Teraz jest wtorek, 13 maja 2025, 18:08

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 355 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 24  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 3 września 2018, 12:18 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 1 stycznia 2015, 12:37
Posty: 783
Lokalizacja: Rudnik k. Sułkowic, małopolska
Erikos napisał(a):
RobertR napisał(a):
...W mojej lokalizacji widzę pomału kształtujący się schemat pogody od kilku lat, najpierw susza, a w okresie finalnego dojrzewania gron nadmiar deszczu. ... (głównie chodzi o szarą pleśń)...
Niestety u mnie jest niemal identycznie.


W tym roku mam to samo.
Przepiękne grona niestety zmasakrowane przez szatra pleśń.

Da się uratować tak z 50-70% plonu, ale mimo wszystko przykre to. Wszystko pięknie wyglądało do końca lipca. W sierpniu szlag trafił.

_________________
Pozdrawiam, Piotrek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 4 września 2018, 07:11 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:04
Posty: 2263
Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Czas na podanie kolejnych pomiarów ( z racji tego, że nie zdołam wykonać ich w środę, przeprowadziłem je wczoraj ).
Saint Laurent - 19 Brix ( słodki, a pestki już prawie w całości wybarwione i chrupkie )
Portugieser Bleu - 19,2 Brix ( słodki, pestki wybarwione w całości i chrupkie )
Merlot - 20,2 Brix ( słodki, pestki wybarwione i chrupkie )
Cabernet Sauvignon - 20,8 Brix ( słodki z lekkim kwasem, pestki kończą wybarwianie )
Pinot Noir - 21,2 - 23 Brix ( słodki, pestki kończą wybarwianie i są chrupkie z lekką goryczką )
Pinot Meunier - 21,2 - 22,8 Brix ( ( słodki, pestki kończą wybarwianie i są chrupkie z lekką goryczką )
Tauberschwarz - 20,2 - 24 Brix ( bardzo słodki, pestki wybarwione lub kończą wybarwianie, chrupkie )
Pinot Gris - 22,5 - 23,5 Brix ( bardzo słodki, pestki kończą wybarwianie sie, chrupkie )
Traminer - 20 Brix ( dopełnia dojrzewanie gron )
Gewurztraminer - 22,8 brix - 24,2 Brix ( słodki, pestki wybarwione i chrupkie )
Silvaner - 23,2 Brix ( dopełnia dojrzewanie w gronach, bardzo słodki, pestki chrupkie i wybarwione )
Veltliner - 23,5 Brix ( bardzo słodki, pestki chrupkie i wybarwione )
Riesling 2010 - 18, 4 Brix ( przesadzany w grudniu zawiazał słabe, pojedyncze grona )
Rielsing 2012 - 20,5 Brix
Riesling 2014 - 22,5 Brix 8,5-9 g/l
Elbling - 22,5 - 23,5 Brix ( słodki, pestki chrupkie i całkowicie wybarwione )
Chardonnay - 23,5- 25,5 Brix ( słodki, pestki chrupkie i wybarwione )
Pinot Blanc 2013 - 24 Brix ( bardzo słodki, pestki wybarwione i chrupkie )


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 4 września 2018, 18:31 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1686
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Solaris po tym jak miesiąc dochodził do siebie po herbicydach na dwuliścienne, ma nawet niezłe wyniki jak na 4 września w mojej miejscówce:
23Bx i 10.5g/l, aż korci żeby zebrać na likierowe.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 5 września 2018, 20:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2249
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Klimat mamy do d... w tym kraju. Za rokiem 2012 i 2015 trzeba będzie tęsknić.
Klasycznie jak ostatnio co roku punktowo w mojej okolicach znowu dowaliło deszczem do oporu.
Najpierw przez kilka miesięcy jak na pustyni, a potem jak w Norwegii.
Kwasy na odmianach ciemnych najniższe w historii, owady niszczą jagody, a cukier na poziomie tragicznego rocznika 2017.
O poziomie cukru 24,5 brix z 2015 trzeba będzie zapomnieć.
Jak to mówią - nie należy chwalić dnia przed zachodem słońca.
Przykładowo :
Dunaj kwasy 7g/l, 22 brix
Roesler 7,5 g/l, 21,5 brix - nigdy Roesler nie miał tak niskiej kwasowości, miał jeszcze wisieć 2 tygodnie a teraz klops co robić żeby dociągnął do 24 brix :?:
najlepiej wypada Rubinet ok. 21 brix, 7,5 g/l kwasów najlepsze parametry jakie miałem i znacznie lepsze niż średnio podawane dla tej odmiany w Czechach
Co do odmian białych jest o tyle dobrze że są odmiany które nie reagują parametrami na tak radykalnie zmienne poziomy wilgotności w glebie : Dublański, Bacska, Generosa, Gyongyriesling i Pannonia.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 5 września 2018, 20:16 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5471
Lokalizacja: Łódź i okolice
RobertR napisał(a):
Klimat mamy do d... w tym kraju. Za rokiem 2012 i 2015 trzeba będzie tęsknić.
Klasycznie jak ostatnio co roku punktowo w mojej okolicach znowu dowaliło deszczem do oporu.

Robert nie wszędzie tak jest. Ja porządnego deszczu nie miałem już dawno. Ale rok dziwny. Mimo ciepła i słońca parametry od dwóch tygodni stoją w miejscu. Cukier 18-19 brix, kwasy organoleptycznie duże.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 5 września 2018, 20:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
U mnie też dziś ze 40 minut mocno lunęło.
RobertR napisał(a):
...Roesler 7,5 g/l, 21,5 brix ...
Fakt, wg mnie jeszcze za wcześnie na niego ale przy moim obciążeniu życzył bym sobie takich cukrów.

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 6 września 2018, 05:58 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:04
Posty: 2263
Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
U mnie, podobnie jak u Krzysztofa, w przypadku dwóch odmian, czyli Saint Laurent i Portugieser Bleu, od ponad tygodnia cukry wzrosły nieznacznie, bo o 1 Brix do 19-19,2 Brix. Owoce tych odmian od dawna są badzo słodkie, pestki wybarwione i chrupkie, bez goryczki. Reszta odmian zyskała w tym czasie mocno powyżej 20 Brix, co przedstawiłem w ostatnich pomiarach. Szczególnie ucieszył mie Tauberschwarz, który od paru lat nie mógł przekroczyć 20 Brix ( zrywałem go zazwyczaj w drugiej połowie września, gdy parametry ustaliły sie na jednym poziomie ), a w tym sezonie osiagnął przedział od 20,2 - 24 Brix.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 6 września 2018, 07:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2249
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Erikos napisał(a):
U mnie też dziś ze 40 minut mocno lunęło.
RobertR napisał(a):
...Roesler 7,5 g/l, 21,5 brix ...
Fakt, wg mnie jeszcze za wcześnie na niego ale przy moim obciążeniu życzył bym sobie takich cukrów.


Z tego wszystkiego łudzę się jeszcze że pomiaru dokonałem niedługo po deszczu i dwóch dniach ulew, więc jak trochę obeschnie to powinno się z cukrami poprawić, teraz to już mi nawet 23 brix wystarczy na Roeslerze, bo kwas będzie jak na tą odmianę nieco za niski. Krzewy obciążone standardowo po 1 gronie na latorośli, ale z tego i tak będzie dobrze ponad 3 kilo na krzew.
Wpływ nadmiaru wilgoci widać szczególnie na Dunaju, gdzie przed opadami sporo gron miało 24-25 brix, a teraz spadło o 2-3 brix.
Wygląda więc na to że w przyszły weekend będę zmuszony zbierać wszystko, zostaną tylko kolekcyjne późne odmiany bordoskie CS i CF, bo w tym roku wyraźnie wcześniejszy od nich Merlot też pomału będzie się nadawał do zebrania.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 6 września 2018, 08:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
Widzisz, ja zauważyłem inną prawidłowość na roeslerze i czekam czy kolejny raz się potwierdzi.
Mianowicie przy większym obciążeniu potrafił mieć niższe kwasy.

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 6 września 2018, 21:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4620
Lokalizacja: Rybnik
Na poniedziałek planuję zbiór Regenta, Muscarisa i Seyvala. Muscaris od tygodnia już nadaje się do zbioru ma 25-27 Bx, ale czekałem na Seyvala, żeby przerobić razem.
Dzisiejsze pomiary:
Regent: 22,5 Bx i kwas 6,0 g/l
Seyval: 20,2 Bx i kwas 7,5 g/l :shock:
Seyval miał lekko dokwasić Muscarisa a tu klops.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 8 września 2018, 21:06 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): niedziela, 6 kwietnia 2014, 18:52
Posty: 58
Lokalizacja: Białoboki/Przeworsk(podkarpacie)
Pomierzyłem dzisiaj moje odmiany (udało mi się przed deszczem bo po południu lało okrutnie)

Regent 21 Brix pestki wybarwione chrupkie
C. Dorsa 22 Brix pestki wybarwione chrupkie
Zweigelt 20 Brix pestki kończą wybarwianie
Dornfelder 17 Brix pestki jeszcze zielone :(

Seyval 22 Brix pestki wybarwione chrupkie
Bianca 18 Brix pestki kończą wybarwianie
Hibernal 22 Brix pestki wybarwione ale z lekką goryczką jeszcze

Puki co ma być jeszcze pogoda także ze zbiorem czekam.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 9 września 2018, 18:51 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): wtorek, 15 listopada 2011, 23:21
Posty: 61
Lokalizacja: Poznań
Oto wieści z Poznania:

Solaris zebrany we wtorek 4 września - 28Bx !!!, TA ~6g/l

Reszta wisi:
Roesler - 22Bx, kwasy ~8g/l
Cabernet Cortis - 25Bx, kwasy ~7g/l, pestki częściowo zielone, zapach papryki i trawy.
Monarch - 22Bx, kwasy ~7.5g/l, 3 rok po posadzeniu kilka dużych gron na krzew

Wspaniały rok. Zastanawiam się czy zbierać dzisiaj czy za tydzień.

Regent - 24Bx, kwasy 6g/l

_________________
Pozdrawiam, Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 9 września 2018, 20:42 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): piątek, 14 października 2016, 19:21
Posty: 71
Lokalizacja: Zubrzyca Górna pod Babią Górą 770m n.p.m.
Mam i ja... 750m.n.p.m.
Solaris 18Bx
PNP 17Bx
Marquette 19Bx
Muskat Donskoj 18Bx
Regent 17Bx
Leon M, MF po 16 brix
do połowy września a najpóźniej do końca września wszystkie dojdą.
Koniec wegetacji (zamrożenie liści) u mnie zwykle 10.10.
Będzie wino... :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 9 września 2018, 21:26 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): środa, 17 września 2014, 23:51
Posty: 43
Lokalizacja: Niegosław (Lubuskie)/Siekierki Wielkie (Wlkp.)
mdusz napisał(a):
Oto wieści z Poznania:
Regent - 24Bx, kwasy 6g/l


Z takimi parametrami Regenta bym zbierał.
Swojego (Lubuskie) planuję zebrać w sobotę liczę na ok. 22 brixy. Ostatnio miał 21 Bx.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 11 września 2018, 18:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Frontenac - 24Brix
Marquette - 23-25 Brix, TA - 8,8 g/l, pH 3,7 :shock: (zabrane - jutro młynek)
Regent,MF,LM - 18-21 Brix
Seyval, Bianca,Cortis -18-19 Brix
pozostałe -16-17 Brix (mimo gorącego lata bardzo małe cukry :!: :?: )

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 355 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 24  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: DotNetDotCom.org [Bot], Google [Bot] i 14 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO