Teraz jest wtorek, 13 maja 2025, 08:07

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 143 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 12 września 2017, 09:15 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): poniedziałek, 18 maja 2015, 15:46
Posty: 11
Lokalizacja: Podkarpackie
Mam taki pomysł Panowie. Jak podajemy ile winorośle/owoce mają brix, kwasów podajcie przynajmniej mniej więcej liczbę gron na krzaku/lub w kg. W przybliżeniu. 20 brix nie równe 15 jak obciążenie zgoła inne. taka sugestia.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 12 września 2017, 09:23 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 9 kwietnia 2013, 09:44
Posty: 1266
Lokalizacja: Brzeg Dolny
Tomahawkes napisał(a):
.... 20 brix nie równe 15 jak obciążenie zgoła inne. taka sugestia.

Jak obciążenie takie samo też 20 nie będzie równe 15.
Żebyś miał co porównać musiałbyś mieć oprócz obciążenia podane minimium kilka innych parametrów.

_________________
Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 12 września 2017, 09:28 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): poniedziałek, 18 maja 2015, 15:46
Posty: 11
Lokalizacja: Podkarpackie
jasne, że muszę mieć podane, kiedy start, czy były przymrozki, czy z paków zapasowych, kiedy kwitnienie, opady, sat,
ale mi już wystarczy obciążenie :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 12 września 2017, 09:39 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 8 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 349
Lokalizacja: AOC-Mazowsze
Tomahawkes napisał(a):
jasne, że muszę mieć podane, kiedy start, czy były przymrozki, czy z paków zapasowych, kiedy kwitnienie, opady, sat,
ale mi już wystarczy obciążenie :)
A np. wiek krzewów już nie?

Sent from my phone

_________________
pozdrawiam Tadeusz
... Mazowiecki klimat jest "cool" ...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 12 września 2017, 11:14 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 października 2007, 01:00
Posty: 919
Lokalizacja: Wolsztyn
Triomphe d'Alsace. Obrazek

_________________
Kto chla ten grzeszy, kto pije - modli się. Nie wysyłam sztobrów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 12 września 2017, 21:24 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
A u mnie niby wszystko super, ale mój niepokój budzi stan liści które jakoś wcześnie szykują się do zimy i tracą swą zieloność. A są jeszcze potrzebne bo cukru jeszcze za mało!!!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 12 września 2017, 21:31 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 28 marca 2015, 07:31
Posty: 205
Lokalizacja: Wyżyna kielecka 354 m.n.p.m
Zodiak napisał(a):
Lukasz chodzi o to , że ten Solaris nie jest do końca dojrzały i ma w sobie sporo kwasu jabłkowego, ale nie jest to jakiś ekstremalny poziom. Jeżeli użyjemy drożdże odkwaszajacych ( takimi są lalvin71B) to zjedziemy z kwasami zbyt nisko i jeszcze po wymrozeniu ( ładnie stabilizuje wino) będziemy mieli wodę z cukrem i alkoholem. Ja bym zatrzymał fermentacje tak aby zostało Ok 10-20g cukru.



Dziękuje za lekcję. Pytałem bo zamierzam niebawem (jak wrócę do kraju to ustalę w jakim stopniu dojrzałości są moje grona) zrobić swoje pierwsze wino z Solarisa + Krystaly + Aurora. Mam właśnie Lalviny i teraz się zastanawiam czy będzie sens ich użyć skoro Solaris orientacyjnie będzie stanowił ok 20%, a reszta to przecież gatunki z niską zawartością kwasów.

_________________
Pozdrawiam Łukasz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 15 września 2017, 14:44 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
U mnie na dzisiaj
Solaris - 21,5 Brix - kwas 10 g/L. Niestety niektóre grona zasychają szypułki, gniją jagody. A musi powisieć jeszcze z 1-2 tygodnie. Pogoda fatalna.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 16 września 2017, 00:00 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
Sprawdzałem cukier na Adalmiinie,ma ok. 20Brx. ,warto aby grona były na krzewie jeszcze z tydzień,ale znów idzie wiele dni deszczu co nie jest dobrą prognozą dla owoców.
Cóż można zrobić? Trzeba czekać,wprawdzie szara p. i mączniak p. jeszcze owoców tej odmiany nie atakuje. Gorzej z Aurorą ,gdzie szara już dziesiątkuje owoce. :mrgreen:
Fatalny rok mamy koledzy winogrodnicy.
ZbyszekTW napisał(a):
U mnie na dzisiaj
Solaris - 21,5 Brix - kwas 10 g/L. Niestety niektóre grona zasychają szypułki, gniją jagody. A musi powisieć jeszcze z 1-2 tygodnie. Pogoda fatalna.

Zbyszku piłem wino z Solarisa na "Dniach Wina" w Jaśle zebranego wcześnie pewnie o podobnych parametrach jak u ciebie,ale nie zalecam. Wprawdzie goryczki nie było,ale nie było również typowych aromatów i smaków przypisanych dla tej odmiany. Do tego kwasowość wina rażąca.
___________________
Pozdrawiam - Janek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 16 września 2017, 09:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Na właśnie będę czekał. Najwyżej przy zbiorze będzie duży odpad. Albo zrobię 2 osobne wina, z lepszych i gorszych gron :-)

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 17 września 2017, 10:16 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1686
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Solaris 21bx, ale wciąż za kwaśny na wino.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 17 września 2017, 10:23 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
ZbyszekTW napisał(a):
10.09.2017
Hibernal - 13 Brix
Seyval Blanc - 17 Brix
Solaris - 20 Brix
Rondo - 15 Brix
Regent - 17 Brix
Dornfelder - 14 Brix
PNP - 18 Brix


17.09.2017

Rondo 15,5 Brix
Regent 18 Brix

Dornfelder 16 Brix
PNP 18 Brix - kwas 9 g/l

Hibernal 14 Brix
Johanniter 18 Brix
Seyval Blanc 18 Brix
Solaris 21,5 Brix - kwas 10 g/l

Chyba pora szukać cukru na promocji :D

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 17 września 2017, 16:58 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 11 kwietnia 2012, 00:28
Posty: 244
Lokalizacja: Woj. mazowieckie, Komorów
Cukier będzie poszukiwanym towarem tej jesieni :)
Pismo jakie winiarze zielonogórscy napisali do ministra rolnictwa:

"W związku ze złymi warunkami atmosferycznymi występującymi w tym roku, w dniu 07 września 2017 zwróciliśmy się z prośbą o zwiększenie naturalnej objętościowej zawartości alkoholu dla rocznika 2017 przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o maksymalny dopuszczalny limit oraz o zwrócenie się do Komisji Europejskiej o zwiększenie tej zawartości o kolejne 0,5%.
Zezwolenie na zwiększenie zawartości cukru umożliwi wielu winiarzom podjęcie decyzji o wcześniejszych zbiorach i uzyskaniu podobnej jakości wina jak w latach poprzednich."


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 17 września 2017, 17:03 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2249
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Pomiędzy kolejnymi deszczami bo znowu trochę pada, zmierzyłem po raz pierwszy w tym roku kwasy na niektórych odmianach.
Rubinet - tu pomiar jest najcięższy, bo sok bardzo gęsty i prawie czarny - wyszło 9,5 g/l, bardzo dobry wynik wystarczy mu tydzień pogody, której niestety nie ma, cukier średnio 18 brix czyli zupełnie w normie(zbiera się go przy 18,5 - 19 brix), jagody idealnie zdrowe, pestki wybarwione.
Dunaj - tu pomiar łatwy bo sok jasny - kwasy niecałe 8g/l, jagody napompowane wodą, ta odmiana ma rzeczywiście skrócony okres wegetacyjny, cukier między 19-20 brix, krzewy na podkładkach mają już marszczące się jagody, początki sz.p. i 22-23 brix
Roesler - 11,5 g/l, najlepszy wynik od początku uprawy, zazwyczaj w połowie września miał między 14-15 g/l mimo dobrego cukru, o tej porze ma już 20-21 brix, na niewielkiej ilości jagód widać efekty zasychania szypułek.
Teraz trzeba tylko Najwyższego prosić by na miesiąc zakręcił kurek z wodą.

Trzymam dokąd się da, albo wszystko zgnije, albo pogoda się poprawi, i cokolwiek się zbierze.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 17 września 2017, 19:15 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 8 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 349
Lokalizacja: AOC-Mazowsze
Rośliny i grona trzymały się dotychczas świetnie, ale dziś zauważyłem szarą pleśń na gronach Rebergera. Pozostałe odmiany jeszcze w miarę zdrowe, czekają na słońce.

A taka Baltica już dawno w balonie, zakończyła fermentację burzliwą ...

_________________
pozdrawiam Tadeusz
... Mazowiecki klimat jest "cool" ...


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 143 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO