Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 10:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 292 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 20  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 3 września 2021, 19:53 
Kiper
Kiper

[quote="ArturK79"]No to Włodek, miałeś w sierpniu koło 17,5-18°C.
W Tokaju w sierpniu jest 22, a 16-17 mają we wrześniu, październiku i listopadzie. Kiedy im dojrzeje owoc we wrześniu i jeszcze powisi w mgle i ciepełku z miesiąc, zrobi się szlachetna pleśń.
Z całym szacunkiem, masz sierpień podobny do mojego, 17.5°C. Owoce nie zaczęły jeszcze porządnie dojrzewać.
To nie jest szlachetna pleśń.
Ale to twoje owoce i twoje będzie wino.

Artur,Sieraków to nie Tokaj.Solaris to nie Furmint...

Jakie masz teraz parametry?

PostNapisane: piątek, 3 września 2021, 20:05 
Kiper
Kiper

Archiwum sierpniowych danych z lotniska Ławica: https://www.meteoblue.com/pl/pogoda/his ... 21&month=9

Średnia na oko taka sobie (nie podali zbiorczej jeno sam wykres), ale ładnie widać ile padało i ile było słońca. Prawie wszystkie noce powyżej 10, a dni powyżej 20 stopni.

3,6 rentgena. Not great, not terrible.

PostNapisane: piątek, 3 września 2021, 20:36 
mistrz
mistrz

Miałem taki botrytis w ubiegłym roku na Solaris. Ale to był październik..

Załączniki:
20210830_212859.jpg
20210830_212859.jpg [ 58.93 KiB | Przeglądane 438 razy ]

PostNapisane: piątek, 3 września 2021, 20:45 
Kiper
Kiper

hajduk napisał(a):
Miałem taki botrytis w ubiegłym roku na Solaris. Ale to był październik..

Fajny przykład.
I u mnie tak się zaczyna,ale jednak we wrześniu.
Załącznik:
20210825_182502_copy_254x564.jpg
20210825_182502_copy_254x564.jpg [ 114.62 KiB | Przeglądane 477 razy ]

Załącznik:
20210825_182505_copy_254x564.jpg
20210825_182505_copy_254x564.jpg [ 105.31 KiB | Przeglądane 477 razy ]

PostNapisane: sobota, 4 września 2021, 14:35 
Kiper
Kiper

O wilku mowa...

Zainfekowane jedno grono Centennial Seedless, to bardziej schowane i blisko sąsiednich krzewów. Próbować nie próbowałem, ale powąchałem. Zapach przyjemny. Nie wyczułem żadnych nut octowych, gnilnych czy piwnicznych. Much w okolicy grona nie zauważyłem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jagody wywaliłem i profilaktycznie wyczyściłem liście z okolic gron:

Obrazek

Jagody jeszcze kwaskowe, ale już skubalne. Czuć pyszny muszkacik. 15-17 brix, zależy gdzie urwę.

PostNapisane: sobota, 4 września 2021, 14:56 
Ekspert
Ekspert

Kuba Ty jesteś w stanie to wszystko skonsumować? :shock:

PostNapisane: niedziela, 5 września 2021, 12:25 
Kiper
Kiper

Na raz i samemu to nie wiem, ale jak się zbierze rodzinka to max godzinka ;)

Jagódki już czują co je czeka:

Obrazek

- Aaaaa! Wcale nie jesteśmy pyszne, nie zjadajcie nas!

-- niedziela, 5 września 2021, 13:25 --

Przy okazji, taki mały disclaimer. Jeżeli ktoś myśli, że te grona ciągną się dalej w lewo i w prawo poza kadr, to niestety, ale nie :oops:

PostNapisane: niedziela, 5 września 2021, 14:25 
Ekspert
Ekspert

@narc81 Super, że podejmujesz nietypowe tematy! Koledzy jednoznacznie wypowiadają się, że w Polsce nie ma warunków do rozwoju szlachetnej pleśni (pewnie mają rację), ale warto podyskutować, bo to świetny marketingowy pomysł (polski Tokaj) - nie ma takich win w Polsce (na Morawach też się nie spotkałem).

Węgierski Furmint to bardzo późna odmiana. Na bazowe wino zbiera się ją z dużym kwasem wrzesień - październik. Część gron zostawia się, aż do zrodzynkowania nawet do końca grudnia. Jagody przejrzewając rodzynkują, a pleśń przyśpiesza ten proces. Nie wchodząc w szczegóły rodzynki po maceracji odciska się - nie fermentuje się nastawu razem z pestkami.

W moim odczuciu kluczowe jest zainfekowanie pleśnią (obsuszenie) owoców przejrzałych, tak aby koncentrował się tylko cukier a nie kwas. Tak, to znaczy z przejrzałych suszonych owoców, powstaje na Morawach wino słomkowe.

Solaris to wczesna odmiana tym bardziej na piachu u Władka, ale czy nie za wcześnie na infekcję pleśnią? Każda pleśń obsuszy jagody, ale kiedy je zbierać? Na pewno nie wtedy kiedy zostanie sama niedojrzała pestka otoczona skórką pokrytą zarodnikami.

I jeszcze jedna uwaga najlepsze Tokaje robi się z tych samych krzewów. To znaczy mamy dwa zbiory na wino i na rodzynki. Ten drugi rozłożony jest na raty zbiera się grona w odpowiednie "fazie". To, że na krzaku zostaje niewielki procent gron sprzyja dobijaniu cukru i rodzynkowaniu.

PostNapisane: niedziela, 5 września 2021, 20:00 
Ekspert
Ekspert

Pozostaje się tylko z kolegą suszi zgodzić, ujął sedno problemu.
Ale żeby forum nie zeszło tylko na jakże wysoki poziom dyskusji o pleśniach przy okazji dojrzewania, to jednak trzeba wrócić do smutnej nie tokajskiej północno-europejskiej polskiej rzeczywistości.
Do Tokaju mam sporo bliżej, niż z pólnocnego Warthegau, ale nie kręcą mnie te klimaty wina z cukrem.
Wolę dojrzałe owoce bez pleśni. Teraz tylko kwestia aby to co jest jako tako dowisiało do zbioru bez pleśni.
Parę porannych fotek z 05.09.2021. więcej zdjęć w albumie na fotosiku.
Soreli:
Obrazek

Pannonia:
Obrazek

Bacska:
Obrazek

Csersegi Fuseres:
Obrazek

Csilam:
Obrazek

Zweigelt Signum:
Obrazek

Negru de Dragasani:
Obrazek

Roesler:
Obrazek

Rubinet:
Obrazek

Neronet:
Obrazek

Lider tego fatalnego roku wśród odmian czerwonych - Messias:
Obrazek

PostNapisane: niedziela, 5 września 2021, 22:52 
Kiper
Kiper

Narc, rozumiem z opisu na FB Twojej winnicy, że w tym roku to dwuletnia winnica i ta ilość gron jaka jest na zdjęciach to obciążenie 2 letnich krzewów?.

PostNapisane: poniedziałek, 6 września 2021, 11:53 
czeladnik
czeladnik

Po opadach rzędu 180 ml w sierpniu, Krasotka nie pęka. Chyba dojrzeje, jeżeli pogoda pozwoli. Obrazek https://www.fotosik.pl/zdjecie/048d8c66ce99c5f1
Podobnie Muskat Bleu. Rzekomy rozpanoszył się na dobre, przeganiany na przemian Ridomilem i Orvego. Jednak w przyszłym sezonie wzmożona czujność i ochrona. Prawdziwy mączniak nie wchodzi, niedaleko wskaźnikowy dąb liście ma nie porażone. Najbardziej podatny na m.rzek.okazał się Regent i PG. Część porażonych jagód pousuwałem.
Rondo u mnie na piachu wystartowało wcześnie, bo tak ma. Nie było przymrozków i szczęśliwie dojrzewa, jednak z miesiąc trzeba jeszcze czekać. https://www.fotosik.pl/zdjecie/d99443b6b38f1744
Solaris kontrolny - 19 Brix. Po obfitych opadach poszedł drugi raz siarczan potasu, tym razem posypowo. Częściowo, bo wcześniej rozcieńczałem w wiadrze do podlania, ale deszcz mnie uprzedził.

PostNapisane: poniedziałek, 6 września 2021, 12:16 
Kiper
Kiper

suszi napisał(a):
@narc81 Super, że podejmujesz nietypowe tematy! Koledzy jednoznacznie wypowiadają się, że w Polsce nie ma warunków do rozwoju szlachetnej pleśni (pewnie mają rację), ale warto podyskutować, bo to świetny marketingowy pomysł (polski Tokaj) - nie ma takich win w Polsce (na Morawach też się nie spotkałem).
Węgierski Furmint to bardzo późna odmiana. Na bazowe wino zbiera się ją z dużym kwasem wrzesień - październik. Część gron zostawia się, aż do zrodzynkowania nawet do końca grudnia. Jagody przejrzewając rodzynkują, a pleśń przyśpiesza ten proces. Nie wchodząc w szczegóły rodzynki po maceracji odciska się - nie fermentuje się nastawu razem z pestkami.

W moim odczuciu kluczowe jest zainfekowanie pleśnią (obsuszenie) owoców przejrzałych, tak aby koncentrował się tylko cukier a nie kwas. Tak, to znaczy z przejrzałych suszonych owoców, powstaje na Morawach wino słomkowe.

Solaris to wczesna odmiana tym bardziej na piachu u Władka, ale czy nie za wcześnie na infekcję pleśnią? Każda pleśń obsuszy jagody, ale kiedy je zbierać? Na pewno nie wtedy kiedy zostanie sama niedojrzała pestka otoczona skórką pokrytą zarodnikami.

I jeszcze jedna uwaga najlepsze Tokaje robi się z tych samych krzewów. To znaczy mamy dwa zbiory na wino i na rodzynki. Ten drugi rozłożony jest na raty zbiera się grona w odpowiednie "fazie". To, że na krzaku zostaje niewielki procent gron sprzyja dobijaniu cukru i rodzynkowaniu.

Dzięki za komentarz! Jednak można!

To jest kontrowersyjny temat i zdaję sobie z tego sprawę...

Suszi,zgadza się,Solaris jest wczesną odmianą.
Jeśli ktoś czyta moje posty dokładnie to wie,że to drugi rok uprawy (@Przemar) żeby nie powielać.
Młode krzewy,wczesny,bezprzymrozkowy start,czarny ugór.Max 1.5kg na niektórych krzewach.Ostatni raz pryskna Szp po kwitnieniu.4 miesiące suszy,ciut wilgoci od jeziora,wiaterek itd...
Botrytis u mnie pojawiła się nawet w tej suszy,ale to był czas gdzie cukry były na poziomie 17-18Brix i jak dobrze Suszi przytoczył,sporo kwasu.Nie pryskałem.Ryzyk/fizyk.Brixy podskoczyły.Dojrzalość Solarisa można by określić na 20brix(umownie) ale kwasy już raczej dużo poniżej 10g/l .
Zaczęły się 2/3 dniowe przejściowe opady,później upał.Po tygodniu znowu deszcz 2/3 dni i upał.Botrytis zaczęła się mocniej rozwijać,praktycznie od przedwczoraj.Narazie upał wczesno jesienny i narazie przystopowała.Proces zasuszania trwa.
Będę zbierał w tym tygodniu.Nie ryzykuję więcej,bo przyszły weekend to burze i opad a później pochmurno i chłodniej(raczej klęska).

Wejdźcie na Naszewinnice.pl tam stoi wyraźnie,że Solaris w PL nadaje się do tego typu zbiorów.

Nic na siłę! Nikogo nie namawiam bo to ryzykanctwo!

Załącznik:
20210905_170238_copy_254x564.jpg
20210905_170238_copy_254x564.jpg [ 139.13 KiB | Przeglądane 692 razy ]

Te z nalotem Wam daruję,nie jestem gotowy na falę krytyki...;)

Przerabialiśmy ten temat na sąsiednim forum.Zdanie były podobne jak tym.

Reasumując.
Dlaczego Solaris?
Wcześnie dojrzewa,a pogoda widać potrafi zaskoczyć nawet na przełomie Sierpnia i Września.
Terroir jest bardzo ważne.

P.S te fotki na dziś 26-30Brix
W zasuszonych z nalotem,poza skalą.

Późny zbiór to przejrzałe owoce,zgadza się.
W Niemczech jest podział bardziej dokładny,że względu na typ dojrzałości,zainfekowanie Botrytis i oczywiście zawartość cukru.Tak na przykład zasuszone i wyschniete grona to TBA,(trockenbeerenauslase) najwyższy poziom win słodkich niemieckich pomijając lodowe(eiswein).Wyglądają +/- tak:

Załącznik:
Screenshot_20210906-131044_Gallery_copy_151x336.jpg
Screenshot_20210906-131044_Gallery_copy_151x336.jpg [ 48.68 KiB | Przeglądane 692 razy ]

Dobra,a co tam...! Dla porównania moje:
Załącznik:
Screenshot_20210906-131513_Gallery_copy_151x336.jpg
Screenshot_20210906-131513_Gallery_copy_151x336.jpg [ 51.3 KiB | Przeglądane 692 razy ]

Porównując Furminta i Rieslinga,oba są późne,z nich w naszych warunkach późnego zbioru z Botrytis we wrześniu nie da się zrobić,ale Solaris wydaje się być bardzo dobrą odmianą na ten czas.

PostNapisane: poniedziałek, 6 września 2021, 13:20 
mistrz
mistrz

narc81 napisał(a):

Ale co można?
Wszyscy kulturalnie wypowiadamy się na temat tego pomysłu.
Ja bym zadał pytanie, czym różni się grono z dobrą od tego z niedobrą botrytis. Czy to są kwestie tylko organoleptyczne, czy też jakieś fizykochemiczne.
Innymi słowy: czy jeśli jagoda jest słodka to jest gwarancja szlachetności pleśni, czy tylko pierwszy podstawowy warunek, a są jeszcze inne warunki i cechy, które powinny byś spełnione. Kwaśne i śmierdzące owoce wyrzucamy w ogóle z zabawy.
Ja uznałem, że mam botrytis na moim Kristaly i wrzuciłem kilka gron do nastawu. Rok miałem dobry, jagody były słodkie. Zaryzykowałem. Wino jest bardzo dobre. Ale nie odważyłbym się go sprzedawać.

Załączniki:
kris3.jpg
kris3.jpg [ 74.78 KiB | Przeglądane 649 razy ]
kris1.jpg
kris1.jpg [ 75.92 KiB | Przeglądane 660 razy ]
kris2.jpg
kris2.jpg [ 127.45 KiB | Przeglądane 660 razy ]

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437

PostNapisane: poniedziałek, 6 września 2021, 13:43 
Kiper
Kiper

ArturK79 napisał(a):
narc81 napisał(a):

Ale co można?
Wszyscy kulturalnie wypowiadamy się na temat tego pomysłu.

Ad.2 Nieliczni.
Ad.1 Zastanawiać się.

Wejdź na stronę,którą podałem wyżej.Poczytaj.

PostNapisane: poniedziałek, 6 września 2021, 14:22 
Ekspert
Ekspert

@narc81, rób wino botrytyzowane i nie przejmuj się krytyką :idea:
Przywieź lub wyślij jakąś małą butelczynę na zlot winogrona.org :wink:
Jeżeli Winnica Turnau zrobiła takie wino to i Ty masz szanse :!: :!: :!:

Winnica Turnau Szlachetny Zbiór 2019
https://www.fine-wine.pl/winnica-turnau ... r-2019-p61
375ml/67zł
PS
Czy ktoś pił to wino i może ocenić :?:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 292 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 20  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1