Potrzebuję podpowiedzi. Spora ilość gron zrobiła sie taka nijaka (różne odmiany). Bez smaku. Jagody zrobiły się miękkie (za miekkie). Wyglądają ładnie, ale smaku to w ogóle nie ma.
Jaki może być tego powód?[/quote]
Prawdopodobnie przejrzałe, lub "ugotowane" na słońcu - ale wtedy nie powinno być takich objawów na wszystkich gronach.
Zbyt długie trzymanie na krzakach też może zaszkodzić, szczególnie w takim roku.[/quote]
U mnie wiele odmian deserowych już obecnie traci na smaku i konsystencji (nazywam to po poznańsku: że są jak rozgotowane pyrki). Są po prostu przejrzałe. Obserwuję, że są odmiany, które trzeba zjeść w bardzo krótkim czasie i lepsze są nieco niedojrzałe. I przy niektórych odmianach nie ma też co przesadzać z tzw. odkrywaniem gron. Nie trzeba też mieć wszystkiego na super stanowiskach, bo to te w trudniejszych miejscach teraz zaspakajają nasze potrzeby. Mamy więc jeszcze jedno ważne kryterium dla deserówek: jak długo mogą wisieć bez utraty smaku i konsystencji. U odmian przerobowych nie widzę tego problemu.[/quote]
Przez chwile tak myślałem (że przejrzałe), ale z drugiej strony nie wiem.
Sprawdzałem co kilka dni smak i cały czas brakowało cukru. Od 2 tygodni nic się nie zmienia. Pestki są nadal zielone a owoce prawie, że gluty. Gała, jeden krzew Arkadii i Kiszmisz Zaporoski są na tapecie. Może one tak mają? Tyle, że druga Arkadia niebo w gębie :/
Aktualnie najlepszy na ogródku jest Einset Seedless

[/quote]
Einset Sedles u mnie też dobry, Alden dochodzi, a białe przerobówki zaczynają mieć takie objawy jak u Ciebie. W tym roku może coś wyjdzie z Hibernala.