Teraz jest czwartek, 25 kwietnia 2024, 21:14

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 406 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 28  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 20 września 2013, 09:53 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
No właśnie,mój też nie ma muskatu, za to ma pestki wielkości ziaren grochu :lol: Zdaje się, że mamy to samo.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 20 września 2013, 21:55 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2007, 01:00
Posty: 2063
Lokalizacja: Borne Sulinowo
Wybarwianie, dojrzewanie... a jak Wam idzie objadanie?
Ja po raz pierwszy nie daję rady. Wczoraj i przedwczoraj zjadałam Nadieżdę na zmianę z Łorą. Nadieżda niemal bezpestkowa, dziś skończyłam, została Łora, jakaś drobna, myślałam, że ona większa od Arkadii, ale u mnie jest drobniejsza. Może za dużo gronek zostawiłam na młodziutkim krzewie. Ze 2 kg zebrałam :)

Ciekawe czy Iliczewskij wisi, bo większość nie osłonięta...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 20 września 2013, 22:52 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 541
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
Andrzej_z_Wolki napisał(a):
kuneg napisał(a):
Wydaje mi się, że gdyby szypułki zaczęły podsychać, to nie następowałby już transport wody do jagód.
Misza napisał(a):
Jak miałem Wiszniowego to strasznie męczyło go zasychanie szypułek - sprawdź jak jest u ciebie.

Nie stwierdziłem tego w tym sezonie.
W poprzednich latach gorzej plonował i możliwe , że ten defekt miał w tym udział . Nie prowadziłem notatek i na 100% tego nie potwierdzę. U mnie rośnie na glebie piaszczystej.

Dzisiaj przyjrzałem się dokładniej , szypułki są podeschnięte przynajmniej tak wyglądają . Jagody jednak popękane od nadmiaru wody.
Smak bardzo "rozwodniony".

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 20 września 2013, 23:36 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 listopada 2007, 01:00
Posty: 38
Lokalizacja: lubartów
Michale to Kostia raczej, bo mam to samo jako Kostia od Krzewińskich. Tomajski ma owoce z kształtu jak Gała. Kostia u mnie jeszcze nie zjadliwa się wydaje.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 21 września 2013, 13:55 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Ale wszystko rozwodnione po deszczach, chyba czas dokupić cukru, w tym roku będzie cuvee z burakiem. Smakowo to dzisiaj najlepiej wypadła Glenora i LaCrescent. Venus już muskatowe prawie bez posmaku labruski.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 22 września 2013, 10:46 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 1 czerwca 2009, 01:00
Posty: 298
Lokalizacja: okolice Tarnowa to miejsce w sam raz do uprawy winorośli
Obrazek
To już ostatnie grono Liwii
Obrazek
Konsuł
Obrazek
Festivee

_________________
Pozdrawiam z najcieplejszego miejsca w Polsce - Leszek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 24 września 2013, 21:56 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
W kategorii słodkości, najlepiej mi wypadł Regent, natomiast w kategorii smakowo-aromatycznej Sevar.
A może podpowiecie czemu brązowieje Solaris.
Brązowieje na zewnątrz, jakby rumieniec od słońca, smaku to nie zmienia, jest dobry. Czy to robota jakiegoś grzybka?

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 25 września 2013, 04:35 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:04
Posty: 2263
Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
U mnie już 2,5 tygodnia pochmurnie i deszczowo, ale szypułki brązowieją, pestki też, a smak jagód Silvanera jest coraz słodszy. Od dziś ma być słonecznie, zatem będzie dobrze http://www.tvp.pl/wroclaw/informacyjne/ ... e/12497723. Kolega z regionu wspominał w innym temacie, że jego Siegerrebe nabiera parametrów pomimo braku słońca. Coś w tym jest. W weekend zrobię pomiary cukru.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 25 września 2013, 10:57 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Coś tam słońca jeszcze jest, poza tym ziemia jest ciepła. Faktem jest że po jesiennym przesileniu ilość energii słonecznej docierającej na powierzchnię dramatycznie maleje, jednak źródłem substancji zapasowych w tym okresie mogą być liście z których roślina wysysa co się da przed ich zrzuceniem.

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 25 września 2013, 23:51 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2008, 01:00
Posty: 257
Lokalizacja: uprawa - Wolbórz /k. Piotrkowa
_Andrzej_ napisał(a):
kuneg napisał(a):
Spadek cukru, to wina deszczu. Krzaki naciągnęły wody, wpompowały to w jagody i efekt opisałam powyżej.

Dawno temu na Forum zostało ustalone, że podajemy tutaj odczyt z refraktometru, czyli bez poprawki.

W piątek 13.09 LM i Regent miały 20 Brix a MF 18 Brix.
Sprawdziłem dziś, po 4 dniach opadów:
Regent - 14 Brix, MF - 15 Brix, ale uwaga: LM 21 Brix!
Pomijam dokładność pomiarów i ewentualne drobne błędy, ale dlaczego część odmian w dół, a jedna w górę? W tych samych warunkach pogodowych tendencja powinna być podobna.

U mnie po załamaniu pogody w okolicach 14 września cukry spadły i nie bardzo chcą odrabiać.
Aktualnie:
LM - 19 Brix
MF- 17 Brix
Regent - 15 Brix

Czy wg Was jest szansa, że cukier jeszcze się poprawi (przy takiej pogodzie jak obecnie)?
Jeśli tak to potencjalnie o ile?

_________________
pozdrawiam Andrzej


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 26 września 2013, 08:16 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 1 czerwca 2009, 01:00
Posty: 298
Lokalizacja: okolice Tarnowa to miejsce w sam raz do uprawy winorośli
Wiera- to jej pierwsze owocowanie i miała 4 takie gronka.
Obrazek

_________________
Pozdrawiam z najcieplejszego miejsca w Polsce - Leszek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 26 września 2013, 17:46 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 5 czerwca 2006, 01:00
Posty: 480
Lokalizacja: okolice Lublina
Wiera ze względu na długie grona i wielkie jagody może być ciekawą odmianą w naszych ogrodach.
Dla mnie najsmaczniejsza jest gdy dostanie "kropek" na jagodach.

Załącznik:
Wiera1.jpg
Wiera1.jpg [ 113.16 KiB | Przeglądane 1256 razy ]

_________________
Pozdrawiam Andrzej
http://winogron.wordpress.com


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 27 września 2013, 10:37 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2010, 16:25
Posty: 614
Lokalizacja: Nowy Sącz,ekologiczna mikrowinniczka Nika
poszukiwacz napisał(a):
A może podpowiecie czemu brązowieje Solaris.
Brązowieje na zewnątrz, jakby rumieniec od słońca, smaku to nie zmienia, jest dobry. Czy to robota jakiegoś grzybka?

Coś takiego ??? :

https://plus.google.com/u/0/photos/1093 ... 7090221431

https://plus.google.com/u/0/photos/1093 ... 7090221431

https://plus.google.com/u/0/photos/1093 ... 7090221431

_________________
Pozdrawiam.
Mariusz.

Sezon 2012 : https://plus.google.com/photos/10936528 ... 1334856433
Sezon 2013 : https://plus.google.com/u/0/photos/1093 ... 7474865297


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 28 września 2013, 06:50 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:04
Posty: 2263
Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
http://www.pogodynka.pl/

A mówiłem, że będzie jeszcze pięknie. :D Mój Silvaner i Weissburgunder mają jeszcze czas do zbioru, a tu tyle dni słońca przed nami. :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 28 września 2013, 07:45 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5319
Lokalizacja: Łódź i okolice
Będzie jeszcze piękniej jak Ci przymrozek wszystko ugotuje. :mrgreen:

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 406 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 28  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO