Teraz jest wtorek, 13 maja 2025, 11:52

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 431 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 29  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 18 sierpnia 2019, 16:04 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2249
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Stan aktualny (więcej fotek odmian w galerii na fotosiku).
Roesler koniec wybarwiania, grona po redukcji :

Obrazek

Rubinet już dawno po wybarwianiu, teraz wypełnia się treścią, intensywnym kolorem miąższu, i pomału gubi kwasy, które aktualnie są na poziomie środków udrażniających do rur :lol:

Obrazek
Obrazek

Moja ulubiona biała odmiana Csersegi Fuseres:

Obrazek

Nektar:

Obrazek

Neronet:

Obrazek

Generosa (Ezerio x Traminer) przebarwia się na docelowy czerwonawy kolor, jedna z najodporniejszych na wszystko vinifer, i nie wymaga żadnej pracy latem :

Obrazek

Negru de Dragasani:

Obrazek
Obrazek

Regent:

Obrazek

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 18 sierpnia 2019, 18:54 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:04
Posty: 2263
Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Dzisiejsze pomiary.
Riesling - 12 Brix
Silvaner -15 Brix
Veltliner -15-16 Brix
Elbling - 17 Brix
Chasselas i lokalne klony Chasselas- 15,5-16 Brix
Pinot Blanc - 15-18 Brix
Alzatczyk z Brzegu (domniemany Oberlin Noir) - 20 Brix
Saint Laurent - 16 Brix


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 18 sierpnia 2019, 21:32 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 14 listopada 2018, 06:31
Posty: 1283
Lokalizacja: Kraków, Kopanka
A to moje pierwsze grono Leona :)

https://photos.app.goo.gl/PsqugQMF3fFEQNfV8

W sumie nawet gdyby wino z niego było kiepskie to można sok wycisnąć - smak jest fajny...

R.S.

_________________
To pisałem ja, Jakub.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 19 sierpnia 2019, 06:05 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:04
Posty: 2263
Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Moje Pinot Blanc zaczynają nabierać właściwego koloru.
http://wino.org.pl/forum/Thread-MOJA-WI ... #pid391432


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 19 sierpnia 2019, 07:33 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2017, 12:14
Posty: 1935
Lokalizacja: Cieszyn
Irsay 19.5brix
LM 20brix
Marquette 18.5brix, wysoki kwas wyczuwalny oraganoleptycznie
Garantos 19brix

Nastawów jednak nie będzie, zbyt mała ilość. Dzieci wszystko wsuną.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 19 sierpnia 2019, 13:28 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 945
Lokalizacja: małopolska
Późne odmiany zaczęły w końcu się wybarwiać:
Rubinowy Magaracza - 13 sierpnia
Feteasca Neagra - 18 sierpnia

W szklarni zaczęło mięknąć Rkatsiteli.

Nadal nie zaczęły się wybarwiać odmiany: Saperavi Budeshuri, Lacoste, Nigrisella.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 19 sierpnia 2019, 14:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
U mnie 2 dni temu zaczęły wybarwianie dwie moje najpóźniejsze odmiany Alibernet i Merlot.
Marquette już całkowicie wybarwiła się :!:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 19 sierpnia 2019, 14:37 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2249
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
18.08. - początek wybarwiania Syrah (w gruncie). Czekają jeszcze tylko CS i CF.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 19 sierpnia 2019, 20:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4620
Lokalizacja: Rybnik
RobertR napisał(a):
Dunaj dotarł u mnie korzeniami ewidentnie do śladowych wód podskórnych na ok. 6-8m i z roku na rok rośnie coraz silniej, żadna susza mu nie szkodzi, co przekłada się na coraz gorszą odporność na choroby, gdyż rośnie coraz mocniej i się zagęszcza.

Hmm, u mnie wprost przeciwnie. Po pierwszym cięciu w połowie lipca praktycznie nie wymaga drugiego cięcia. Pasierbów mało, wszystko się dobrze przewietrza. Mączniaków brak. Czekam na sz.p. :wink:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 20 sierpnia 2019, 06:43 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:04
Posty: 2263
Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Moje Rieslingi w formie gobelet. Krzewy i nieco gron uratowanych po czerwcowych perypetiach z opryskiem. Może pokuszę się w tym sezonie o wino Riesling /Elbling/Silvaner /Veltliner? Ciekawe, co by wyszło? W niedzielę badanie cukru w Rieslingach dało 12 Brix, jagody powoli miękną.
http://wino.org.pl/forum/Thread-MOJA-WI ... #pid391455


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 20 sierpnia 2019, 06:52 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4620
Lokalizacja: Rybnik
Po co mierzyć cukier, kiedy na języku jeszcze kwas? :shock:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 20 sierpnia 2019, 07:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2249
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Misza napisał(a):
RobertR napisał(a):
Dunaj dotarł u mnie korzeniami ewidentnie do śladowych wód podskórnych na ok. 6-8m i z roku na rok rośnie coraz silniej, żadna susza mu nie szkodzi, co przekłada się na coraz gorszą odporność na choroby, gdyż rośnie coraz mocniej i się zagęszcza.

Hmm, u mnie wprost przeciwnie. Po pierwszym cięciu w połowie lipca praktycznie nie wymaga drugiego cięcia. Pasierbów mało, wszystko się dobrze przewietrza. Mączniaków brak. Czekam na sz.p. :wink:


W pierwszych latach po posadzeniu Dunaj był u mnie wzorcem kultury. Młode krzewy tak rosły jak opisujesz. Od mokrego lata 2017 mu się zmieniło, nadal ma sztywny pionowy pokrój, ale ilość zielonej masy a także zwiększona ilość pasierbów wymaga częstszej pracy. W tym sezonie złapał punktowo m.p. na gronach. W tym sezonie jest też jedną z najpóźniej wybarwiających się odmian, ale we wrześniu to nadrobi. Szarą pleśń łapie nie w każdym sezonie.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 20 sierpnia 2019, 09:39 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 26 listopada 2017, 15:12
Posty: 308
Lokalizacja: Warszawa
A redukujesz obciążenie? Może potrzebuje wiecej gron żeby się uspokoić? Tak przynajmniej jest na jabłoni ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 20 sierpnia 2019, 10:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2249
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Redukcja plonu w moich warunkach to podstawa. Ale akurat Dunaj nie przeciąża się sam z siebie jak inne odmiany.
Dunaj po prostu poczuł się za dobrze, jak ryba w wodzie :D
Szkoda tylko że jest taki delikatny na choroby. Rubinet zagęszcza się wielokroć mocniej (ale też łatwo jest go w porządku utrzymać z racji wzorcowego pokroju - dzięki cięciu mechanicznemu) i gdyby był tak podatny na choroby jak Dunaj to nie nadawał by się do uprawy, a w realu uprawia się go łatwiej niż hybrydy z racji odporności na m.p. i sz.p. Na dodatek przy rozsądnej prewencji mimo intensywnych opadów w ostatnim miesiącu nadal brak m.rz.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 20 sierpnia 2019, 12:08 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 1 czerwca 2018, 06:26
Posty: 173
Lokalizacja: PD-Zach PodLasia, geogr. Mazowsze
Czy jest ktoś komu nie wybarwił jeszcze Muscat Bleu. U mnie są mocno zielone ale zaczynają mięknąć i boję się że im tak zostanie z tym kolorem. Na szczęście nadal mega kwaśne więc jest nadzieja? To niestety druga z tych "przy okazji". Następna na dawcę korzeni ? .... Pocieszam się że pozostałe ponad 20 odmian wydaje się tym czym powinno ;)

_________________
Pozdrawiam. Piotr.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 431 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 29  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Yandex [Bot] i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO