ZbyszekTW napisał(a):
RobertR napisał(a):
23.07. - Roesler, jestem bardzo zadowolony nie licząc ekstremalnego 2018 jest to o tydzień wcześniej niż średnia dla tej odmiany czyli 02.08. .
Misza napisał(a):
27.07 Dornfelder
narc81 napisał(a):
Jak długo masz Roeslera?
U Włodka zdjęcia z 31.07 Roeslera - z tydzień do przedu niż u mnie.
U mnie Dornfelder i Roesler - równocześnie - początek wybarwiania 01.08.
Zastanawia mnie, dlaczego w "tak dobrej lokalizacji" pod Wrocławiem, wszystko dojrzewa później niż w innych częściach Polski.
Stawiam na ciężką glebę, która długo się nagrzewa i do tego jest I klasy, ma dużo składników odżywczych. Więc wzrost bujny, dojrzewanie późne.
Ale też co roku obserwuję, że mam wysoki poziom Brix i kwasów - wyższy niż inni.
Mam nadzieję, że moje Terroir w jakości wina mi to chociaż wynagrodzi

Zbyszek nie ma się co przejmować, Włodek ma lekką glebę, u nas jest cięższa i żyźniejsza. Parametry wina też będą inne, u mnie typ cięższy (do dłuższego dojrzewania). Roesler w poszczególnych lokalizacjach daje różne wina, i dużo zależy od pogody, i stosunków wodnych w glebie.
W trakcie wegetacji lubi wodę, nie znosi suszy chyba że korzenie dotrą do warstwy wodonośnej, ale w finale dojrzewania im bardziej sucho w glebie tym daje lepsze wino - o co niestety w ostatnich 3 rocznikach dość trudno.
Ale nie ma co ukrywać że Włodek jak na tak północną lokalizację gdzie teoretycznie Roesler nie powinien dojrzewać, bo są miejsca na południu Polski gdzie słabo dojrzewa, ma chyba dobre siedlisko, i powinien dosadzić na lepszej podkładce lub własnych korzeniach kolejne krzewy tej odmiany, bo będzie miał z tego pożytek zamiast ripariowatych wynalazków typu LM, MF.
Co do wybarwiania, najlepsze parametry i wino Roesler dał w 2015, a zaczynał się wybarwiać dobrze ponad tydzień później niż w tym roku, więc wszystko w rękach pogody sierpień/wrzesień, a tu prognozy niestety za dobre nie są.