Teraz jest niedziela, 1 lutego 2026, 07:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 231 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 4 września 2016, 09:31 
Kiper
Kiper

Cytuj:
Z tym dojrzewaniem i wybarwianiem to aż zbyt dobrze jest w tym roku, przynajmniej u mnie.

U mnie Pridorożnyj za dni kilka będzie do zjedzenia. A sadziłem go pod mur, by mieć co jeść w październiku :lol:

Ale spokojnie, w końcu strategia jest wieloletnia. A pogoda w Polsce faluje, jeszcze przyjdą chłodne lata ;)

A na ten rok pozostanie mi tylko aktinidia w październiku.

PostNapisane: niedziela, 4 września 2016, 10:27 
Kiper
Kiper

Przyszła pora wrzucić zdjęcia mało popularnych odmian.
Garonnet, odmiana przerobowa o bardzo wysokiej plenności, grona średnie i duże z jagodami średniej wielkości. Wino jasnoczerwone przeciętnej jakości bez wyraźnego aromatu i smaku. Dojrzałość przerobową osiąga na przełomie września i października, do konsumpcji dwa tygodnie wcześniej. Jagody soczyste, dobre, o neutralnym smaku, nieporównywalnie lepsze od odmian Isabella czy Lidia. Świetna odmiana na pergole i altany. Odmiana często mylona i pracująca jako Cascade.
Obrazek
Jupiter amerykański, owocujący krzew w drugim roku po posadzeniu. W pierwszym owocowaniu wymagał redukcji plonu. Grona średnie i duże z jagodami średnimi i dużymi. Smak ciekawy, raczej idący w stronę owocową z lekką nutą muszkatu. Świetna odmiana amatorska.
Obrazek
Fabel Odmian piramidy DW Plenna wczesna odmiana o gronach średnich, dobrze wypełnionych, z smacznymi jagodami o delikatnym smaku labruski, średniej wielkości. Jagody słabo wybarwiają się w gronach zacienionych, ale są dojrzałe bardzo słodkie. Bardzo wartościowa odmiana amatorska do uprawy szpalerowej, pokrywania altan i pergoli.
Obrazek

PostNapisane: wtorek, 6 września 2016, 14:28 
Ekspert
Ekspert

Dzisiejsze pomiary po wczorajszym obfitym deszczu.
Solaris, Marquette,Frontenac - 22 Brix
Aurore - 21,5
Marechal Foch, Siegerrebe - 20
Leon Millot - 19
Regent, Wiśniowy, Roesler, Bolero - 17,5
Gołubok - 17
PNP - 16,5
Kwasów nie mierzyłem

PostNapisane: środa, 7 września 2016, 19:16 
mistrz
mistrz

Dzisiejsze wyniki :
-18brix - Regent,Serena,Zweigelt
-19brix - Gołubok,Kristaly,Aurora,Swenson Red
-20brix - Jutrzenka
-24brix - Solaris

PostNapisane: sobota, 10 września 2016, 16:38 
Kiper
Kiper

Dobry rok dla winorośli :)
Niektóre odmiany trochę mnie zaskoczyły bo nie myślałem że są do tego zdolne. Wiedziałem że Konsuł i Dienał to plenne odmiany o długich gronach ale jak na takim prawie 40cm gronie są jagody wielkie jak pimpongi to naprawde robi to wrażenie. Do tej pory takie wielkie owoce miałem tylko na Talizmanie i Biełym Kokle.

Obrazek

Czekam jeszcze na Nizinę bo ta z kolei na jednym krzaku rozwiesiła ponad 10 wielgachnych gron, rośnie jak opętana a koniec jednej niesfornej latorośli sąsiadka znalazła jakieś 4m od granicy ;)

PostNapisane: sobota, 10 września 2016, 20:24 
Ekspert
Ekspert

Grzegorz, ten rok i u mnie jest dobry dla winorośli, bo taki późny Podarek Zaporoża ma największe jagody ze wszystkich moich deserówek. Niestety po deszczu popękały i nie wiem czy dojrzeją, bo dobierają się do niego osy i muchy w tych pękniętych jagodach, ale powiem szczerze, że tak wielkich jagód nie spotkałem w sklepach, ani na Italii, ani na Vittorii. Krzew Podarka ma w tej chwili piąty rok i dał niesamowity plon, czyli dużo gron z wielkimi jagodami, aż szkoda, że nie mam miniaturowej wagi, aby sprawdzić ich masę. Może jutro wstawię fotki tych popękanych i olbrzymich jagód. Widzę po kilku latach uprawy, że moja lokalizacja, pozwala dojrzeć w gruncie nawet najpóźniejszym odmianom, więc może i Nizina by dała radę u mnie, ale póki co jej nie mam.

PostNapisane: sobota, 10 września 2016, 21:43 
Kiper
Kiper

Podarok Zaporoża do chyba troszkę niedoceniana odmiana. U mnie dojrzewa bez problemu i co roku świetnie się zapyla. Grona i jagody sa bardzo duże, chrupkie i smaczne. Zauważyłem, że w tym roku wszystko się poprzestawiało w dojrzewaniu .Od dłuższego czasu jest piękna słoneczna pogoda z wysokimi temperaturami i wszystko goni do przodu. Odmiany późniejsze dojrzewają równocześnie z tymi wcześniejszymi. Dzisiaj ciąłem np Geliosa i Arkadię. Obie odmiany maja sporo cukru i są już dobre. Jakbym nie miał kwietniowych przymrozków to rok byłby rekordowy ale i tak jest dobrze.

Szkółka winorośli nr 08/02/3387

PostNapisane: niedziela, 11 września 2016, 18:18 
nowicjusz
nowicjusz

Fotki jagód i pestek Pinot Wrotham stan na 11.09.16. Próbowałem dziś PW i kwas już jest niewyczuwalny, a smak jagód jest bardzo przyjemny i kojarzy mi się z owocami leśnymi. Ponadto pestki są już w znacznym stopniu wybarwione. Miłego oglądania http://s1164.photobucket.com/user/victo ... sort=2&o=9

PostNapisane: środa, 14 września 2016, 15:56 
Ekspert
Ekspert

Wrzucam obiecaną fotkę grona Podarka. Część jagód popękała po deszczu i musiałem je oberwać bo zaczynały gnić. To największe jagody wśród moich deserówek, czyli po kilku latach uprawy Podarok pokazał na co go stać. Takich gron i większych jest kilka na krzewie i już jagody są słodkie, a pestki w połowie przebarwione.
Obrazek

PostNapisane: czwartek, 15 września 2016, 10:22 
Kiper
Kiper

Tak wyglądał Pridorożnyj w sobotę.

Obrazek

Porównując termin oraz wybarwienie na zdjęciu do zeszłego roku, oceniam na jakieś 3 tygodnie wcześniej niż rok temu.

PostNapisane: sobota, 22 października 2016, 14:56 
Kiper
Kiper

RobertR napisał(a):
.......Ale z białych najbardziej zaskakuje mnie Dublianski, to rzeczywiście wczesna odmiana, jak na pocz. sierpnia całkiem jadalny, no i ten ciekawy smak zbliżony do GZ. Co ważne jak dotąd tylko 2 x siarka i krzewy zdrowe.......tego Dublianskiego to chyba jednak jeszcze dosadzę.
Kolega z Piaseczna zebrał grona w pełnej dojrzałości 5.09. Smak muskatowy był mniej wyraźny, ale bardzo przyjemny. Grona były małe z jagodami średniej wielkości. Jagody o cienkiej skórce bez goryczki. Czy spostrzeżenia uprawiających tę odmianę są podobne ?

PostNapisane: sobota, 22 października 2016, 20:16 
Ekspert
Ekspert

gronkowiec napisał(a):
RobertR napisał(a):
.......Ale z białych najbardziej zaskakuje mnie Dublianski, to rzeczywiście wczesna odmiana, jak na pocz. sierpnia całkiem jadalny, no i ten ciekawy smak zbliżony do GZ. Co ważne jak dotąd tylko 2 x siarka i krzewy zdrowe.......tego Dublianskiego to chyba jednak jeszcze dosadzę.
Kolega z Piaseczna zebrał grona w pełnej dojrzałości 5.09. Smak muskatowy był mniej wyraźny, ale bardzo przyjemny. Grona były małe z jagodami średniej wielkości. Jagody o cienkiej skórce bez goryczki. Czy spostrzeżenia uprawiających tę odmianę są podobne ?

Zdzisławie, Dublański faktycznie zmienia smak, cały czas czuć te Traminowe klimaty, ale im bardziej dojrzały to dochodzi wyraźnie aromatyczny posmak jak dla mnie lipowo-akacjowego miodu oraz inne złożone klimaty.
Co ważne ze względu na osy dość długo odmiana jest twarda i niejadalna, i dosłownie w kilka dni mięknie i gwałtownie nabiera cukru i aromatu, zupełnie inaczej niż np. GZ.
Dodam także że zostałem posiadaczem klonu tej odmiany wyprowadzonego przez RP, który ponoć ma większe grona i jest plenniejszy. Wiem też że RP ma zamiar zarejestrować tą odmianę (klon z Zawady).
W efekcie mam już łącznie posadzone 14 szt. i to pewnie nie koniec :D Dublański jak i Krasień z ostatnio promowanych odmian przez RP najbardziej przypadły mi do gustu.

PostNapisane: niedziela, 23 października 2016, 13:48 
Ekspert
Ekspert

Zebrałem Pinot Wrotham 1.10.2016 (o czym już pisałem w odpowiednim wątku).
http://www.winogrona.org/index.php?titl ... y_1200.JPG
Zostawiłem jedno grono na łozie mrozowej bo wyglądało na niedojrzałe (słabo wybarwione).
Teraz po 3 tygodniach to jedno grono jest dojrzałe, ma 21 Brix (tamte zbierałem jak miały 19.5) i w pełni wybarwione pestki.
Przez całe 3 tygodnie średnia dobowa u mnie (z wyjątkiem 3.10.2016) nie przekraczała 10stC co jest podstawą wyliczenia SAT.
Mam wobec tego 2 wnioski (które ewentualnie można skrytykować):
1. Wygląda na to że winogrona dojrzewają jednak także w niższych temperaturach (a co za tym idzie i liczenie SAT powinno być inne).
2. Warto czekać ze zbiorem, bo obawiałem się szarej pleśni ale w tak niskich temperaturach to nawet pleśń się nie rozwija.

PostNapisane: niedziela, 23 października 2016, 22:12 
Ekspert
Ekspert

gbed napisał(a):
Zebrałem Pinot Wrotham 1.10.2016 (o czym już pisałem w odpowiednim wątku).
http://www.winogrona.org/index.php?titl ... y_1200.JPG
Zostawiłem jedno grono na łozie mrozowej bo wyglądało na niedojrzałe (słabo wybarwione).
Teraz po 3 tygodniach to jedno grono jest dojrzałe, ma 21 Brix (tamte zbierałem jak miały 19.5) i w pełni wybarwione pestki.
Przez całe 3 tygodnie średnia dobowa u mnie (z wyjątkiem 3.10.2016) nie przekraczała 10stC co jest podstawą wyliczenia SAT.
Mam wobec tego 2 wnioski (które ewentualnie można skrytykować):
1. Wygląda na to że winogrona dojrzewają jednak także w niższych temperaturach (a co za tym idzie i liczenie SAT powinno być inne).
2. Warto czekać ze zbiorem, bo obawiałem się szarej pleśni ale w tak niskich temperaturach to nawet pleśń się nie rozwija.

Teoria głosi ,że gdy średnia temp. poniżej 10 stopni a dzień krótki, to już asymilacja b.słaba i cukrów nie przybywa.
Gdy jest sucho i wietrznie to owoce mogą jednak wysychać i wtedy cukru może trochę przybyć (w wyniku koncentracji) a kwasy mogą ulec nieznacznej degradacji.
Przy deszczowej pogodzie zarówno cukier jak i kwasy rozcieńczają się.
Ad1)Sat jest liczony prawidłowo.
Ad2)Warto czekać gdy owoce zdrowe i pogoda sprzyja.

PostNapisane: poniedziałek, 24 października 2016, 00:09 
Ekspert
Ekspert

Właśnie opierając się na tej teorii podjąłem decyzję (podobnie jak wielu kolegów z forum) o zbiorach 1.10.2016. Prognozy na następne 10 dni były fatalne i nic nie zapowiadało, że cokolwiek miałoby jeszcze dojrzeć, a na dodatek była duża presja szarej pleśni. Fakty jednak są takie, że (w tym moim konkretnie przypadku) decyzja była błędna bo parametry mimo, że było zimno i mokro (zgodnie z prognozami) się poprawiły a szara pleśń nie zaatakowała (bo było zimno, w tym 2 razy przymrozki nocą).
Jednak jedna jaskółka wiosny nie czyni i tego typu pojedyncze przypadki oczywiście nie podważają teorii, można jednak w jej stuprocentową pewność powątpiewać. Zresztą mogą być jeszcze inne czynniki które mają wpływ na zjawisko takie jak np. lokalizacja, to, że dotyczy to ostatniego grona (może wszystkie by tak nie dojrzały) itp.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 231 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1