liście zniszczone przez rzekomego bardzo/ jak dwa lata temu/
a Brx 05.09. miał ok.15 :( beznadziejnie.
Nie wiem czy w ogóle złapie jeszcze jakieś cukry z powodu tych zniszczonych liści.

Nawet Acolon tak wrażliwy na rzekomego świetnie się trzyma, Regent przy nim to obraz
nędzy i rozpaczy.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 14 września 2019, 13:10 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 19 października 2014, 13:24
Posty: 205
Lokalizacja: Jarosław
Regent 5 latki gorsza lokalizacja 21brix kwas 8g obciążenie 2 do 3kg

Regent 3 latki 22brix kwas 9 obciazenie od 1 do 2 może 2.5kg

Pojawił się biały nalot na liściach pachnie grzybem, chyba prawdziwek.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 14 września 2019, 21:17 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 26 stycznia 2014, 19:48
Posty: 380
Lokalizacja: szamotuły, wlkp.
U mnie Regent mimo że najbardziej i najlepiej owocująca odmiana, przypomnę że wszystko z pąków zapasowych, wygląda najlepiej, osy na razie się nie interesują. Grona i jagody piękne , duże , nie liznął je rzekomy ani prawdziwy, pestki coraz bardziej dojrzałe lecz cukier również niski dziś- 17 brix w zeszłym roku 8.09 miał 22,2 brix
Muscaris 20 brix
NN Zdzisława 16,5 brix - w zeszłym roku 8.09 miał 23 brix
Nie ciekawie, 26 września idę na operację, czekać jeszcze mogę ale mam dotąd a nie dalej bo po powrocie to jiż tylko jeść z krzaka :D

_________________
Pozdrawiam Tomek.
https://www.facebook.com/Ogród-winoroślowy-Toma-105224865590825/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 15 września 2019, 17:19 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:04
Posty: 2263
Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Dzisiejsze pomiary. Poza Saint Laurent wszystkie badane odmiany podwyższyły od czwartku parametry.
Pinot Meunier - 19,5 Brix (wzrost o 0,5 Brix)
Saint Laurent - 18 Brix (zatrzymał się)
Tauberschwarz - 19,5 Brix (wzrost o 0,5 Brix)
Cabernet Sauvignon - 18 Brix (wzrost o 1 Brix)
Pinot Noir - 18 Brix (wzrost o 1,5 Brix)
Traminer - 20 Brix (wzrost o 1 Brix)
Portugieser - 18 Brix
U wszystkich odmian jagody są słodkie, z chrupkimi, wybarwionymi w większości pestkami, bez goryczy w skórkach.
Z racji zapowiadanego załamania pogody od jutra oraz fatalnego stanu zdrowotnego krzewów zerwałem wszystkie grona.
Wnioski z tego sezonu napiszę do końca miesiąca.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 15 września 2019, 17:51 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 19 października 2014, 13:24
Posty: 205
Lokalizacja: Jarosław
Thomasl napisał(a):
U mnie Regent mimo że najbardziej i najlepiej owocująca odmiana, przypomnę że wszystko z pąków zapasowych, wygląda najlepiej, osy na razie się nie interesują. Grona i jagody piękne , duże , nie liznął je rzekomy ani prawdziwy, pestki coraz bardziej dojrzałe lecz cukier również niski dziś- 17 brix w zeszłym roku 8.09 miał 22,2 brix
Muscaris 20 brix
NN Zdzisława 16,5 brix - w zeszłym roku 8.09 miał 23 brix
Nie ciekawie, 26 września idę na operację, czekać jeszcze mogę ale mam dotąd a nie dalej bo po powrocie to jiż tylko jeść z krzaka :D



Co możesz powiedzieć o Muscarisie? Ilo letnie krzewy, obciążenie, odporność na choroby i najważniejsze wino.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 15 września 2019, 19:53 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 26 stycznia 2014, 19:48
Posty: 380
Lokalizacja: szamotuły, wlkp.
julian napisał(a):
Co możesz powiedzieć o Muscarisie? Ilo letnie krzewy, obciążenie, odporność na choroby i najważniejsze wino.

To może od końca :D fachowcem nie jestem i opisy też mi nie wychodzą... Wino bardzo aromatyczne, zdecydowanie lepsze od Solarisa, oczywiście to sprawa indywidualna ale u mnie ma miejsce na podium i zdecydowałem się na 30 krzewów, tak jaki i Solarisa i są to odmiany numer jeden które idą u mnie jak woda. Początkowo miałem zamiar robić z nich wino razem lecz kol. Zbyszek wyprostował moje myśli o zmieniłem zdanie, a że cenię jego wiedzę i doświadczenie zostawiam tak jak jest i będą dwa wina białe, jednoodmianowe.
Krzewy jak już się domyślasz są jeszcze młode, cztero i pięcioletnie. I mnie rosną pięknie nie tak intensywnie jak Solaris i uważam że są odporne na choroby przy podstawowej profilaktyce wiosennej.
Z obciążeniem w tym roku to niestety u mnie porażka. Majowe przymrozki wycięły mi wszystko i z pąków zapasowych to Miscaris zaowocował najsłabiej w porównaniu z moimi innymi odmianami. Co jest też ważne osy omijają go bokiem.
Jeśli lubisz muszkat który nigdy wcześnie nie mogłem znaleźć w kupnych winach a dopiero u mnie poznałem to z czystym sumieniem mogę polecić.
Julian jeśli wpiszesz w wyszukiwarkę to znajdziesz parę opinii naszych kolegów z dużo większym doświadczeniem i areałem którzy opisywali już swoje spostrzeżenia i z których dowiesz dużo więcej.

_________________
Pozdrawiam Tomek.
https://www.facebook.com/Ogród-winoroślowy-Toma-105224865590825/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 16 września 2019, 17:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2348
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Korzystając z chwili czasu dokonałem w dniu dzisiejszym pomiarów, w tym na niektórych odmianach także kwasów.
Na odmianach gdzie mierzyłem kwasy pomiar dokonałem z większej ilości gron i jagód, więc jest bardziej miarodajny niż punktowe pomiary refraktometrem.

Roesler: 22 brix, 9,5 kwasy, owoce idealnie zdrowe, brak os i sz.p. pomiar na 3 tygodnie przed zbiorem
Rubinet: 20 brix, 10 kwasy, pomiar przy użyciu mocnej latarki czołowej i nie do końca miarodajny, gdyż sok gęsty i w barwie bordowo-atramentowy, moment zmiany barwy bardzo trudny przy pomiarze do uchwycenia
Negru de Dragasani: 20 brix, 9,5 kwasy, rewelacyjny wynik jak na ten moment, dla tak późnej odmiany, idealny stan zdrowotny zarówno liści jak i gron, odmiana odporniejsza na m.p. i sz.p. niż niejedna hybryda :D brak trawiastych posmaków jakie są np. w Merlocie, pirazyn również nie wyczuwam
Dunaj: 21,5 brix, 7,5 g kwasów : bardzo podatny na wszystko, cześć gnijących gron wyrzuciłem
Cabernet Cantor: 22 brix, 6,5 g kwasów :?: chyba trzeba niedługo zbierać
Cabernet Volos: 19,5 brix, 7,5 g kwasów, sporo zielonych pestek i jeszcze delikatne pirazyny w smaku
Duna Gyongye: 19 brix, 10 g kwasów
Zweigelt Signum: 21 brix, 12,5 g kwasów, musi jeszcze minimum ze 3 tygodnie powisieć bo teraz prawie jak Frontenac :lol: , jednakże wydaje się nieco odporniejszy od Roeslera na m.p. i sz.p.
Soreli: 22 brix, 7 g kwasów, trzeba zbierać w weekend
Odmiany z mierzonym tylko cukrem:
Csilam: 24,5 brix dorosły w pełni obciążony krzew, jestem pod wrażeniem całokształtu u tej odmiany w tym sezonie
Sauvignon Kretos (Early Sauvignon): 24 brix, grona kontrolne, odporniejszy od Volosa a nawet od Soreli na m.p. nie gnije
Jutrzenka: 23-24 brix :shock: krzew w pełni obciążony, odmiana wybitnie dobrze sprawująca się w moim siedlisku, nigdy nie miała sz.p.
Generosa: 22-23 brix
Dublański: średnio 23 brix, w lepszej lokalizacji ok. 25 brix
Pannonia: 23 brix i tylko 1 oprysk w sezonie (profilaktycznie podczas plagi m.p. w lipcu) :D młode krzewy zupełnie bez oprysków bo nie lubią w młodości siarki.
Dla odmiany Nektar 17-20 brix m. prawdziwego można skrobać z liści nożem, Csersegi co prawda mocno obciążone ale stoi na 17 brix.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 16 września 2019, 21:02 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 475
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
Thomasl napisał(a):
julian napisał(a):
Co możesz powiedzieć o Muscarisie? Ilo letnie krzewy, obciążenie, odporność na choroby i najważniejsze wino.

To może od końca :D fachowcem nie jestem i opisy też mi nie wychodzą... Wino bardzo aromatyczne, zdecydowanie lepsze od Solarisa, oczywiście to sprawa indywidualna ale u mnie ma miejsce na podium i zdecydowałem się na 30 krzewów, tak jaki i Solarisa i są to odmiany numer jeden które idą u mnie jak woda. Początkowo miałem zamiar robić z nich wino razem lecz kol. Zbyszek wyprostował moje myśli o zmieniłem zdanie, a że cenię jego wiedzę i doświadczenie zostawiam tak jak jest i będą dwa wina białe, jednoodmianowe.
Krzewy jak już się domyślasz są jeszcze młode, cztero i pięcioletnie. I mnie rosną pięknie nie tak intensywnie jak Solaris i uważam że są odporne na choroby przy podstawowej profilaktyce wiosennej.
Z obciążeniem w tym roku to niestety u mnie porażka. Majowe przymrozki wycięły mi wszystko i z pąków zapasowych to Miscaris zaowocował najsłabiej w porównaniu z moimi innymi odmianami. Co jest też ważne osy omijają go bokiem.
Jeśli lubisz muszkat który nigdy wcześnie nie mogłem znaleźć w kupnych winach a dopiero u mnie poznałem to z czystym sumieniem mogę polecić.
Julian jeśli wpiszesz w wyszukiwarkę to znajdziesz parę opinii naszych kolegów z dużo większym doświadczeniem i areałem którzy opisywali już swoje spostrzeżenia i z których dowiesz dużo więcej.

ja moge dopowiedziec swoje spotrzerzenia jednakze nie bede najlepszym autorytetem bo mam dopiero pierwsze owocowanie.Przynam sie ze Muscaris wkurzyl mnie silnym wrostem ,pelno zielonego a slabo owocuje cos podobnego do Solaris. Domyslam sie ze nazwa tez cos sugeruje -ris znaczy ze nie ma problemu z zapylaniem przy zimnej pogodzie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 17 września 2019, 15:38 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 25 sierpnia 2015, 21:04
Posty: 584
Lokalizacja: Śląsk, Pszczyna-Ćwiklice 224 m n.p.m
Mierzyłem dzisiaj Marquette:
pH 3,3
cukier 24,2
kwasowość 12,3.
Obciążenie myślę, że trochę ponad 1 kg. Słabo się zapylił no i trochę ptaki zeżarły zanim siatkę założyłem.

_________________
Pozdrawiam Arek - https://web.facebook.com/winnicazadomem/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 17 września 2019, 17:07 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3403
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Arek, a jak Sirame w tym sezonie?

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 17 września 2019, 20:51 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 25 sierpnia 2015, 21:04
Posty: 584
Lokalizacja: Śląsk, Pszczyna-Ćwiklice 224 m n.p.m
sajko71 napisał(a):
Arek, a jak Sirame w tym sezonie?

Bardzo słabo, nie będzie co zebrać. 70% gron zniszczone przez SZP, ochrona taka sama jak rosnących w tych samych szpalerach Regenta i C. Dorsa które do dzisiaj w dobrej kondycji, nie licząc MRZ który u mnie w końcówce sezonu szaleje, ale to górne liście . Ponadto jako pierwsza zaatakowana przez osy i szerszenie już w 2 połowie sierpnia no i to dokończyło dzieła.

_________________
Pozdrawiam Arek - https://web.facebook.com/winnicazadomem/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 17 września 2019, 21:04 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3403
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
No to Sirame to "prawdziwe" PIWI :crazy: Ja jestem na etapie wyprowadzania pni i jak dotąd chorób brak (no, ale u mnie w tym roku infekcji zasadniczo żadnych nie było). Zobaczymy co będzie dalej.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 431 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 20 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO