Teraz jest środa, 14 maja 2025, 03:40

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 355 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 22 września 2018, 12:33 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 26 stycznia 2014, 19:48
Posty: 380
Lokalizacja: szamotuły, wlkp.
Jestem zaskoczony jak bardzo duża różnica jest w dojrzewaniu odmian, nie biorąc już pod uwagę różnych rejonów polski ale praktycznie sąsiadujących ze sobą.
Niektórzy tak wcześnie zaczęli zbiory w tym roku i z takimi pomiarami że szok, kwasy tak niskie że muszą dokwaszać...
Czyżby wiek krzewu miał tak duże znaczenie nawet gdy nie ma przeciążenia ?
Co mnie jeszcze zastanawia to w niektórych przypadkach gdy cukry są tak niskie to nawet kwasy są na odpowiednim poziomie gdy w innych przypadku cukier wysoki ale o kwas za duży.
Ja zbiory odmian czerwonych zacząłem w tym tygodniu i stwierdzić mogę że u mnie blisko Poznania gdyby nie jedyny wróg osy, ktorym poziom kwasu nie przeszkadza absolutnie wybierają odmiany z największym cukrem, to spokojnie mogłoby jeszcze wszystko wisieć. Spanikowałem i został jeszcze tylko Marszałek.

_________________
Pozdrawiam Tomek.
https://www.facebook.com/Ogród-winoroślowy-Toma-105224865590825/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 22 września 2018, 14:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4620
Lokalizacja: Rybnik
Tak, ten rok jest wyjątkowy. Nigdy nie miałem rąk niskich kwasów. Gdybym kierował się tylko nimi to zbierał bym 1-2 tygodnie wcześniej. Hibernala zbierałem zazwyczaj z kwasami 8-9. W tym roku miał 7,5 i do dojrzałości technologicznej mu trochę brakowało.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 22 września 2018, 14:59 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2867
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
No... nie wiem co myśleć o tych wszystkich wynikach, bo:

Marquette w 2016 r miała 24,7 Brx, a kwasy 9,5

Marquette w 2018 r ma 25 Brx, a kwasy 11,8.

Hibernal natomiast ma niezłe parametry 22 Brx i kwasy 7,7

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 22 września 2018, 16:49 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3291
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
W tym sezonie coś mało o deserówkach piszemy (magia wina zwycięża :wink: ).
U mnie już w deserach końcówka (skomentuje tylko bardziej wartościowe "jesienne" a wcześniejsze pominę).
Dziś zajadamy kolejne grono Błagowiesta, fajne, równiutkie, żółte grona o subtelnym smaku. Zaskoczył na plus Dienał, ma nutę kwasku i to daje odczucie miłej świeżości, że aż miło konsumować. Równe duże grona. Alladyn też w ścisłej czołówce a w zeszłym roku słabo go oceniłem, bo jakoś do super smaku mu brakowało. Zodiak u mnie co roku mega smaczny. Prowadzony w bardzo dużej formie stał się u mnie świetnym "wykarmiaczem" dla rodziny i gości, bo wszystkim smakuje. Nizina smak w ścisłej czołówce, ale już jest wspomnieniem a niby miała być taka późna. Obecnie świetnie smakuje Neptun, czuć te "jabłuszka", ta pikantność, kwasowość i świeżość - rewelacja (pretenduje do 1 miejsca w kategorii: smak). Szkoda, że u mnie na szczepieniu nie wykazał się wielkością i chyba odetnę na tym krzewie któreś z innych naszczepionych odmian, bo kilkanaście kilo owoców wielu odmian z jednego krzewu to za dużo... Mój jesienny faworyt Century już podjadany, ale jeszcze nie gotowy. Za bardzo go nie redukuje i corocznie przeciążam, stąd zapewne te opóźnienia w stosunku do innych. Najwyżej dojadać go będziemy 11 listopada albo na Boże Narodzenie, bo może wisieć długo bez zmian w smaku i konsystencji. Festivee wykarmia nas od końca sierpnia, fajna, bezproblemowa, stabilna odmiana, ale teraz już dla mnie zbyt słodka (wspomniany Alladyn to samo). Bardzo u mnie lubiana odmiana. Jest jeszcze nie gotowy A1704, więc czekamy.
W pracy zgodnie z maksymą "przez żołądek do serca" :wink: oczywiście "wykarmiam kobitki" i oprócz wielkoowocowych, najbardziej uwielbiany jest poczciwy Swenson Red. Jeszcze kilka kilogramów wisi w bardzo dobrej kondycji, te zacienione jeszcze dojrzewają, więc to świetne rozwiązanie na końcówkę sezonu.
Dziwny rok, bo u mnie już finisz sezonu a to nawet nie koniec września.
Co by "magii wina" :wink: stała się zadość to dziś ustawiłem eksperymentalny nastaw z beznasiennej Anastazji (5,3l miazgi z jednego krzewu a ma nawet 22blg i kwas 7g/l ) i ciekawe co z tego wyjdzie. Anastasja jest późnawa, ale już mi się dłużej czekać nie chciało, bo straszą deszczami i chłodem.


Załączniki:
Anastazja2018.09.22.jpg
Anastazja2018.09.22.jpg [ 73.73 KiB | Przeglądane 1053 razy ]

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 22 września 2018, 17:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1169
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Sławek , dzięki za opisy, ciekawe, pomocne. Również posiadam Anastazję, smaczna plenna, tylko nie wiadomo do czego ją przeznaczyć. Jest beznasienna, do jedzenia za drobna, na wino za duże grona.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 22 września 2018, 17:52 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 26 stycznia 2014, 19:48
Posty: 380
Lokalizacja: szamotuły, wlkp.
Andrzej_z_Wolki napisał(a):
Misza napisał(a):
Tak, ten rok jest wyjątkowy. Nigdy nie miałem rąk niskich kwasów..

Rąk niskich kwasów ??
Co masz na myśli?? :shock:

Z pewnością literówka i chodzi o - tak niskich kwasów.

_________________
Pozdrawiam Tomek.
https://www.facebook.com/Ogród-winoroślowy-Toma-105224865590825/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 22 września 2018, 18:34 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:04
Posty: 2263
Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Po wczorajszym wieczorno-nocnym porywistym wietrze przyszedł nad ranem zapowiadany deszcz. Jako że dzień był już słoneczny, choć chmur nie brakowało, a prognozy mówią o kolejnych opadach, zerwałem dzisiaj wszystkie grona odmian, których parametry podaję niżej:

Pinot Gris - 23,5 - 25 Brix
Traminer - 22 Brix
Gewurztraminer - 23 - 25,6 Brix
Silvaner - 23 - 25 Brix
Veltliner - 23,5 -24,5 Brix
Na krzewach zostały jeszcze grona Merlot 2010 i 2013, Cabernet Sauvignon 2013 oraz Riesling 2010.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 22 września 2018, 19:35 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): piątek, 14 października 2016, 19:21
Posty: 71
Lokalizacja: Zubrzyca Górna pod Babią Górą 770m n.p.m.
u mnie na wysokościach dziś:
Solaris 22,5 Bx
Marquette 22Bx
Leon M. 20
Negritonok 20
PNP 19
Regent 19
MF 18,5
Muskat donskoj 17
wszystko krzewy testowe po 1-2 szt. Trzymam do oporu, a później wszystko razem do jednego balona.
Pozdrawiam z 770m. n.p.m.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 22 września 2018, 20:00 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3291
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Czytam co chwilkę posty z wynikami pomiarów wielu interesujących odmian i często nurtuje mnie pytanie: przy jakim obciążeniu krzewu są te brixy? Jest chyba różnica jak ktoś ma 4 gronka po 50-100 gram, inny ma na krzewie 2 kg a inny może i z 5 kg. Obawa moja dotyczy przede wszystkim mniej znanych odmian (brak porównań). Już nawet nie pytam o formy prowadzenia czy stanowiska. W tym dobrym roku można łatwo nabrać błędnych przekonań i potem nasadzić coś co przy pełnym obciążeniu tych parametrów corocznie nie powtórzy.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 22 września 2018, 20:20 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2867
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Jedynie Hibernala zważyłam, było ok. 80 kg, dla 64 krzaczków, czyli średnio na krzaczek wyszło 1,25 kg.
Myślę, że dobrze, bo ziemia 6 klasa.
Podobnie będzie u mnie ze wszystkimi innymi odmianami, bo podobnie redukowałam gronka.
No chyba tylko Marquette mnie zawiodła :( i było raczej mniej.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 23 września 2018, 22:20 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Pozostały jeszcze do zbioru
Białe (wszystkie przeciążone owocowaniem)
- Johanniter 20 Brix
- Hibernal 19 Brix
- Muskat Odeski 18 Brix
Czerwone
- Cabernet Cortis 21 Brix
- Sirame 20 Brix (przeciążone owocowaniem)

Pozostałe to pojedyncze testowe egzemplarze

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 26 września 2018, 11:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5471
Lokalizacja: Łódź i okolice
Nie wiem co się dzieje. Dorsa 20brix ale pestki jeszcze na pół zielone. Żadnego roku tak nie było.
Regent pestki już ok ale tylko 18 brix. :shock:
Johanniter 19-20 brix pestki wybarwione.
A miało być wcześniej. :(

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 27 września 2018, 11:26 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Wczoraj zmierzyłem Rieslinga
20,2Bx
kwas 8,6g/l
pH 3,0 - bardzo niskie, ale to Riesling. Pewnie powisi jeszcze ze 2-3 tyg.
Kernling dużo słodszy, ale nie mierzyłem.
Szp nie widać, tylko te owocówki w tym roku psują część gron. To co zauważyłem wyciąłem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 27 września 2018, 17:49 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): wtorek, 8 sierpnia 2017, 21:55
Posty: 128
Lokalizacja: Powiat Poznański
U mnie dzisiaj robiłem pomiary i takich wyników u siebie nie pamiętam
Rondo 23Brix, Regent 21Brix. chyba czas na zbiory :thumbup:
Ile będzie z jednej winorośli , będę mógł napisać dopiero jak zbiorę i zważę. :unknown:

_________________
Szymborska: ludzie głupieją hurtowo i mądrzeją detalicznie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 27 września 2018, 19:02 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): wtorek, 8 sierpnia 2017, 21:55
Posty: 128
Lokalizacja: Powiat Poznański
Zrobiłem tylko jeden oprysk na rzekomego i to wszystko. Teraz liście wyglądają nie ciekawie ,mączniak prawdziwy widoczny gołym okiem .
Przy kwitnieniu bardzo ograniczyłem ilość gron na krzewie -winorośli.

Weź pod uwagę fakt ,że Wielkopolska w tym roku była jednym z suchszych rejonów kraju , a przez lipiec i sierpień deszcz może spadł 2 (dwa razy) , no i do tego temperatury jak na południu kontynentu.

_________________
Szymborska: ludzie głupieją hurtowo i mądrzeją detalicznie


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 355 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO