RobertR napisał(a):
Odmiana St. Laurent wywodzi nazwę od dnia początku swojego veraison.
Zazwyczaj było to w okolicy 10 sierpnia wtedy to na terenach CK Monarchii obchodzono święto ku czci św. Wawrzyńca, stąd powstała nazwa tej bardzo popularnej wówczas odmiany (teraz wyraźnie mniejsza, zastępuje go Zweigelt).
Normalnie globalne ocieplenie mamy w Polsce.

Ano tak. Svatovarenickie, jak mówią bracia Czesi. Saint Laurent pochodzi prawdopodobnie z Alzacji i jest klonem Pinot Noir.
Widzę, że u Kolegi Roberta jest duży sentyment do CK monarchii, zatem dorzucę coś od siebie. W domu mojej babci na ciepłym Podolu w Galicji Wschodniej, której ojciec i dziadek, jeden jako wójt, drugi urzędnik, regularnie jeździli do Wiednia przed I W.Ś., portret Franza Josefa wisiał do września 1939 r. Prababcia, z racji kolorowych i pięknych mundurów, zakochana była w dawnym wojsku austriackim, w którym służyli i walczyli jej bracia. Brat babci natomiast każdego roku jeździł rowerem na winobrania do nieodległych od ich miasteczka Zaleszczyk. Dobre wspomnienie kajzera prababcia przeniosła na nasze, nadodrzańskie ziemie, które przecież też należały przez 200 lat do Habsburgów.
A Saint Laurent, obecny również w uprawach zielonogórskich, jest odmianą właściwą dla Mitteleuropa, jak ładnie jednym słowem ujmują w Austrii i Niemczech nasz region środkowoeuropejski. Przepraszam, ale winorośl i historia są nierozłączne.
Z tym Saint Laurent nie jest u mnie tak źle. Mam kolekcjonersko trzy krzewy, jednak nie mam planów, by powiększać ich areał.
27 sierpnia 2015 r. - St. Laurent- 18 % Brix (nie mam notatek, kiedy zaczął się wybarwiać, ale musiał to być początek sierpnia)
2016 r. - brak danych ( grona wybarwione całkowicie pod koniec sierpnia zostały zjedzone przez szpaki, zatem i w tym roku musiał zacząć wybarwianie w początku sierpnia)
2017 r. - brak danych z racji przesadzania krzewów.
2018 r. - początek wybarwiania był już 17 lipca, a 1 sierpnia miał 14 Brix.
Chasselas mięknie i zaczyna się złocić. Po perypetiach, presjach patogenów cieszą szczególnie grona na mojej głównej odmianie, obok Chasselas, czyli Pinot Blanc, która również wchodzi w fazę veraison.
http://wino.org.pl/forum/Thread-MOJA-WI ... #pid391179