Teraz jest piątek, 16 maja 2025, 02:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 794 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 53  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 21 kwietnia 2018, 20:41 
Kiper
Kiper

U mnie najszybszy Leon Millot,reszta z tyłu.
Załącznik:
20180421_183444-300x400.jpg
20180421_183444-300x400.jpg [ 59.55 KiB | Przeglądane 495 razy ]

PostNapisane: sobota, 21 kwietnia 2018, 21:09 
mistrz
mistrz

Wielkopolska ? Hmmmm to u mnie przyrosty 3x wieksze ale to klimat inny, dziwne.

PostNapisane: sobota, 21 kwietnia 2018, 21:19 
Kiper
Kiper

Nic co dziwne,nie jest mi obce...;)
No tak to wygląda na dziś,do końca sezonu jeszcze ciut..;)

PostNapisane: sobota, 21 kwietnia 2018, 21:20 
czeladnik
czeladnik

sajko71 napisał(a):
Wiem wiem, dobry humor i radosne teksty nie są w polskiej mentalności mile widziane. Stany euforii (lub niepoprawny optymizm) są oznaką stanów chorobowych lub co najmniej niedojrzałości psychicznej. :wink: Już się poprawiam, będą narzekać, płakać, zawodzić i wyczekiwać przymrozków, chorób i kataklizmów. :oops: A ja lubię pochwalić niektóre odmiany, pocieszyć się i przynajmniej przy niektórych odmianach polenić się więcej, zwłaszcza gdy one same bardzo chcą... :lol:
Uwaga przechodzę w stan odmienny (w czarną rozpacz :wink: ) i zaczynam zawodzenia i narzekania: olaboga, olaboga... będzie przymrozek... będą choróbska... olaboga, olaboga :think: :lol: :lol:

W stanie euforii - moje pierwszoroczniaki przezimowały w komplecie :) Aloszenkin ma pąki nawet na łozie której nie udało się przykryć kopczykiem - wystawała i nie zmarzła :) ostatnie zameldowały się Nadieża Azos i moskiewski czarny.
teraz byle do zimnej Zośki i niech jej nie będzie :)
Pozdrawiam

PostNapisane: sobota, 21 kwietnia 2018, 21:39 
Ekspert
Ekspert

kamiq napisał(a):
Wielkopolska ? Hmmmm to u mnie przyrosty 3x wieksze ale to klimat inny, dziwne.
To nie chodzi o wyścigi a do tego Wielkopolska jest długa i szeroka, jedni (jak ja) są na mapie 150 km pod Poznaniem, a ktoś inny może być 100 km nad Poznaniem i to jest to samo województwo, ale już nie ten sam klimat.

PostNapisane: sobota, 21 kwietnia 2018, 21:51 
czeladnik
czeladnik

A ja mam już tak :

Obrazek

PostNapisane: niedziela, 22 kwietnia 2018, 06:53 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Pinot Blanc, Chasselas, Chardonnay, Elbling, Tauberschwarz i Veltliner mają już kwiatostany. Reszta pędzi jak oszalała.

PostNapisane: niedziela, 22 kwietnia 2018, 07:47 
Kiper
Kiper

Dolnoslonzoku !
To u Ciebie jest wyspa Ciepła!, 8) (jaką masz glebę? chyba lekką no i na pd od nas) bo tu startuje wolniej:
Wrocław Południe =coś tak jak Wielkopolska na razie, widać małe listki np.na Izie Z, Nero, Cascade , Aurorze .
Wczoraj było max.w cieniu 26 st. C rano rosa i około 10 st. C
Pięknie kwitną jabłonie a obok wiśnie czereśnie śliwy niezapominajki mlecze i brzoskwinie kończą.
Ten zapach i kolor zawsze zachwyca: aż się nie chce narzekać i biadolić. Wiosna w pełni :lol:

Załączniki:
Iza Z 21042018.jpg
Iza Z 21042018.jpg [ 102.26 KiB | Przeglądane 354 razy ]

PostNapisane: niedziela, 22 kwietnia 2018, 08:53 
Kiper
Kiper

sajko71 napisał(a):
Dziś pojechałem doglądnąć moje szpalery posadzone w zeszłym roku w innej lokalizacji i sytuacja zmusza mnie do bycia winiarzem. "Bezczelne odmiany": NN od Gronkowca i Krasień na każdym przyroście mają widoczne po dwa kwiatostany....
A mnie bardzo zaskoczył Dublański. W drugim roku po posadzeniu na każdej 5-8 cm latorośli (pąka głównego) wybiły 3 kwiatostany :shock:

PostNapisane: niedziela, 22 kwietnia 2018, 10:36 
Ekspert
Ekspert

No to i ja jestem w szoku. Choć winorośl u mnie też jakoś wybitnie się nie spieszy w porównaniu do temperatur na zewnątrz, tak w parku widziałam pojedyncze lilaki w początkowym stadium rozkwitu oraz kasztanowce, którym lada moment pękną pąki kwiatowe. Jak tak dalej pójdzie, to do matur nie wytrzymają.

PostNapisane: niedziela, 22 kwietnia 2018, 10:40 
Kiper
Kiper

Dzisiaj rano wybrałem się na ryby.
Na miejscu temperatura :shock: :evil:
A to tylko 15 min od mojego miejsca zamieszkania.
Obrazek Obrazek

PostNapisane: niedziela, 22 kwietnia 2018, 11:13 
mistrz
mistrz

Witam forumowiczów. U mnie wysokie temperatury ale sucho.

Załączniki:
20180421_122923.jpg
20180421_122923.jpg [ 240.88 KiB | Przeglądane 798 razy ]
20180421_122903.jpg
20180421_122903.jpg [ 254.96 KiB | Przeglądane 798 razy ]

PostNapisane: niedziela, 22 kwietnia 2018, 11:30 
Kiper
Kiper

U mnie z kolei po szybkim płaczu, winorosle jednak sie nie spiesza. Sa odmiany, ktore nawet nie wyszly z łusek. Byc moze te paki nie wybija w ogole.
Na poszczegolnych odmianach stan zaawansowania pakow mocno zroznicowany. Nie mam pewnosci czy niekotre przetrwaly ta lagodna zime... a moze ten napad chlodow okoloświątecznie teraz daje się we znaki...

PostNapisane: niedziela, 22 kwietnia 2018, 12:07 
Kiper
Kiper

wolq napisał(a):
Dzisiaj rano wybrałem się na ryby.
Na miejscu temperatura :shock: :evil:
A to tylko 15 min od mojego miejsca zamieszkania.
Obrazek Obrazek

No ładnie.
Ja co rano sprawdzam prognozy i niepokojaco wyglądają dwie noce w mojej lokalizacji. Pierwsza ma być w przyszłym tygodniu w piątek. Prognoza to 0°C. Akurat będzie w okolicy pełni. Druga, deko cieplejsza, około tygodnia później, więc nie ma się co martwić na zapas. Na razie jest to tylko jedna prognoza, inne sa bardziej optymistyczne.

PostNapisane: niedziela, 22 kwietnia 2018, 17:07 
Ekspert
Ekspert

A u mnie przed chwilą 10 cm od południowej ściany termometr pokazał +34, więc wszystko rośnie jak na drożdżach, kwiatostany już widać.
Po wczorajszej inspekcji szpalerów "na wino" przyszła dziś pora na inspekcje wokół domu. Niby na to patrzę codziennie, ale do dokładnego oglądu potrzeba czasu i drabiny.
Być może z niektórymi "wielkoowocowymi" trzeba się będzie przeprosić, bo zachciało się niektórym wreszcie pokazać więcej kwiatostanów, ale na to przyjdzie pora jak przymrozek ich nie wymiecie (u mnie przymrozków zwykle nie ma) albo choroby.
Cieszą mnie kwiatostany Alladina, Dołgożdanyj, Elieganta S., Krasotki, które widać nad przejazdem między budynkami na wysokości 3,5 m (moje szczepienia z 2016). To miejsce trudne, bo bardzo krótko nasłonecznione (no i nie do okrycia w zimie). Zobaczymy czy i które z naszczepionych tam dojrzeją. Krasotka już próbowała w zeszłym sezonie, ale nie osiągnęła tam pełnego smaku.
Mój krzew 8-odmianowy na południowej ścianie stał się 7-odmianowy, bo ostatecznie nie ruszyła Zora (na innym krzewie też, więc widać miała jakiś opór się przyjąć, bo mrozów u mnie nie było). Cieszy mnie Prodiusser tam zaszczepiony, bo widać na nim kwiatostany a jako jedyny w tamtym sezonie nie zaowocował. Zobaczymy jak sobie poradzi, jest obcopylny, ale ma wokół przecież bliziutko 6 odmian + krzewy sąsiednie.
Moje ulubione Galanthy i Century jak zwykle na dzień dzisiejszy bez zastrzeżeń. Kilka innych pewniaków też się dobrze zapowiada. Na kilku widać szansę na pierwsze skromne owocowanie. Niestety szpadel będzie trzeba postawić przy Jubilej Now. bo plenności nadal nie widać a dla 1-2 gron co 2 lata nie będę trzymał. Tak samo zachowuje się Jubilej naszczepiony na Timurze, więc to już chyba czas zakończyć karierę.
Optymistyczne perspektywy są, co będzie w sezonie czas pokaże. Takie są wstępne obserwacje, ale wiadomo, że to jeszcze nic znaczy. Rok zweryfikuje wszystko.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 794 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 53  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1