Teraz jest wtorek, 13 maja 2025, 15:20

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 355 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 20 września 2018, 15:07 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5471
Lokalizacja: Łódź i okolice
U mnie Rondo 21 brix ale za to Regent i Dorsa tylko 18 brix.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 września 2018, 15:59 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
vanKlomp napisał(a):
Zbyszek winogronom do gromadzenia cukrów potrzebne są chłodniejsze noce żeby pomyślały, że to już jesień. A tak to myślą, że jeszcze lato i nie gromadzą.

Krzysztofie,
w takim razie te nie przeciążone , które mają w tej chwili mało cukrów trzymam dalej na krzewach , aż nastanie jesień :lol:
Jeżeli twoje sugestie się potwierdzą stawiam flaszkę mojego najlepszego wina AD 2018
Jeżeli nie , obciążę Ciebie flaszką... :wink: :lol:
Nie ma letko, taka stanowcza wypowiedź powinna mieć konsekwencje :wink: :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 września 2018, 16:09 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 25 sierpnia 2015, 21:04
Posty: 559
Lokalizacja: Śląsk, Pszczyna-Ćwiklice 224 m n.p.m
U mnie Johanniter 20 brix i 9 g/l kwasów. Zapowiadają załamanie pogody, więc chyba jutro zbiore, gdyby nie to, to jeszcze z tydzień bym je zostawił.

_________________
Pozdrawiam Arek - https://web.facebook.com/winnicazadomem/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 września 2018, 16:27 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
arki4 napisał(a):
U mnie Johanniter 20 brix i 9 g/l kwasów. Zapowiadają załamanie pogody, więc chyba jutro zbiore, gdyby nie to, to jeszcze z tydzień bym je zostawił.

U mnie Johanniter średnio 17,5 Brix niezależnie od obciążenia (1-3kg/krzew)
Czekam na jesień :lol:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 września 2018, 17:12 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
U mnie Johanniter tydzień temu przed deszczami miał 18 brix ile teraz ma nie wiem nie mierzyłem ale ścinam go w Sobotę z samego ranka skoro świt :)

Ups zmiana planów z piątku na sobotę nad ranem zapowiadają opady deszczu w mojej okolicy będzie trzeba zbierać w Piątek wieczorem i owoce schłodzić przed przerobem ....

Pozdrawiam
Marcin.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 września 2018, 17:28 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Johannitera, Seyvala ,MO zostawiam na po deszczach.
Zdrowe, mam nadzieję ,że przetrwają deszcze :!: :wink:
Przed deszczami spróbuję zebrać marszałka, regenta i drugą połowę leona :?: :!:
A jest tego od cholery i ciut ciut więcej :wink:
edit
literówka

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Ostatnio edytowano czwartek, 20 września 2018, 20:42 przez zbyszekB, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 września 2018, 19:24 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:04
Posty: 2263
Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Wyniki z środy, 18 września:
Tauberschwarz - 20-24 Brix, czyli bez zmian.
Pinot Noir - 23 Brix tzn. rownież bez zmian, tzn. dopełnia cukier w gronach.
Pinot Meunier - 23-24 Brix ( ładny wzrost cukru )
Portugieser Bleu - 23,5 Brix ( podobnie cieszacy wzrost ). Portugieser Bleu zostanie dosadzony w przyszłym roku jako deserówka przy drewnianym płocie. Jest niebywale słodki, grona są prawie bez pestek, a miąższ zbity. Zaskoczyła mnie bardzo pozytywnie ta odmiana.
Grona powyższych odmian zostały ścięte w środę wieczorem.

Pomiary z czwartku, 19 września:
W czwartek zerwałem ostanich osiem gron Elblinga. Waga gron od 180 do 300 g. Jagody piękne, duże. Cukier oszałamiający na poziomie 21,5 -22,5 Brix. Najsłodsze miały nawet 24,5 Brix. W przyszłym sezonie z racji sentymentu do Saksonii ( jak i rodzinnych, gdyż część mojej rodziny z zachodniej Wielkopolski mieszka w Saksonii ) tworzę małą uprawę w sile 15 Elblingów, co da łączną ilość 18 sztuk.
Druga z badanych wczoraj odmian to Chardonnay. Zerwałem 6 gron, które zostawiłem do sprawdzenia parametrów. I tu niemała niespodzianka. Cukry średnio na poziomie 22-24,5-25 Brix. W paru gronach jagody miały nawet 27,4 Brix. A do tego pierwszy raz wyczuwam wspaniały smak Chardonnay. No i tu powiększam uprawę o 15 krzewów, co da ilość 18 sztuk, ponieważ od roku mam zamysł utworzenia uprawy na wzór szampański.
W następnych dniach czas na kolejne odmiany. Pogoda cały czas słoneczna,a od niedzieli z temperaturą +30, +31 st. C. Jutro pomiar cukru w Pinot Gris, Gewurztraminerze, Traminerze oraz w Silvanerach i Veltlinerach.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 września 2018, 19:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Andrzej_z_Wolki napisał(a):
Co Wy jeszcze na tych krzakach trzymacie ?? :lol:
Ja już zebrałem wszystko( zostały tylko labruchy) ścigając się razem z osami , żeby zdążyć przed szpakami (tymi z zachodniej syberii ) :lol:
.....

Ja trzymam jeszcze te najpóźniejsze jak: Hibernal, Johannisher,Merlot, Alibernet itp
Same późne odmiany ,ale tylko pojedyncze testowe krzewy.
Szpaki z zach.Syberii jeszcze do mnie nie doleciały :D
Nawet w tym roku nie zakładałem siatek :!: :!: :!:
Tyle w tym roku różnych owoców ,że szpaki mają bardzo duży wybór :D
Owadów (os,szerszeni ) też niewiele, "no problems", owoce jak na razie u mnie nie gniją :D , mogą wisieć nadal, choć nie wiem jak długo :?: :idea:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 września 2018, 20:07 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5471
Lokalizacja: Łódź i okolice
zbyszekB napisał(a):
Johannitera, Seyvala ,MO zostawiam na po deszczach.
Zdrowe, mam nadzieję ,że przetrwają deszcze :!: :wink:

Też się zastanawiałem dosyć długo i też postanowiłem dać szansę poczucia jesieni. Tym bardziej, że od środy ma być znowu słonecznie.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 września 2018, 20:41 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1723
Lokalizacja: Łazy (Jura)
U mnie SAT przekroczył 3000. Ale heca.
Został mi tylko Dunaj, Dornfelder i Pinot Wrotham. Wszystkiego pewnie z 10-15 kilo.
Jutro to pozbieram przed deszczami i ręczna zabawa.
Młynkodszypułkowarka właśnie wywędrowała już na strych, dla niej sezon zakończony.

Na po deszczach to ja sobie będę jeszcze z jabłkami walczył. Jak to mówią w telewizji "klęska urodzaju".

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 września 2018, 21:09 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): środa, 22 czerwca 2016, 13:51
Posty: 38
Lokalizacja: Włoszakowice
W zeszłą niedzielę zebrałem Muscarisa - zaczął łapać szarą pleśń, po tłoczeniu pomiar cukru 27 Blg (23 po uwzględnieniu niecukrów) i 8,5*0,75=6,4 g/l kwasów.
Nie będzie za mało kwasów w winie? Spróbuję zatrzymać fermentację przy ok. 11,5-12% alkoholu..

Rafał


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 21 września 2018, 07:38 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 10 października 2008, 01:00
Posty: 35
Lokalizacja: Pomorskie, Bytów
Wczoraj sprawdziłem mojego Regenta - wyszło 21~21,5 BRIX. Niestety nie mam sprzętu do pomiaru kwasowości. W ubiegłym roku miałem max 17 BRIX.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 21 września 2018, 08:16 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:04
Posty: 2263
Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Wyniki z dzisiejszego poranka.
Cabernet Sauvignon - średnio od 21,5- 22 - 23 Brix. W najsłodszych jagodach 24 Brix. Owoce słodkie, bardzo miłe w smaku. Pestki wybarwione i chrupkie, skórka bez śladu cierpkości.
Merlot - 21,5 Brix. W najbardziej słodkich jagodach 23,5 Brix. Owoce słodkie, przyjemne w smaku. Pestki wybarwione, chrupkie i bez goryczki, a skórka miękka i bez cierpkiego posmaku.
Krzewy pobiły zatem rekord z poprzednich lat:
18 września 2015 r. : 19 Brix
15 września 2016 r. : 22 Brix


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 21 września 2018, 11:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
W tym sezonie nawet Nizina nabrała już smaku

Obrazek

Obrazek

Obrazek

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 21 września 2018, 11:55 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 26 lutego 2012, 19:23
Posty: 967
Lokalizacja: Tarnów, 222mnpm
U mnie trochę bardziej wybarwiona, dzisiaj oberwałem nawet jeden krzak. Tyle że w jej przypadku 1 krzak = jakieś 10kg ;)

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz
http://winnicamarysienka.blogspot.com/


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 355 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 14 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO