Teraz jest środa, 14 maja 2025, 21:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 794 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 49, 50, 51, 52, 53  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 12 czerwca 2018, 13:32 
Kiper
Kiper

Dolnoslonzok napisał(a):
A u mnie już po deszczu. I jak zapowiedziało Radio Wrocław, od południa ponownie słonecznie. Deszcz był bardzo potrzebny.

Widzisz Michał, u Was raz po raz popada...

PostNapisane: wtorek, 12 czerwca 2018, 15:46 
nowicjusz
nowicjusz

Pod Poznaniem w weekend popadało solidnie, adekwatnie do potrzeb. Tym niemniej na poprawkę się nie zanosi ;)
jak na razie krzaczki są samowystarczalne, nawet jednoroczniaki.

PostNapisane: wtorek, 12 czerwca 2018, 17:16 
Ekspert
Ekspert

ASan napisał(a):
kuneg napisał(a):
No to pada wreszcie - od wczorajszego wieczoru. :)
Oby tylko ten deszcz znów nam bokiem nie wyszedł, jak w zeszłym roku. ;)

Typowo polskie podejście. Lubimy marudzić bez względu na okoliczności ;)
A ja nie narzekam u mnie nadal niebo podlewa raz na tydzień owicie, po za tym b. ciepło i bez gwałtownych zjawisk.
Rodzinka pukająca się w czoło od 4 lat na widok tegorocznych przyrostów (w końcu coś widać ;) zaniechała krytyki ...

Ja właśnie swego Aldena chyba też nie potrzebnie puściłem luzem bo grona się częściowo posypały, więc za karę stracił wszystko co wylazło ponad dach ;)

No to nie narzekaj, jak Ci to nie pasuje :lol:
;)

W prognozach mam deszcz do końca czerwca, więc ja sobie ponarzekam... bo lubię :)

Ostatnio edytowano wtorek, 12 czerwca 2018, 20:37 przez kuneg, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: wtorek, 12 czerwca 2018, 17:35 
Kiper
Kiper

Witam
Jak się mieszka nad rzeką Ślężą na południe od Odry i Wrocławia, to można marudzić na deszcz bo jest go dużo: cyt.
"Polscy lingwiści wywodzili słowo Śląsk od "ślęg" co oznacza wilgoć, słotę a to znajduje uzasadnienie w wilgotności góry Ślęży i rzeki Ślęzy płynącej przez rozległe mokradła."
Deszcz przychodzi od południowego -zachodu od Sudetów i kończy się na Odrze, dalej za tą rzeką mniej pada.
Taki klimat tu mamy, że działek często nie podlewamy.
A winorośle nie lubią wody - tylko słońce. 8)

PostNapisane: wtorek, 12 czerwca 2018, 17:46 
mistrz
mistrz

Ten wątek czasami przypomina mi komentarze na forum pogodowym. :D

Wysłane przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: wtorek, 12 czerwca 2018, 19:29 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Mcin napisał(a):
Deszcz przychodzi od południowego -zachodu od Sudetów i kończy się na Odrze, dalej za tą rzeką mniej pada.
Taki klimat tu mamy, że działek często nie podlewamy.

Mcin, mieszkamy w tzw. cieniu opadowym Sudetów, który powoduje, że większość opadów z płd.zach. zostaje zrzucona nad Sudetami, stąd znamy nasze powodzie, gdy Odra, Nysa Kłodzka, Bóbr, czy Kaczawa wylewają często w tragiczny sposób. Ale jest też taki efekt dodatni, że Nizina Śląska ma długą, słoneczną i ciepłą jesień, gdyż Sudety zbierają deszcz. Prawdą jest również, co piszesz też o Odrze. Duże rzeki nie przepuszczają deszczu. Śmieszne, ale prawdziwe. Gdy deszcz szedł z płn. ojciec mówił, że Odra nie puści go na Brzeg, a gdy szedł z południa babcia w Kościerzycach mówiła, że nie dojdzie do tej podbrzeskiej wsi. I tak z reguły było. :)

PostNapisane: wtorek, 12 czerwca 2018, 21:11 
Kiper
Kiper

Super dzisiaj popadało. Ostatnie z kwitnących odmian mogą mieć kłopoty z zapyleniem.

Trochę inny temat podrzucę.
Sfinks w namiocie zaczyna drewnienie :crazy:

PostNapisane: środa, 13 czerwca 2018, 06:58 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Już wkrótce przyjdzie czas, aby założyć wątek "Dojrzewanie i wybarwianie - 2018" ? Podejrzewam, że pierwsze odmiany zaczną wybarwiać się na początku lipca.
P.S.
W okolicach Jeleniej Góry zaobserwowano tarantulę ukraińską. Wiadomo, że jest na Morawach i we wschodniej Austrii. Jeżeli zacznie migrować Doliną Morawy i Doliną Odry, zamieszka na Nizinie Śląskiej, jak kolczak zbrojny.

PostNapisane: środa, 13 czerwca 2018, 07:17 
Ekspert
Ekspert

pionty napisał(a):
Super dzisiaj popadało. Ostatnie z kwitnących odmian mogą mieć kłopoty z zapyleniem.

Może do jesieni będziesz miał z latorośli łozy i zdążysz jeszcze przed zimą zrobić sadzonki. :Yahoo!:

PostNapisane: środa, 13 czerwca 2018, 21:41 
Ekspert
Ekspert

Przy okazji wkopywania słupka, sprawdzałem wilgotność gleby, i nie jest źle, jeszcze czuć wilgoć.
To jest niewątpliwa zaleta gliny - trzyma zeszłoroczny deszcz. Niewątpliwą wadą jest jednak to że podglebie jest wyraźnie lżejsze od warstwy ornej, ono już tak nie trzyma.
Kolejny minus to brak powierzchniowego odwodnienia.

PostNapisane: czwartek, 14 czerwca 2018, 09:19 
Kiper
Kiper

piotr85 napisał(a):
pionty napisał(a):

Może do jesieni będziesz miał z latorośli łozy i zdążysz jeszcze przed zimą zrobić sadzonki. :Yahoo!:

Nawet gdyby było to wykonalne, to raczej mi się nie chce :lol:

Leje i leje i leje... stop deszczu bo mi się źle winorośle zapylą :lolno:
Przerażająco mocne przyrosty mam na niektórych odmianach w tym roku. Nic sobie nie robią z tego, że nie redukuję gron.

PostNapisane: czwartek, 14 czerwca 2018, 10:25 
Ekspert
Ekspert

U mnie, choć jeszcze przeciągają chmury deszczowe, od dzisiaj już słonecznie i po deszczach. Idzie poprawa pogody. Grona ładnie zawiązane na wszystkich odmianach.

PostNapisane: czwartek, 14 czerwca 2018, 15:05 
przedszkolak
przedszkolak

U mnie też leje i leje. Wczoraj od południa nie padało i postanowiłem zrobić oprysk po kwitnieniu o 20 skończyłem pryskać. Rano wstaje a tu dalej leje :? Jak się kładłem koło północy jeszcze nie padało. Jak myślicie 4 godziny wystarczą by środka nie spłukało? Pryskałem Amistarem Opti.

PostNapisane: czwartek, 14 czerwca 2018, 18:36 
Kiper
Kiper

U mnie podobnie. Przez kilka tygodni temperatury +30*C a teraz codziennie deszcz. Mniejszy większy ale dzień dnia pada.
Mam wrażenie, że ta susza trochę negatywnie wpłynęła na zawiązywanie gron. Czy to faktycznie przez temperaturę niektóre odmiany zrzucają zawiązki owoców?
Czy może to objawy szarej pleśni?

Przykładowo zrobiłem kilka zdjęć Gałachada:

Obrazek
Obrazek

Przeglądając dalej krzew zauważyłem na liściach dziwne plamki:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: poniedziałek, 18 czerwca 2018, 20:14 
Kiper
Kiper

Zbliża się najbardziej stresujący moment w sezonie. Redukcja plonu. Rodzina zawsze łapie się za głowy co ja robię!?!?! No ale nie da rady inaczej :silent:

W tym roku można chyba sobie pozwolić na nieco większe obciążenie krzewów owocowaniem (mam tylko deserówki). Latorośle są już tak rozwinięte, że wydaje się, że najpóźniej do końca sierpnia dojrzeje to co zwykle jest do zbioru w połowie września.

Jak zadecydowaliście? Obciążanie krzewy mocniej czy jednak nie zaryzykujecie i "lecicie" według schematu lat "standardowych"? (ten rok jest wyjątkowy).

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 794 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 49, 50, 51, 52, 53  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1