Teraz jest środa, 14 maja 2025, 15:32

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 143 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 24 września 2017, 14:33 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5471
Lokalizacja: Łódź i okolice
Witaj w klubie! :mrgreen:
Z tym, że ja będę miał z 10l wina jak dobrze pójdzie.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 24 września 2017, 15:30 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1686
Lokalizacja: okolice Ojcowa
suszi napisał(a):
Solaris 21bx, ale wciąż za kwaśny na wino.
Od 17go kompletnie bez zmian pozatym, że jagody napompowane do granic wytrzymałości.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 24 września 2017, 16:53 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): piątek, 14 czerwca 2013, 21:34
Posty: 72
Lokalizacja: Inowrocław - Kujawy
Witam . Też nie jestem pewny czy piszę w dobrym wątku :) . Wczoraj zebrałem solarisa , no niestety nie było to radosne wydarzenie :( .
Blg-19-20
Kwasy 10,5 :shock:
PH 3,1

Chcę zrobić z tego słodkie wino ( czyli po fermentacji i dwukrotnym zlaniu , mocno siarkuję i dodaję cukier ) czy to dobry pomysł ?. Czy lepiej dolać wody ( obniżyć kwasy ) wyrównać cukier i zrobić wytrawne ?

_________________
A remedium na zły stan ducha znajdziesz w dobrym winie...
Kiedy wychylamy kielich wina... człowieka ogarnia płomień radości, ogarnia go serdeczność wobec świata . Bela Hamvas


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 24 września 2017, 17:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2249
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
W przerwie pomiędzy opadami(rano skończyła się mżawka a teraz znowu będzie lało) dokonałem kilku pomiarów na reprezentatywnej próbie z wielu gron.

Dunaj - 8 g/l kwasów cukier średnio 18,5, mimo 4x oprysków w sezonie na sz.p zaczyna gnić - awaryjnie w tym tyg. do zbioru cudów z tego nie będzie, Tesco zarobi na cukrze

Cabernet Cantor - 6,8 g/l kwasów 18,5 brix, bez oprysków zaczyna go brać sz.p też awaryjnie do zbioru j.w.

Duna Gyongye - 10,5 g/l kwasów, 20 brix, jagody idealnie zdrowe mimu ubicia jak na PN, coraz bardziej lubię tą odmianę i jest to chyba jedyna w naszym klimacie odmiana dojrzewająca w typie jak Blaufrankisch

Rubinet - 9,5 g/l kwasów, średnio 18 brix, grona mogą jeszcze wisieć bo zdrowe, wiedziałem na co postawiłem bo mam tego najwięcej, sok gęsty jak śmietana, prawie czarny w kolorze, same polifenole i resweratrol :lol:

Roesler - kwas 10,5 g/l, cukier 20-21 brix w moim siedlisku najlepsza odmiana, grona bez sz.p.

Goecseji Zamatos - 6,9 g/l kwasów 19 brix za kilka dni do zbioru, mimo uszkodzeń przez osy trzyma się dzielnie

Z innych białych największe zaskoczenie to Csersegi Fuseres, mam go co prawda za mało na odmianowe, ale już w pełni dojrzała, wspaniały smak, brak chorób i uszkodzeń, podobnie Jutrzenka i Csilam.
Przejrzałe wiszą Dublański i Gyongyriesling, też super odmiany.
Pomału na ostateczne decyzje co zostawić, co dosadzić, a co wykopać po kolejnym fatalnym roku wszystko się klaruje(także jeśli idzie o deserówki).

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 24 września 2017, 18:20 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Robert, od Ciebie informacje standardowo wyglądają jak telegram z Węgier albo z innego kraju na południe :-)

PS - Jak już się zdecydujesz, co do wyboru odmian, to napisz, bo na pewno nie tylko mnie to ciekawi.

PS2 - u mnie w tym roku najbardziej poległ Agat Doński - zgnił bardzo mocno, najmocniej ze wszystkich odmian, mimo standardowych oprysków "ciężką" chemią...

-- niedziela, 24 września 2017, 18:20 --

Ged napisał(a):
Witam . Też nie jestem pewny czy piszę w dobrym wątku :) . Wczoraj zebrałem solarisa , no niestety nie było to radosne wydarzenie :( .
Blg-19-20
Kwasy 10,5 :shock:
PH 3,1

Chcę zrobić z tego słodkie wino ( czyli po fermentacji i dwukrotnym zlaniu , mocno siarkuję i dodaję cukier ) czy to dobry pomysł ?. Czy lepiej dolać wody ( obniżyć kwasy ) wyrównać cukier i zrobić wytrawne ?


Sedymentacja, rozcieńcz o 20% i dosłódź do 25 Brix, drożdże UCLM, zatrzymanie fermentacji na 2 BLG.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 24 września 2017, 18:57 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2249
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Zbyszek to nie są informacje z południa, tylko ze strefy stanu klęski żywiołowej, na dodatek plantacja na szczycie wzniesienia na lekkim skłonie pólnocno-wschodnim, czyli nasłonecznienie jesienią do d....
Roeslera czy C. Cantor w 2015 zbierałem przy 24,5 brix, i to tylko z powodu uszkodzeń od os.
Teraz jest źle, na żyznej glebie w takich warunkach zawsze szaleje szara pleśń. Zgniło Nero, Regina, kończy Regent.
Widzę że mamy tak samo, Agat Doński gnije równo, przynajmniej resztki os jakie przeżyły deszcze mają się nad czym znęcać.
Co do odmian to ogólnie widzę że kierunek Austro-węgierski się sprawdza.
Na pewno w moim siedlisku podstawowe czerwone to są i będą : Roesler, Rubinet, C. Cantor, Duna Gyongye, oraz Dunaj i Muscat Bleu. W przyszłym roku zacznie owocować Cabernet Volos, jak na teraz odporność na mączniaki rewelacyjna.
Z białych to oczywiście Goecesji Zamatos, Generosa, Dublański, Gyongyriesling, Kozmopolita, Hibernal, Csilam, BV 10-19-8, Bacska oraz Pannonia. Dobrze zapowiada się także odmiana Soreli ( w typie Sauvignon Blanc) z Uniwersytetu z Udine, wykazuje w moich warunkach pełną odporność na wszystko, ale wino z niej to się dopiero w 2018 zobaczy.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 24 września 2017, 19:08 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 8 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 349
Lokalizacja: AOC-Mazowsze
RobertR napisał(a):
[...] decyzje co zostawić, co dosadzić, a co wykopać po kolejnym fatalnym roku wszystko się klaruje(także jeśli idzie o deserówki).

I tak masz lepszy wybór niż większość z nas ...
Ale wnioski i decyzje po 2017 będą niezwykle ciekawe (niedługo ranking odmian :) ).

U mnie szara pleśń zweryfikowała owocujące przerobówki:
- przetrwały: Rondo, Cab.Dorsa, Dornfelder, Gołubok i Leon Millot
- poległy: Reberger, Pinot Noir i częściowo Acolon.
Może warto to Rondo i dornfelderowate jeszcze raz rozważyć?

_________________
pozdrawiam Tadeusz
... Mazowiecki klimat jest "cool" ...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 24 września 2017, 19:32 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 października 2007, 01:00
Posty: 919
Lokalizacja: Wolsztyn
kuneg napisał(a):
....Ja nawet Regenta mam zamiar wywalić i Ronda resztkę zlikwidować, a w to miejsce wsadzić Galantha, Muscat Bleu i na próbę NN Gronkowca.
Małgorzato, jeżeli w Twojej lokalizacji nie dojrzewa Regent i Rondo (u mnie w tej chwili Rondo powala 12 brix i znaczne kwasy) to rzeczywiście warto posadzić Muscat Bleu. W tym parszywym roku ta odmiana i NN sprawdziły się u mnie w 100%. M.B średnio 20 brix, NN 21 brix przy obciążeniu owocowaniem średnio 5 kg z bardzo przyjaznymi kwasami i dojrzałymi pestkami. Bardzo dobrze też dojrzał Triomphe d'Alsace.

_________________
Kto chla ten grzeszy, kto pije - modli się. Nie wysyłam sztobrów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 24 września 2017, 22:30 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
U mnie podobnie NN zdrowy jak rydz. W przyszłym roku pierwsze owocowanie.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 25 września 2017, 06:04 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 26 stycznia 2014, 19:48
Posty: 380
Lokalizacja: szamotuły, wlkp.
U mnie też zdrowy ale z tych kilku groń kontrolnych zostało mniej niż połowa. W ciągu trzech dni jako jedyną odmianę coś zjadło że nawet skutek nie zostało :(

_________________
Pozdrawiam Tomek.
https://www.facebook.com/Ogród-winoroślowy-Toma-105224865590825/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 25 września 2017, 19:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
gronkowiec napisał(a):
kuneg napisał(a):
....Ja nawet Regenta mam zamiar wywalić i Ronda resztkę zlikwidować, a w to miejsce wsadzić Galantha, Muscat Bleu i na próbę NN Gronkowca.
Małgorzato, jeżeli w Twojej lokalizacji nie dojrzewa Regent i Rondo (u mnie w tej chwili Rondo powala 12 brix i znaczne kwasy) to rzeczywiście warto posadzić Muscat Bleu. W tym parszywym roku ta odmiana i NN sprawdziły się u mnie w 100%. M.B średnio 20 brix, NN 21 brix przy obciążeniu owocowaniem średnio 5 kg z bardzo przyjaznymi kwasami i dojrzałymi pestkami. Bardzo dobrze też dojrzał Triomphe d'Alsace.

To nie jest kwestja dojrzewania, tylko braku miejsca. Po 10 latach już wiem, co u mnie najlepiej się udaje i tego będę się trzymała. Nie będę się rozdrabniała na dużą ilość ciemnych odmian. Po prostu za dużo kłopotu z tym rozdrobnieniem. Sadzę to, co jest najmniej kłopotliwe u mnie.

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 26 września 2017, 08:05 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): poniedziałek, 29 lutego 2016, 10:40
Posty: 5
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Seival od soboty pięknie pracuje w balonie. Regent, Reyon de noir po 19 brx jeszcze wisza.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 28 września 2017, 08:42 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 945
Lokalizacja: małopolska
Pomiary 27.09.2017 (refraktometr elektroniczny):

Abouriou 17.5 Brix
Nigrisella 15.0 Brix (odmiana barwiąca)
C.Fuszeres 21.2 Brix

-- Cz wrz 28, 2017 8:42 am --

c.d.

PNP: 20.8 brix
Lambrusco mora della cava: 19.7 brix (grono kontrolne)
Feteasca Neagra: 19.9 brix

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 29 września 2017, 08:19 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2249
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Zaczyna teren trochę obsychać, wreszcie doceniam zawsze wiejący u mnie wiatr.
Dokonałem kilku pomiarów cukru.
Nie wiem czy jest lepsza biała odmiana na nasz klimat, zwłaszcza w tak trudnych latach, jak Dublański ( i tak się go powinno pisać a nie jak niektórzy piszą Dubliański, bo to polska a nie ruska odmiana, a miejscowość skąd pochodzi to Dublany, a nie Dubliany).
Dublański ma właśnie 25-26 brix, mimo szkód od os to co zostało nie gnije i jest idealnie zdrowe, odmiana nie pryskana na sz.p. i oprócz zabiegów przed i po kwitnieniu nie pryskana w sezonie na nic.
Dzielnie trzyma się Roesler i Duna Gyongye. Cukier dochodzi do 22 brix, żadna jagoda nie ma mniej niż 20,5.
Planowo do zbioru w sobotę C. Cantor, jest już dojrzały, trochę mniej rozwodniony, ale zaczyna go łapać sz.p. i zasychanie szypułek.
Dunaj mimo oprysków zaczyna łapać sz.p. i sporo jagód się rozpada też awaryjnie do zbioru, w krzewach na podkładkach cukier dochodzi do 23-24 brix.
Monarch zdrowy, ale w tym roku ma wyjątkowo nędzny cukier ok. 18 brix i stoi.
Idealnie trzyma się Alibernet, po raz pierwszy dokonałem dzielenia gron w okresie dojrzewania, efekty są pomału widoczne, w gruncie ma lepsze parametry niż na ścianie (do 19 brix) musi powisieć tak jeszcze ze 3 tygodnie.
Rubinet w pełni dojrzały, także do zbioru w weekend pomału dobija do 19 brix.
Jedną z najzdrowszych odmian jest Liwadyjski Czarny, późna odmiana nie uszkadzana przez owady, sz.p. nawet ją nie dotknęła.

Kilka dni temu aby dalej nie rozszerzać infekcji zebrałem i wyrzuciłem ponad 30 kg. kompletnie zgniłych gron Marquette, Regenta, Agata Dońskiego, Reginy, Aldena. W kolejce czeka Karmazyn, i Pinot Wrotham bo po raz kolejny nic się z tego nie zbierze.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 29 września 2017, 09:30 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5471
Lokalizacja: Łódź i okolice
RobertR napisał(a):
zebrałem i wyrzuciłem ponad 30 kg. kompletnie zgniłych gron Marquette,

Dziwne, ja nigdy jeszcze nie wyrzuciłem żadnego grona Marquette. To samo z Regentem. Owszem wyrzucałem ale Dorsę.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 143 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO