Korzystając z chwili czasu dokonałem w dniu dzisiejszym pomiarów, w tym na niektórych odmianach także kwasów.
Na odmianach gdzie mierzyłem kwasy pomiar dokonałem z większej ilości gron i jagód, więc jest bardziej miarodajny niż punktowe pomiary refraktometrem.
Roesler: 22 brix, 9,5 kwasy, owoce idealnie zdrowe, brak os i sz.p. pomiar na 3 tygodnie przed zbiorem
Rubinet: 20 brix, 10 kwasy, pomiar przy użyciu mocnej latarki czołowej i nie do końca miarodajny, gdyż sok gęsty i w barwie bordowo-atramentowy, moment zmiany barwy bardzo trudny przy pomiarze do uchwycenia
Negru de Dragasani: 20 brix, 9,5 kwasy, rewelacyjny wynik jak na ten moment, dla tak późnej odmiany, idealny stan zdrowotny zarówno liści jak i gron, odmiana odporniejsza na m.p. i sz.p. niż niejedna hybryda

brak trawiastych posmaków jakie są np. w Merlocie, pirazyn również nie wyczuwam
Dunaj: 21,5 brix, 7,5 g kwasów : bardzo podatny na wszystko, cześć gnijących gron wyrzuciłem
Cabernet Cantor: 22 brix, 6,5 g kwasów

chyba trzeba niedługo zbierać
Cabernet Volos: 19,5 brix, 7,5 g kwasów, sporo zielonych pestek i jeszcze delikatne pirazyny w smaku
Duna Gyongye: 19 brix, 10 g kwasów
Zweigelt Signum: 21 brix, 12,5 g kwasów, musi jeszcze minimum ze 3 tygodnie powisieć bo teraz prawie jak Frontenac

, jednakże wydaje się nieco odporniejszy od Roeslera na m.p. i sz.p.
Soreli: 22 brix, 7 g kwasów, trzeba zbierać w weekend
Odmiany z mierzonym tylko cukrem:
Csilam: 24,5 brix dorosły w pełni obciążony krzew, jestem pod wrażeniem całokształtu u tej odmiany w tym sezonie
Sauvignon Kretos (Early Sauvignon): 24 brix, grona kontrolne, odporniejszy od Volosa a nawet od Soreli na m.p. nie gnije
Jutrzenka: 23-24 brix

krzew w pełni obciążony, odmiana wybitnie dobrze sprawująca się w moim siedlisku, nigdy nie miała sz.p.
Generosa: 22-23 brix
Dublański: średnio 23 brix, w lepszej lokalizacji ok. 25 brix
Pannonia: 23 brix i tylko 1 oprysk w sezonie (profilaktycznie podczas plagi m.p. w lipcu)

młode krzewy zupełnie bez oprysków bo nie lubią w młodości siarki.
Dla odmiany Nektar 17-20 brix m. prawdziwego można skrobać z liści nożem, Csersegi co prawda mocno obciążone ale stoi na 17 brix.