Teraz jest środa, 24 grudnia 2025, 15:31

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 292 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 10 października 2021, 18:30 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7093
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Pomiary (9/10/21) cukrów odmian jasnych:
Bianca - 21 Brix; Hibernal 18; Seyval 18-21
Na Seyval'u 21 to z pąków głównych a 18 z pąków zapasowych.
Kwasy organoleptycznie jeszcze spore :?: :!:
Wiszą na krzewach jeszcze zdrowe - czekam do większych przymrozkówm, ostatniego ranka było -0,5 st

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 10 października 2021, 18:55 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2348
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Pomierzylem dziś Zweigelt Signum cukier niezły 21,5 brix ale kwas 11,5. Będzie różowe bardzo kwaśne, chyba że zrobię fjm. Odmiana daje wybitne wina różowe jak rodzic Zweigelt, degustowalem 2020 od MarcinaJ.

Co do uprawy odmian na białe wina niestety jestem z racji lokalizacji owadofilnej skazany na późniejsze odmiany.
Taki mam plon w tym sezonie z wczesnej Kosmopolity.

A tak wygląda idealnie zdrowy i nieziemsko aromatyczny a tak fatalnym sezonie Sauvignon Maris, którego kiedyś tam w tym miesiącu zbiorę, wisi też jeszcze Rytos, może coś dorzucę.ObrazekObrazek

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 13 października 2021, 14:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7093
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Pomiary cukru odmian czerwonych, owoce zdrowe
Frontenac - 23 Brix
Sirame - 20 Brix
Krzewy testowe 1-3 szt
C.Volos ; Saint Sauveour - 23
Lucie Kuhlmann - 22
Marquette późny zbiór (tylko 3 krzewy) - 27 Brix
Na Marguette skórka jagód się marszczy, a jagody podsychają (tak jak na wino "słomkowe")
Ostatni deszcz padał 18go września, a potem codziennie słońce.
Cabernet Volos mimo sporego cukru, nie wybarwił jeszcze całkowicie pestek :?: :shock:
Odmiany jasne -
Hibernal i Petite Amie nadrabiają straty i mają już po 20 Brix
Traminette tylko 18 Brix. To jednak b.późna odmiana jak na moje warunki siedliskowe i nie jest plenniejsza od Gewurztraminera. Odporniejsza jednak od niego na choroby i mrozy, bo po -25st ub zimy zaowocowała a Gewurz nie ma owoców.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 23 października 2021, 21:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2348
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Tuż przed zbiorem Aboriou Noir, idealny stan zdrowotny. Oraz Duna Gyongye.
Jak na moje warunki gdzie największym problemem są owady a w wyniku tego sz.p. chyba te odmiany się nadają.ObrazekObrazek

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 24 października 2021, 09:55 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 998
Lokalizacja: małopolska
RobertR napisał(a):
Tuż przed zbiorem Aboriou Noir..
Robert, daj znać jakie będą parametry na Abouriou. Ja jeszcze nie miałem owocowania Abouriou na winnicy, a z kolekcji już usunąłem.
U mnie w tym roku wszystkie późne, ciemne odmiany jak Saperavi, Feteasca Neagra, Rubinowy Magaracza czy Ancellotta, pomimo przyzwoitych cukrów (19-21 brix) nie nadają się na wino z powodu bardzo wysokiej kwasowości. Mają pH w przedziale 2.7 - 2.8 - z tego wina nie będzie.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 24 października 2021, 11:41 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2348
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Aboriou poszedł do nastawu z Duna Gyongye. Całość może zmierzę dziś, gdyż aktualnie na zimno się to maceruje.
Na pewno miał lepsze parametry zwłaszcza kwasowość niż Duna, ale najważniejsze że obie odmiany są odporne na tak skrajne warunki pogodowe, owady i sz.p.
Z krzewów w innym miejscu owoce zebrałem już 06.10 razem z Roeslerem, były dobrze dojrzałe 22-23 brix ale tam obciążenie było niewielkie, na tych obecnie było już pełne docelowe obciążenie a grona miewam na Aboriou spore.
Obok Generosy to vinifera nr 1 w tym sezonie, obie odmiany dla mnie są rewelacyjne, dlatego z Generosą się muszę przeprosić i dosadzam jeszcze kilka krzewów, zauważyłem że im starszy krzew to ten posmak cukierkowo landrynkowy który mi przeszkadzał zmienia się na korzyść aromatów muszkatowych, owocowych i różanych. Jako dodatek do Dublańskiego się nada, zwłaszcza że Generosą jest najmniej pracochłonną odmianą jaką posiadam, i jednocześnie najodporniejszą na mróz i choroby viniferą.
Wisi jeszcze Negru de Dragasani, myślę za kilka dni z tego co tam zostanie zrobić różowe. Fotka w załączeniu.Obrazek

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 24 października 2021, 17:52 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2348
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Zmierzyłem nastaw Duna Gyongye z Aboriou Noir, cukier 22 brix całkiem nieźle, kwas 11,5, wydajność 2,5 kg z krzewu, zobaczymy czy bakterie dadzą radę to odkwasić. Kolor moszczu jak na Duna Gyongye bardzo intensywny. Fermentacja będzie jak dla Blaufrankisch, czyli w wyższych temperaturach. Duna Gyongye niezależnie od roku nie zawodzi, mogę jej nawet wybaczyć podatność na m.rz.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 292 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 23 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO