Mimo niekorzystnych warunków - ziemia nasiąknięta wodą do oporu i brak słońca od kilku dni z ciekawości dokonałem wyrywkowo pomiarów cukru.
Potwierdzam to co wcześnie napisano, Nektar nie taki wczesny - ale jakość i zdrowotność owoców na najwyższym poziomie, ma teraz po deszczach tylko 18 brix (Csersegi także), minus taki że teraz łapie m.p. na liściach (jak Dunaj), ale żadna pleśń nie jest w stanie zniszczyć owoców nawet tych przy ziemi.
Nie licząc Dublańskiego który jest już ulepkiem i dalej wisi (jak i resztki Kozmopolity, te odmiany mimo wczesności mogą długo wisieć) z białych najlepszy cukier ma Pannonia średnio 22-23 brix. Smak Rieslinga, zero chorób, zero sz.p. bez oprysków, nic lepszego nie trzeba. Dalej mnożymy
Pozytywne zaskoczenie to Negru de Dragasani kontrolne grona średnio 20 brix. Wysoka odporność na mączniaki jak na viniferę. Wyraźnie wcześniejszy od Merlota, do którego należy go jakościowo porównywać. Jak na razie nie zapada na sz.p.
Dunaj średnio 20 brix.
Duna Gyongye 19-22 brix.
Pannon Frankos 19-20 brix, dopiero co się wybarwił a szybko łapie cukier
Cabernet Cantor już dolatuje - 22-24 brix
Roesler średnio 21 brix zbiór za ok miesiąc (jak osy pozwolą, co roku mają zboczenie na punkcie tej odmiany)
Rubinet na SO4 - 20-21 brix jak na tą odmianę to wybitne parametry, na własnych korzeniach nieco gorzej średnio 19 brix - niedługo trzeba myśleć o zbiorze maksymalnie za ok. 10-14 dni sporo jagód zrodzynkowanych więc cukier pewnie docelowo będzie wyższy.
Neronet 20-21 brix
Soreli średnio 22 brix, też będzie z tego pożytek
Generosa (vinifera) - 22 brix kapitalny potomek Traminera, smak może nie dla każdego, to dość dziwne ale bardzo przyjemne cukierki landrynkowo-owocowe(cytrusy) z muskatem, super odporność na mróz i choroby, jagody w idealnym stanie
Cabernet Volos średnio 21-22 brix - resztki które jeszcze nie zgniły, te co zgniły miały pewnie więcej.
Do wykopania Pecorino - mimo znakomitej zdrowotności, jak podejrzewałem będzie za późna. Jeśli Hibernal czy późny Csilam są już smaczne i słodkie, to Pecorino nie ma szans u nas dojrzeć, kompletny kwasior, jeszcze częściowo twardy. W tym roku chyba dojrzeje na koniec października, gdzie bez problemu wcześniej dojrzeje CS, CF czy Merlot, w normalnym roku nigdy.