Teraz jest środa, 14 maja 2025, 12:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 355 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 24  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 13 sierpnia 2018, 19:31 
mistrz
mistrz

Tamerlan - najpóźniejsza moja odmiana, znalazłam jedną miękką jagodę, jest bardzo soczysta, podobna w smaku i konsystencji do NP Zaporoża.

Załączniki:
Tamerlan.jpg
Tamerlan.jpg [ 119.94 KiB | Przeglądane 1065 razy ]

PostNapisane: poniedziałek, 13 sierpnia 2018, 21:06 
Kiper
Kiper

Kiszmisz Łuczistyj - po latach w końcu zaowocował. Jestem zadowolony. Smak bardzo dobry, brak pestek. Jak zacząłem jeść to nie mogłem się oderwać. W końcu mogę zrozumieć sam te parę osób co typowało tą odmianę wysoko w rankingach ;) Ja mogę dodać, że w kwestii chorób dobrze się trzyma. Dosłownie obok Talizman był masakrowany przez MP, zresztą nie tylko on, nawet taka popularna Arkadia słabo na tym polu a Kiszmisz praktycznie nietknięty.

Obrazek

Ogólnie u mnie większość jagód już zjedzona. Nero nadal wisi głównie dla ptaków ;) Podjadam raz po raz ale tam miałem ponad 50 gron więc się dzielę. Kosy już odleciały, wróble szaleją w Nero. Dobra odmiana do tego celu, tym razem nie tknęły kosy tych lepszych. A rok temu Nero wiele nie było i jak zjadły go, od razu uderzyły w Kodriankę i Tasona. Ostatnie grona Nadieżda AZOS i Talizman:

Obrazek

A to już Nizina, w jej przypadku będę czekał na czereśniowy smaczek ;) Czyli przy tej pogodzie, pierwszego września zrobię oficjalną degustację czy są kwasy czy czereśnia.

Obrazek

PostNapisane: poniedziałek, 13 sierpnia 2018, 22:00 
mistrz
mistrz

vanKlomp napisał(a):
narc81 :mrgreen:

Zbierają tez duże winnice Srebrna Góra, Plochoccy, u mnie lada moment.

PostNapisane: wtorek, 14 sierpnia 2018, 06:33 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Zmierzam w kierunku winobrania i pierwszego nastawu z Pinot Blanc, stąd wczoraj wykonałem sprawdzające pomiary. Miały zostać przeprowadzone w środę, jak zwykle, jednak Radio Wrocław zapowiadało wczoraj pogorszenie pogody od dzisiaj. No i od rana mówią, że we Wro już jest przelotny deszcz, a nad nami ciemne chmury i zaraz też zapewne zacznie padać.

Parametry z 13 sierpnia (Badaniu poddałem tym razem jedynie parę odmian, nie sprawdzając poziomu cukru w części odmian, które podałem otatnio):

Pinot Noir - 17,5 Brix
Portugieser Bleu - 17 Brix
Pinot Gris - 16,5 Brix
Pinot Meunier - 15 Brix

Veltliner - 19 Brix
Riesling 2014 - 16 Brix
Pinot Blanc - 19,5 Brix.

PostNapisane: wtorek, 14 sierpnia 2018, 07:47 
Ekspert
Ekspert

Dokładnie tydzień temu mój Fruchburgunderek :wink: miał 14 Brx, teraz mierzony ciut poniżej 18.
Coraz bardziej krążą przy nim muchy, osy, szerszenie, a co gorsza czepił się go tu i ówdzie M.rz.

04 sierpnia dostał oprysk Teldorem / zaryzykowałam/ , wczoraj opryskałam Vaxiplantem Sl + węglan potasu.
Ogólnie kondycja krzewów jest b.dobra, martwi mnie ten rzekomy, bo przydałoby się, żeby jeszcze z tydzień powisiały jagódki.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: wtorek, 14 sierpnia 2018, 07:58 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
O, ładnie. A u mnie od godziny pada, jak zapowiadało Radio Wrocław. Cukry spadną. Ech...

PostNapisane: wtorek, 14 sierpnia 2018, 09:30 
czeladnik
czeladnik

Andrzej_z_Wolki napisał(a):
Kto już zbiera Solarisa ??
bo u mnie grzyby, osy muchy, motyle .....
Jutro do nich dołączę :lol:

Ja w weekend choć jest zabezpieczony w kieszonkach z firanki i owady go nie ruszają. Natomiast bardzo spada mu kwas, więc zbiorę. Miękną też niektóre jagody.

PostNapisane: wtorek, 14 sierpnia 2018, 11:39 
Ekspert
Ekspert

Na szczęście mamy już słoneczną pogodę od godzin przedpołudniowych. Z winobraniem Pinot Blanc celuję w termin ok. 27 sierpnia.

PostNapisane: środa, 15 sierpnia 2018, 19:14 
Kiper
Kiper

Jak to jest z tym obrywaniem liści przy gronach?
Nie wiem czy dobrze czuję, ale grona, ktore są wystawione na słońce jakieś słodsze się wydają.
Przypadek, czy to tak też działa?

PostNapisane: środa, 15 sierpnia 2018, 19:53 
Ekspert
Ekspert

U mnie szaleństwo... prawie wszystko da się już jeść (a ja nie mam tunelu). Nawet Dienała, Nizinę, Błagowiesta, Swensona Red (w cieniu) wczoraj próbowałem. Nadieżda AZOS na południowej ścianie jest już dla mnie za słodka... a to połowa sierpnia. :crazy: Co ja będę jadł jesienią? :oops: Dobrze... że znowu przeciążyłem Century i Anastazje. :wink:
Co do os i much to jest ich mało, nawet jeszcze siatek na grona ani pułapek na osy nie założyłem. Zastanawiam się w takim razie czy to własnie pułapki ich nie przyciągają?
Za parę dni muszę rozstrzygnąć: czy Galanth i Muscat Bleu nie pójdą już do balona.
Pozytywnie dziwny :crazy: jest ten sezon. :thumbup:

PostNapisane: środa, 15 sierpnia 2018, 23:40 
Kiper
Kiper

Ano dziwny. Potwierdzam obserwację z osami i szerszeniami, mało ich jest - ale z drugiej strony w maju i czerwcu "skasowałem" w pułapkach ponad 15 matek szerszeni więc jest logiczny powód mniejszej ich presji.
Do konsumpcji mam:Gałbena Nou + Nero przy ścianie, w stanie prawie przejrzałe tzn megasłodkie,
Muscat Bleu i Regina w szpalerze jeszcze trochę powiszą, Kristaly do skubania, Swenson Red na tarasie i Einset Seedles będą do jedzenia na początek września.
Mam jeszcze Swensona na pergoli w chłodniejszym miejscu i pewnie on zostanie na jesień, ale żałuję że nie mam żadnej późniejszej odmiany, przydałaby się na ten sezon

PostNapisane: czwartek, 16 sierpnia 2018, 06:36 
Ekspert
Ekspert

Wszystkie odmiany, poza Rieslingiem, Merlot i Caberent Sauvignon (te dwie ostatnie kończą wybarwianie), nadają się już do podjadania. Niektóre grona Pinot Blanc mają niebywałą słodycz w jagodach. Wszystkie odmiany jednak bije na głowę Gewurztraminer, który jest ulubioną odmianą mojej żony. Aromat i smak jego owoców jest niepowtarzalny. W szkółce mam dodatkowe dwa krzewy (a z pewnością ukorzenię sztobry, by mieć ich większą ilość), które będą służyć jako deserowe w przyszłym roku.

PostNapisane: czwartek, 16 sierpnia 2018, 13:08 
Ekspert
Ekspert

Dolnoslonzok napisał(a):
.... Wszystkie odmiany jednak bije na głowę Gewurztraminer, który jest ulubioną odmianą mojej żony. Aromat i smak jego owoców jest niepowtarzalny. W szkółce mam dodatkowe dwa krzewy (a z pewnością ukorzenię sztobry, by mieć ich większą ilość), które będą służyć jako deserowe w przyszłym roku.

Gewurz to odmiana przerobowa - typowo winna i szkoda ją na deserówkę :!:
Siegerrebe = Magdalenka Andegaweńska x Gewürztraminer
nie ustępuje wiele smakiem i aromatem odmianie rodzicielskiej (Gewurtraminer) :!: :wink:
Ma większe grona i jagody i może służyć jako deserówka.
Posadź ze 2 krzaki "a będziez pan zadowolony" :!: :!: :?:
U mnie już na obecną chwilę w pełni jadalny, na wino jeszcze potrzebuje ok. tygodnia

Załączniki:
Komentarz: Sieger - 16/08/2018
16082018 Sieger.jpg
16082018 Sieger.jpg [ 117.34 KiB | Przeglądane 458 razy ]

PostNapisane: sobota, 18 sierpnia 2018, 07:32 
Ekspert
Ekspert

Może się i skuszę na Sigerrebe. Podobnie jak Gewurztraminer, mógłbym wyprowadzić go na płocie na północnej granicy z sąsiadem. Od wczoraj Riesling daje się juź podjadać, zatem może pokuszę się na mały nastaw z Rieslinga. Pinot Blanc i Veltliner nabierają coraz mocniej żółtej barwy w gronach.

-- sobota, 18 sierpnia 2018, 08:32 --

Cabernet Sauvignon i inne blauery już wybarwione (kończy ten etap jeszcze Merlot i Pinot Meunier).
Zdjęcia z wczoraj, opis z dzisiejszego poranka.
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... &start=518

PostNapisane: niedziela, 19 sierpnia 2018, 12:17 
Ekspert
Ekspert

Solaris - 21 Brix, pestki wybarwione tak na około 90%
Sieger - 20 Brix
Aurore . La Crescent - 18 Brix
Muscat Bleu, Marquette, Kristaly - 17 Brix
Reszta poniżej 17 tu
Solaris już prawie nadaje się do zbioru, ale ponieważ owoce zdrowe i owady ich nie atakują to jeszcze czekam ze zbiorem i celuję tak na półwytrawne wino.

Załączniki:
Komentarz: Solaris - 17/08/2018
17082018 Solaris.jpg
17082018 Solaris.jpg [ 125.1 KiB | Przeglądane 1152 razy ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 355 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 24  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1