Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 20:11

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 292 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 20  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 11 września 2021, 05:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
Kiedy Regent kwitł była doskonała pogoda i niestety świetnie się zapylil. Do tego doszło napompowanie jagód po opadach. Niektóre jagody nie wytrzymują tej ciasnoty i się urywają . Jak nie zaschna to gniją.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 11 września 2021, 09:21 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 27 października 2019, 09:50
Posty: 234
Lokalizacja: Karpicko szer.geograficzna 52,1167 ogród winoroślowy
zbyszekB napisał(a):
.A jak oceniasz Hybrtdę z Karpicka :?:
U mnie nie przemarzła zimą bez okrywania.
Owocuje w pełni. Na dziś 20Bx - najwięcej ze wszystkich odmian....
Ma się dobrze pod względem zdrowotności i kondycji, ale mimo mniejszego obciążenia (szacuje wzrokowo po redukcji wielkości gron 3-4 kg na krzew, ponieważ już mam praktyczne doświadczenie przy zbiorach) natomiast w poprzednich rocznikach 5-6 kg. Cukier średnio 17 brix przy wyczuwalnym znacznym kwasie. Do zbiorów pozostało jeszcze 20 dni, dużo, mało, czas pokaże.
zbyszekB napisał(a):
Dzisiejsze pomiary refraktometrem
Hybryda z Karpicka - 20Bx (obciążenie ok.2kg/krzew.
Przy takim obciążeniu do końca września może nabić do 25 brix.

_________________
Piję nie po to, żeby upaść, lecz żeby się podnieść.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 11 września 2021, 10:48 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Trochę za wcześnie ale skusiłem się na dokładniejszy pomiar Roeslera. Próbka z wielu krzewów 19 brix, co ważne kwas nie jest tak kosmiczny jak myślałem, ale całkowicie w normie dla tej odmiany i pierwszej połowy września 14,5. Nie jest źle, Roesler radzi sobie.
Pannonia średnia 20 brix, kwas jeszcze wysoki 11,5.


Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 11 września 2021, 10:51 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 26 stycznia 2014, 19:48
Posty: 380
Lokalizacja: szamotuły, wlkp.
Moje wczorajsze pomiary są bardzo podobne, Hybryda z Karpicka 20 brix. Odporność przy zerwowym oprysku na rzekomego i siarki, żadnych problemów, jedyny oprysk wiosenny Topsinem. Jest jeszcze coś, wypadł mi jeden krzew na granicy z sąsiadką, która raczej niczym nie pryska. Gdy wróciłem w sierpniu z urlopu, to zauważyłem na nim więdnące liście, które dziś już padły. Owoce raczej nie będą z niego się już nadawać ?
Solaris 23 brix
Regent pięknie już od dawna wybarwionych, jednak cukier na poziomie 15 brix i pestki zielenizna.
Muscaris też cieniutko 17 brix, reszty nie mierzyłem.

_________________
Pozdrawiam Tomek.
https://www.facebook.com/Ogród-winoroślowy-Toma-105224865590825/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 11 września 2021, 19:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
To jest ciekawy sezon gdzie
bardzo dobre odmiany typu Regent dojrzewają gorzej niż wczesne odmiany vitis vinifera jak Messias a nawet wczesny bordoski klasyk czyli Aboriou Noir. Na dodatek obydwie vinifery pokazały przy identycznej ochronie chemicznej podobną lub lepszą odporność na m.rz (m.p. w tym sezonie brak) i lepszą odporność na sz.p. bo na Regencie pojawiło się już trochę jagód porażonych sz.p. - usuwam ręcznie. Aboriou jest w pełni odporne na sz.p. Faktycznie na Regencie cukier przyrasta słabo, jutro zrobię dokładniejsze pomiary. Na dodatek Regent rośnie u mnie w najlepszym i najcieplejszym miejscu blisko budynków.
Mietek słusznie zauważył że jagody na Regencie są duże i dość zbite, gdyż bardzo dobrze się wiosną zapylił.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 11 września 2021, 19:19 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 19 października 2014, 13:24
Posty: 178
Lokalizacja: Jarosław
U mnie regent jest wcześniejszy niż w tamtym roku. Obciążenie około 3kg.

Średnio 20brix, kilka krzewach są zbite grona jak u pinota, reszta w miarę luzna.

Przy takiej samej ochronie co np Solaris który złapał mp i szarą, w 100% czysto, nawet liście czyste aż dziwne.

Nie pęka, osy wola Solarisa i Nektara, ciekawe jak będzie za miesiąc.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 12 września 2021, 14:45 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): poniedziałek, 3 maja 2010, 20:01
Posty: 374
Lokalizacja: okolice Chrzanowa k/Krakowa
Po blisko miesięcznej nieobecności na winncy (30 m od domu) wczoraj wreszcie się wybrałem, skosiłem wysoką trawę w międzyrzedziach i odsłoniłem owoce. Myśłałem że rok stracony, a tutaj o dziwo, owoce okazały się zdrowe! (profilaktyka zadziałała)

Parametry zmierzone dzisiaj (Brix):
Solaris - 18
Jutrzenka - 12
Muskat Odeski- 12
Seyval Blanc - 16
Muskaris - 16
Regent- 18
Rondo - 18
Cabernet Cantor- 15

Generalnie miesiąc w plecy. Ale o dziwo, wysztkie owoce zdrowe.
Troche m.p. na liściach Rondo i Solarisa.
Najgorzej wypada Jutrzenka i Muskat, na całym krzewie m.p.
Zaskakują mega słabe parametry Jutrzenki i M.O. (pierwsze poważne owocowanie)

foty

_________________
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 12 września 2021, 15:43 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Przed zapowiadanym deszczem (właśnie druga już dziś ulewa przechodzi )
pomierzylem z ciekawości Regenta, szału nie ma. Cukier 18,5, kwas 9, pestki zielone.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 12 września 2021, 15:47 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 11 kwietnia 2012, 00:28
Posty: 244
Lokalizacja: Woj. mazowieckie, Komorów
Środkowe mazowsze:
Białe:
Solaris 19-22 brix praktycznie można zbierać, ale z czym gdy:
Seyval Blanc 15-16brix
Muscaris 15-19 brix małe obciążenie
Johanniter 16-17brix.
Pinot gris 16brix kontrolne grona.
Czerwone:
Regent 15-17 brix
Cab.Cantor 16-17 brix
Monarch 16brix
Grona zdrowe , myślę że mogą powisiec ze 2 tygodnie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 12 września 2021, 16:05 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): piątek, 23 listopada 2018, 23:43
Posty: 28
Na południe od Jasła ten rok przypomina 2019:

Solaris - 21 Brix
Johanniter - 17 Brix
Seyval Blanc - 17 Brix
Regent - 15 Brix
Jutrzenka - organoleptycznie kwaśna
Hibernal - organleptycznie kwaśny

Dla Solarisa wszystko zależy od pH/Kwasów. Za ostatnie lata przy takim cukrze miał pH 2,9/3,0. Generalnie rok i tak lepszy niż przymrozkowy 2020 gdzie Solaris był zbierany przy 19 Brix i pH 3.0 (10 października).


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 12 września 2021, 19:35 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): czwartek, 29 października 2015, 10:03
Posty: 663
Lokalizacja: południowe mazowsze
Co tu pisać... .
Zdjęcia chyba więcej oddają. 8)
Ruta ciekawa chrupka smaczna i już zjedzona.
Prima zostawiłem już tylko jedno grono w celach poznawczych ale widać, że nic nie traci przetrzymana na krzewie.
Obrazek
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

_________________
pozdrawiam Sebastian
----------------------
Moje TOP odmiany : Prieobrażenie, Golicyn, Prima, Katrusia, Super Ekstra, Bajkonur, Orion Bielika, Garold


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 13 września 2021, 09:11 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 2 września 2015, 12:49
Posty: 79
Lokalizacja: Dolny Ślask, Równina Kącka, Pławna
U mnie niestety jakiś pomór poszedł po wszystkich czerwonych odmianach - Cabernet Cortis, New York Muscat, Regent. Pierwszy raz coś takiego widzę :shock: .

Końcówka sierpnia była zimna i deszczowa. Nawet się dogrzewaliśmy w domu. Wprawdzie tuż przed deszczami zrobiłem oprysk węglanem, ale nic to nie dało. Wszystko wygląda jakby roślina zakończyła wegetację - jagody zrobiły się miękkie, flaczkowate i usychają, liście tracą wodę i szeleszczą. Trafiło 70% regenta, 100% Cortisa i 20% NYM. Marquette się jeszcze trzyma, ale po liściach widzę, że to łabędzi śpiew. Zebrałem twarde grona z Regenta i NYM (17,5 Brix) - lepiej mieć jakieś wino niż żadne...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 13 września 2021, 09:38 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): wtorek, 3 marca 2015, 12:24
Posty: 97
Lokalizacja: Głuchów Dolny (Wzgórza Trzebnickie)
To może być to samo co opisałem w wątku 'Usychanie gron'?

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 13 września 2021, 11:27 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 2 września 2015, 12:49
Posty: 79
Lokalizacja: Dolny Ślask, Równina Kącka, Pławna
Może być, choć u mnie nie jest to tak zaawansowane. U mnie grona miękkie mają niższy poziom cukru niż grona twarde. Ale jeśli obeschną bardziej, to stężenie cukru wzrośnie na pewno. Ogonki u mnie nie uschnęły.
Co ciekawe, to samo widzę dzieje się ze śliwką węgierką. Część śliwek już usycha i wisi jak torba na zakupy. :crazy: A na polach widzę, że trafiło też czarny bez - już prawie nie ma liści a jagódki uschnięte.
Więc jeśli to patogen, to wielogatunkowy. :?:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 13 września 2021, 13:57 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): poniedziałek, 10 maja 2021, 07:55
Posty: 14
Lokalizacja: podkarpacie
PiotrPe ja mam podobnie. Z tym, że zwiędnięte grona nie odzyskują cukru, wręcz przeciwnie są kwaśne. Borykam się z tym problemem już drugi rok. Prawdopodobnie to sektorowe zamieranie szypułek, które spowodowane jest brakiem/nie przyswajaniem magnezu lub złym stosunkiem magnezu do potasu. Z tym, że w badaniach gleby potas, azot i magnez mam ok. Awaryjnie prysnąłem siarczanem magnezu, nie wiem czy coś to da ale za rok pewnie wprowadzę uzdatnianie roślin w magnez.. A może to coś innego? Miał ktoś coś podobnego i rozwiązał problem? Dodam jeszcze że szypułki nie zmieniają koloru, są zielone.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 292 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 20  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO