Teraz jest środa, 7 maja 2025, 03:36

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 292 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 2 października 2021, 20:43 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Pomiary cukru odmian czerwonych (Brix)
Marquette - 23
Frontenac - 21
LM - 20,5
MF, Chancellor, Lucie Kuhlmann (tylko 1 krzew) - 20
Regent, Saint Sauveur (2 krzewy) - 19
Kwasy mierzone organoleptycznie - w normie :wink:
Wszystko do tej pory zdrowe :D
PS
Nie zakładałem w tym roku siatek, a nadleciał już zwiad szpaków z Syberii i nie jestem pewien czy zdąże zebrać przed nimi :?:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 3 października 2021, 11:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
sajko71 napisał(a):
kuneg napisał(a):
... przy niższych kwasach, niż w latach wcześniejszych...
Być może te niższe kwasy dlatego, że jagody są mocno "napompowane wodą", bo w tym sezonie sporo padało!? Na piachu szybciej woda ucieknie a w glinie gorzej to wygląda.
Mam taką obserwację, że w tym roku sporo odmian jest w smaku rozwodniona a grona i jagody bardziej napompowane. A to przekłada się też na to, że grona są bardziej zwarte i jagody mają ciaśniej. A to znowu tworzy warunki dla szarej pleśni.
Zaobserwowałem też, że owoce mniej pękają, bo mają stały, prawie równomierny napływ wody a w tym problemie wahania "susza-deszcz" mają duże znaczenie.
Ps. Pewnie nic odkrywczego nie napisałem, ale może młodszym adeptom naszego hobby i to się przyda. :wink:

To, że rok jest wilgotny, bo u mnie nie jest jakoś specjalnie mokry, również miało wpływ na... rozwodnienie kwasów i niższy cukier.

Jednak w suchym roku, przy mniejszym obciążeniu cukier na poziomie 24-26 brix wyklucza zrobienie wina wytrawnego. Ja wolę wytrawne, więc ten rok wyszedł u mnie całkiem o.k. :)

W białym winie ekstraktu już nie podniosę. Wrzuciłam więc wytłoki z białego do miazgi na czerwone i fermentowały sobie 5 dni razem. Wczoraj wycisnęłam czerwone.

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 3 października 2021, 11:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Pomierzylem Roeslera, cukier stoi na 21, ale na szczęście kwas już tylko 9,5. Do tego pomierzylem jagody z gorszych części gron. Wino się zrobi, ale "grand cru" to w tym roku nie będzie.
Rubinet też zaczy tracić kwas, za kilka dni przebiorę to co nie zaschło, bądź się rozpadło, z Roeslera będzie "vyber s hrozna" a z Rubineta będzie "vyber s bobuli"
Na szczęście na Rubinecie praktycznie nie ma sz.p. a jego stan wynika wyłącznie z przebiegu pogody i spotkania z gradem.
Monarch, Aboriou Noir, Duna Gyongye jako dodatki do Roeslera wiszą dalej w stanie idealnym.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 3 października 2021, 14:07 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 14 listopada 2018, 06:31
Posty: 1277
Lokalizacja: Kraków, Kopanka
Sprawdzałeś może Aliberneta?

_________________
To pisałem ja, Jakub.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 3 października 2021, 14:26 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 25 sierpnia 2015, 21:04
Posty: 557
Lokalizacja: Śląsk, Pszczyna-Ćwiklice 224 m n.p.m
RobertR napisał(a):
Pomierzylem Roeslera, cukier stoi na 21, ale na szczęście kwas już tylko 9,5. Do tego pomierzylem jagody z gorszych części gron. Wino się zrobi, ale "grand cru" to w tym roku nie będzie.
Rubinet też zaczy tracić kwas, za kilka dni przebiorę to co nie zaschło, bądź się rozpadło, z Roeslera będzie "vyber s hrozna" a z Rubineta będzie "vyber s bobuli"
Na szczęście na Rubinecie praktycznie nie ma sz.p. a jego stan wynika wyłącznie z przebiegu pogody i spotkania z gradem.
Monarch, Aboriou Noir, Duna Gyongye jako dodatki do Roeslera wiszą dalej w stanie idealnym.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka
A jak Messias się trzyma?

Wysłane z mojego Redmi Note 9S przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Arek - https://web.facebook.com/winnicazadomem/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 3 października 2021, 15:28 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Messias się rozpadł wiszą resztki, nie było go z czym zebrać. Pomogły mu w tym szerszenie i sz.p.
poniżej stan na dziś:
Obrazek

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Ostatnio edytowano niedziela, 3 października 2021, 17:27 przez RobertR, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 3 października 2021, 15:37 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
RolnikSam napisał(a):
Sprawdzałeś może Aliberneta?
Na Aliberneta bym w tym sezonie nie liczył.
Wcześniejszy Negru de Dragasani nie wiem czy na różowe dojrzeje.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 3 października 2021, 15:52 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5465
Lokalizacja: Łódź i okolice
Jedyna odmiana co ocalała to Marquette (rośnie w innym miejscu). W tej chwili 23 brix ale kwasy nadal wysokie. Jeszcze wisi. Plon będzie duży z 2,5 kg z krzewu. Niczym nie pryskane cały rok. Zdrowa jak rydz. Będzie wino ekologiczne. Zastanawiam się tylko czy robić na dzikusach czy dać np HD S62 ?

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 3 października 2021, 16:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Krzysztofie,
Ja zrobiłem w tym roku na dzikusach, ale kwasy nie były duże jak na Marquette , bo zaledwie 9,7g/l :!: a bywało ,że kwasy były 12-13g/l, wtedy stosowaem drożdże odkwaszające Maurivin

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 3 października 2021, 16:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5465
Lokalizacja: Łódź i okolice
Ja kwasów jeszcze nie mierzyłem. Organoleptycznie jeszcze dosyć wysokie. Jeszcze z tydzień powiszą. A na Maurivinach kiepskie wychodzi.Już ich nie używam od 5 lat.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 3 października 2021, 16:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
vanKlomp napisał(a):
Ja kwasów jeszcze nie mierzyłem. Organoleptycznie jeszcze dosyć wysokie. Jeszcze z tydzień powiszą. A na Maurivinach kiepskie wychodzi.Już ich nie używam od 5 lat.

To może właśnie złą sławę zdibyła ta odmiana dzięki Maurivinom :?: :lol:
Spróbuj na HD 562, będzie porównanie. :idea: A może są jeszcze jakieś inne odkwaszające ? :?:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 3 października 2021, 17:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5465
Lokalizacja: Łódź i okolice
Są takie: https://www.farmarik.pl/p/451/suszone-d ... -malic-7-g
Ale nie opłaci mi się sprowadzać 1 opakowania bo mam zapas drożdży.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 3 października 2021, 18:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Aby upamiętnić ten "wspaniały" sezon zrobiłem dziś małą dokumentację foto z końcówki "dojrzewania", nawet nie wiem czy będzie czym beczkę napełnić, bo ze dwa dni ręcznej selekcji przed nami, i nie wiadomo finalnie ile się będzie nadawało do przerobu.
Regent dopiero teraz zaczął poprawiać parametry, ale długo trzymać się nie da:

Obrazek

Roesler trzeba też zbierać bo niewiele zostanie:

Obrazek

Monarch, mimo wkurzającego sposobu wzrostu kolejny rok daje radę i ratuje d... aby można coś zebrać, zdrowiutki, podkładka jednak ma znaczenie (Binova):

Obrazek

Najlepsza odmiana sezonu wśród vinifer, czyli Generosa, jest niezniszczalna :

Obrazek

Csersegi z małymi ubytkami:

Obrazek

dla porównania wczesny Gyongyriesling, po bliskich spotkaniach z owadami i deszczem, w normalnych warunkach jest ok. w tym roku jak widać:

Obrazek

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 4 października 2021, 14:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
-- Pn, 04.10.2021 14:35 --

Oceniałem dzisiaj dojrzałość późnych białych moich odmian.
I tak : cukry słabiutkie, kwasy umiarkowane (organoleptycznie), pestki całkowicie dojrzałe
Cukry (Brix)
Bianca - 19,5
Seyval, Petite Amie, Hibernal - 17
Traminette - 16
Bianca ma jeszcze szanse na wino bez buraka :lol:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 4 października 2021, 20:24 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): wtorek, 3 marca 2015, 12:24
Posty: 97
Lokalizacja: Głuchów Dolny (Wzgórza Trzebnickie)
Pomierzyłem dzisiaj znowu parametry u siebie:
Parametry (04.10.2021)
Gewurztraminer 20.5Bx, 5,5g/l
Pinot Gris 19,2Bx, 8,6 g/l
Pinot Noir 19Bx 11,25g/l
Riesling 19,5Bx 13,12g/l

9 dni temu cukry były prawie identyczne, ale kwasy spadły dramatycznie.
Parametry (25.09.2021) :
- Riesling 18Bx, kwasy 22g/l
- Gewurz 20.5 Bx, kwasy 9g/l
- Pinot Gris 19Bx, kwasy 14g/l
- Pinot Noir 18,5 Bx, kwasy 17g/l

Jutro zbieram Gewurza, Pinot Gris w weekend :)

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 292 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO