Teraz jest poniedziałek, 4 sierpnia 2025, 14:54

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 355 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 24  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 19 sierpnia 2018, 20:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2272
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Kilka dzisiejszych fotek dojrzewających odmian.
Cały album jest tu:
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/album/2504604

Pannonia 20-21 brix, nabiera delikatnego rieslingowego aromatu :

Obrazek

Kozmopolita - zdaje się wygląda na dojrzałą:

Obrazek

Dunaj 18-21 brix :

Obrazek

Roesler 18-21 brix :

Obrazek
Obrazek

Soreli 20-22 brix :

Obrazek

Negru de Dragasani :

Obrazek

Monarch :

Obrazek

Merlot koniec veraison :

Obrazek

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 20 sierpnia 2018, 07:15 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:04
Posty: 2263
Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Merlot i Cabernet Sauvignon mają równe 17 Brix.
Wczoraj zdecydowałem, że będę robić nastaw z Rieslinga. Cukier ma już na poziomie nieco ponad 17 Brix. Potrzymam go do września i zbiorę w połowie miesiąca. Niemieckie prognozy zapowiadają upały nawet do połowy października.
Tu, moje Rieslingi :
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 2#p6073322


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 21 sierpnia 2018, 16:01 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
Jak u Was Johanniter o tej porze?
@Vanklomp jak Twój w tym roku?

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 21 sierpnia 2018, 16:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5513
Lokalizacja: Łódź i okolice
narc81 napisał(a):
@Vanklomp jak Twój w tym roku?

Rośnie :mrgreen:
Jak przyjdzie czas to będę sprawdzał.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 21 sierpnia 2018, 17:15 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 25 sierpnia 2015, 21:04
Posty: 566
Lokalizacja: Śląsk, Pszczyna-Ćwiklice 224 m n.p.m
narc81 napisał(a):
Jak u Was Johanniter o tej porze?
@Vanklomp jak Twój w tym roku?

U mnie 16-18 brix ale pestki gorzkie aż krzywi.

_________________
Pozdrawiam Arek - https://web.facebook.com/winnicazadomem/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 22 sierpnia 2018, 06:37 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:04
Posty: 2263
Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Od wczoraj ścinam do konsumpcji na bieżąco grona lokalnego Chasselas i Tauberschwarz. Regularnie podjadamy Gewurztraminer, Pinot Gris, SIlvaner i Elbling. Pinot Noir również przyjemny w smaku, podobnie Cabernet Sauvignon. Niewyobrażalnie słodki jest jednak Pinot Blanc. Dzisiaj po południu kolejny pomiar cukru. No i trzeba rozłożyć siatkę na Rieslingach, by dotrwał do połowy września. Szpaki zaczynają coraz bliżej podlatywać i obserwować. Co dzień przelatuje nad ogrodem ich cała armada.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 22 sierpnia 2018, 10:21 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 1 stycznia 2015, 12:37
Posty: 783
Lokalizacja: Rudnik k. Sułkowic, małopolska
Praktycznie wszystko pęka. Deserówki.

Kilka odmian, które przeznaczyłem do usunięcia dają mi dodatkowe powody, aby się ich pozbyć po tym sezonie.
Wiking to jakaś masakra. Wszystko spleśniałe. A wreszcie miał piękne, duże grona z konkretnymi jagodami.

_________________
Pozdrawiam, Piotrek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 23 sierpnia 2018, 04:43 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 14 maja 2015, 11:42
Posty: 309
Lokalizacja: podkarpackie - okolice Łańcuta, 356 m.n.p.m.
pionty napisał(a):
Wiking to jakaś masakra. Wszystko spleśniałe. A wreszcie miał piękne, duże grona z konkretnymi jagodami.


Mój Wiking również popękał i zgnił, podobnie jak Sfinks.
Reszta odmian również pęka, ale trochę mniej.

_________________
pozdrawiam, Jacek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 23 sierpnia 2018, 06:37 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:04
Posty: 2263
Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Wczorajsze pomiary.

Odmiany ciemne:
Portugieser Bleu - 18 Brix,
Saint Laurent - 19 Brix,
Pinot Noir - 19,8 Brix,
Pinot Meunier - 20,8 Brix,
Pinot Gris - 22 Brix.
Tauberschwarz - 21 Brix,
Merlot- 19 Brix,
Cabernet Sauvignon - 20 Brix.

Odmiany jasne :
Traminer - 20 Brix,
Gewurztraminer - 22 Brix,
Chardonnay - 21,5 Brix,
Chasselas ( lokalny klon ) - 19 Brix,
Silvaner - 25 Brix,
Veltliner - 23 Brix,
Elbling - 21 Brix,
Riesling 2014 - 19,5 Brix
Pinot Blanc - 23 Brix.
W Pinot Blanc zmierzyłem dodatkowo kwasy, ponieważ planuję jego zbiór w okolicach weekendu. Pomiar dał wynik w pierwszej próbie 9 g/l, a w drugiej 9,5 g/l. Nie ma zatem na co dłużej czekać. Zbieramy i tłoczymy.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 23 sierpnia 2018, 21:02 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 1 stycznia 2015, 12:37
Posty: 783
Lokalizacja: Rudnik k. Sułkowic, małopolska
bioy napisał(a):
pionty napisał(a):
Wiking to jakaś masakra. Wszystko spleśniałe. A wreszcie miał piękne, duże grona z konkretnymi jagodami.


Mój Wiking również popękał i zgnił, podobnie jak Sfinks.
Reszta odmian również pęka, ale trochę mniej.


Są miejsca w Polsce gdzie jest sucho, a u mnie wręcz odwrotnie. Wilgotno jak diabli.
Część odmian tego nie wytrzymuje i pleśnieje/gnije na krzewach. Ratuje się wcześniejszym zbiorem kosztem pełni smaku.

Potrzebuję podpowiedzi. Spora ilość gron zrobiła sie taka nijaka (różne odmiany). Bez smaku. Jagody zrobiły się miękkie (za miekkie). Wyglądają ładnie, ale smaku to w ogóle nie ma.
Jaki może być tego powód?

_________________
Pozdrawiam, Piotrek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 24 sierpnia 2018, 09:28 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 15 sierpnia 2015, 22:19
Posty: 237
Lokalizacja: Podkarpacie
Cytuj:
Potrzebuję podpowiedzi. Spora ilość gron zrobiła sie taka nijaka (różne odmiany). Bez smaku. Jagody zrobiły się miękkie (za miekkie). Wyglądają ładnie, ale smaku to w ogóle nie ma.
Jaki może być tego powód?



Prawdopodobnie przejrzałe, lub "ugotowane" na słońcu - ale wtedy nie powinno być takich objawów na wszystkich gronach.
Zbyt długie trzymanie na krzakach też może zaszkodzić, szczególnie w takim roku.

_________________
Nawet jeśli wszyscy mnie tutaj wkurzą, sympatia do wina i winorośli pozostanie.
Pozdrawiam Jacek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 24 sierpnia 2018, 09:57 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 listopada 2007, 01:00
Posty: 38
Lokalizacja: lubartów
Załącznik:
20180823_191403_resized.jpg
20180823_191403_resized.jpg [ 161 KiB | Przeglądane 619 razy ]
Tomajski wybarwiony, pięknie owocował i już ostatnie grono-największe.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 24 sierpnia 2018, 10:21 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3319
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Madziar napisał(a):
Cytuj:
Potrzebuję podpowiedzi. Spora ilość gron zrobiła sie taka nijaka (różne odmiany). Bez smaku. Jagody zrobiły się miękkie (za miekkie). Wyglądają ładnie, ale smaku to w ogóle nie ma.
Jaki może być tego powód?

Prawdopodobnie przejrzałe, lub "ugotowane" na słońcu - ale wtedy nie powinno być takich objawów na wszystkich gronach.
Zbyt długie trzymanie na krzakach też może zaszkodzić, szczególnie w takim roku.

U mnie wiele odmian deserowych już obecnie traci na smaku i konsystencji (nazywam to po poznańsku: że są jak rozgotowane pyrki). Są po prostu przejrzałe. Obserwuję, że są odmiany, które trzeba zjeść w bardzo krótkim czasie i lepsze są nieco niedojrzałe. I przy niektórych odmianach nie ma też co przesadzać z tzw. odkrywaniem gron. Nie trzeba też mieć wszystkiego na super stanowiskach, bo to te w trudniejszych miejscach teraz zaspakajają nasze potrzeby. Mamy więc jeszcze jedno ważne kryterium dla deserówek: jak długo mogą wisieć bez utraty smaku i konsystencji. U odmian przerobowych nie widzę tego problemu.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 24 sierpnia 2018, 12:11 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 26 lutego 2012, 19:23
Posty: 975
Lokalizacja: Tarnów, 222mnpm
U mnie w fazę zjadania wchodzą moje najpóźniejsze odmiany:
Moskiewski Czarny - pierwsze owocowanie, kontrolne grono, wygląda że spokojnie w gruncie u mnie będzie dojrzewał a o to się trochę obawiałem, wygląd jagód bardzo fajny, smakowo taki normalny
Talizman - w tym roku bardzo ładnie się zapylił i ma zarówno duże grona jak i tradycyjnie jagody (jak piłeczki pingpong-owe), brak oznak chorobowych
Błagowiest - lubi nie dojrzeć i trzeba uważać by nie przeciążyć ale w tym roku spokojnie już jest do jedzenia, brak oznak chorobowych
Dienał - 25 wielkich gron i test na wytrzymałość, wygląda że da radę, ale niestety poszczególne jagody w gronach gniją, widać też że zaraz wylezie na nim na dobre prawdziwy, szkoda mi tej odmiany bo rośnie ładnie i albo zastosuje na nim dodatkowy oprysk w fazie dojrzewania jagód albo trochę go ograniczę bo krzew wielki
NiZina - jak zwykle piękne grona i wielkie jagody, pogoda sprzyja więc szara jeszcze nie wylazła, osy i ptaki też nie napoczęły więc liczę na ładne zbiory bo uwielbiam ten jej trochę inny czereśniowy smak, brak oznak chorobowych
Wostorg Krasnyj - też już do jedzenia ale ma tylko kilka gron bo odchorował solidnie rok ubiegły gdzie o mało się nie przekręcił po wiosennych przymrozkach, brak oznak chorobowych (a zazwyczaj coś o tej porze już na nim siedziało)

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz
http://winnicamarysienka.blogspot.com/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 24 sierpnia 2018, 13:45 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5513
Lokalizacja: Łódź i okolice
Nie wiem co z Johanniterem w tym roku. Pestki już wybarwione a organoleptycznie kwasior. Nie mierzyłem jeszcze kwasów.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 355 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 24  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO