Teraz jest środa, 14 maja 2025, 06:54

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 355 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 24  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 28 sierpnia 2018, 20:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2249
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Mimo niekorzystnych warunków - ziemia nasiąknięta wodą do oporu i brak słońca od kilku dni z ciekawości dokonałem wyrywkowo pomiarów cukru.
Potwierdzam to co wcześnie napisano, Nektar nie taki wczesny - ale jakość i zdrowotność owoców na najwyższym poziomie, ma teraz po deszczach tylko 18 brix (Csersegi także), minus taki że teraz łapie m.p. na liściach (jak Dunaj), ale żadna pleśń nie jest w stanie zniszczyć owoców nawet tych przy ziemi.
Nie licząc Dublańskiego który jest już ulepkiem i dalej wisi (jak i resztki Kozmopolity, te odmiany mimo wczesności mogą długo wisieć) z białych najlepszy cukier ma Pannonia średnio 22-23 brix. Smak Rieslinga, zero chorób, zero sz.p. bez oprysków, nic lepszego nie trzeba. Dalej mnożymy :lol:
Pozytywne zaskoczenie to Negru de Dragasani kontrolne grona średnio 20 brix. Wysoka odporność na mączniaki jak na viniferę. Wyraźnie wcześniejszy od Merlota, do którego należy go jakościowo porównywać. Jak na razie nie zapada na sz.p.
Dunaj średnio 20 brix.
Duna Gyongye 19-22 brix.
Pannon Frankos 19-20 brix, dopiero co się wybarwił a szybko łapie cukier
Cabernet Cantor już dolatuje - 22-24 brix
Roesler średnio 21 brix zbiór za ok miesiąc (jak osy pozwolą, co roku mają zboczenie na punkcie tej odmiany)
Rubinet na SO4 - 20-21 brix jak na tą odmianę to wybitne parametry, na własnych korzeniach nieco gorzej średnio 19 brix - niedługo trzeba myśleć o zbiorze maksymalnie za ok. 10-14 dni sporo jagód zrodzynkowanych więc cukier pewnie docelowo będzie wyższy.
Neronet 20-21 brix
Soreli średnio 22 brix, też będzie z tego pożytek
Generosa (vinifera) - 22 brix kapitalny potomek Traminera, smak może nie dla każdego, to dość dziwne ale bardzo przyjemne cukierki landrynkowo-owocowe(cytrusy) z muskatem, super odporność na mróz i choroby, jagody w idealnym stanie
Cabernet Volos średnio 21-22 brix - resztki które jeszcze nie zgniły, te co zgniły miały pewnie więcej.
Do wykopania Pecorino - mimo znakomitej zdrowotności, jak podejrzewałem będzie za późna. Jeśli Hibernal czy późny Csilam są już smaczne i słodkie, to Pecorino nie ma szans u nas dojrzeć, kompletny kwasior, jeszcze częściowo twardy. W tym roku chyba dojrzeje na koniec października, gdzie bez problemu wcześniej dojrzeje CS, CF czy Merlot, w normalnym roku nigdy.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 29 sierpnia 2018, 20:28 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:04
Posty: 2263
Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Dzisiaj środa, zatem czas na kolejne pomiary. Tym razem badałem cukier tylko w Rieslingach 2014. W najsłodszych jagodach z wybarwionych gron cukier wzrósł już do 21 - 21,5 Brix. Pestki w poddanych pomiarowi owocach są prawie całkowicie wybarwione i chrupkie. Jagody wewnątrz gron potrzebują jeszcze czasu, zatem poczekamy ze zbiorem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 30 sierpnia 2018, 20:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2249
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Po raz pierwszy w sezonie zmierzyłem kwasowość na Roeslerze (normalnie zaczynałem mierzyć po połowie września) oraz na Rubinecie (62 dni od początku wybarwiania).
Wyniki trochę szokujące jak na sierpień.
Roesler 9,5 a Rubinet 8,5. Takie parametry dotąd miały zazwyczaj podczas zbioru, czyli w przypadku Rubineta końcówka września a w przypadku Roeslera 5-10 październik. Standardowo Roesler mierzony około 15 września jeszcze miewał kwasowość na poziomie 14-16 g/l.
Ale z drugiej strony sprawdziłem na Efento dotychczasowy pomiar SAT, od końca marca do dziś jest już 2860. Pomiar weryfikowany z innymi danymi, całkowicie wiarygodny.
Mogło by być tak co roku, żeby tylko do końca września nie padało.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 30 sierpnia 2018, 21:16 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Ja jeszcze kwasowości nie mierzyłem.
Dzisiejsze pomiary cukru.
Solaris - 22-23 Brix
LM i MF - 20-21 Brix ,te mniej obciązone tzn.4kg/krzew; te bardzie obciążone poniżej 20Brix
Marquette - 20-22 Brix - zależnie od obciążenia
Johanniter - 16 Brix
Hibernal dopiero mięknie.
Z przeciążonych odmian : Regent,Rondo,Bolero,Sirame zbieram część gron na termowinifikację, bo słabo cukier przyrasta mimo gorącego lata.
NN od Zdzisława (hybryda z Karpicka) przy obciążeniu 1,5kg/krzew ma już cukier 22Brix , wybarwione całkowicie i dojrzałe pestki, nadaje się do zbioru.
Seyval przeciążony ma dopiero 16 Brix;będę musiał część gron jednak usunąć.
Merlot kończy przebarwianie.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 1 września 2018, 07:49 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 października 2007, 01:00
Posty: 919
Lokalizacja: Wolsztyn
Pomiar z 31.08. Triomphe d'Alsace 23-25 brix,
NN 24-26 brix,
Seval Blanc 20-21 brix,
Rondo 13 brix i kwasior. Dwa krzewy uprawiane idą pod szpadel. Odmiana uprawiana na własnych korzeniach nie jest odporna na długotrwałą suszę. W tym roku w mojej lokalizacji deficyt opadów przechodzi ludzkie pojęcie.

_________________
Kto chla ten grzeszy, kto pije - modli się. Nie wysyłam sztobrów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 1 września 2018, 12:21 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 12 marca 2016, 12:04
Posty: 165
Lokalizacja: Okolice Brzozowa
Mój pierwszy pomiar w życiu z 3 letnich krzewów :D
Solaris - 24,5 Bx
Jutrzenka - 19 Bx
Seyval - 19,5 Bx
Rondo - 18,5 Bx
Adalmiina - 20 Bx
Heridan - 19 Bx
Odm. niezidentyfikowana - 21 Bx
Bianca - 16,5 Bx
Bruner - 17 Bx
Regent - 18,5 Bx

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 1 września 2018, 18:18 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 17 kwietnia 2013, 18:06
Posty: 355
Lokalizacja: Południowa Wielkopolska
Nie mogłem się zdecydować - pisać tutaj czy w wątku o winobraniu. Więc piszę tu, bo wszystkiego jeszcze nie zebrałem :D

Roesler 21brx - wisi i czeka, pod ścianą, objedzony przez ptaki. Przepaść w stosunku do dojrzałego już Regenta, ale to jeszcze młode krzewy. Za to pięknie wygląda przebarwiony na czerwono :lol:
Regent 25brx - zebrany, ściana, w tym roku 'odważnie' będę fermentował w wyższej temperaturze, może dzięki dojrzałości się uda uniknąć absmaków.
Gronkowiec 26brx - zebrany, jestem bardzo zadowolony z tej odmiany, trzeba tylko uważać na siarkę w opryskach i ptaki. Zobaczymy jak wino.
Nero 23brx - zebrane, niezłe cukry jak na deserówkę. Będzie eksperymentalne wino :mrgreen:
Johanniter 21brx - grona kontrolne. martwi mnie papierówkowy smak skórki tego winogrona, mam nadzieję że do wina nie przejdzie (kiedyś).
Muscat Bleu 24brx - zebrany
Solaris 26brx - zebrany, cukier w ogóle nie wzrósł od tygodnia, ale wygląda na gotowy.
Seyval Blanc 20brx - zebrany, bo czekać nie mogłem. Optymalnie jakby jeszcze tydzień powisiał.

Rekordowo wczesny zbiór, 1 września. Na plus - wszystkie owoce zdrowe i bez pleśni. Na minus - trochę kropiło w czwartek i parametry spadły. W połączeniu z wczesnym dojrzewaniem może być wino mało ekstratywne, oby nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 1 września 2018, 19:47 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): środa, 17 września 2014, 23:51
Posty: 43
Lokalizacja: Niegosław (Lubuskie)/Siekierki Wielkie (Wlkp.)
[quote="RobertR"]
Nie licząc Dublańskiego który jest już ulepkiem i dalej wisi (jak i resztki Kozmopolity, te odmiany mimo wczesności mogą długo wisieć) z białych najlepszy cukier ma Pannonia średnio 22-23 brix. Smak Rieslinga, zero chorób, zero sz.p. bez oprysków, nic lepszego nie trzeba.
Soreli średnio 22 brix, też będzie z tego pożytek
Cabernet Volos średnio 21-22 brix - resztki które jeszcze nie zgniły, te co zgniły miały pewnie więcej.

Mam pytania trochę off-topic do wymienionych odmian: czy można gdzieś kupić Dublańskiego, Pannonię?
Cabernet Volos - zgnił w wyniku porażenia szarą pleśnią rozumiem. Tak jest nieodporny, czy takie były niekorzystne warunki?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 2 września 2018, 19:14 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 18 maja 2009, 01:00
Posty: 20
Lokalizacja: Koło
Solaris 24,5brix, kw. 6g/l (nastawiony - pierwsza próba "świadomego wina")
Muscaris 24 brix, kw 7g/l (nastawiony)
Rondo 22 brix, kw. 9g/l (chyba nie mogę narzekać)
Regent 18 brix, kw 7,5 g/l
Cabernet c. 19 brix

Z jakimi parametrami myśleć o zbiorze Rondo i Regenta?


Załączniki:
Rondo.jpg
Rondo.jpg [ 168.65 KiB | Przeglądane 605 razy ]
Regent.jpg
Regent.jpg [ 197.89 KiB | Przeglądane 605 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 2 września 2018, 20:37 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): środa, 17 września 2014, 23:51
Posty: 43
Lokalizacja: Niegosław (Lubuskie)/Siekierki Wielkie (Wlkp.)
Solaris zbiór 1.09. parametry - 25 brix, pH 3,1


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 2 września 2018, 20:45 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 443
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
RobertR napisał(a):
Cabernet Volos średnio 21-22 brix - resztki które jeszcze nie zgniły, te co zgniły miały pewnie więcej.
Do wykopania Pecorino - mimo znakomitej zdrowotności, jak podejrzewałem będzie za późna. Jeśli Hibernal czy późny Csilam są już smaczne i słodkie, to Pecorino nie ma szans u nas dojrzeć, kompletny kwasior, jeszcze częściowo twardy. W tym roku chyba dojrzeje na koniec października, gdzie bez problemu wcześniej dojrzeje CS, CF czy Merlot, w normalnym roku nigdy.


Ktory ty masz klon tego Pecorino?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 3 września 2018, 05:20 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4621
Lokalizacja: Rybnik
kytanos napisał(a):
Solaris zbiór 1.09. parametry - 25 brix, pH 3,1

A jaki masz kwas przy tak niskim pH i wysokim Bx?

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 3 września 2018, 05:21 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4621
Lokalizacja: Rybnik
kytanos napisał(a):
Solaris zbiór 1.09. parametry - 25 brix, pH 3,1

A jaki masz kwas przy tak niskim pH i wysokim Bx?

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 3 września 2018, 08:14 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): środa, 17 września 2014, 23:51
Posty: 43
Lokalizacja: Niegosław (Lubuskie)/Siekierki Wielkie (Wlkp.)
Misza napisał(a):
kytanos napisał(a):
Solaris zbiór 1.09. parametry - 25 brix, pH 3,1

A jaki masz kwas przy tak niskim pH i wysokim Bx?


Cukry mierzone areometrem i refraktometrem. Właśnie zaskoczyło mnie te pH dlatego podchodzę do niego z rezerwą (mierzone tanim pH - metrem, który na wzorcowym roztworze pH podał prawidłową wartość). Kwasowości nie podawałem, ponieważ miałem tylko stary biowinowski odczynnik na którym wyszło mi ok. 8 g/l. Po fermentacji postaram się zmierzyć kwasowość na świeżych odczynnikach i będę miał jaśniejszy pogląd co do kwasowości, natomiast nie spodziewałbym się aby faktyczna startowa kwasowość była większa niż ok. 6 g/l.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 3 września 2018, 08:28 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2249
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
kytanos napisał(a):
RobertR napisał(a):
Nie licząc Dublańskiego który jest już ulepkiem i dalej wisi (jak i resztki Kozmopolity, te odmiany mimo wczesności mogą długo wisieć) z białych najlepszy cukier ma Pannonia średnio 22-23 brix. Smak Rieslinga, zero chorób, zero sz.p. bez oprysków, nic lepszego nie trzeba.
Soreli średnio 22 brix, też będzie z tego pożytek
Cabernet Volos średnio 21-22 brix - resztki które jeszcze nie zgniły, te co zgniły miały pewnie więcej.

Mam pytania trochę off-topic do wymienionych odmian: czy można gdzieś kupić Dublańskiego, Pannonię?
Cabernet Volos - zgnił w wyniku porażenia szarą pleśnią rozumiem. Tak jest nieodporny, czy takie były niekorzystne warunki?


Pannonię będzie można kupić jak większe jej ilości rozmnożę. Na nasze mailowe zapytania szkóki serbskie nie chcą Pannonii, bacski czy Moravy do nas sprzedawać, bo twierdzą że do Unii im nie wolno, co jednakże nie przeszkadza im sprzedawać sadzonek do Chorwacji i Słowenii.
Dublański był do nabycia u RP.
Cabernet Volos ma same plusy, za wyjątkiem jednego, w pierwszym kontrolnym owocowaniu bardzo zbite grona przy dość cienkiej skórce. Przy takiej budowie gron i jagód to szanse na dojrzałość do zbioru ma takie w mojej lokalizacji jak Pinot Noir, którego smaku przy pełnej dojrzałości nigdy nie spróbowałem bo zawsze zgnił.
Natomiast na słabszych glebach z mniejszą presją sz.p. Volos może być ciekawą alternatywą np. do C. Cortis, i praktycznie wszędzie ma szansę dojrzeć. No i trawiasto-paprykowych smaków tam nie czuć.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 355 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 24  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Yandex [Bot] i 19 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO