Teraz jest niedziela, 11 maja 2025, 05:47

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 431 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 29  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 6 września 2019, 18:33 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5469
Lokalizacja: Łódź i okolice
Jutro zbierasz :?: :shock:

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 7 września 2019, 18:06 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 19 października 2014, 13:24
Posty: 178
Lokalizacja: Jarosław
Nero pomarszczone jagody wyraźnie kwaśne ok 19 brix, zdrowe też 19 w smaku słodkie. Kwas nie mierzony, mam tylko dwa krzewy, teraz nie wiem czy dosadac za rok. Reszta zdrowa.

https://photos.app.goo.gl/q8fvVM3WnWJxka817


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 9 września 2019, 12:52 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Misza napisał(a):
U mnie też Muscaris ma średnio powyżej 23Bx, bez redukcji plonu, po całodniowym intensywnym deszczu. Późność Muscarisa to mit. Już trzeci raz nadaje się do zbioru 2-3 tygodnie po Solarisie. Gruba skórka sprawia, że sz.p za bardzo się go nie ima. Ja jeszcze nie zbieram, czekam aż Seyval jeszcze trochę dojdzie. Zeszłoroczne półwytrawne cuvee wyszło całkiem interesujące.

Leje, do Muscarisa szara się u mnie dobiera, a zebrać dam radę najwcześniej za tydzień, jak jeszcze będzie co :)

Mieciu, zdążyłeś zebrać, czy czekasz?

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 9 września 2019, 12:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1723
Lokalizacja: Łazy (Jura)
dziadek2 napisał(a):
Leje, do Muscarisa szara się u mnie dobiera, a zebrać dam radę najwcześniej za tydzień, jak jeszcze będzie co :)



Mam ten sam problem. Z wszystkim. Dzisiaj przyjechałem. Jutro wyjeżdżam.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 9 września 2019, 17:14 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4621
Lokalizacja: Rybnik
dziadek2 napisał(a):
Leje, do Muscarisa szara się u mnie dobiera, a zebrać dam radę najwcześniej za tydzień, jak jeszcze będzie co :)

Mieciu, zdążyłeś zebrać, czy czekasz?

Nie planowałem jeszcze zbioru. Gorzej u mnie wygląda Johanniter. Pogoda ma teraz być bardzo dobra. Może da radę.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 9 września 2019, 23:26 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 443
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
zbyszekB napisał(a):
6/09/2019 - cukier w Brix'ach
23 - Marquette, La Crescent
21 - Frontenac, Hybryda z Karpicka
20 - Cabernet Cortis,Lucie Kuhlmann
19 - - Sieger,PNP,Cheunisch Weiss, MF, LM
18 - Roesler,Soreli,Nero,Goecseji Zamatos
Reszta jeszcze poniżej 18 tu
Kwasów nie mierzyłem.


tak tylko mala poprawka Gouais blanc( fra)=Henisch Weiss( Ger) ,prawdopodobnie to samo jedno francuskie drugie z Niemiecka nazwa- pochodzi ze sredniowiecza jako winogrona dla chlopstwa/pospolstwa.Chyba ze to jest klon Polski


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 10 września 2019, 05:53 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:04
Posty: 2263
Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
WinnicaUdziejek napisał(a):
tak tylko mala poprawka Gouais blanc( fra)=Henisch Weiss( Ger) ,prawdopodobnie to samo jedno francuskie drugie z Niemiecka nazwa- pochodzi ze sredniowiecza jako winogrona dla chlopstwa/pospolstwa.Chyba ze to jest klon Polski


To ta sama odmiana. Posiadam trzy krzewy Gouis Blanc. Czwarty doznał uszkodzeń korzeni tego lata przez gryzonie. Moje krzewy pochodzą ze sztobrów podarowanych przez Grzegorza (kt70), a który miał patyki ze szkółki w Montpellier. Gouis Blanc był podstawowym krzewem frankijskim (heunisch, czyli huński oznaczał w średniowieczu krzewy odmian nieco gorszych od tych franken, czyli frankijskich). Nie będę tu rozwodził się nad pochodzeniem i historią krzewu, ponieważ nie ten wątek. Dodam jedynie, że Gouis Blanc zawojował całą Europę w średniowieczu, a znalazł się na Śląsku dzięki zakonnikom i osadnikom z Frankonii, Flandrii czy Walonii.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 10 września 2019, 14:00 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 945
Lokalizacja: małopolska
Pomiar z 10.09.2019 w brix:

Krzewy dorosłe, w pełni obciążone:
Malbec Precoce: 20.9
C. Fuszeres: 19.3
Malbec: 18.7
Abouriou: 18.2
Feteasca Neagra: 17.5
Mora Della: 16.7
Nigrisella: 14.3
Gargola: 13.4

PNP i Marsylski Wczesny (moje dwie najwcześniejsze odmiany) jakiś czas temu poszły na kompost z powodu uszkodzeń od owadów i w konsekwencji gnicia. Włoskie ciemne odmiany (trzy ostatnie) zawiodły przy pełnym obciążeniu. Jedynie Mora Della ma szanse dojrzeć.

Młode krzewy, grona kontrolne:
Castel: 23.6
Rubinet: 17.0
Duc Petit: 16.7
Saperavi Budeshuri: 15.6
Rubinowy Magaracza: 15.5

Tutaj trudno o jakieś ostateczne wnioski ale Saperavi Budeshuri i Rubinowy Magaracza raczej nie sprawdzą się w naszych warunkach. Ten drugi ma dodatkowo sporo pirazyn po CS.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 10 września 2019, 14:20 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 26 listopada 2017, 15:12
Posty: 308
Lokalizacja: Warszawa
Ten malbec precoce to faktycznie klon malbeca? Wyglada, ze najszybciej nabiera cukru, ciekawe czy pozostale parametry podobnie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 10 września 2019, 15:17 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 945
Lokalizacja: małopolska
Dormant napisał(a):
Ten malbec precoce to faktycznie klon malbeca? Wyglada, ze najszybciej nabiera cukru, ciekawe czy pozostale parametry podobnie
Nie wiem, nie robiłem badań genetycznych :-).
Liście, grona i aromat są bardzo podobne, różnica w wybarwianiu to ok. 2.5 tygodnia w tym roku. Według mnie to raczej będzie mutacja a nie klon, podobnie jak PNP czy Gamay Precoce. U mnie wygląda na odmianę późniejszą od PNP o 1-2 tygodnie.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 10 września 2019, 18:33 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Ja dzisiaj (po wczorajszych ulewach) zrobiłem pomiary:

Johanniter 18.5 Brix / pH 3.1 / TA 9.75

Regent 19.5 Brix / pH 3.3 / TA 8.25

Cserszegi Fueszeres 20 Brix / pH 3.0 / TA 12

Dornfelder 17 Brix / pH 3.4 / TA 7.5

Jagody aż nabrzmiałe po ostatnich deszczach.
Teraz z tydzień musi to przeschnąć, słonko przyświecić i pora rozpoczynać winobranie.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 10 września 2019, 18:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4621
Lokalizacja: Rybnik
Do Johannitera mocno dobrała się sz. p. Brix 20, kwas 7.5. Pod koniec tygodnia zbieram. Czeka mnie żmudne przebieranie gron :?

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 10 września 2019, 19:07 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2249
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
ZbyszekTW napisał(a):
Ja dzisiaj (po wczorajszych ulewach) zrobiłem pomiary:

Johanniter 18.5 Brix / pH 3.1 / TA 9.75

Regent 19.5 Brix / pH 3.3 / TA 8.25

Cserszegi Fueszeres 20 Brix / pH 3.0 / TA 12

Dornfelder 17 Brix / pH 3.4 / TA 7.5

Jagody aż nabrzmiałe po ostatnich deszczach.
Teraz z tydzień musi to przeschnąć, słonko przyświecić i pora rozpoczynać winobranie.
Zbyszek gdzie ci się tak spieszy.? Najwcześniej zamierzam cokolwiek zbierać pod koniec września.
Po kolejnych deszczach także zrobiłem kilka pomiarów cukru. Na mierzenie kwasów jeszcze za wcześnie, sprawdzę za kilka dni.
Wszystko nabite wodą do oporu, najgorzej Csersegi i Nektar, ledwo ledwo między 15 a 17,5 brix muszą jeszcze wisieć minimum do 3 tyg. Podobnie fatalnie wypada Neronet.
Z białych bezapelacyjnie paskudne polskie warunki wrześniowe nie przeszkadzają Pannonii - 22 brix i Generosie do 23 brix,
Soreli średnio 20-21 brix, Fleurtai 20,5-23,5 brix. Dublański w gorszej lokalizacji 21-22 a w lepszej do 24 i musi czekać na resztę towarzystwa do cuvee.
Z czerwonych najlepiej radzi sobie Rubinet, on lubi wilgoć, deszcz nie przeszkadza mu w dojrzewaniu, w krótkim czasie zrobił 2 brixy, już ma średnio 19,5
Roesler spadł do ok. 20,5 ale krzewy klonu S są lepsze i mają po deszczu 21-22 brix.
Inne z czerwonych jak np. Dunaj i Cabernet Cantor średnio około 20.
Negru de Dragasani i Duna Gyongye średnio 18,5 brix
Wszystko jest tak rozwodnione że trzeba czekać. Najważniejsze że główne odmiany nie gniją, i chwilowo nie ma os.

Wysłane z mojego Power 3S przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 10 września 2019, 21:28 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 8 lutego 2019, 19:20
Posty: 533
Lokalizacja: Łódź, a winorośla mam na działce niedaleko Jeziorska
RobertR napisał(a):
ZbyszekTW napisał(a):
Ja dzisiaj (po wczorajszych ulewach) zrobiłem pomiary:

Johanniter 18.5 Brix / pH 3.1 / TA 9.75

Regent 19.5 Brix / pH 3.3 / TA 8.25

Cserszegi Fueszeres 20 Brix / pH 3.0 / TA 12

Dornfelder 17 Brix / pH 3.4 / TA 7.5

Jagody aż nabrzmiałe po ostatnich deszczach.
Teraz z tydzień musi to przeschnąć, słonko przyświecić i pora rozpoczynać winobranie.
Zbyszek gdzie ci się tak spieszy.? Najwcześniej zamierzam cokolwiek zbierać pod koniec września.
Po kolejnych deszczach także zrobiłem kilka pomiarów cukru. Na mierzenie kwasów jeszcze za wcześnie, sprawdzę za kilka dni.
Wszystko nabite wodą do oporu, najgorzej Csersegi i Nektar, ledwo ledwo między 15 a 17,5 brix muszą jeszcze wisieć minimum do 3 tyg. Podobnie fatalnie wypada Neronet.
Z białych bezapelacyjnie paskudne polskie warunki wrześniowe nie przeszkadzają Pannonii - 22 brix i Generosie do 23 brix,
Soreli średnio 20-21 brix, Fleurtai 20,5-23,5 brix. Dublański w gorszej lokalizacji 21-22 a w lepszej do 24 i musi czekać na resztę towarzystwa do cuvee.
Z czerwonych najlepiej radzi sobie Rubinet, on lubi wilgoć, deszcz nie przeszkadza mu w dojrzewaniu, w krótkim czasie zrobił 2 brixy, już ma średnio 19,5
Roesler spadł do ok. 20,5 ale krzewy klonu S są lepsze i mają po deszczu 21-22 brix.
Inne z czerwonych jak np. Dunaj i Cabernet Cantor średnio około 20.
Negru de Dragasani i Duna Gyongye średnio 18,5 brix
Wszystko jest tak rozwodnione że trzeba czekać. Najważniejsze że główne odmiany nie gniją, i chwilowo nie ma os.

Wysłane z mojego Power 3S przy użyciu Tapatalka


Czyli z dojrzewaniem dla gorszych lokalizacji ciekawie wyglądają Soreli, Fleurtai i są do kupna w pewnym sklepie "dla cierpliwych"
Na Pannonię i Dublańskiego trzeba poczekać jak się rozejdą po kraju i za 2 lata można wyżebrać sztobry

Czy ja potrzebuję żywopłot na działce?

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 11 września 2019, 06:07 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
RobertR napisał(a):
]Zbyszek gdzie ci się tak spieszy.? Najwcześniej zamierzam cokolwiek zbierać pod koniec września.


W sumie, to mi się aż tak nie śpieszy, będę czekał na odpowiednie parametry :-)

Ale Dornfeldera już zbiorę wkrótce. Oraz Nektara, który już jest prawie przejrzały u mnie (pierwsze próbne owocowanie) i osy zaczynają go atakować. Tych dwóch odmian nie mam wiele, więc chyba zrobię jedno różowe wino...

Co do Nektara... To wydaje mi się za wczesny. Do zbioru w tym roku był tydzień po Solarisie. To rodzi problemy ze zbiorem i winifikacją...
Solaris zabiera mi całe miejsce w lodówce. Później robić zbiory tylko dla Nektara - musiałbym mieć go większą ilosć. I drugą lodówkę :D

Z kolei Cserszegi Fueszeres wypadnie pod koniec września - razem z innymi odmianami. Więc już lodówka po Solarisie będzie pusta. I w piwnicy chłodno. I młynkoodszypułkowarkę, prasę i inne sprzęty wspólnie do kilku odmian użyję, mniej mycia...

Takie moje dywagacje...

PS. Roesler i Reberger dostały zamierania szypułek... Chyba jednak trzeba uprawiać Regenta i uczyć się wina z niego... Albo uprawiać Wczesnego Pinota - przy większym nakładzie pracy, ale pewny zbiór szlachetnej Vinifery co roku...

PS.2. U mnie w tym roku Szarej Pleśni w zasadzie brak. Dwa razy Switch (zielony groszek + veraisson) rozwiązuje w 99% problem.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 431 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 29  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot], Google [Bot] i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO