Teraz jest niedziela, 27 kwietnia 2025, 07:56

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 7 lutego 2023, 17:17 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 6 czerwca 2005, 01:00
Posty: 27
Lokalizacja: Winnica Dosłońce k/Racławic
Moja kilkunastoletnia winnica położona jest 2,5km od historycznych Racławic, 15km od Miechowa, 40km od Krakowa. W winnicy mam 1200 krzewów: http://winnicadoslonce.pl/
Świetnie położona, jedynym problemem na początku była gleba (0% humusu). Przez wiele lat próbowałem konwencjonalnych środków podnoszenia humusu w glebie z marnym skutkiem. W 2021 roku zastosowałem tlenowe kompostowanie, cienką warstwą „na miejscu” w rzędach winorośli. Zeszłoroczne wina wreszcie można pić z przyjemnością. Zwiększyła się zawartość cukru, co jest normalną konsekwencją podwyższania węgla w glebie.
Permakultura to prosty sposób na regenerację gleby winnicy i ogrodu. Oznacza to dodatkowy wysiłek związany z produkcją kompostu, węgla drzewnego, herbatek kompostowych, ekstraktu z kompostu i wermikompostu. To przerasta moje możliwości. Poza tym chętnie podzieliłbym się zdobytym doświadczeniem .
W tej sytuacji rozwiązaniem byłoby nawiązanie współpracy z kimś kto planuje zakładać winnicę, ktoś kto w sposób odpowiedzialny mógłby przejąć, początkowo pod moim nadzorem, uprawę winnicy, mając zapewniony godny i sprawiedliwy podział moszczu.
Więcej na prw. Mile widziana byłaby bezpośrednia rozmowa.
Temat „Kompost, węgiel drzewny zamiast nawozów sztucznych i środków chemicznych na winnicy i w ogrodzie” omówiłem oddzielnie w „Kompost zamiast…”
Pozdrawiam
Zbigniew Zobek
Winnica Dosłońce
Załącznik:
Kompost zamiast ....docx [17.3 KiB]
Pobrane 355 razy
[attachment=0]


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 8 lutego 2023, 00:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
Kwestia węgla w warstwie humusowej jest rzeczywiście bardzo istotna. Jak ktoś zamierza wymieniać ogrzewanie w domu, to może zainteresować się piecami zgazowującymi drewno. Produktem ubocznym jest m.in. węgiel drzewny - w sam raz do wzbogacania gleby.

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 8 lutego 2023, 07:12 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 6 czerwca 2005, 01:00
Posty: 27
Lokalizacja: Winnica Dosłońce k/Racławic
Każde urządzenie które produkuje węgiel drzewny jest do wykorzystania. Taki węgiel nasącza się życiem biologicznym (herbatka kompostowa) i miesza z kompostem. Przewracarka kompostu pozwala wyprodukować kompost w prosty sposób. To przełom. Możemy produkować duże ilości kompostu pozbawionego patogenów i nasion.
Odkrycie, że roślina nie potrzebuje nawozów sztucznych było dla mnie porównywalne z kopernikowskim. Wystarczy, że w ziemi są bakterie, grzyby, nicienie itd., czyli jest życie biologiczne, które nie jest niszczone nawozami sztucznymi, środkami ochrony roślin czy orką. Wszelkie pierwiastki potrzebne roślinom brane są z martwych składników gleby (piasku, gliny itd.) przez mikrobiom. Oznacza to, że przeszło stuletni okres stosowania nawozów był błędem. Naukowcy oceniają, że kontynuowania dotychczasowej uprawy ziemi przez kolejne 30-60 lat, doprowadzi do katastrofy. Gleba przestanie rodzić.
Mimo wieloletnich badań nie wszystko jeszcze wiadomo. Dlatego wg mnie warto by było włączyć polskich naukowców. Moglibyśmy być podmiotem w temacie. Szukam kontaktów z np. AR w Krakowie. Może macie kogoś, kogo można by tym zainteresować?


Załączniki:
Każdą glebę...GM.pdf [537.33 KiB]
Pobrane 254 razy
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 8 lutego 2023, 19:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
Na każdych wykładach z gleboznawstwa podkreślają rolę węgla i warstwy humusowej w glebie oraz wagę życia mikrobiologicznego w glebie. Przynajmniej ja miałam to kładzione do głowy na AR we Wrocławiu.

A nie interesowałeś się przypadkiem węglem brunatnym i jego zastosowaniem w rolnictwie?
To jest najszybszy sposób na wzbogacenie gleby w węgiel, - kilka wywrotek miału z węgla brunatnego - 20-80 t/ha. Tylko, że KWB nie robią badań na zawartość metali ciężkich, żeby móc spokojnie zastosować miał do celów rolnictwa ekologicznego. Sama wzięłabym wywrotkę na paręnaście arów, ale mam opory :(

Jakiś czas temu temat poprawy jakości gleby był wałkowany na Forum. Nawet artykuł z tego skleciłam:
http://www.winogrona.org/index.php?titl ... anie_gleby

Tu masz link do Unijnego projektu dot. zdrowej gleby, kompostu i wykorzystania naturalnych antagonistów patogenów w rolnictwie: https://www.best4soil.eu/factsheets
Możesz zarejestrować się tam i uczestniczyć czynnie.

Miłej lektury :)

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 8 lutego 2023, 21:15 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2853
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Bardzo to ciekawe wszystko, tzn to nienawożenie, jednak trochę dla mnie zastanawiające.

No bo skąd wobec tego brałyby się te badania, które wykazują ile i czego ubywa we wszelkich uprawach,
szczególnie w uprawach warzyw?
Czy kompost jest w stanie zapewnić wszystkie składniki? Chyba też zależy z czego ten kompost jest.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 9 lutego 2023, 13:36 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 6 czerwca 2005, 01:00
Posty: 27
Lokalizacja: Winnica Dosłońce k/Racławic
W największym skrócie to jest tak. Aby życie biologiczne mogło się rozwijać w glebie potrzebny jest humus/węgiel. Początek życia biologicznego to 1,8%. Dr Elaine mówi że 3%, a najlepiej 5% wystarczy aby organizmy miały się dobrze. Ja miałem na początku 0%. Dlatego też plonowanie było 20x mniejsze od średniego i wino marne mimo intensywnego nawożenia naturalnego. Dlatego dla mnie zawartość węgla była i jest tak ważna. Dlatego pomyślałem o dodawaniu węgla drzewnego do kompostu aby przyspieszyć zbudowanie gleby o zawartości humusu >5%. Węgiel drzewny jest pozbawiony wilgoci i węglowodorów w procesie pirolizy. Uzyskane w ten sposób pory świetnie wg mnie się nadają do zasiedlenia mikroorganizmami, które hoduje się w herbatce kompostowej. Po jego zmieszaniu z „gorącym” kompostem, będzie więcej węgla. I o to mi chodzi.
Jednakże to nie węgiel jest najważniejszy. Najważniejsza jest sieć pokarmowa czyli: bakterie, grzyby, nicienie, dżdżownice itd. Miliardy miliardów. To one potrafią komunikować się z rośliną i dostarczać jej tego co ona potrzebuje , o ile się im nie przeszkadza. Drzewa w lesie rosną bez orania, nawożenia i środków chemicznych.
Aby ingerencja ludzka kompostem itd. była optymalna Dr Elaine Ingham z USA radzi zacząć od zbadania po mikroskopem ziemię i „dopasować” skład kompostu , herbatki itd. pod określone uprawy. Aby się tego nauczyć można zapisać się do płatnej szkoły „on line” „Dr. Elaine's Soil Food Web School”. Tam m. innymi uczą liczyć pod mikroskopem mikroorganizmy. Tak zrobił Filip Gołębiewski – wytwórca przewracarki kompostu, u którego można zbadać mikroorganizmy w glebie, w kompoście itd. Namawiam go do włączenia się w dyskusję.
Dr Christine Jones z Australii ma bardziej intuicyjne podejście, choć badań nie wyklucza.
Dlatego szukam kontaktów z AR. Może być we Wrocławiu. Liczę na Ciebie Małgosiu.
Byłoby wygodne mieć w Polsce naukowców, z doktoratami zrobionymi z rolnictwa węglowego wg najnowszych światowych standardów.
Jestem gotowy zorganizować pod koniec września nieodpłatne warsztaty szkoleniowe u siebie, gdzie można byłoby m. innymi zobaczyć przewracarkę, piec do węgla drzewnego, winnicę i ogród w permakulturze i pogadać.
Pozdrawiam Zbyszek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 9 lutego 2023, 15:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2246
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Fajnie że Zbyszek po dłuższej przerwie się odzywa na forum, w temacie który go od dawna interesuje, w związku z problemami jakie powstały latami na jego glebie po rabunkowej uprawie i zniszczeniu podłoża poprzedniego właściciela działki.
Lokalizacja winnicy Dosłońce jest przepiękna. Powiedzieć że jest to miejsce "klimatyczne" to mało.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 9 lutego 2023, 18:51 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2853
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Cytuj:
gdzie można byłoby m. innymi zobaczyć przewracarkę, piec do węgla drzewnego


Obejrzałam taką przewracarkę w necie no i na pewno nie jest to urządzenie dla małych :) amatorów.
Piec do węgla drzewnego- w sytuacji kiedy nie ma się opału, to trochę żal produkować węgiel drzewny.
Piece zgazowujące drewno, to są niesamowicie duże koszty. Mam tu na myśli nie tylko piec i całą jego infrastrukturę, ale i pozyskiwanie drewna.

Oglądałam kiedys filmik jak samemu zrobić sobie węgiel drzewny,
ale jak zobaczyłam ile drewna potrzeba na wiaderko węgla drzewnego to bez sensu.

Cena za 10kg wegla na znanym portalu to jest ok 65 zł.
Czy to mało, czy dużo? Gdyby te 10 kg starczyło na moje wszystkie komposty
/ a mam ich naprawdę bardzo dużo/ to pewnie niedużo.
Proszę mojego postu nie brać jako malkontenctwo tylko racjonalne podejście do tematu ogrodnika- amatora.


Zbyszku, obejrzałam na Twojej stronie zdjęcia winnicy i okolicy i - pięknie tam jest :thumbup:

Co do szkolenia. Pomysł mi się spodobał bardzo,
ale gdyby było takie szkolenie możliwe wirtualnie to byłoby już super :)

A i umknęło mi jeszcze, od jak dawna prowadzone są prace nad nienawożeniem upraw?

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 9 lutego 2023, 20:40 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 6 czerwca 2005, 01:00
Posty: 27
Lokalizacja: Winnica Dosłońce k/Racławic
Przewracarkę doczepianą do mojego, małego traktorka ogrodniczego kupiłem to był jedyny sposób aby mieć dobry, beztlenowy kompost. Na ręczne kilkakrotne przerzucanie biomasy nie mam ochoty. Ale można ręcznie. Byłem pewien, że jest to droga do ukochanej wolności w zakresie nawozów, środków chemicznych, oprysków itp. Aby zachęcić ludzi do rewolucji trzeba pokazać im że się coś opłaca, trzeba im pokazać że można. Przewracarką Filipa można obsłużyć wielohektarowców. Aby w pełni ją wykorzystać jestem gotów stworzyć permakulturową kooperatywę, jeśli będą zainteresowani. Jestem za współpracą nie chorym współzawodnictwem.
Czterdzieści lat temu genialna Dr Elaine Ingham z USA robiąc doktorat uparła się, aby sprawdzić czy mikroorganizmy mają wpływ na rośliny. Do tego czasu było widomo, że one są w glebie, ale nie wiadomo po co. I zaczęło się. Przez pierwsze dwadzieścia lat rosło grono doktorantów, którzy rozwijali temat i zarabiali regenerując gleby w różnych miejscach na kuli ziemskiej. Później Elaine stworzyła szkołę online. Można by szerzej, ale bezpośrednio. Przejrzałem prawie wszystkie jej vlogi.
Z zawodu jestem energetykiem cieplnym. Moje „urządzenie/piec” do produkcji węgla drzewnego składa się z: 200litrowej używanej beczki z hermetyczną pokrywą 1,5m kwadratowego stalowego przewodu i 1m stalowej rurki. W sumie 100-150zł plus trochę roboty głównie spawania.
Prawidłowo przeprowadzona piroliza (bez dostępu tlenu z powietrza) wymaga ciepła początkowego (trochę suchego drzewa) do momentu aż temperatura odgazowywanego drzewa umożliwi ulatniania się węglowodorów, które stają się źródłem ciepła w pirolizie. Nie ma więc objętościowego ubytku zgazowanego drewna. Poza tym wierzby energetycznej mam sporo. Ośmielam się więc twierdzić, że opisana produkcja węgla drzewnego ma sens.
Węgiel drzewny jest małym objętościowo dodatkiem do kompostu pozwalającym na szybsze zwiększenie poziomu humusu w glebie, bo mnie na tym zależy. Nie jest to obligatoryjne.
Szkolenie wirtualne? Jeśli już, to szkoła „on line” i nie za darmo. Pomysł dobry. Pogadam z Filipem Gołębiewskim. Warsztaty w Dosłońcu zawsze połączone były z degustacją wina. To istotna przewaga.
Pzdr Zbyszek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 10 lutego 2023, 06:48 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): piątek, 10 lutego 2023, 06:29
Posty: 5
Lokalizacja: 83-422
Witam wszystkich,
Wywołany do odpowiedzi przez Zbyszka melduję się na pokładzie forum.
Bardzo fajnie, że Zbyszek będzie testował temat biowęgla. Jestem Ciekaw efektów zarówno w plonach jak i pod mikroskopem. Myślę, że jeżeli ma się jakiś łatwy dostęp do węgla drzewnego to warto go wykorzystać bo po pierwsze ma faktycznie ogromną powierzchnie dzięki swej mikroporowatości. Dzięki czemu mikroorganizmy mają gdzie się schować i w takich porach łatwiej im przetrwać jakieś krótkie niedobory albo drapieżników. Po drugie ta forma węgla jest bardzo trwała i radykalnie może zmienić strukturę gleby.
W prawdzie Elaine jest raczej zdania, że skoro i tak musimy użyć materii organicznej do wyprodukowania węgla drzewnego a później zaszczepić go mikroorganizmami, to może lepiej po prostu robić kompost. Podejrzewam, że to kwestia indywidualna. Zastanawiam się też nad zawartością soli (np. potasowych) w takim węglu. Zbyszku, Ty mi przysyłałeś filmik z procesem produkcji, w którym istotne było wypłukanie soli podczas gaszenia węgla. Takie sole z popiołu działać mogą jak sztuczny nawóz i zabijać mikroorganizmy. Nie mniej jednak, kibicuję tej inicjatywie bo jest znana na całym świecie i warto wspólnie rozpracować ten system. Przy okazji polecam uwadze pracę Łukasza Nowackiego, który robi i stosuje węgiel drzewny.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 10 lutego 2023, 12:13 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 6 czerwca 2005, 01:00
Posty: 27
Lokalizacja: Winnica Dosłońce k/Racławic
Witam wśród winiarzy Filipa Gołębiewskiego, m. innymi: architekta, absolwenta kursu Dr. Elaine's Soil Food Web School, założyciela laboratorium gleb BioFarmLab, projektanta i wytwórcy przewracarki kompostu oraz entuzjasty żywej gleby.
Węgiel drzewny jeśli jest produkowany w pirolizie, tj. w procesie w którym podwyższa się temperaturę drzewa bez dostępu powietrza aż uwalnia się z niego wilgoć i węglowodory nie ma żadnego utleniania. Metody prezentowane w internecie łącznie z Łukaszem Nowackim to „prawie” piroliza.
Sterowanie jakością gleby „bez nawozów sztucznych….” daje możliwość uzyskania lepszego zrównoważonego wina. To już wiem. Jak bardzo? Przy pomocy jakich środków? To są pytania na które szukam odpowiedzi. Szukam też możliwości do współpracy. Kupą mości panowie, bo w kupie jest siła.
Pzdr Zbyszek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 10 lutego 2023, 12:52 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2353
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Cześć,
A z czego wynika zainteresowanie (jakby nie było skomplikowaną i drogą) produkcją węgla drzewnego i kompostu - w porównaniu do obornika?
Czy taki kompost z węglem jest lepszy? Czy też łatwiej dostępny / będący istotą permakultury samej w sobie?
Chodzi mi o czysto techniczne ujęcie właściwości i składu.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 10 lutego 2023, 14:39 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2853
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Cytuj:
A z czego wynika zainteresowanie (jakby nie było skomplikowaną i drogą) produkcją węgla drzewnego i kompostu - w porównaniu do obornika?


Bo obornik będzie niedługo produktem deficytowym, wręcz nieosiągalnym.

Cytuj:
Czy taki kompost z węglem jest lepszy?

No właśnie mnie ten węgiel drzewny nie daje spokoju.

Zbigniew napisał, że właściwie nie jest konieczny.

Ja podsumuję tę opcje uprawy tak: :wink:
-żywa woda zdrowia doda

-żywa ziemia plony wyda

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 10 lutego 2023, 17:30 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): piątek, 10 lutego 2023, 06:29
Posty: 5
Lokalizacja: 83-422
Zainteresowanie kompostem wynika oczywiście z chęci posiadania zdrowych roślin i wysokich plonów;).
Istotne jest tutaj zrozumienie sposobu odżywiania się roślin, systemu odpornościowego i zależności roślin od ekosystemu glebowego. Trzeba pamiętać, że tylko żywa gleba, posiadająca kompletną sieć pokarmową zapewnia prawidłowy obieg składników odżywczych. Mikroorganizmy glebowe są w stanie uwalniać związki mineralne z gleby, które w innej sytuacji są niedostępne dla roślin. To dzięki enzymom wydzielanym przez bakterie i grzyby z gleby "wyciągane" są związki potrzebne roślinom. Kompost nie tylko jest inkubatorem i hodowlą mikroorganizmów, ale też przez odpowiednio dobrane składniki możemy regulować stosunki grzybów do bakterii co wyraźnie ma wpływ na kondycję winorośli. Winorośl wymaga gleby o stosunku grzybów do bakterii przynajmniej 1,5:1.
Nieprzekompostowany obornik jest siedliskiem patogenów i organizmów beztlenowych co uniemożliwia rozwój pożytecznych grzybów (w tym mikoryzowych).
Myślę, że nam zależy na tym, żeby wytworzyć taką glebę, która będzie dawała stabilny i przewidywalny plon. Dzięki tlenowym, mikroorganizmom wyhodowanym w kompoście poprawimy strukturę gleby, przepuszczalność, zdolności retencyjne wody i obieg składników odżywczych.

Zalety kompostu są oczywiście znacznie szersze i wiele można o tym pisać. W razie czego odsyłam na moją stronę biofarmlab.pl i kanał na YT.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 10 lutego 2023, 18:43 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2853
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Cytuj:
Zainteresowanie kompostem wynika oczywiście z chęci posiadania zdrowych roślin i wysokich plonów;).
Istotne jest tutaj zrozumienie sposobu odżywiania się roślin, systemu odpornościowego i zależności roślin od ekosystemu glebowego.


To w dalszym ciągu nie wyjaśnia w sposób absolutnie racjonalny zrezygnowania z obornika.

Jedyną przeszkodzą dla mnie w nawożeniu obornikiem jest właśnie jego brak.

Ciut dalej niż za miedzą moi sąsiedzi / jako nieliczni zresztą/ trzymają zwierzynę po to
by móc tę glebę szóstej klasy nawozić właśnie obornikiem.

Obornik czy inny nawóz odzwierzęcy/ choć obornik jest dla roślin sadowniczych najlepszy/
działają próchnicotwórczo. W przypadku dawania kompostu ja takiego efektu nie zauważyłam.
Owszem jest ciut więcej próchnicy bo została wprowadzona i tyle.
Zależy też co jest w tym kompoście, bo zauważyłam, że pewne rośliny owszem
działają próchnicotwórczo i one byłyby np bardzo dobre jako zadarnienie.
Na myśl od razu przychodzi mi krwawnik.
Zapewne duże znaczenie będzie tu mieć sam rodzaj gleby, usytuowanie, nachylenie itd itd.
Bardzo ważne jest jakie gleba ma nawodnienie.
Bo tak jak grzyby potrzebują ok 15 % wilgotności gleby to już mikroorganizmy ok 30%.
Wobec tego trzeba mieć na uwadze, czy nasze poczynania nie będą walką z wiatrakami.
Druga sprawa odczyn.
Większość gleb w Polsce wymaga wapnowania z uwagi na rodzaj gleb
głównie osadów polodowcowych.

Ten temat myślę, że i nie tylko mnie , ale i innych też już dawno interesował
i mam nadzieję, że Zbigniew nie ma nic przeciw tej dyskusji.

A tak w ogóle ponieważ, ja to zawsze od odgółu do szczegółu, to wydaje mi się,
że ważne po pierwsze jest rozpoznanie terenu i dopiero wtedy dopasowanie się z uprawą do realiów.
Można sobie cuda wianki robić, ale jak warunki nie są sprzyjające życiu biologicznemu,
to jest to walka z wiatrakami.
I jeszcze mi przychodzi na myśl, np przy opisie niektórych vinifer.
Lubią gleby mineralne. Czyli co? Co z tą próchnicą?
Może ważniejszym aspektem będzie odczyn tej mineralnej gleby niż ta próchnica?

edit.
Jest jeszcze jedna ważna sprawa wymagająca uściślenia.
Co to są nawozy sztuczne :wtf:

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: DotNetDotCom.org [Bot], Feliks i 27 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO