Teraz jest czwartek, 15 maja 2025, 00:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 794 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 53  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 27 kwietnia 2018, 08:21 
przedszkolak
przedszkolak

Poranek na leśnej polanie lekko mnie przeraził, temperatura na winnicy +0,4'C (było blisko)
Obrazek

jednak po drugiej stronie domu gdzie stał samochód było skrobanie szyb, więc jednak przez zero przeszło. Zobaczymy jakie szkody poczynione na zieleninie :?

PostNapisane: piątek, 27 kwietnia 2018, 08:42 
Kiper
Kiper

U mnie bylo +10 stopni o 23:00, zaś po 6:00 było najchłodniej +3,2. Szronu na trawie nie było. Za to na górnej części szyby w samochodzie tworzył się delikatnie lód, a raczej grube krupy. Wczoraj od popołudnia kropił deszcz, a nad ranem była średnio gęsta mgła.
U kolegi, który mieszka kilka kilometrów ode mnie, w bloku było tylko +1.

PostNapisane: piątek, 27 kwietnia 2018, 08:44 
Kiper
Kiper

ZbyszekTW napisał(a):
Frank1 napisał(a):
narc81 napisał(a):
Frank,mierzyłem jesienią.Regent,Solaris i Johanniter były najgrubsze.Nie pamietam,sle raczej ksiązkowo ok.6mm.
Roesler rósł też kiepsko,ale już od początku.
Co do obciążenia jeszcze nie wiem.Nie wiem ile można?Myślałem o 6 gronach na krzewie?
Daje sobie czas do maja,zobaczę jak to się potoczy...

6 mm to trochę cienko na wyprowadzanie pni/stałych ramion...ale może krzewy podołają.
Mam Solarisa (sadzonego rok temu) o średnicy łozy 8-10 mm i w planach mam pozostawienie max po trzy grona na krzew.

Solaris rośnie jak chwast, u mnie jak był młody grona miał małe, może średnio 100g.
Ja bym na ładnym krzewie po 8 zostawiał.
Jak nie będzie owocował, to łozy wyda grube jak kciuk. Z tego co zauważyłem, takie grube łozy później ciężko wygiąć, a także mają mniej pąków na przyszły rok.

Dziś zmierzyłem.Łozy ok.6/7mm.
Zbyszek radzisz do 8 gron na Solarisie,a Regent i Johanitter?
Podobnie czy raczej zmniejszyć ilość?
Myślę,że warto też obserwować krzewy,jeśli będą silnie rosły,to chyba nie ma co ich oszczędzać?W razie "w" ,zawsze można coś zredukować,czy się mylę?
W sumie patrząc na pąki wyrosłe z ramienia na górze,to tak np.Regent ok.6 pąków,Solaris ma od.8 do 10 i podobnie Johanitter.Skoro dolne się wyłamuje to problemu z ilością nie powinno być.Zresztą zaczekajmy i zobaczymy,które będą kwitły...

PostNapisane: piątek, 27 kwietnia 2018, 15:19 
Ekspert
Ekspert

Dzisiaj poszła pierwsza część Marquette do piachu :clap: Zobaczymy jak się jej będzie powodzić.
A propos temperatur, to na szczęście Cieszyn ominęła ta kowbojka z przymrozkiem. U mnie nie spadło nawet pod 5 st. Nie wiem dlaczego, ale prognoza z interii sprawdza się co do stopnia- co mnie niesamowicie cieszy.

PostNapisane: piątek, 27 kwietnia 2018, 20:11 
Ekspert
Ekspert

narc81 napisał(a):
Dziś zmierzyłem.Łozy ok.6/7mm.
Zbyszek radzisz do 8 gron na Solarisie,a Regent i Johanitter?
Podobnie czy raczej zmniejszyć ilość?
Myślę,że warto też obserwować krzewy,jeśli będą silnie rosły,to chyba nie ma co ich oszczędzać?W razie "w" ,zawsze można coś zredukować,czy się mylę?
W sumie patrząc na pąki wyrosłe z ramienia na górze,to tak np.Regent ok.6 pąków,Solaris ma od.8 do 10 i podobnie Johanitter.Skoro dolne się wyłamuje to problemu z ilością nie powinno być.Zresztą zaczekajmy i zobaczymy,które będą kwitły...

Włodek, ja się z niczym nie szczypałem. Po 10 latorośli, po 1 gronie na każdej mi się zdarzało na 2-latkach (czyli takie jak ty masz).
I żadnych negatywnych konsekwencji nie zauważyłem.
Mówię tutaj o odmianach "mieszańcowych" które łanie wyrosły w pierwszym roku. Regent, Rondo, Solaris, Seyval, Hibernal itp.

A jak zobaczysz, że krzewy nie dają rady, to zrzucisz grona w czerwcu lub lipcu.

PostNapisane: sobota, 28 kwietnia 2018, 06:37 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Dzisiaj noc już bez ryzyka z temperaturą ok. +8 st. C. Wczoraj posadziłem przy Chasselas Napoleon dwie tegoroczne sadzonki tej odmiany (ukorzenione, ale bez zielonych przyrostów). W ciągu najbliższych dni będę podwiązywał pierwsze pędy.

PostNapisane: sobota, 28 kwietnia 2018, 18:40 
Kiper
Kiper

Czego im brakuje i czy coś z nich będzie w tym roku?

Mam całkiem sporo takich latorośli :?

Obrazek

Chodzi o to skrócone poczerniałe międzywęźle.

PostNapisane: niedziela, 29 kwietnia 2018, 20:23 
nowicjusz
nowicjusz

U mnie niestety był przymrozek. W nocy z 22 na 23 kwietnia. Nigdzie go nie zapowiadali. Miało być około 5 stopni na plusie. Okoliczna stacja meteo podawała najniższa temperaturę na plus 1,2 stopnia nad ranem, ale ja zaobserwolałem już w poniedziałek wieczorem zmiany w wyglądzie pączków. Dzisiaj usuwałem przemrożone i usychające pędy. Na szczęście nie był duży. ale swoje zrobił. Na szczęście 90% paków i pędów wytrzymała. I tak jak na razie jest wspaniale,. W maju ubiegłego roku wymarzło mi 100%.
Plus 5 stopni w prognozie nie daje więc w mojej lokalizacji pewności. Prognoza z new.meteo.pl do tej pory była ok.

PostNapisane: poniedziałek, 30 kwietnia 2018, 05:20 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Wczoraj wieczorem, korzystając z pogody, słuchając zaleceń pana doktora od winorośli i zgodnie z fazą Księżyca wykonałem oprysk siarką w stężeniu 0,3 %.
Jest gorąco, sucho i każdego dnia wietrznie. Wczoraj po południu obserwowałem chmury przechodzącej burzy między Wrocławiem a Oławą, której grzmoty było nieco słychać, ale nie musnęła nas wcale. Czeski radar pokazywał to dość ładnie.
Za parę dni muszę zastosować znowu czosnek, cebulę i pokrzywę w większym natężeniu, ponieważ mam zmasowany atak przędziorków.
Tegoroczna wiosna jest wyjątkowa nie tylko pod względem tempa wegetacji, ale również i z powodu presji szkodników. Przędziorki tak wcześnie na winorośli, do tego plaga mszycy na różach, gąsienice na drzewach owocowych. Sprzyjająca sytuacja jest taka, że i pająków w ogrodzie jakoś więcej.

PostNapisane: poniedziałek, 30 kwietnia 2018, 13:05 
Kiper
Kiper

Niecierpliwie się troszkę...Pytanko więc,kiedy usuwacie latorśle wyrosłe na pniu? Ja prowadzę na poj.guyocie i szkoda jak te z pnia zabierają soki tym na ramieniu!!! Po oberwaniu pewnie wzrost będzie nie porównywalny..?

PostNapisane: poniedziałek, 30 kwietnia 2018, 15:28 
Ekspert
Ekspert

Na pniach usuwam na bieżąco, co przechodzę to wyłamuję.

PostNapisane: poniedziałek, 30 kwietnia 2018, 19:42 
Kiper
Kiper

Niech się dzieje wola Nieba...
Załącznik:
20180430_201946-600x500.jpg
20180430_201946-600x500.jpg [ 176.33 KiB | Przeglądane 443 razy ]

W zeszłym roku na sadzonkach,oberwałem może 25 kwiatostanów,rozpaczałem!!!
Dziś...bez komentarza.Otwieram jakieś Porto... :lol:

PostNapisane: wtorek, 1 maja 2018, 06:32 
Ekspert
Ekspert

Dzisiaj usunę zatem przyrosty z kwiatostanami na pniu lokalnej Chasselas. Zostawię te w okolicach 1,7m-2m, by utworzyć wysoki kordon i mieć rezerwę, gdyby w maju zdarzyła się jednak Zimna Zofia.

PostNapisane: wtorek, 1 maja 2018, 07:57 
czeladnik
czeladnik

Ja już 2 tygodnie temu oberwałem co zbędne żeby całą siłą szlacw potrzebne latorośle, wiekszosc ma już 30-40 cm;) ;)

PostNapisane: wtorek, 1 maja 2018, 09:37 
mistrz
mistrz

Hmm tej wiosny właśnie dziwne jest to, że na niektórych krzewach są sytuacje takie, że niektóre latorośle mają po 40 cm a niektóre pąki jeszcze nie wybiły i się "zbierają" dopiero. Taka sytuacja tyczy się kilku krzaków i nie jest wyjątkiem np. Bianca, Agat Doński, Nero, Pamiati Wojtowicza, Aurora, Iza Zaliwska i jakaś labruska oraz Marquette. Takich sytuacji w tak wielu przypadkach naraz nigdy nie zaobserwowałem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 794 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 53  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1