Teraz jest środa, 7 maja 2025, 06:03

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 292 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 20 września 2021, 14:44 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Powoli oswajam się z myślą że może poza Roeslerem z dodatkiem Duna Gyongye, Monarcha i Aboriou które jeszcze dzielnie się trzymają (pytanie jak długo) raczej robienia wina czerwonego nie będzie, bo zbieranie za wcześnie owoców w roku tak zimnym i z małą ilością słońca a ogromną opadów, bez parametrów, głównie chodzi o jakość i dojrzałość tanin, i robienie wina na siłę nie ma sensu.
Mam sporo Rubineta od 2018 leżakującego w dębie amerykańskim i węgierskim, więc najmniejszej tragedii nie ma.
Pechowo Rubinet dostał w lipcu i sierpniu gradem kiedy już był wybarwiony i w tym stanie jeszcze dwa tyg. raczej do zbioru nie dowisi.
Negru i Zweigelt Signum być może (albo i nie) dolecą w październiku na różowe, nie mniej paradoksalnie z racji swojej późności są jak na razie w znakomitym stanie zdrowotnym.
Niestety prognozy pogody na koniec września a zwłaszcza na początek października nie są optymistyczne.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 20 września 2021, 15:43 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 27 października 2019, 09:50
Posty: 234
Lokalizacja: Karpicko szer.geograficzna 52,1167 ogród winoroślowy
Pomiar sprzed chwili. Seyval średnio 20 brix przy obciążeniu 2,5-3 kg, ale kwasy natrętne, NN 20 brix przy akceptowalnych kwasach, Kamienskij przy obciążeniu 4,5-5kg średnio 17 brix z kwasami mniejszymi od Seyval. Przetrzymam go maksymalnie z przeznaczeniem na pseudo wino typu Malaga.

_________________
Piję nie po to, żeby upaść, lecz żeby się podnieść.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 20 września 2021, 16:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
RobertR napisał(a):
Powoli oswajam się z myślą że może poza Roeslerem z dodatkiem Duna Gyongye, Monarcha i Aboriou które jeszcze dzielnie się trzymają (pytanie jak długo) raczej robienia wina czerwonego nie będzie, bo zbieranie za wcześnie owoców w roku tak zimnym i z małą ilością słońca a ogromną opadów, bez parametrów, głównie chodzi o jakość i dojrzałość tanin, i robienie wina na siłę nie ma sensu.
........

Robercie, dla mnie to nie problem ,bo mam alembik :D w razie czego :wink:
Przy ilości jak u Ciebie mój by nie wydolił :mrgreen:
Ale są większe :!:
PS
Oczywiście ,że to nie rozwiązuje sprawy, ale w nagłych wypadkach .... :lol:

Kanada - to kraj klonowego liścia (SYROP KLONOWY)
Japonia - to kraj wiśni
Polska - to kraj jabłoni
Powinniśmy być raczej słynni z cydrów i calvadosów a nie na siłę z wina :shock:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 20 września 2021, 17:28 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Zbyszek w tym klimacie to niedługo jabłonie będą miały problem z dojrzewaniem. Znowu leje i jest 6 stopni
Na szczęście jak już chcemy robić wino to są białe odmiany które są trudne do ruszenia przez to "ocieplenie" wraz z "suszą" i jeszcze można w nich przebierać co kto lubi, naliczyłem że mam aż 9 takich odmian 10-ta zamówiona do posadzenia na wiosnę.
A jakby jeszcze doliczyć 2 pancerne ogólnoużytkowe w tym jedna made in Poland to aż nadmiar dobra.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 20 września 2021, 17:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
U mnie dzisiaj pomiar Regenta - 19 Brix - TA 9

Zdrowotność średnia, niektóre grona zaczynają gnić, sporo też szkód od os ;-(

Poczekam jeszcze do zapowiadanego weekendowego ocieplenia i trzeba będzie zbierać.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 20 września 2021, 17:58 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3290
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Galante - 22brix, przy "na oko" 8 kg na krzewie, uprawa "pergolowa" , w słońcu od 12:00 (nie redukowałem, bo nie planowałem wina).
Krasień - 21 brix (szpaler)
Kwasów nie mierzyłem, bo w tych odmianach zwykle nie ma problemu. Zdrowotność pełna, zero uszkodzeń i infekcji.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 20 września 2021, 18:57 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Sławek,
dzisiaj wyjeżdżam z Warszawy i jest za oknem 10o st.C
Przyjeżdżam na winniczkę i jest tylko 6 st.C (godzina różnicy i 50 km w linii prostej :lol: )Gdybym uprawiał w Warszawie to mógłbym sadzić i vinifery bez okrywania :wink: :lol:
PS
We Wrocławiu, w centrum miasta, ktoś uprawia nawet figi, było już o tym na forum :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 21 września 2021, 19:06 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 11 lutego 2008, 01:00
Posty: 317
Lokalizacja: Jasło
zbyszekB napisał(a):
Sławek,
dzisiaj wyjeżdżam z Warszawy i jest za oknem 10o st.C
Przyjeżdżam na winniczkę i jest tylko 6 st.C (godzina różnicy i 50 km w linii prostej :lol: )Gdybym uprawiał w Warszawie to mógłbym sadzić i vinifery bez okrywania :wink: :lol:
PS
We Wrocławiu, w centrum miasta, ktoś uprawia nawet figi, było już o tym na forum :mrgreen:


Ja uprawiam figi na wsi i to nie w centrum tylko w lesie. Na stronie winnicy sa zdjęcia owocujących. Owoców w tym roku bardzo dużo.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 22 września 2021, 12:10 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 października 2017, 20:40
Posty: 552
Lokalizacja: POW Poznańska Wyspa Toskanii
U mnie masakra. Cukry nic nie podskoczyły od czasu mojego wyjazdu. Mokro, zimno i pochmurno. Aż mi się nie chce wychodzić robić fotek.

Preobrażenie zostało zmasakrowane przez ślimaki i pleśń. Wielka szkoda, bo grona i jagody są bardzo okazałe, smak też w tym roku całkiem spoko.

Jako tako trzymają się Nadieżda Azos i Centennial Seedless, ale wątpię żeby jakoś bardziej dojrzały w ciągu najbliższego tygodnia. Dają się zjeść, ale nie ma rewelacji jak w zeszłym roku.

Ogólnie końcówka sezonu bardzo słaba. Zupełnie nietoskańska.

_________________
Pozdrawiam, Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 23 września 2021, 17:45 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2005, 01:00
Posty: 596
Lokalizacja: Lubuskie
Dzisiejsze pomiary
Johanniter 19-21 Bx, na gębę jeszcze kwasior
Sauvignon Kretos mini grono przypadkowe na tegorocznych nasadzeniach 20Bx, pestki już ładnie chrupią.
Pinot Gris 17 Bx, kwasior

_________________
GZEHO


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 23 września 2021, 18:22 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Przymierzam się do zbioru wczesnych odmian jasnych.
Dzisiejsze pomiary ,to 20-21Bx : Aurore, La Crescent, Osceola Muscat, Kristaly, Vandal Cliche, Muscat Odeski; będzie cuvee :wink:

Druga tura to odmiany późne w moim klimacie, takie jak : Bianca Seyval, Traminette, Hibernal, Petite Ami.
Te odmiany potrzebują jeszcze ok.2 tygodmi dojrzewania; na dzisiaJ to mają 16-19 Bx i spore kwasy :!:
Ale "niech żywi nie tracą nadziei..."

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 25 września 2021, 18:11 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
Muscaris. Pomiary z dzisiaj.
Bx=22,5
TA=6
pH=3',25
To jest odmiana na cool climate! Będzie z czym skupażować Solarisa w razie kwacha. Zbieram w najbliższych dniach.
Chyba dosadzę mimo pewnych wad.

Johanniter
Bx=19
TA=9,0
pH=3,20
szypułki u nasady zaczynają drewnieć. Jak przez 2 tygodnie nie będzie armagedonu to dojdzie.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 25 września 2021, 20:00 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): wtorek, 3 marca 2015, 12:24
Posty: 97
Lokalizacja: Głuchów Dolny (Wzgórza Trzebnickie)
Też dzisiaj pomierzyłem parametry. Jest słabo...

Parametry na 25.09.2021:
- Riesling 18Bx
- Gewurztraminer 20.5 Bx
- Pinot Gris 19Bx
- Pinot Noir 18,5 Bx
Kwasów nie podaje, bo coś mi się nie chce wierzyć w to co mi wyszło, a wyszło dużo.

Na szczęście wszystko jeszcze w miarę zdrowe i oprócz paru przypadków szarej pleśń na Pinot Noir może jeszcze powisieć.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 25 września 2021, 20:43 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): piątek, 23 listopada 2018, 23:43
Posty: 28
Myślałem, że takie odmiany u nas o tej porze to zielone a ty piszesz słabo. Słabo to Solaris 21 brix.

Sent from my ONEPLUS A3003 using Tapatalk


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 27 września 2021, 09:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Pomierzylem wczoraj kilka odmian.
Najlepiej wypada Roesler, na upartego mógłbym go zbierać bo ma już tylko ok. 10 g kwasów a więc winifikacja bezproblemowa cukier średnio 21 przy czym jest sporo zrodzynkowanych jagód które mają sporo więcej, a których nie dołączyłem do pomiaru. Ale że jeszcze nie rozpada się na krzewach to trzymam do oporu.
CsF duży rozstrzał pomiędzy gronami ale jest lepiej niż mogłem się spodziewać nieco ponad 20 brix.
Jagody na wszystkich odmianach napompowane wodą i trzeba trochę jeszcze potrzymać.
Zweigelt Signum idealnie zdrowy, miejscami cukier ponad 20 brix ale kwas jeszcze 13,5.
Musi min. ze 2 tygodnie powisieć.
Generalnie patrząc przekrojowo przez kolejne różne pogodowo lata jednak niezależnie od wszystkiego Roesler nie ma u mnie konkurencji.
Wreszcie będzie wino z Pannonii z lepszym charakterem bo kwas oscyluje jeszcze koło 10.
Patrząc na stan i jakość owoców muszę się jednak przeprosić z Generosą, i zwiększyć ilość krzewów, bo nie ma lepszej vinifery na ten mokry klimat, jest po prostu pancerna, dosadzam.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 292 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO