Teraz jest wtorek, 13 maja 2025, 01:16

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 431 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 29  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 20 sierpnia 2019, 12:18 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): czwartek, 4 listopada 2010, 12:18
Posty: 119
Lokalizacja: łódzkie
Wybarwiony całkowicie i chyba za tydzień gotowy do konsumpcji.Pozdrawiam.Piotr.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 20 sierpnia 2019, 18:32 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 30 sierpnia 2017, 15:42
Posty: 712
Lokalizacja: Pd.Wrocławia
Witam
Muscat bleu wybarwia się jako jeden z pierwszych, u mnie od połowy lipca, a jadalny nawet od 1 poł.. sierpnia, zatem to chyba nie to...
U mnie A1704 już powoli jadalne, polecam.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 21 sierpnia 2019, 17:14 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
Johanniter nabiera żółci i już miękki.
14-17 Brix.
Załącznik:
20190821_180308-600x333.jpg
20190821_180308-600x333.jpg [ 112.15 KiB | Przeglądane 1073 razy ]


Riesling miękknie również.
12-15 Brix

Co dziwne,Roesler na krzewie,który jako jedyny z 17szt. w tym roku rośnie poprawnie...18Brix...!!!
Kwasowość na oko ok.10...
Załącznik:
20190821_174925-600x333.jpg
20190821_174925-600x333.jpg [ 122.49 KiB | Przeglądane 1073 razy ]


RoboertR co Ty na to? Rozumiem,że mogło już mu przypasować,w sensie odp. bryła korzeniowa?
Rośnie oczywiście w tej slabej/słabym glebie/piachu i żeby było śmieszniej...to ma stanowisko gruzowe,tzn.odpady po remoncie mieszkania,typu glazura,resztki betonu supereksu...itp...;)
Zawsze mi tam wybija glebogryzarkę w górę... :mrgreen:
Może Austria = silny fundament..? :lol:

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 21 sierpnia 2019, 18:23 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2249
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Roesler tak ma. Zanim napisałeś post zmierzyłem z ciekawości przy okazji przeglądu gron Volosa, a jest świeżo po ulewie. Średnio 17-18.5 brix. Najlepszy wynik jak dotąd nie licząc anormalnego 2018.
Ale nie ma co być wyrywnym, ma wisieć do oporu, przy moim obciążeniu do końca 1 tyg. października co najmniej jeśli osy pozwolą.
Kwasy ma wyższe niż ci się wydaje. Może obecność gruzu powoduje u ciebie zapewnie lepsze nagrzewanie się gleby stąd dodatkowo tak świetny rezultat.
Niestety Volos zaczyna gnić, zdaje się że podpisał wyrok na siebie, ma już średnio 17 brix.
O wiele lepiej wygląda Zweigelt Signum, przy tak zbitych gronach jest ok, 16-18,5 brix, i lekko barwiący sok.

Wysłane z mojego Power 3S przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 21 sierpnia 2019, 19:19 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
No widzisz,czyli jednak dojrzewa ładnie!
Te kamienie może faktycznie nagrzewają i przy okazji lepiej natleniają się korzenie.
Zobaczymy za rok, co będzie z resztą.Kilka dało ładne grube latorośla,więc nadzieja jest! ;)
U mnie już osy na nim siedzą...;(

A'propos ZG Signum,gdybyś pamiętał i miał możliwości "patykowe" lub "sadzonkowe", to reflektuję!!! :D

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 21 sierpnia 2019, 19:19 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:04
Posty: 2263
Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Misza napisał(a):
Po co mierzyć cukier, kiedy na języku jeszcze kwas? :shock:


Niektóre jagody są już miękkie i słodkie, a do pomiaru wybierałem z ciekawości te zacienionych miejsc. W ubiegłym sezonie Riesling w połowie sierpnia miał już 18 Brix. Od wczorajszego wieczoru do godzin porannych mieliśmy ulewy, jednak od jutra dni mają być znowu słoneczne i suche, zatem parametry ruszą.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 22 sierpnia 2019, 15:05 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3291
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
W tej części sezonu u mnie wśród deserówek wyróżniłbym szczególnie Prodiussera. Świetne, orzeźwiające aromaty i chrupkość. Mam wrażenie, że odmiana ma smak wyraźnie lepszy od innych jasnych odmian jakie uprawiam a nawet tyć lepszy od znakomitych: Liwii, Aladina, Zodiaka. U mnie drugie owocowanie (ze szczepień), chorób nie widać, najważniejsze: nie pęka (zdaje się, że to parametr często pomijany w opisach odmian).
Zostały już tylko mniejsze grona, ale jeszcze focie zrobiłem.


Załączniki:
Prodiusser 20190822.jpg
Prodiusser 20190822.jpg [ 73.61 KiB | Przeglądane 841 razy ]

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 23 sierpnia 2019, 00:11 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 21 marca 2012, 23:45
Posty: 66
Lokalizacja: Siewierz
sajko71 napisał(a):
W tej części sezonu u mnie wśród deserówek wyróżniłbym szczególnie Prodiussera. Świetne, orzeźwiające aromaty i chrupkość. Mam wrażenie, że odmiana ma smak wyraźnie lepszy od innych jasnych odmian jakie uprawiam a nawet tyć lepszy od znakomitych: Liwii, Aladina, Zodiaka. U mnie drugie owocowanie (ze szczepień), chorób nie widać, najważniejsze: nie pęka (zdaje się, że to parametr często pomijany w opisach odmian).
Zostały już tylko mniejsze grona, ale jeszcze focie zrobiłem.


U mnie słabo się ta odmiana zapyla oraz niestety jest masakrowany przez latające świństwo, szczególnie szerszenie. Innych odmian poza Krasotką na razie nie ruszają.
Prawdopodobnie ten muskat Prodiusera tak im odpowiada.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 23 sierpnia 2019, 05:13 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3291
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
To masz problemy "lokalne" :wink: Odmiana jest obcopylna a u mnie zapylaczy sporo. Z osami czy szerszeniami też nie mam problemu.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 24 sierpnia 2019, 10:54 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 19 października 2014, 13:24
Posty: 178
Lokalizacja: Jarosław
Solaris od 21 do 23 brix

Bardzo duża różnica w dojrzewaniu nawet na tym samym krzewie, jedne do zbioru inne zielone i czuć kwasy

Krystaly 19 brix

Kwasy na oko jeszcze chwilę.

Reszty nie mierze jeszcze


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 26 sierpnia 2019, 05:17 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:04
Posty: 2263
Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Wybarwianie praktycznie zakończone u Tauberschwarz, Pinot Gris, Pinot Meunier, Pinot Noir, Gewurztraminer i Saint Laurent oraz Cabernet Sauvignon. Jutro czas pomiarów. Dzisiaj było +30 st. C, a na ostatni tydzień wakacji Radio Wrocław zapowiada do +33 st.C, nocami +20, zatem trzeba chyba decydować o zbiorze Chasselas. Wkrótce zapadnie decyzja, kiedy zbiorę Pinot Blanc. Riesling natomiast nabiera kolorów.

-- poniedziałek, 26 sierpnia 2019, 06:17 --

Wyniki wczorajszych pomiarów:
Pinot Gris - 15 Brix
Pinot Noir - 16 Brix
Pinot Meunier - 15,5 Brix
Tauberschwarz - 16 Brix
Dzisiaj czas na jasne i decyzja, kiedy zrywamy Pinot Blanc.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 26 sierpnia 2019, 16:13 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): czwartek, 29 października 2015, 10:03
Posty: 664
Lokalizacja: południowe mazowsze
Coś mało zdjęć w tym sezonie w wątku.
Czemu? Tylko Roman ma aparat?

U mnie sezon w pełni.
Niektóre odmiany nabierają kolorów jak Arkadia Różowa:
Obrazek

.. a niektóre przetrzymane na krzaku jak Golicyn robią się wodniste.
Obrazek

Słodki, chrupki, cytrusowy i w żadnym razie nie pęka. Nie choruje a w tym sezonie MP poszalał u mnie "skutecznie" jedynie na dwóch odmianach Super Ekstra i Gałachad także jakoś się zweryfikowały pozostałe odmiany pod tym kątem w moim siedlisku.
Jedyny minus Golicyna to to, że jest wczesny (płot dodaje skrzydeł) i w tym czasie lubią go osy ale tylko na początku dojrzewania.

Potem przerzuciły się na Rożowego Timura:
Obrazek
Tego to zmasakrowały niesamowicie owady w tym sezonie. Ciężko było mi znaleźć kilka jagód aby zdjęcie zrobić a dopiero zaczyna się wybarwiać.
Niestety to kolejny sezon w którym lubią go osy także zimą trzeba będzie pomyśleć o jakichś siatkach z firanek.


Dojrzewają kolejne odmiany.
Talizmana już można skubać:
Obrazek

..podobnie Svitlina i Lija.
Już są w "kolorze" :
Obrazek
Obrazek

Z różowych odmian to jeszcze kilka gron Velesa i Ametysta powoli dojrzewa:
Obrazek
Obrazek

Zostawiłem także jedno grono Preiobrażenia aby sobie dojrzało i co by cieszyło oko:
Obrazek

.

_________________
pozdrawiam Sebastian
----------------------
Moje TOP odmiany : Prieobrażenie, Golicyn, Prima, Katrusia, Super Ekstra, Bajkonur, Orion Bielika, Garold


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 26 sierpnia 2019, 16:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1723
Lokalizacja: Łazy (Jura)
Co prawda aparat posiadam, ale obecnie 100% moich gron jest okrytych SZCZELNIE siatką więc zdjęcia wychodzą nieciekawe. Tylko do zdjęcia nie chcę nic rozszczelniać.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 26 sierpnia 2019, 16:57 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3291
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
wolq napisał(a):
Coś mało zdjęć w tym sezonie w wątku...
Co tu Panie fotografować... jak już wszystko było? Chyba, że...
A wlazłem na drabinę i może kogoś zainteresuje co tam na Izie Zaliwskiej na 3,5m zaowocowało - taki "zaczarowany" Aladyn (rzec by można: Zbereźnik wlazł na Izę i zleźć nie chce, płodny Skurczybyk :think: :wink: :lol: :lol: )


Załączniki:
Alladin na Izie 20190826.jpg
Alladin na Izie 20190826.jpg [ 95.07 KiB | Przeglądane 644 razy ]

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 26 sierpnia 2019, 17:53 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2249
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Nie martwcie się o fotki, jutro trochę dorzucę. Niestety same przerobówki. Deserowe mam w ilościach szczątkowych tylko kilkanaście krzewów, i już prawie zjedzone.
Zresztą bardziej smakują mi odmiany przerobowe.
Krasień aktualnie powala. Najlepsze owoce od początku uprawy, ewidentnie lubi wilgoć. Przy tej ilości wody w glebie ma fantastyczne grona, i największe jak dotąd jagody. Niestety do dojrzałości na wino nie dowisi. Z przyczyn skrzydlatych i dwunożnych.

Wysłane z mojego Power 3S przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 431 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 29  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], Yandex [Bot] i 13 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO