Teraz jest środa, 14 maja 2025, 21:51

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 143 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 2 października 2017, 16:30 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 17 sierpnia 2013, 20:39
Posty: 254
Lokalizacja: podkarpacie Radomyśl Wielki
ZbyszekTW napisał(a):
Odczynniki z zeszłego roku, nie wiem, może trochę zwietrzały... Musze wymienić baterie w pH metrze, może to coś wyjaśni.

-- niedziela, 1 października 2017, 20:13 --

Regent - 19 Brix - kwas 9,7 - pH 3,5 - 1,7 kg/krzew, na różowe wino

Solaris - 23 Brix - kwas 10 - pH 3,3 - śr. 2 kg/krzew, niestety od 3 tygodni kwasy stały w miejscu, trochę za wysoko

Rondo - 18,5 Brix - kwas 12 - pH 3,1 - owocowanie z pąków zapasowych po przymrozku 10.V, krzewy niestety przeciążone, na niektórych po 4-5 kg, nierówno dojrzałe

Te kwasy są raczej nie możliwe, przy takim Ph.
A jak organeloptycznie?

_________________
https://www.facebook.com/winnica.amelie/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 2 października 2017, 17:53 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2249
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Dziś zrobiłem większe winobranie, przed zapowiadanymi opadami. Zostaje na krzewach Roesler, Duna Gyongye oraz odmiany bordoskie, może wytrzymają zapowiadane opady.
Najbardziej cieszę się z Rubineta. Ponad 50 l. miazgi przy kwasowości 8,5 i 20 Brix. To jest rewelacyjny wynik dla tej odmiany. Sok gęsty czarny, tak na kilka dni barwi ręce. Owoce rozpadają się, dojrzałe. To jest świetna vinifera, zważywszy na bardzo fatalny rok 2017.
Kapitalnie wypadła Medina, poszła do nastawu z Pannon Frankos i Muscat Bleu. Medina w tym sezonie z czerwonych to jak na razie jedyna odmiana której przed młynkiem nie musiałem przebierać, idealnie zdrowa. Zapach przejrzałego Muscat Bleu w młynku na długo zostanie w mojej pamięci.
Z białych jestem pod wrażeniem Csersegi Fuseres, poszła do nastawu z Goecseji Zamatos i Jutrzenką, to jest ewidentnie nr 1, w pełni dojrzała w najmniejszy stopniu nie uszkodzona przez owady, znakomite parametry zbiorcze. Znacznie lepiej dojrzewa od Goecseji Zamatos. Nie wiem czy zamiast tylu krzewów Nektara nie powinienem dosadzić właśnie jego rodzica czyli CF.
Zatem w tak fatalnym sezonie są rzeczy które cieszą.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 2 października 2017, 19:13 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
AMELIE napisał(a):
ZbyszekTW napisał(a):
Odczynniki z zeszłego roku, nie wiem, może trochę zwietrzały... Musze wymienić baterie w pH metrze, może to coś wyjaśni.

-- niedziela, 1 października 2017, 20:13 --

Regent - 19 Brix - kwas 9,7 - pH 3,5 - 1,7 kg/krzew, na różowe wino

Solaris - 23 Brix - kwas 10 - pH 3,3 - śr. 2 kg/krzew, niestety od 3 tygodni kwasy stały w miejscu, trochę za wysoko

Rondo - 18,5 Brix - kwas 12 - pH 3,1 - owocowanie z pąków zapasowych po przymrozku 10.V, krzewy niestety przeciążone, na niektórych po 4-5 kg, nierówno dojrzałe

Te kwasy są raczej nie możliwe, przy takim Ph.
A jak organeloptycznie?


Prosty pH-metr (nie wiem czy kalibrowaniem na bufory) może mocno przekłamywał. Moim zdaniem takie kwasy mogą być. Nawet jeżeli NaOH będzie trochę zwietrzałe to ogromnego błędu nie będzie powiedzmy 1g.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 2 października 2017, 19:26 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): wtorek, 13 maja 2014, 18:11
Posty: 66
Lokalizacja: PN Wielkopolska Okonek 145 n.p.m.
Dziś zebrałem Solarisa. Sok bez oczyszczenia pierwsze badanie kwas 8,3 i 24,5 blg pestki brązowe. Jutro po oczyszczeniu ponowny pomiar. Miałem zbierać Rondo ale jeszcze poczekam 20 blg kwas 10.5

Pozdrawiam Tomek

_________________
Nie pytaj mnie kiedy będzie pierwsze wino bo ...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 2 października 2017, 19:59 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Zodiak napisał(a):
AMELIE napisał(a):
ZbyszekTW napisał(a):
Odczynniki z zeszłego roku, nie wiem, może trochę zwietrzały... Musze wymienić baterie w pH metrze, może to coś wyjaśni.

-- niedziela, 1 października 2017, 20:13 --

Regent - 19 Brix - kwas 9,7 - pH 3,5 - 1,7 kg/krzew, na różowe wino

Solaris - 23 Brix - kwas 10 - pH 3,3 - śr. 2 kg/krzew, niestety od 3 tygodni kwasy stały w miejscu, trochę za wysoko

Rondo - 18,5 Brix - kwas 12 - pH 3,1 - owocowanie z pąków zapasowych po przymrozku 10.V, krzewy niestety przeciążone, na niektórych po 4-5 kg, nierówno dojrzałe

Te kwasy są raczej nie możliwe, przy takim Ph.
A jak organeloptycznie?


Prosty pH-metr (nie wiem czy kalibrowaniem na bufory) może mocno przekłamywał. Moim zdaniem takie kwasy mogą być. Nawet jeżeli NaOH będzie trochę zwietrzałe to ogromnego błędu nie będzie powiedzmy 1g.


No nie wiem sam już...
Roztwór robiłem sam w zeszłym roku - zostało mi około 0,5 l, stało cały czas w ciemnej piwnicy...
Jak sprawdzić, czy roztwór jest dobry? Jest jakaś metoda?

A organoleptycznie - co roku mam wysokie kwasy, a w tym roku dodatkowo późna wiosna, zimne lato, mokra jesień - bardzo słaby ekstrakt o 2-3 a nawet 4 Brix mniejszy niż w poprzednich latach.
Kładę to na karb zadanionej całkowicie winnicy i ciężkiej ziemi...

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 2 października 2017, 20:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
Zbyszku od początku Twoje wyniki pomiarów kwasów mnie nie pasowały.
Co innego tego roku w Wielkopolsce ale nie we Wrocku.
:?: :?:

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 2 października 2017, 20:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5473
Lokalizacja: Łódź i okolice
Nie zostawiaj roztworu na drugi rok. Nie ma szans żeby parametry się utrzymały. Ja co roku biorę nowy. Nie ma sensu robić na zapas. Też jestem zdziwiony tymi kwasami. Nawet u mnie prawie nigdy takie nie są.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 2 października 2017, 20:34 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Zbyszku nie wiedziałem ze sam robiłeś roztwór NaOH. Tu mógł być popełniony duży błąd w paru miejscach i masz np. 0,08mola, a nie 0,1mola. Każdy roztwór mianowany musi zostać skontrolowany tzw nastawianie miana. W tym przypadku można je nastawić miareczkujac na roztwór kwasu szczawiowego o znanym mianie. Jak widzisz lepiej kupić litr 0,1molowego NaOH za 25zł.
Roztwór NaOH "wietrzeje" z powodu reakcji z CO2 zawartym w powietrzu. Wystarczy, ze jest szczelnie zamknięty i jest mało powietrza nad roztworem. Najlepiej kupując 1 litr rozlać np. do 4 butelek po 250 ml i możemy używać nawet ze 2-3 lata.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 2 października 2017, 21:38 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 26 stycznia 2014, 19:48
Posty: 380
Lokalizacja: szamotuły, wlkp.
Teraz się nie dziwię że i u mnie taki kwas skoro u Zbyszka w takim Wrocławiu jest podobnie. Miałem zbierać w sobotę ale po zrobieniu w piątek pomiarów postanowiłem poczekać licząc że te deszcze mnie jednak miną. Obawiam się czy to nie był błąd, za oknem od dwóch godzin leje a pogoda długo terminowa zmienia się na nie korzyść.
Do pomiaru pobrałem po trzy grona i badałem pływakiem, kwasy zestawem z winiarza.
Najlepiej wypadł Solaris który miał 26 blg. kwasu 10 i już fermentuje małe próbne dwa litry.
Regent 20 blg. kwas ponad 10 i Market 19 blg. z kwasem również ponad 10.
Poprzestałem na 10 bo szkoda płynu mi było i zdecydowałem aby wisiały dłużej licząc że kwasy spadną jeszcze.

_________________
Pozdrawiam Tomek.
https://www.facebook.com/Ogród-winoroślowy-Toma-105224865590825/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 3 października 2017, 08:14 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1686
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Solarisa zebrałem 1go października: blg po wyciśnięciu 22. Kwasy powyżej 10g/l (wyraźnie przebijają się przez cukier) będzie wspaniałe likierowe.

To jest 4ty rok pełnego owocowania. Rok rocznie zmniejszam obciążenie. W tym roku wyszło 1kg z krzaka. I to jest to! :clap: dla moich nienawożonych na ubogim, zimnym ile krzaczków. Wszystko zdrewniałe do 3ech metrów liście ładnie od dołu żółkną i opadają.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 3 października 2017, 20:44 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 20 stycznia 2012, 20:38
Posty: 491
Lokalizacja: Biłgoraj
W ostatniej chwili zebrałem Regenta bo dzisiaj od rana leje i zimno. Cukier 20,5 blg, kwasy 8g/l. Trochę mało cukru ale nie dosładzam.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 4 października 2017, 18:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Tak dopiszę dla potomności.
Zakupiłem nowy odczynnik, zrobiłem próbę na starym i nowym odczynniku - wyniki różniły się o 0,5 ml (na starym były wyższe o 0,5 ml). W zasadzie różnica w granicach błędu pomiaru...

Także - taki rok u mnie.
Kwasy na wysokim poziomie, cukry na niskim.
Zimno, mokro, MP trochę przegapiłem i w sierpniu mi wszedł na szypułki, może to dodatkowo zaszkodziło.

Wisi jeszcze:
Dornfelder - super zdrowy, ostatni pomiar 17 Brix, kwas 8,25 g/l, niestety krzewy przeciążone
Seyval - dobrze dojrzały, zaczyna już gnić
Hibernal - w końcu trochę jakby dojrzewa i gubi aromat zielonej pokrzywy na korzyść odmianowego aromatu

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 4 października 2017, 19:03 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Frank1 napisał(a):
W ostatniej chwili zebrałem Regenta bo dzisiaj od rana leje i zimno. Cukier 20,5 blg, kwasy 8g/l. Trochę mało cukru ale nie dosładzam.

Kwasy tez za wysokie. Zbij je Marvinami B lub Lalvinami 71

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 4 października 2017, 20:30 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 20 stycznia 2012, 20:38
Posty: 491
Lokalizacja: Biłgoraj
Zodiak napisał(a):
Frank1 napisał(a):
W ostatniej chwili zebrałem Regenta bo dzisiaj od rana leje i zimno. Cukier 20,5 blg, kwasy 8g/l. Trochę mało cukru ale nie dosładzam.

Kwasy tez za wysokie. Zbij je Marvinami B lub Lalvinami 71

Już za późno na te drożdże- nastaw jedzie już na Enartis Ferm Red Fruit.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 4 października 2017, 20:55 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2249
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Frank1 napisał(a):
Zodiak napisał(a):
Frank1 napisał(a):
W ostatniej chwili zebrałem Regenta bo dzisiaj od rana leje i zimno. Cukier 20,5 blg, kwasy 8g/l. Trochę mało cukru ale nie dosładzam.

Kwasy tez za wysokie. Zbij je Marvinami B lub Lalvinami 71

Już za późno na te drożdże- nastaw jedzie już na Enartis Ferm Red Fruit.


Mirek z tymi kwasami jest zupełnie w normie (choć akurat Regent miewa niższe). Najzupełniej łatwo robi się wino z kwasami 9,5 a co dopiero 8, są odmiany dla których nawet w cieplejszych regionach od naszego "upalnego" kraju ten poziom uważa się za dobry, bo taka ich natura odmianowa. Jakby nie było bakterie fjm są dostępne i to w kilku rodzajach i terminach aplikacji. Zaś efekt finalny czerwonego wina na Lalvinach 71 (poza utrzymaniem intensywnej barwy i lekkim odkwaszeniem) w porównaniu z innymi drożdżami do czerwonych(np. Siha 8, L.A., Mycoferm, Lalvin d254, RC12) delikatnie mówiąc nie powala.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 143 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Facebook [Bot], Trendiction [Bot], Yandex [Bot] i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO