Mcin napisał(a):
Dolnoslonzoku !
To u Ciebie jest wyspa Ciepła!,

(jaką masz glebę? chyba lekką no i na pd od nas) bo tu startuje wolniej:
Wrocław Południe =coś tak jak Wielkopolska na razie, widać małe listki np.na Izie Z, Nero, Cascade , Aurorze .
Wczoraj było max.w cieniu 26 st. C rano rosa i około 10 st. C
Pięknie kwitną jabłonie a obok wiśnie czereśnie śliwy niezapominajki mlecze i brzoskwinie kończą.
Ten zapach i kolor zawsze zachwyca: aż się nie chce narzekać i biadolić. Wiosna w pełni

Mcin, winorośl rośnie u mnie na madzie rzecznej, pod którą jest glina, a poniżej 60-80 cm piach rzeczny. W drugiej części ogrodu mam sam piach krzemowy i na nim winorośl wcale nie jest bardziej rozwinięta. 15 km na płn.zach. w Kościerzycach pod Brzegiem mam samą ciężką, gliniastą madę i tam również winorośl rozwinięta. Jestem ledwie nieco ponad 50 km na płd.wsch. od Ciebie, prawie na tej samej szerokości geograficznej, zatem klimat ten sam, nie jest cieplejszy.

Cieplej jest na Morawach.

.
Spójrz na zdjęcia z winnicy "Hople" w Paczkowie, "Adorii" z Zachowic koło Ślęży, czy na zdjęcia "Winnicy Katarzyny" z podwrocławskiej Św. Katarzyny. Tam winorośl rozwinięta w równym stopniu, jak u mnie. Może masz jakiś mikroklimat uprawy ?
Drzewa owocowe powoli przekwitają, kasztanowce za to w pełni kwitnienia. Ostatnie noce w okolicach +10 st. C, dni gorące i słoneczne. "Ventusky" nie zapowiada do 2 maja spadków temperatury poniżej 7 st. C. Oby. Własnie mam zachmurzone niebo, grzmi i pada deszcz (w końcu). Nadeszły burze znad Niemiec i Czech.